×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168
JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170

Οι Bill Gates, Mark Zuckerberg, will.i.am, NBA All-star Chris Bosh, Jack Dorsey, Tony Hsieh, Drew Houston, Gabe Newell, Ruchi Sanghvi, Elena Silenok, Vanessa Hurst, and Hadi Partovi  μιλούν για αυτό που δεν διδάσκεται στο 90% των σχολείων στην Αμερική.

 

Πράγματι. όταν το παιδί γράφει εντολές προγραμματισμού, μαθαίνει να σκέφτεται και να αναπτύσσει στρατηγικές. Κατά τη γνώμη μας (ως parentbook) αυτό πρέπει να είναι σημαντικό κομμάτι της ένταξης των Η/Υ στην εκπαίδευση. Στον ελληνικό χώρο πάντως έχουν υπάρξει περιπτώσεις σχολείων και εκπαιδευτικών που έχουν εφαρμόσει σχετικά projects στο πλαίσιο συνεργασίας με Πανεπιστημιακές ομάδες. 

 

Ξεχωρίζουμε στο χώρο αυτό τις εργασίες του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Δ/ντης Εργαστηρίου: Καθ. Χρόνης Κυνηγός). Τα λογισμικά που έχουν χρησιμοποιηθεί μπορείτε να τα βρείτε στο http://etl.ppp.uoa.gr/_content/download/eslate_kits.htm 

 

 

 

 

Η Θέκλα Πετρίδου μιλά για το τι πρέπει να έχουμε υπόψη, όταν το παιδί (ειδικά της Α' Δημοτικού) ξεκινά το σχολείο:

  • [08:30] = Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το παιδί της Α΄Δημοτικού
  • [15:10] = Πώς αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της σχολικής άρνησης (δηλ. το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο και αισθάνεται αδιαθεσία;)

 
Προσέξτε το σημείο [12:10] = το ζητούμενο για τα παιδιά της Α' Δημοτικού δεν είναι να μάθει να διαβάζει αλλά να επιβιώσει συναισθηματικά μέσα στον μικρόκοσμο της σχολικής τάξης! Το ζητούμενο είναι να το σχολείο ν΄αποτελεί ευχάριστη εμπειρία και το κλειδί σε αυτό είναι η συναισθηματική ισορροπία.
(Από την Κύπρο με αγάπη)
 

 

 

 

Η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε ιδρύθηκε το 1991 και δραστηριοποιείται στο χώρο της Ψυχικής Υγείας Παιδιών Εφήβων και Νέων
Mission. Η ίδρυσή της εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Είναι μη κυβερνητική οργάνωση, με τη νομική μορφή του επιστημονικού μη κερδοσκοπικού Σωματείου.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε είναι ο κ. Ι. Τσιάντης Αν. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάθετε περισσότερα στο
www.epsype.gr
 

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε) 

 

 

 

 

Διαβάστε και το άρθρο μας Σχολείο>Συμπεριφορά στο σχολείο> Σημάδια σχολικού εκφοβισμού

Μην αφήνετε το σπίτι να μοιάζει με ακατάστατο παιδότοπο, όπου παντού υπάρχουν αραδιασμένα και ανάκατα παιχνίδια.
 
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι όταν το παιδί βρίσκεται εν μέσω πολλών παιχνιδιών, μένει απασχολημένο για περισσότερη ώρα, γιατί σε κάθε του βήμα βρίσκει κάτι να παίξει. Όμως, μία τέτοια καθημερινότητα δεν βοηθά καθόλου το παιδί ν’ αναπτύξει την ικανότητα συγκέντρωσης και ούτε το κρατά απασχολημένο, αφού το παιδί αδυνατεί να συγκεντρωθεί. Γι’ αυτό και το βλέπουμε ν’ ασχολείται 2 λεπτά με ένα παιχνίδι και μετά να το παρατά για το επόμενο.

Μια εικόνα σαν αυτή που ακολουθεί αποσυντονίζει το παιδί και δυσκολεύει κατά πολύ την οργάνωση των ερεθισμάτων.

toys-all-over

 

Τα πράγματα και τα παιχνίδια του παιδιού πρέπει να έχουν μια λογική οργάνωση και να μην είναι ατάκτως εριμμένα, προκειμένου το παιδί να μπορεί να εστιάσει την προσοχή του.

toys-order-3

Ένα οργανωμένο περιβάλλον βοηθά το παιδί να οργανώνει τη σκέψη του και να εστιάζει την προσοχή του σ’ ένα πράγμα. Ακόμα αυτό που βοηθά στο να υπάρχει στο σπίτι ατμόσφαιρα ηρεμίας είναι:

  • οι ρουτίνες,
  • οι ξεκάθαροι κανόνες για το πού τοποθετούμε τα πράγματα,
  • τα τακτοποιημένα «ωράρια» και η ξεκάθαρα δομημένη μέρα (π.χ. πρωί – δουλειά/σχολείο/παιδικός σταθμός/πάρκο, μεσημέρι-φαγητό/χαλάρωση/διάβασμα, βράδυ-μπάνιο/φαγητό/χαλάρωση/ύπνος).

 
 
Ιδού 2 απλές τεχνικές για να βοηθήσουμε το παιδί να μάθει ν’ ακολουθεί μια λογική οργάνωση στα πράγματά του.
 
     (1) Στο τέλος της μέρας λέμε το παιδί «Και τώρα θα έρθει το συνεργείο καθαρισμού! Λοιπόν, ξεκινάμε να μαζεύουμε όλα τα κυβάκια και τα βάζουμε σε αυτό το κουτί. Και τώρα μαζεύουμε όλα τα στρατιωτάκια, για να τα βάλουμε εδώ. Σειρά έχουν όλα τα χαρτιά. Και τέλος οι μαρκαδόροι που θα μπουν σε αυτό το κουτί».
Με τον τρόπο αυτό εισάγουμε τα παιδιά στην ταξινόμηση. Μαθαίνουν να οργανώνουν τα πράγματα σε κατηγορίες και φυσικά τακτοποιούν το χαμό όλης της μέρας.
Εάν έχουμε πολλά παιδιά κοντινής ηλικίας από 4 ετών και πάνω μπορούμε να τους δίνουμε εναλλάξ τον ρόλο του να αποφασίζουν με ποια σειρά θα δράσει το συνεργείο καθαρισμού.
(2) Όταν τακτοποιούμε τα σιδερωμένα ρούχα, ζητάμε τη βοήθεια του παιδιού. Μαζί τα οργανώνουμε σε κατηγορίες: πρώτα θα βάλουμε στη ντουλάπα τα φανελάκια σου, μετά τα μπλουζάκια σου κλπ.
 
 
Όσο πιο καλά οργανωμένη είναι η καθημερινότητα, τόσο μεγαλύτερη σταθερότητα υπάρχει στο οικογενειακό περιβάλλον, τόσο λιγότερες είναι οι εντάσεις κι ο εκνευρισμός, πράγμα που με τη σειρά του ευνοεί την ικανότητα συγκέντρωσης του παιδιού.
--------------------------------
 
Για μια οργανωμένη καθημερινότητα διαβάστε τις συμβουλές μας για το πώς να εδραιώσετε ρουτίνες στα παιδιά σας! Κάντε κλικ ΕΔΩ!
 
 
------------------
Πηγές για τις φωτο:
www.milfitude.com
catsdesignblog.blogspot.com
furnikidz.com

Γράφει η Ράνια Φιλίνδρα, Ψυχολόγος-Oικογενειακή θεραπεύτρια

Η επικοινωνία μοιάζει να είναι ένα από τα πιο απλά πράγματα στον κόσμο. Τι συμβαίνει όμως όταν αισθανόμαστε ότι ο συμπαίκτης ή ο συνεργάτης μας δεν μας ακούει, μοιάζει να μας αγνοεί ή να μην  καταλαβαίνει τι του λέμε;

Η ανθρώπινη επικοινωνία διεξάγεται σε δύο επίπεδα συγχρόνως. Το ένα είναι το λεκτικό, δηλαδή το περιεχόμενο της συζήτησης. Συζητάμε π.χ. ως ομάδα για το πως πήγε ο χθεσινός αγώνας. Ενώ αρχικά η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει ήπια σταδιακά αρχίζει να υπάρχει ένταση η οποία κλιμακώνεται και μπορεί να καταλήξει σε καυγά.

Τις στιγμές που επικοινωνούμε εκτός από αυτά που λέμε υπάρχουν και αυτά που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και τους άλλους. Μπορεί να βιώνουμε μια γκάμα συναισθημάτων όπως απόρριψη, ζήλεια, φόβο, ενοχή, ικανοποίηση, χαρά. Κάποιος παίκτης, για παράδειγμα, ενδεχομένως να αισθάνεται ότι ο διαιτητής ή ο προπονητής του τον αδίκησαν ή ότι κάποιος συμπαίκτης δεν τον στήριξε αρκετά εντός γηπέδου. ‘Ισως πάλι να θεωρεί κάποιον υπαίτιο για το κακό αποτέλεσμα που έφερε η ομάδα. Όλες αυτές οι ενδόμυχες σκέψεις και τα συναισθήματα αποτυπώνονται στα μη λεκτικά μηνύματα που στέλνει. Ποια είναι αυτά; Οι εκφράσεις του προσώπου, η στάση του σώματος, η βλεμματική επαφή, οι χειρονομίες, ο τόνος, η ένταση της φωνής. Ακόμα και η σιωπή ή οι παύσεις μπορεί να στέλνουν στους άλλους επικοινωνιακά σήματα.

Έτσι λοιπόν στο μη λεκτικό επίπεδο τα μηνύματα συνδέονται με το πως ο ένας συνομιλητής βλέπει τον άλλο και τι αισθάνεται γι’αυτόν. Τα μηνύματα αφορούν στη σχέση των συνομιλητών («σε δέχομαι», «σε εμπιστεύομαι», «με καταπιέζεις», «δε συμφωνώ μαζί σου»κτλ). Έχετε παρατηρήσει τον τόνο της φωνής σας κάθε φορά που διαπληκτίζεστε για ένα θέμα; Συνήθως ανεβαίνει κατακόρυφα. Όπως είπε κάποιος «Οι περισσότεροι τσακωμοί γίνονται όχι λόγω του περιεχομένου της συζήτησης αλλά λόγω του τόνου της φωνής».

Τα μηνύματα αυτά, τα οποία αποτελούν το 70% της επικοινωνίας είναι άλλοτε συνειδητά και άλλοτε όχι. Μπορεί δηλαδή ο προπονητής να  μιλά και να δίνει οδηγίες σε ένα παίκτη και ενώ ο παίκτης συμφωνεί λεκτικά ταυτόχρονα αποφεύγει τη βλεμματική επαφή ή δεν απαντά. Αυτό είναι το φαινόμενο των «διπλών μηνυμάτων». «Άλλα λέω και άλλα κάνω». Τα σινιάλα που στέλνει το σώμα είναι διαφορετικά από τα λόγια γεγονός που υποδηλώνει κάποιο μπέρδεμα στην  επικοινωνία.

Κάτι επίσης που μπλοκάρει την ανθρώπινη συνδιαλλαγή είναι οι «ταμπέλες» που βάζουμε στους άλλους χρησιμοποιώντας επίθετα όπως «είσαι τεμπέλης», «τα κάνεις όλα λάθος», «είσαι άχρηστος». Πόσες φορές δεν ακούμε εκφράσεις αυτού του τύπου μέσα στα γήπεδα; Στην Ελλάδα μάλιστα υπάρχει το στερεότυπο ότι τέτοιοι χαρακτηρισμοί βοηθούν στο να πεισμώσει ο παίκτης και να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρ’όλα αυτά, θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι ότι τα επίθετα αυτά  είναι προσβλητικά και μη λειτουργικά καθώς απευθύνονται στο σύνολο της προσωπικότητας του άλλου και όχι σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ή επίδοση. Ειδικά, οι επαγγελματίες (προπονητές, διοικητικοί παράγοντες) που ασχολούνται με παιδιά και εφήβους θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν τέτοιους χαρακτηρισμούς οι οποίοι μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην εξέλιξη ενός νέου παίκτη.

Συμβαίνει επίσης οι προπονητές να χρησιμοποιούν τη σύγκριση μεταξύ των παικτών προκειμένου να αυξήσουν την επίδοσή τους. Μία τέτοια τακτική ενδεχομένως βραχυπρόθεσμα να έχει αποτελέσματα αλλά για ένα παιδί ή έφηβο η σύγκριση μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά ως προς την εξέλιξη της προσωπικότητάς του. Τι μήνυμα περνάμε άραγε με τη σύγκριση; Ή πώς ο νέος το ερμηνεύει; «Δεν είσαι αρκετός/η», «δεν σε δέχομαι έτσι όπως είσαι», «ενδεχομένως να πιστεύω ότι δεν έχεις ταλέντο». Ιδιαίτερα σε παιδιά που είναι πιο ευάλωτα στην κριτική τέτοιες πρακτικές δεν είναι εποικοδομητικές.  Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιδιών που «κρέμασαν τα παπούτσια τους» επειδή ακριβώς δεν άντεχαν την κριτική και τη συνεχή σύγκριση.

Τι πρέπει να θυμόμαστε;  
 

  • Όσο πιο ενήμερος είναι κάποιος για τα μηνύματα που στέλνει τόσο καλύτερα επικοινωνεί με τους άλλους. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του προπονητή ως συναισθηματικού ηγέτη της ομάδας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Αυτός δημιουργεί μέσω της επικοινωνίας το κατάλληλο συναισθηματικό κλίμα για να μπορέσουν οι παίκτες να γνωριστούν, να συνεργαστούν αρμονικά και να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους. Χρειάζεται να υπάρχει ένα κλίμα διαλόγου και εμπιστοσύνης μέσα στο οποίο οι προσβολές, οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί και τα υποτιμητικά σχόλια δεν θα έχουν θέση.
  • Η αξία του καθενός μέσα στην ομάδα είναι δεδομένη και πρέπει να αναγνωρίζεται λεκτικά και μη-λεκτικά. Όλα τα παιδιά έχουν την ίδια αξία και ο καθένας μέσα από το ρόλο του συμβάλλει στην επίτευξη του κοινού σκοπού. Μία ταινία άλλωστε για να γίνει χρειάζεται εκτός από τον σκηνοθέτη και τους πρωταγωνιστές, το τεχνικό προσωπικό, τους κομπάρσους, την ομάδα παραγωγής. Αν κάποιο κομμάτι της αλυσίδας λείψει η ταινία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Το ίδιο συμβαίνει και με την πορεία μίας ποδοσφαιρικής ομάδας.

 

-------------------------
Ράνια Φιλίνδρα
Ψυχολόγος-οικογενειακή θεραπεύτρια
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…