×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Οι συνηθέστεροι φόβοι στα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι οι εξής:

 

  • 7-8 ετών: Υπερφυσικά όντα, σκοτάδι, φόβοι προερχόμενοι από γεγονότα που βλέπει στην τηλεόραση, φοβάται να μείνει μόνο του, σωματική βλάβη.
  • 9-12 ετών: Εξετάσεις στο σχολείο, σχολική επίδοση, σωματική βλάβη, φόβοι σχετικά με την εξωτερική του εμφάνιση, θάνατος.

 

Όταν γινόμαστε γονείς, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σημάδια που μας "λένε" ότι πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού για την υποστήριξη του παιδιού μας.

 

Στην περίπτωση του φόβου, επειδή οι φόβοι των παιδιών είναι φυσιολογικοί για ορισμένα στάδια ανάπτυξης και καθώς το παιδί μεγαλώνει τους ξεπερνά, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον το παιδί μας χρειάζεται υποστήριξη από έναν ειδικό:

  • Το παιδί αδυνατεί να διαχειριστεί τους φόβους του, όπως αναμένεται καθώς μεγαλώνει.
  • Οι φόβοι επιμένουν παρά τις συστηματικές προσπάθειες και την υποστήριξη που οι γονείς προσφέρουν στο παιδί.
  • Οι φοβικές του αντιδράσεις σωματοποιούναι (π.χ. έχει ζαλάδες, τρέμει).
  • Η κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, η συμμετοχή του παιδιού στη σχολική ζωή ή σε καθημερινές δραστηριότητες της οικογένειας παρεμποδίζονται.

 

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα εφαρμογής των παραπάνω είναι η περίπτωση που ένα παιδί έχει υπάρξει θύμα σχολικής βίας.

Τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το παιδί χρειάζεται τη βοήθεια ενός ειδικού και δεν αρκεί το γεγονός ότι οι γονείς και το σχολείο έχουν επιληφθεί της όλης κατάστασης και δεν επαναλαμβάνονται πλέον ανάλογες καταστάσεις είναι τα εξής:

  • Το παιδί κάθε φορά που βρίσκεται στην αυλή του σχολείου ή σε μια παιδική χαρά αισθάνεται άγχος και ταραχή, ακόμα και όταν επικρατεί φιλικό πνεύμα και σχετική ηρεμία. Αυτό σημαίνει ότι η αγωνία που λογικά ένιωθε στην αρχή, δεν υποχωρεί με το χρόνο, αλλά μάλλον ενισχύεται.

 

  • Το παιδί εμφανίζει πρόσθετα προβλήματα και μάλιστα σωματικής φύσεως (π.χ. εμφανίζει πονοκεφάλους και ζαλάδα κάθε φορά που πρόκειται να βγει από το σπίτι και να βρεθεί σε μια παρέα συνομιλήκων).

 

  • Η ζωή του παιδιού επηρεάζεται και ως προς άλλους τομείς της δραστηριότητάς του (π.χ. εγκαταλείπει σπορ και χόμπυ, γιατί ο φόβος του έχει επεκταθεί και σε αυτούς τους χώρους).

 

Ε.Τ. © parentbook

 

Οι πιο συνηθισμένοι φόβοι στα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι οι εξής:

 

  • 3 ετών: Μάσκες, σκοτάδι, φαντάσματα, ζώα, αποχωρισμό από γονείς, όποιον διαφέρει από τα οικεία πρόσωπα (π.χ. σε χρώμα δέρματος).
  • 4 ετών: Αποχωρισμός από γονείς, ζώα, σκοτάδι, θορύβους.
  • 5 ετών: Ζώα, :”κακούς” ανθρώπους, σκοτάδι, αποχωρισμό από γονείς, διαζύγιο γονέων, σωματική βλάβη, παιδικό σταθμό.
  • 6 ετών: Υπερφυσικά όντα (μπαμπούλες, μάγισσες κλπ.), σωματική βλάβη, κεραυνοί και βροντές, σκοτάδι, να κοιμάται μόνο του.

 

 

Αν και όλοι οι γονείς ξέρουμε ότι οι φόβοι στα μικρά παιδιά είναι κάτι συνηθισμένο, συχνά τους αντιμετωπίζουμε με λάθος τρόπο. Διαβάστε απλές συμβουλές για το τι πρέπει να αποφεύγουμε, όταν τα παιδιά μας εκδηλώνουν έναν φόβο.


  • Να μην αδιαφορούμε. Ακόμα και όταν οι φόβοι του παιδιού μας φαίνονται παράλογοι και αδικαιολόγητοι, θα πρέπει να ενδιαφερθούμε για το πώς νιώθει. Ας μην απαξιώνουμε λοιπόν τους φόβους τους με φράσεις «Τι ανοησίες είναι αυτά;».
  • Να μην γελάμε βλέποντας το παιδί να φοβάται ούτε να διακωμωδούμε τις αντιδράσεις του. Οι εκφράσεις όπως «Μη γίνεσαι μωρό», «Κάνεις σαν χαζό», «Κοίτα πώς κάνεις: ‘Μαμάάά, φοβάμαι!!!’» δεν βοηθούν καθόλου το παιδί.
  • Να μην μαλώνουμε το παιδί, αλλά να το καθησυχάζουμε για να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας.
  • Να μην εξαναγκάζουμε το παιδί με βίαιο τρόπο και χωρίς καμιά ψυχολογική προετοιμασία να πλησιάσει ή να κάνει αυτό που φοβάται.
  • Να μην πιέζουμε να ξεπεράσει το φόβο του λέγοντας για παράδειγμα «Δεν είσαι μεγάλη και έξυπνη, εάν φοβάσαι», «Μόνο οι βλάκες φοβούνται».      
  • Να μην είμαστε υπερπροστατευτικοί με το παιδί που φοβάται, π.χ.:
    • να μην φροντίζουμε ώστε να μην έρχεται σε επαφή με ό,τι το φοβίζει
    • να μη δίνουμε στο φόβο του παιδιού μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι σε άλλες αντιδράσεις του (π.χ. να μην το κρατάμε αγκαλιά για περισσότερη ώρα απ’ ό,τι συνήθως), γιατί έτσι ενισχύουν τους φόβους του και του δίνουν ένα λόγο να θέλει να επαναλάβει τη φοβική αντίδραση και μάλιστα εντονότερα.

 

Η αντιμετώπιση κάθε φοβίας που εκδηλώνει το παιδί συνδέεται άμεσα με το τι την προκάλεσε (π.χ. κάποια δυσάρεστη εμπειρία, η συναναστροφή με φοβικά άτομα κλπ).

 

Όμως, υπάρχουν κάποιες γενικές πρακτικές που μπορούμε εμείς οι γονείς να ακολουθούμε, για να βοηθήσουμε το παιδί να ξεπεράσει τους φόβους του.

Ειδικότερα, είναι καλό εμείς οι γονείς:

  • Να εκφράζουμε αποδοχή και κατανόηση, όταν το παιδί δείχνει ή λέει ότι φοβάται (Π.χ. «Ναι, εντάξει. Όλα καλά! Ας ηρεμήσουμε»). Παίρνουμε το παιδί αγκαλιά ή του κρατάμε σφιχτά το χέρι μέχρι να ηρεμήσει.
  • Να δίνουμε στο παιδί λογικές εξηγήσεις και να εξηγούμε τι είναι πραγματικό και τι όχι. Οι λογικές εξηγήσεις δεν λειτουργούν άμεσα και δεν διώχνουν κάθε φόβο, αλλά είναι αναγκαίο βήμα.
  • Να ενθαρρύνουμε το παιδί να μιλά για τους φόβους του, να το ακούμε και να τους αναλύουμε, για να το βοηθήσουμε να τους ελέγξει.
  • Να αξιοποιήσουμε τη μέθοδο της βιβλιοθεραπείας. Διαβάζουμε με το παιδί βιβλία (ή φτιάχνουμε μαζί του δικά μας παραμύθια) που βοηθούν το παιδί να επεξεργαστεί το αίσθημα του φόβου ή κάτι συγκεκριμένο που φοβάται και να ενισχύσει το θάρρος και την αισιοδοξία του.

 

 ------------------------------

Δείτε ποια βιβλία προτείνει η Δρ. Σμαράγδα Μανταδάκη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παν/μίου Ιωαννίνων & Συγγραφέας-Λογοτέχνις) να διαβάσουν οι γονείς με τα παιδιά τους για να αντιμετωπίσουν το θέμα του φόβου.

 

  • «Μια Σταλίτσα», συγγραφέας Ζαραμπούκα Σοφία, Κέδρος 1987. Μια τρυφερή ιστορία δίχως λόγια, κατάλληλο για μικρά παιδιά.

 

  • «Μη σε πιάνει πανικός», συγγραφέας Jules Older, εκδόσεις Δωρικός 1991. Διδάσκει στα μικρά παιδιά πώς να αντιμετωπίζουν μία απρόβλεπτη κατάσταση όπως είναι το ατύχημα.

 

  • «Τόμυ, ο γενναίος φοβητσιάρης», Συγγραφέας Klaus, Καμπανά, 1999. Ο Τόμυ φοβάται τα πάντα. Φοβάται να φορέσει τις γαλότσες του μην τυχόν κι έχουν μπει μέσα ζουζούνια, φοβάται να πάει στην παραλία μήπως κρυολογήσει, φοβάται τα τέρατα που παραμονεύουν τα βράδια έξω από το παράθυρο του, φοβάται ακόμα και να πάει στην τουαλέτα. Στα γενέθλιά του, ο Τόμυ παίρνει ένα ξεχωριστό δώρο, ένα σκυλάκι που γίνεται αμέσως ο καλύτερός του φίλος. Τώρα πια ο Τόμυ δε φοβάται. Μια τρυφερή ιστορία για τις φοβίες και τις ανησυχίες που ταλαιπωρούν αγόρια και κορίτσια στην παιδική ηλικία. Από 4 ετών.

 

 

Διαβάστε και ακούστε περισσότερα για τη βιβλιοθεραπεία (δηλαδή πώς μπορεί ένα βιβλίο να λειτουργήσει θεραπευτικά στη ζωή των παιδιών μας):

- http://parentbook.gr/free-time-cat/kids-parents-and-books/item/421-book-therapy.html

- http://parentbook.gr/videos-and-more/item/549-48-17-02-12.html

Η γραφή είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να κατακτήσει το παιδί στο πλαίσιο μιας επιτυχημένης σχολικής πορείας.

 

Οι βάσεις για τη δεξιότητα της γραφής τίθενται μεν από την προσχολική ηλικία, όμως θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη τα εξής:

- Ο προφορικός λόγος προηγείται του γραπτού.

- Το παιχνίδι πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στη ζωή του παιδιού.

- Η διάθεση και η χαρά για μάθηση κρύβεται σε μικρές καθημερινές συνήθειες.

 

Τι σημαίνουν τα παραπάνω στην πράξη;

  • Είναι σημαντικό να δίνουμε στο παιδί τη δυνατότητα να παίξει και να εκφραστεί με το χαρτί και το μολύβι.

 

  • Είναι εξίσου σημαντικό να κάνουμε αρκετή κουβέντα με το παιδί για αυτά που φτιάχνει με το χαρτί και το μολύβι. Μην ξεχνάτε ότι ο προφορικός λόγος όχι απλώς προηγείται της κατανόησης του γραπτού, αλλά είναι και η βάση για την καλλιέργεια του γραπτού λόγου.

 

Δείτε μερικές απλές πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε πράξη τα παραπάνω και να βάλετε τα θεμέλια για την καλλιέργεια της γραφής στα παιδιά σας. Κάντε κλικ ΕΔΩ και δείτε τι σας προτείνουμε για παιδιά ηλικίας 3-6 ετών.

 

E.T. © parentbook

---------------

Διαβάστε και άλλα άρθρα σχετικά στην ενότητα "Πρακτικές για πιο έξυπνα παιδιά"

 

 

 

 

Για να οργανώσετε τη νέα σχολική χρονιά χρειάζεστε χαρτί, ημερολόγιο, κουτιά αποθήκευσης και ατζέντα.

Κάντε κλικ ΕΔΩ και δείτε όλα όσα χρειάζεται να κάνετε εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Ειδικά αν έχετε δύο ή περισσότερα παιδιά, τα ημερολόγια βοηθούν να προβλέπετε ποιες υποχρεώσεις συμπίπτουν χρονικά και να προετοιμάζεστε αναλόγως.

 

Σας προτείνουμε να εμπλέξετε τα παιδιά στην όλη διαδικασία οργάνωσης της νέας σχολικής χρονιάς, για 3 απλούς λόγους:

(α) προετοιμάζονται έτσι ψυχολογικά για την επιστροφή τους στο σχολείο

(β) αναπτύσσουν οργανωτικές δεξιότητες που σχετίζονται άμεσα με τη λογικομαθηματική σκέψη

(γ) απασχολούνται δημιουργικά ΜΕΣΑ στο σπίτι ύστερα από τις καλοκαιρινές εξορμήσεις.

 

 

E.T. © parentbook

 

-----------------------------

Εάν δεν έχετε κάνει ακόμη το ξεκαθάρισμα και την τακτοποίηση βιβλίων/εργασιών κλπ από την περσινή σχολική χρονιά διαβάστε το άρθρο μας "Τακτοποίηση δωματίου: Πότε και πώς"

 

 

Γκρίνια, κλάμα και δυσφορία ή θετική ενέργεια και αυτονομία επιλέγετε για το παιδί σας, όταν τα σχολεία ανοίγουν;

Καλή οργάνωση, θετικό  κλίμα και σωστή προετοιμασία είναι τα κλειδιά για να πετύχετε …φυσικά το δεύτερο.

Η προετοιμασία για μια καλή σχολική χρονιά αρχίζει, ΠΡΙΝ ανοίξουν οι πόρτες του σχολείου.  Δεν αρκεί να κάνετε την εγγραφή, να αγοράσετε σχολικά είδη και να βάλετε το ξυπνητήρι για την 1η μέρα στο σχολείο. 

Με λίγη οργάνωση και σωστή προετοιμασία βάζετε τα θεμέλια για ένα θετικό και αισιόδοξο ξεκίνημα!

Πριν διαβάσετε τις υποενότητες που ακολουθούν και σας δίνουν συγκεκριμένες πρακτικές συμβουλές, λάβετε υπόψη τα εξής:

 

  1. Ρουτίνες-Πρόγραμμα

Το πρώτο βήμα για να αποφύγετε γκρίνια και ένταση, όταν το παιδί ξυπνά για το σχολείο, είναι η ΚΑΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ! Γι’ αυτό απαιτείται:

α) 1-2 εβδομάδες πριν την έναραξη της σχολικής χρονιάς καλό είναι να βάλετε το παιδί σε μια βασική ρουτίνα ύπνου και πρωινού ξυπνήματος. Συμβουλευτείτε την ενότητα Ρουτίνες: τι, γιατί και πώς για δείτε πώς θα  διαμορφώσετε και θα εδραιώσετε μια ρουτίνα. Επίσης, δείτε στο Πώς θα μάθετε στο παιδί σας ν' ακολουθεί μια ρουτίνα απλούς τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί να αυτο-οργανώνεται κάθε πρωί πριν φύγει για το σχολείο.

β) Το προηγούμενο βράδυ:

  • Ετοιμάστε ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ την τσάντα του με τα απαραίτητα (Η τσάντα θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη θέση στο παιδικό δωμάτιο για να μην την ψάχνετε κάθε πρωί)
  • Αποφασίσετε ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ τι θα φορέσει στο σχολείο και απλώστε τα ρούχα σε μια καρέκλα στο δωμάτιό του.
  • Μην ξεχνάτε ότι το παιδί θα πρέπει να έχει χορτάσει τον ύπνο του, για να ξυπνήσει ορεξάτο.

 

γ) Το πρωί που θα ξυπνάτε να φροντίσετε να είστε και οι ίδιοι οργανωμένοι. Όταν εσείς τρέχετε πανικόβλητοι και χωρίς σύστημα, το παιδί θα σας ακολουθήσει μοιραία. Γι’ αυτό φτιάξτε και τη δική σας πρωινή ρουτίνα ώστε να αποφύγετε να φτάνετε μέχρι την εξώπορτα και να γυρίζετε 3-4 φορές, για να πάρετε κάτι που θυμηθήκατε τελευταία στιγμή. 

 

2) ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

Το δεύτερο βήμα για να αποφύγετε γκρίνια και ένταση, όταν το παιδί ξυπνά για το σχολείο, είναι ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ!

  • Να σέβεστε το τρόπο που αρέσει στο παιδί να το ξυπνάτε  (π.χ. Μην εισβάλετε στο δωμάτιο και το ξεσκεπάζεται, όταν βλέπετε ότι έτσι το παιδί νευριάζει, γιατί το μόνο που θέλει είναι να ανοίξετε το παράθυρο και να μπει φως.)
  • Το πρωί που το παιδί ετοιμάζεται να φύγει για το σχολείο, να αποφεύγετε να του κάνετε κριτική για τα μαλλιά του/ντύσιμο κλπ.  Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, για να λύσετε τέτοιες διαφορές, γιατί δεν θέλετε το παιδί να φύγει για το σχολείο εκνευρισμένο, στενοχωρημένο ή και κλαμμένο.
  • Μια ζεστή αγκαλιά, ένα χαμόγελο και ένα βλέμμα υπερηφάνειας είναι ό,τι χρειάζεται, για να νιώσει αποδοχή και να ξεκινήσει θετικά τη μέρα του. Βεβαίως αποφύγετε τις υπερβολές!!!

 

E.T. © parentbook

 

 Οι πρώτες μέρες στο σχολείο θέτουν τις βάσεις για το πώς θα κυλήσει η σχολική χρονιά σε πολλά επίπεδα.

Τα 3 σημαντικά θέματα που πρέπει να θεμελιώσετε είναι:

 

  • 1ον = Η ρουτίνα του παιδιού, όταν επιστρέφει από το σχολείο στο σπίτι - η μελέτη του στο σπίτι
  • 2ον = Η επικοινωνία με το παιδί
  • 3ον = Η ρουτίνα του παιδιού για τον βραδινό ύπνο και το πρωινό ξύπνημα

 

Με άλλα λόγια αυτό που έχει σημασία στις πρώτες μέρες του σχολείου είναι να βάλουμε το παιδί σε πρόγραμμα και να μιλήσουμε αρκετά μαζί του για αυτά που κάνει και προπαντός για αυτά που νιώθει.

 

  • Σχετικά με το 1ο σημείο θα πρέπει να έχετε υπόψη τα εξής:

Από την 1η κιόλας μέρα που θα πάρετε το παιδί από το σχολείο να του πείτε ότι ερχόμενο στο παιδί θα πρέπει να αφήσει την τσάντα του στο τραπέζι/γραφείο όπου θα μελετά, κατόπιν να πλένει τα χέρια του και να κάθεται για φαγητό. Στη συνέχεια και αφού ξεκουραστεί για 20 λεπτά (όχι βλέποντας τηλεόραση, αλλά χαλαρώνοντας λίγο μαζί σας με ψιλοκουβεντούλα), θα πρέπει να ανοίξει την τσάντα του και να ελέγξει τι έχει σημειώσει στο Πρόχειρό του, ώστε να ετοιμάσει τα μαθήματα της επόμενης μέρας. Ακόμα κι αν το παιδί πηγαίνει Α' Δημοτικού, θα πρέπει να επιμείνετε σε αυτή τη σειρά των ενεργειών και να μην αφήσετε περιθώρια π.χ. το παιδί να πετά την τσάντα δεξιά κι αριστερά, κατόπιν να βλέπει 2 ώρες τηλεόραση και μετά να ανοίγετε εσείς πρώτοι την τσάντα του και να κάθεστε δίπλα του για να ανοίξει τα βιβλία του.

Μην παραλείψετε να διαβάστε την ενότητα "Η μελέτη στο σπίτι", για να δείτε τις συμβουλές μας για το ρόλο των γονιών κατά την καθημερινή προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο.

 

  • Σχετικά με το 2ο σημείο:

Είναι σημαντικό από τις πρώτες μέρες κιόλα της σχολικής χρονιάς να εδραιώνετε τρόπους επικοινωνίας με το παιδί σας. Όσο πιο άνετα αισθάνεται το παιδί να σας μιλά για αυτά που κάνει στο σχολείο, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να το υποστηρίζετε ειδικά στη φάση προσαρμογής (π.χ. Α' Δημοτικού, αλλαγή σχολείου). Να θυμάστε 2 πράγματα:

(α) η κουβέντα που κάνουμε με το παιδί θα πρέπει να μην επικεντρώνεται μόνο στο τι έμαθε, αλλά να αφορά και στις σχέσεις του με τα υπόλοιπα παιδιά και τις διαδικασίες με τις οποίες μετέχουν στη σχολική ζωή (π.χ.πώς περνούν στο διάλειμμα, με ποια από τα παιδιά τις τάξεις κάνει παρέα). Το βασικό είναι το παιδί να αρχίσει να γίνεται ενεργό μέλος της ομάδας των παιδιών μέσα στην τάξη του και να νιώθει καλά όταν είναι μαζί τους.

(β) η κουβέντα που κάνουμε με το παιδί προϋποθέτει τη διάθεση του παιδιού να μας μιλήσει (στην ουσία να απαντήσει στις ερωτήσεις μας). Μπορούμε να κάνουμε εμείς την αρχή μιλώντας του για το τι κάναμε και πώς κύλησε η μέρα μας (αμβλύνοντας φυσικά όσα μας ταλαιπώρησαν). Όμως, ας έχουμε υπόψη ότι για τα περισσότερα παιδιά και προαντός για τα εσωστρεφή, είναι προτιμότερο να τ' αφήνουμε να χαλαρώσουν πρώτα στο σπίτι και να μην τα βομβαρδίζουμε με ερωτήσεις μόλις επιστρέφουν από το σχολείο.

Επίσης, κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε τις συμβουλές μας για το πώς μπορείτε να δημιουργήσετε στο παιδί τη διάθεση να σας μιλήσει για τη μέρα του στο σχολείο.

 

  • Σχετικά με το 3ο σημείο:

Μπορείτε να (ξανα)διαβάσετε την ενότητα Ρουτίνες: τι, γιατί και πώς για να δείτε πώς θα  διαμορφώσετε και θα εδραιώσετε μια ρουτίνα. Επίσης, δείτε στο Πώς να μάθετε στο παιδί σας ν' ακολουθεί μια ρουτίνα απλούς τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί να αυτο-οργανώνεται κάθε πρωί πριν φύγει για το σχολείο.

 

E.T. © parentbook


Το παραμύθι μπορεί να λειτουργήσει πολυδιάστατα.

Το παιδί μέσα από την ιστορία του παραμυθιού το παιδί μαθαίνει για άλλους τόπους κι εποχές, αποκτά κοινωνικές εμπειρίες, βιώνει συναισθήματα, παρακολουθεί και κρίνει χαρακτήρες και συμπεριφορές, συνάγει συμπεράσματα και κατανοεί λογικές σχέσεις.

 

Επομένως, το παραμύθι πέρα από την άσκηση στην κατανόηση του λόγου και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου, βοηθά το παιδί να μάθει να ακούει και να σκέφτεται γι’ αυτό που ακούει. Η καθοδήγηση του γονιού σε αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική και γίνεται με τις κατάλληλες ερωτήσεις ή απλά σχόλια.

Στις προτάσεις που παρουσιάζουμε παρακάτω, σας δείχνουμε απλές τεχνικές με τις οποίες ακόμα και ένα παραμύθι χιλιοειπωμένο μπορεί να γίνει ένα εργαλείο για να καλλιεργήσουμε στο παιδί την αφηγηματική ικανότητα, τη φαντασία, την ευρηματικότητα και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την αυτοπεποίθηση και την κριτική ικανότητα.

 

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε 10 απλές τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να βάλουμε το παιδί μέσα στη διαδικασία της αφήγησης του παραμυθιού και να χρησιμοποιήσουμε αυτά που θα μας πει για να εμπλουτίσουμε το «κείμενο» του βιβλίου.

 

E.T. © parentbook

--------------------

Κάντε κλικ στο Παραμύθια για να ακούσετε το παραμύθι «Η γέρικη Βελανιδιά» (θα ακούσετε τη δική μου απόπειρα με τις κόρες μου ηλικίας 3,5 και 6 ετών) και θα πάρετε μία γεύση από το πώς «διαβάζουμε τα παραμύθια στο σπίτι μας».

 

Μπορείτε να μας στείλετε προτάσεις, ηχητικά αρχεία ή και βίντεο με τις δικές σας αφηγήσεις στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Πολλές είναι οι φορές που το μόνο που θα θέλατε είναι το πιτσιρίκι σας να μπορούσε έστω για 10 λεπτά να παίξει χωρίς τη δική σας παρουσία δίπλα του. Όσο κι αν αισθάνεστε απέραντη ευτυχία, όταν παίζετε και γελάτε με το παιδάκι σας, υπάρχουν στιγμές (σε όλους συμβαίνει) που θα ευχόσασταν έστω για 10 λεπτά να μπορούσε να ασχοληθεί με κάτι μόνο του, ίσα-ίσα για να κάνετε κι εσείς κάτι δικό σας...

Πολλές φορές είμαστε διατεθειμένοι ακόμη και να αφήσουμε το παιδί να κάνει τη μεγαλύτερη ακαταστασία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε 15 λεπτά στα οποία θα μας αφήσει στην ησυχία μας. Το αφήνουμε να βγάλει όλα τα χαρτομάντηλα ή τα μωρομάντηλα να σκίσει τα περιοδικά του/της συζύγου, να ξηλώσει την κουρτίνα ή ακόμα και να ζωγραφίσει τα πόδια μας... αρκεί να μην απαιτήσει να παίξουμε μαζί, ώστε εμείς να μπορέσουμε να μιλήσουμε για 10 λεπτά στο τηλέφωνο/να διαβάσουμε στα πεταχτά τους τίτλους των εφημερίδων/να δούμε τσεκάρουμε το facebook κλπ.

Από την άλλη, όλοι ξέρουμε πως αν τύχει τα παιδιά να μην αποζητούν την παρέα μας, κάτι ύποπτο συμβαίνει. Κάτι κάνουν που δεν θα έπρεπε (π.χ. παίζουν με το βερνίκι των νυχιών, έχουν ανοίξει το laptop, βγάζουν φωτογραφίες από τα άλμπουμ κλπ). Πώς μπορούμε να τα εκπαιδεύσουμε να παίζουν μόνα τους χωρίς να προκαλούν το χάος;

Ας ξεκινήσουμε από το ότι δεν θα πρέπει να αισθάνεστε ενοχή γι’ αυτό. Όχι απλώς γιατί είναι φυσική και δικαιολογημένη η ανάγκη σας, αλλά προπαντός γιατί και για τα παιδιά είναι σημαντικό να μην έχουν μονίμως στο παιχνίδι τους έναν ενήλικα «από πάνω τους».

Το επόμενο ερώτημα είναι κατά πόσο «μπορεί» ένα παιδάκι βρεφικής αλλά και νηπιακής ηλικίας να μάθει να παίζει μόνο του. Η απάντηση είναι ότι και βέβαια μπορεί. Άλλωστε το να παίζει ένα παιδί είναι αυτό που ξέρει να κάνει ούτως ή άλλως. Από βρέφη τα παιδιά μας μπορούν να περνούν καλά με τον εαυτό τους, αφού είναι σε θέση να πιάσουν τα παιχνιδάκια που υπάρχουν κοντά τους. Από 1 έτους πια μπορούν επιπλέον να ξεφυλλίζουν τα βιβλιαράκια που είναι για μωρά, να πατούν τα κουμπάκια στα παιχνίδια κλπ. Για πολλούς η εικόνα ενός γονιού που κάθεται στο χαλί και παίζει τουβλάκια με το παιδί του είναι κατασκεύασμα της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας: όταν οι γονείς είναι πολλές ώρες εκτός σπιτιού, είναι σημαντικό να δεθούν με το παιδί και να παίξουν μαζί του.

Τι γίνεται όμως με το παιδί που είναι όλη μέρα στο σπίτι με τη μαμά; Ειδικά εάν είναι μοναχοπαίδι, το πιθανότερο είναι ότι τόσο ως βρέφος όσο και ως παιδάκι προσχολικής ηλικίας θα είναι κολλημένο στους γονείς και για κάθε παιχνίδι/δραστηριότητα θα λέει «ΜΑΖΙίίί!!!»

Επιπλέον, σκεφθείτε ότι ένα μωρό/παιδάκι 2 ετών μπορεί να απασχοληθεί παρατηρώντας για ώρα π.χ. ένα μυρμήγκι, ενώ μπορεί να του δώσετε ένα σούπερ παιχνίδι και να το αφήσει στην άκρη μέσα σε 5 λεπτά!

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα θέματα συμπεριφοράς του παιδιού, οι δικές μας επιλογές, στάσεις, επιθυμίες κατευθύνουν τις δικές τους. Έτσι, μπορεί να λέμε «Δεν αντέχω. Το παιδί είναι κολλημένο πάνω μου όλη μέρα», αλλά μπορεί για διάφορους λόγους να μην αφήνουμε το παιδί να παίξει και μόνο του (γιατί είναι αλήθεια πολύ κολακευτικό ο μικρός μας πρίγκηπας ή η πριγκηπέσσα μας να έχει ανάγκη διαρκώς την παρουσία μας). Άλλοτε μπορεί να σκεφτόμαστε ότι έχουμε πολλά να του πούμε και να του μάθουμε και κυρίως να ενισχύσουμε τη γλωσσική του ανάπτυξη την ώρα που παίζουμε μαζί του, ώστε πρέπει να μην αφήσουμε ούτε 5 λεπτά μέσα στη μέρα να πάνε χαμένα.  Ή μπορεί να φοβόμαστε ότι μια αλλαγή στάσης από την πλευρά μας μπορεί να σημαίνει παραμέληση και να πληγώσει το παιδί.  Έτσι, οι περισσότεροι υποκύπτουμε στο πρώτο κλάμα του παιδιού ή τα παρακαλετά να παίξουμε μαζί του.

Όμως, όταν το παιδί παίζει και μόνο του ωφελείται, εφόσον βέβαια οι γονείς έχουν εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις αυτό να γίνεται πρώτον με ασφάλεια (δηλαδή με επίβλεψη) και δεύτερον όχι καθ’υπερβολή.

Πρέπει λοιπόν να έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν 4 βασικοί λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό το παιδί να παίζει και μόνο του:

  1. Αναπτύσσει τη δημιουργικότητά του
  2. Γίνεται πιο αυτόνομο. Αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να μείνει μόνο του... και τότε;
  3. Ως ενήλικας το παιδί θα είναι πιο ευτυχισμένο και ισορροπημένο, έχοντας αναπτύξει από μικρό ενδιαφέροντα/χόμπι για δημιουργική απασχόληση.
  4. Εξασφαλίζεται τη δική σας ψυχική ηρεμία που είναι απαραίτητη για να έχετε ουσιαστική αλληλεπίδραση με το παιδί.

Όταν το παιδί συνηθίζει να παίζει μόνο του το βοηθάμε κατά πρώτον να μην εξαρτάται από τη δική μας παρουσία. Έτσι, το ενδυναμώνουμε και το βοηθάμε να μπορεί να αντιμετωπίζει πιο θετικά την απουσία μας και αργότερα τον αποχωρισμό προκειμένου να πάει παιδικό σταθμό και φυσικά σχολείο.

Το να μάθει να μας αποχωρίζεται ή έστω να μην απαιτεί τη δική μας διαρκή προσοχή και ενασχόληση μαζί του σημαίνει όχι απλώς ανεξαρτησία αλλά ικανότητα να αντλεί χαρά από μέσα του. Μαθαίνει να αντλεί χαρά από την ενασχόληση με κάτι που έχει επιλέξει αλλά και από την προσπάθεια να κάνει κάτι μόνο του.

Επίσης, μεγαλώνοντας το παιδί θα μπορεί να αντιμετωπίσει με ωριμότητα και δημιουργικότητα τον χρόνο με τον εαυτό του. Θα βρίσκει ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει, ενώ θα απολαμβάνει περισσότερο την αλληλεπίδραση με τους άλλους γιατί δεν θα τη βιώνει ως εξάρτηση. Επιπλέον, ο χρόνος αυτός είναι η προπαρασκευή για το χρόνο που το παιδί θα πρέπει να περνά στο δωμάτιό του για να ασχοληθεί με τη μελέτη του για το σχολείο.

  • Δείτε πώς μαθαίνουμε στο παιδί να παίζει μόνο του από την ηλικία των 2 ετών και μετά. Κάντε κλικ ΕΔΩ.
  • Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο των 3 ετών και ακόμα δεν έχετε καταφέρει να παίζει μόνο, διαβάστε μια απλή τεχνική ΕΔΩ.

 

Να θυμάστε ότι η εύκολη λύση του να αφήσουμε το παιδί μπροστά στην τηλεόραση, για να κερδίσουμε λίγα λεπτά με τον εαυτό μας, έχει πολλές αρνητικές συνέπειες μεταξύ των οποίων ότι το παιδί δεν μετέχει ενεργά σε κάτι αλλά είναι παθητικός δέκτης.

Συμβουλευτείτε και την Ενότητα Παιδί και TV

 

Ε.Τ. © parentbook

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…