×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Στη διάρκεια του καλοκαιριού όλοι ξεφεύγουμε από τα ωράρια του χειμώνα (κοιμόμαστε και ξυπνάμε πιο αργά).

  • 1 τουλάχιστον εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων ξαναμπείτε σε πρόγραμμα ύπνου
  • Ένας τρόπος για να επανέλθει το παιδί σταδιακά στο πρόγραμμα ύπνου που πρέπει να έχει είναι κάθε βράδυ να βάζετε το παιδί για ύπνο 15’ νωρίτερα και επίσης να το ξυπνάτε 15’ νωρίτερα. Σταδιακά θα φτάσετε το ωράριο ύπνου που θα έχει όλη τη σχολική χρονιά.

 

Συμβουλή 1: Εάν έχει καθιερωθεί το παιδί να πηγαίνει για ύπνο στο τέλος μιας ενασχόλησης που τελειώνει αργά, θα πρέπει:

  •    ή να μετακινήσετε χρονικά (προς τα πίσω) αυτή την ενασχόληση
  •    ή να την αντικαταστήσετε με κάποια άλλη που μπορείτε εσείς να καθορίσετε πότε θα αρχίσει και πότε θα τελειώσει (π.χ. αν το παιδί πάει για ύπνο στο τέλος μιας τηλεοπτικής σειράς που τελειώνει σταθερά μετά τις 10:00 μ.μ. μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτή τη συνήθεια με ένα DVD ή μια βόλτα).

 

Συμβουλή 2: Για το βραδινό φαγητό κατά την εβδομάδα πριν ανοίξουν τα σχολεία και την 1η εβδομάδα της σχολικής χρονιάς, ας προγραμματίσετε φαγητό που προετοιμάζεται εύκολα, ώστε να μην είστε απασχολημένοι/ες και να μπορείτε να επικεντρώσετε στη ρουτίνα του παιδιού πριν τον ύπνο.

Το να ξαναβάλετε το παιδί σε πρόγραμμα ύπνου είναι το πλέον βασικό για μια θετική χρονιά. Συνήθως τα παιδιά επιμένουν να θέλουν να μην κοιμούνται νωρίς, αλλά την επόμενη μέρα το πρωί δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί όλα τους φαίνονται δύσκολα και εκνευριστικά. Εσείς όμως ξέρετε γιατί:  νυσταγμένα και κουρασμένα τα παιδιά δεν μπορούν ούτε να λειτουργήσουν ούτε να συνδέσουν το πρωινό ξύπνημα για το σχολείο με κάτι θετικό, Να θυμάστε ότι ειδικά τα παιδιά μικρής ηλικίας έχουν ανάγκη 8-9 ώρες ύπνου καθημερινά.

E.T. © parentbook

Για να προετοιμάσετε ψυχολογικά το παιδί σας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μπορείτε να λάβετε υπόψη τα εξής 7 σημεία:

  1. Μιλήστε με το παιδί και ρωτήστε το πώς φαντάζεται τη νέα σχολική χρονιά, αν υπάρχει κάτι που το ανησυχεί, ποια πράγματα του άρεσαν την προηγούμενη σχολική χρονιά και θα ήθελε να επαναλάβει.
  2. Μοιραστείτε δικές σας σχολικές εμπειρίες που κρίνετε ότι θα βοηθήσουν το παιδί.
  3. Εκφραστείτε με ενθουσιασμό και θετικά συναισθήματα για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, για το πόσο υπερήφανοι είστε που βλέπετε το παιδί να μεγαλώνει και να κάνει προσπάθεια να μάθει περισσότερα. (Στα παιδιά αρέσει να τους λέμε ότι έχουν μεγαλώσει)
  4. Τονώστε του την αυτοπεποίθηση. Να μιλάτε στα παιδιά για τα δυνατά τους στοιχεία και όχι για τις αδυναμίες τους. Μην φορτώνετε το παιδί με τις δυσκολίες ή τις «αποτυχίες» της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Να επισημάνετε ικανότητες/ταλέντα που έχει και μπορούν να το βοηθήσουν να επιτύχει τους στόχους τους. Να θυμάστε ότι τα παιδιά επηρεάζονται από ετικέτες που τους κολλάμε (π.χ. Είσαι επιπόλαιος/η, απρόσεκτος/η) και ότι όλα τα παιδιά έχουν ταλέντα.
  5. Μέσα από τη συζήτηση καθοδηγείστε το παιδί να εκφράσει από μόνο του τι θα ήθελε να επιτύχει τη νέα σχολική χρονιά. Θα πρέπει να βάλει τους δικούς του στόχους. Για να το επιτύχετε αυτό μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις όπως «Τι θα ήθελες να αλλάξεις αυτή τη χρονιά;»,
  6. Εάν το παιδί είναι μικρό και δεν έχει ακόμα «εμπεδώσει» βασικούς κανόνες σχολικής συμπεριφοράς (π.χ. Σηκώνω το χέρι μου, όταν θέλω να μιλήσω) αξιοποιείστε μια σειρά από σκίτσα για τη σχολική ζωή και τους κανόνες της  που μπορείτε να βρείτε στο Οργανωθείτε αυτής της ενότητας. Το παιδί θα τα χρωματίσει και θα συζητήσετε για το τι μας δείχνουν αυτά τα σκίτσα.
  7. Εάν το παιδί πρόκειται να αλλάξει σχολείο:

α) φροντίστε με την εγγραφή να βρείτε ευκαιρία να κάνετε μια βόλτα μαζί του στους χώρους του σχολείου, για να εξοικειωθεί και να του λύσετε τυχόν απορίες.

β) δικτυωθείτε με τους νέους συμμαθητές και την οικογένειά τους. Οργανώστε μια μικρή συγκέντρωση ή μια βόλτα μαζί τους. Οι φιλίες είναι από τα θετικά στοιχεία της σχολικής ζωής.

 

Συμβουλές:

  • Μην υπενθυμίζετε το άνοιγμα του σχολείου σαν τιμωρία ή σαν δική σας δικαίωση/σωτηρία από τις σκανταλιές του καλοκαιριού. Με φράσεις όπως «Από Δευτέρα κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», «Από Δευτέρα θα δεις τι θα πει πρόγραμμα» δεν δημιουργείτε θετικά συναισθήματα στο παιδί για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
  • Στα μικρά παιδιά μπορείτε να προτείνετε να φτιάξουν μια ζωγραφιά για το δάσκαλο/α που θα τη δώσουν την 1η μέρα στο σχολείο.
  • Όταν το παιδί εκφράζει το άγχος του για τη νέα σχολική χρονιά, μην είστε απλώς καθησυχαστικοί (π.χ. «Όλα θα πάνε καλά.»), αλλά βοηθείστε το να σας ανοιχτεί και να σας πει ακριβώς τι είναι αυτό που το ανησυχεί.

 

E.T. © parentbook

Τέλος καλό είναι να έχετε υπόψη ποιες είναι οι συνήθεις ανησυχίες των παιδιών για την επιτροφή τους στο σχολείο. Κάντε κλικ ΕΔΩ.

Η σωστή και καλή επιστροφή στο σχολείο προϋποθέτει  το παιδί να προετοιμαστεί και πνευματικά. Πώς λοιπόν μπορείτε παίζοντας να βοηθήσετε το παιδί να θυμηθεί αυτά που έμαθε την προηγούμενη σχολική χρονιά;

 

  • Περιορίστε την τηλεόραση/DVD. Η τηλεόραση είναι παθητική δραστηριότητα. Φροντίστε να την αντικαταστήσετε με κάτι πιο ενεργητικό και δημιουργικό (π.χ. παζλ, επιτραπέζια, κατασκευές).
  • Δείτε μαζί (ξεφυλλίστε) τα βιβλία της νέας σχολικής χρονιάς και φροντίστε να κάνετε ενθουσιώδη και ενθαρρυντικά σχόλια για τα νέα πράγματα που θα μάθει. Εάν το παιδί εκφράσει άγχος και απαισιοδοξία, καλό είναι να τονίσετε ότι μετράει η προσπάθεια που κάνει και ότι εσείς θα το βοηθήσετε σε ό,τι χρειάζεται.

 

Συμβουλή:

  • Μην εξαντλείτε το παιδί με βοηθήματα που έχουν επαναληπτικές ασκήσεις. Να προτιμήσετε να εντάξετε την επανάληψη στα μαθηματικά και τη γλώσσα σε παιχνίδια και καθημερινές ασχολίες. Π.χ.: Ζητήστε του να κάνει το λογαριασμό για τα ψώνια στο μανάβη/super market, φτιάξτε μαζί ένα γλυκό ώστε να ασκηθεί στα μαθηματικά που περιέχει η συνταγή (π.χ. κλάσματα, ποσότητες, χρόνος), παίξτε παιχνίδια λέξεων (π.χ. Σκραμπλ - αγγλ. Scrabble). Δείτε και άλλες ιδέες στην Ενότητα του parentbook "Πρακτικές για πιο έξυπνα παιδιά"

 

Μην ξεχνάτε τη σημασία ιατρικών ελέγχων. Θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι το παιδί δεν έχει προβλήματα όρασης, ακοής, μαθησιακές δυσκολίες που θα το δυσκολέψουν στη συμμετοχή του στη σχολική ζωή.  Ο προληπτικός έλεγχος διασφαλίζει την έγκαιρη αντιμετώπιση, πριν το παιδί βιώσει τις αρνητικές συνέπειες τέτοιων προβλημάτων και αισθανθεί ανεπάρκεια χωρίς να φταίει.

 

E.T. © parentbook

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον/την μικρό/ή μου να με αποχωριστεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα;

Πολλές φορές αυτά που για εμάς είναι γνωστά και αυτονόητα μπορεί να αποτελέσουν μεγάλη πηγή άγχους για τα παιδιά. Γι’ αυτό:

  1. Κατά πρώτον εξοικειώστε τα παιδιά με καταστάσεις και ρόλους που έχουν να κάνουν με τη σχολική  ζωή:
  • Αξιοποιείστε παιδικά βιβλιαράκια με θέμα τον παιδικό σταθμό/σχολείο, για να εξηγήσετε στο παιδί τι είναι το σχολείο, γιατί είναι σημαντικό, ποιους συναντάμε εκεί και τι κάνουμε.
  • Επιστρατεύστε ζωάκια/κουκλάκια και παίξτε «Τα ζωάκια πηγαίνουν στο σχολείο».  Π.χ. Η κουκουβάγια είναι η δασκάλα, ο λαγός είναι ο οδηγός του σχολικού λεωφορείου κλπ.
  1. Βοηθείστε το παιδί να μάθει να ανταποκρίνεται θετικά σε κάθετι νέο και να προχωρά με ενθουσιασμό. Γι’ αυτό πρώτοι εσείς πρέπει να είστε χαλαροί και ήρεμοι και να μην εκφράζετε αγωνία, άγχος, δυσφορία, ανησυχία για το αν θα τα καταφέρει/πώς θα είναι τώρα που δεν θα είστε παρέα όλη μέρα κλπ..
  2. Μεταδώστε στα παιδιά ενθουσιασμό για τις νέες εμπειρίες, φιλίες που επιφυλάσσει αυτό το νέο ξεκίνημα.

 

Κάντε κλικ ΕΔΩ για επιπλέον συμβουλές!

Να θυμάστε:

  • Όλα δεν μπορείτε να τα προβλέψετε. Η αντιμετώπιση του «νέου» είναι μάθημα ζωής που θα πρέπει να πάρει το παιδί μας.
  • Οι άνθρωποι που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς έχουν μεγάλη εμπειρία και βλέπουν καθημερινά πολλά παιδιά να κλαίνε γοερά και στη συνέχεια να παίζουν χαρούμενα με τους φίλους τους. Η δική σας στάση και αντίδραση είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο διυλίζουν το όλο θέμα. 
  • Οι πρώτες ανησυχίες του παιδιού δεν διαρκούν πολύ. Διαφορετικά βρείτε το αίτιο και ζητήστε εξειδικευμένη βοήθεια.

 

E.T. © parentbook

 

Τι πρέπει να κάνουμε όταν το παιδί αρνείται να πάει στον παιδικό σταθμό ή ακόμα και στο νηπιαγωγείο;

Πώς διαχειριζόμαστε μια τέτοια άρνηση του παιδιού που ξεκινά άλλοτε πριν ακόμη φύγουμε από το σπίτι και άλλοτε στο κατώφλι του παιδικού σταθμού;

Κατά πόσο η λύση είναι να μένουμε και μεις μαζί του τις πρώτες μέρες;

 

Πρωτίστως δείξτε του ότι δεν αμφισβητείτε τους φόβους και την ανησυχία του. Ακούστε τι έχει να σας πει. Στην πράξη αυτό σημαίνει:

  • Μην αγνοείτε το παιδί, δηλαδή ΜΗΝ κάνετε ότι δεν το ακούτε, όταν αυτό κλαίει ή διαμαρτύρεται και λέει «Δεν θέλω να πάω».
  • Γονατίστε και αγκαλιάστε το παιδί μέχρι να ηρεμήσει (όσο είναι σε κατάσταση υστερίας δεν μπορεί να σας ακούσει).
  • Κατόπιν με ζεστή και ήρεμη φωνή ρωτήστε το τι είναι αυτό που δεν του αρέσει, όταν φεύγει από το σπίτι και πάει στον παιδικό σταθμό/νηπιαγωγείο.
  • Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε αρκετές φορές την ερώτηση – πάντα με ζεστή φωνή (και όχι αγριεμένα ή με ειρωνεία

 

Κάντε κλικ ΕΔΩ και διαβάστε πιθανές  απαντήσεις του παιδιού στο ερώτημα  «Γιατί δεν θες να πας» αλλά και τι σας προτείνουμε.

 

Μετά από τις αναγκαίες εξηγήσεις έρχεται η ώρα που πρέπει να «ξεκρεμάσετε το παιδί από πάνω σας» και να το αφήσετε στην ΠΟΡΤΑ του σχολείου. Κάντε το έχοντας υπόψη τα εξής:

  • Βεβαιώστε το παιδί ότι όλα θα πάνε καλά και ότι δεν έχει παρά να πει στη δασκάλα του τι το ενοχλεί και εκείνη θα το βοηθήσει.
  •  Ξαναπείτε στο παιδί πόσο πολύ το αγαπάτε και ότι γρήγορα θα έρθει το μεσημέρι/απόγευμα που θα είστε μαζί του στο σπίτι για να σας πει τι καινούργιο έμαθε/έκανε. Να είστε τρυφεροί αλλά σύντομοι!
  • Μην έχετε τύψεις και μη λυγίσετε. Οι εκπαιδευτικοί έχουν την εμπειρία και τον τρόπο να τα ηρεμήσουν και να τα απασχολήσουν.
  • Όσο εσείς δείχνετε δισταγμό στο να το αφήσετε και να φύγετε τόσο το παιδί θα κρέμεται από πάνω σας. Μείνετε ήρεμος/η και με χαμόγελο πείτε του ότι όλα θα πάνε καλά.
  •  Όσο πιο σύντομα το παιδί καταλάβει ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει να εστιάζει όχι στο πώς θα σας πείσει να μην πάει παιδικό/νηπιαγωγείο, αλλά πώς θα περνάει εκεί καλύτερα. 
  • Μην πείτε στο παιδί ότι, αν κλάψει αφού φύγετε, θα σας ειδοποιήσουν να πάτε να το πάρετε, γιατί του δημιουργείτε προσδοκίες που δεν είναι καλό να πραγματοποιήσετε.

 

E.T. © parentbook

 

Πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά μας να έχουν σταθερές ώρες ύπνου;

 

Μελέτες που έγιναν στο University College London με σκοπό να ελέγξουν κατά πόσο η νοημοσύνη σχετίζεται με τις συνήθειες ύπνου των παιδιών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ακατάστατες ώρες ύπνου φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την νοητική ανάπτυξη των παιδιών.

Μάλιστα, αυτή η αρνητική επίδραση φαίνεται να είναι πιο ισχυρή για τα κορίτσια παρά για τα αγόρια.

Τα αρνητικά αποτελέσματα από τις ακατάστατες ώρες ύπνου είναι πιο έντονα στα 3χρονα παιδιά (!)

Ειδικότερα, οι έρευνες που έγιναν με παιδιά ηλικίας 3 ετών έδειξαν ότι τα παιδιά που δεν ακολουθούσαν σταθερό πρόγραμμα ύπνου υστερούσαν σε βασικές δεξιότητες κατανόησης λόγου, αριθμητικής και προσανατολισμού στο χώρο σε σχέση με συνομήλικά τους παιδιά που ακολουθούσαν σταθερές ώρες ύπνου. Οι διαφορές αυτές ήταν μικρές μεν, αλλά φαίνεται να λειτουργούν αθροιστικά, όταν οι ακατάστατες ώρες ύπνου συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Έτσι, τα προβλήματα και οι δυσκολίες αυξάνουν όσο μεγαλώνουν τα παιδιά.

 

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες που έκαναν τις έρευνες, η έλλειψη ρουτίνας ύπνου (δηλ. η σταθερή ώρα που το παιδί πηγαίνει στο κρεβάτι του) διαταράσσει την ομαλή ανάπτυξη, για 2 λόγους. Πρώτον, γιατί διαταράσσεται το ρολόι του σώματος και δεύτερον γιατί το παιδί συνήθως δεν απολαμβάνει αρκετές ώρες ύπνου, γεγονός που είναι απαραίτητο προκειμένου ο εγκέφαλος να ανακαλέσει και να επεξεργαστεί τις πληροφορίες και τα ερεθίσματα στα οποία έχει εκτεθεί το παιδί στη διάρκεια όλης της ημέρας.

Αυτό σημαίνει πως, όταν ένα παιδί έχει ακατάστατες ώρες ύπνου στη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, δεν αξιοποιεί όσο είναι μικρό την ευκαιρία να επεξεργάζεται και να συνθέτει νέα ερεθίσματα και πληροφορίες. Έτσι, θα αναγκαστεί αυτή τη «δουλειά» να την κάνει μεγαλώνοντας και υπό πιο δύσκολες συνθήκες.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι ακατάστατες ώρες ύπνου επηρεάζουν την πλαστικότητα του εγκεφάλου ή αλλιώς την ικανότητά του να αποθηκεύει και να αφομοιώνει νέες πληροφορίες. Ο ύπνος είναι επένδυση για τη νοητική ανάπτυξη, γιατί αφενός επιτρέπει στον εγκέφαλο να τακτοποιήσει τα ερεθίσματα που δέχτηκε μέσα στη μέρα και αφετέρου τον προετοιμάζει να δεχθεί νέα ερεθίσματα την επόμενη μέρα.

 

Επομένως, ως γονιός κάντε στον εαυτό σας την εξής ερώτηση:

«Το παιδί μου πάει κάθε μέρα για ύπνο την ίδια ώρα (και μάλιστα την ώρα που πρέπει ανάλογα με την ηλικία του;»

  • Εάν η απάντησή σας είναι «Πάντα» ή «Συνήθως», το παιδί σας ακολουθεί σταθερές ώρες ύπνου και άρα είστε σε καλό δρόμο.

 

 

E.T. © parentbook

 

 

Πηγή: Journal of Epidemiology and Community Health - Απόδοση ομάδα parentbook

Τα Ημερήσια Γυμνάσια είναι γυμνάσια γενικής κατεύθυνσης στα οποία η φοίτηση είναι 3ετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α', Β' και Γ'.

 

Το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Ημερησίου Γυμνασίου έχει ως εξής:

 

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ/ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΠΕΔΙΟ

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ/ΜΑΘΗΜΑ

 

ΤΑΞΕΙΣ

Α΄

Β΄

Γ'

 

 

 

Ελληνική Γλώσσα

και

Γραμματεία

 

Νεοελληνική Γλώσσα

και Γραμματεία

Γλωσσική Διδασκαλία

2

2

2

Νεοελληνική Λογοτεχνία

2

2

2

 

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα

3

3

3

Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση

2

2

2

Μαθηματικά

Μαθηματικά

4

4

4

 

 

Φυσικές Επιστήμες

Φυσική

1

2

2

Χημεία

-

1

1

Βιολογία

2

1

1

Γεωγραφία

2

2

-

Σπουδές του Ανθρώπου και της Κοινωνίας

Ιστορία

2

2

2

Κοινωνική και πολιτική Αγωγή

-

-

2

Θρησκευτικά

2

2

2

 

Ξένες Γλώσσες

Αγγλικά

2

2

2

2η Ξένη Γλώσσα (Γαλλικά/Γερμανικά)

2

2

2

Τεχνολογία & Πληροφορική

Τεχνολογία

1

1

1

Πληροφορική

1

1

1

 

Πολιτισμός και Δραστηριότητες

Μουσική

1

1

1

Καλλιτεχνικά

1

1

1

Αθλητική Ζωή

Φυσική Αγωγή

2

2

2

Οικιακή Οικονομία

Οικ. Οικονομία

2

1

-

Βιωματικές Δράσεις-Συνθετικές Δημιουργικές Εργασίες - Project

Τοπική Ιστορία

1

1

2

Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Π.Ε.Α.Α)

Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Σ.Ε.Π.)

Φύση και Άσκηση

Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης

Σχολική και Κοινωνική Ζωή (Σ.Κ.Ζ.)

 

ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ

35

35

35

 

 

Η ισχύς της παρούσης αρχίζει από το σχολικό έτος 2013-2014 για την Α΄ τάξη Γυμνασίου, από το σχολικό έτος 2014-2015 για την Β΄ τάξη Γυμνασίου και από το σχολικό έτος 2015-2016 για την Γ΄ τάξη Γυμνασίου.

 

Για να δείτε την Υπουργική Απόφαση κάντε κλικ στο συνημμένο αρχείο.

Στην Α΄ Τάξη Γενικού Λυκείου η οποία είναι τάξη γενικής παιδείας, διδάσκονται μαθήματα συνολικής διάρκειας τριάντα πέντε (35) ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας. Οι μαθητές παρακολουθούν εννέα (9) μαθήματα κοινά για όλους και ένα (1) μάθημα επιλογής το οποίο επιλέγεται μεταξύ τριών μαθημάτων.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄ Τάξης Γενικού Λυκείου κατά μάθημα καθορίζεται ως εξής:

 

Μαθήματα Γενικής Παιδείας – Κοινού Προγράμματος

 

Ώρες

 

 

Ελληνική Γλώσσα1

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία

5

Νέα Ελληνική Γλώσσα

2

Νέα Ελληνική Λογοτεχνία

2

Θρησκευτικά

 

2

Ιστορία

 

2

 

Μαθηματικά2

 

Άλγεβρα

 

3/2

Γεωμετρία

 

2/3

Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά)

 

2

Φυσικές Επιστήμες3

Φυσική

2

Χημεία

 

2

Βιολογία

 

2

Φυσική Αγωγή

 

2

Πολιτική Παιδεία (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία)

 

3

Ερευνητική Εργασία (project)

 

2

Μαθήματα Επιλογής: 1 από τα 3

 

Ώρες

Εφαρμογές Πληροφορικής

 

2

Διαχείριση Φυσικών Πόρων

 

2

Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός

 

2

Γενικό Σύνολο Κοινού Προγράμματος

 

35 ώρες

       

 

 

  1. 1.Ελληνική Γλώσσα: Ενιαίο μάθημα με τρεις κλάδους: α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, β) Νέα Ελληνική Γλώσσα και γ) Νέα Ελληνική Λογοτεχνία.
  2. 2.Μαθηματικά: Ενιαίο μάθημα με δύο κλάδους: α) Άλγεβρα και β) Γεωμετρία.
  3. 3.Φυσικές επιστήμες: Ενιαίο μάθημα με τρεις κλάδους : α) Φυσική, β) Χημεία και γ) Βιολογία.

Η ισχύς της παρούσης αρχίζει από το σχολικό έτος 2013-2014.

 

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…