×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170
JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Το Κέντρο Μάθησης και Συμβουλευτικής για παιδιά και ενήλικες προσφέρει στους αναγνώστες-μέλη του parentbook.gr  20% έκπτωση  στις υπηρεσίες του Κέντρου:

Τις υπηρεσίες και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο http://kemakesy.blogspot.gr

Email επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

kemasy-flyer-a

 

Μέσα στα πλαίσια του γονεϊκού ρόλου μπαίνουμε καθημερινά σε έναν εσωτερικό διάλογο: «Άραγε είμαι καλή μητέρα;», «τι πραγματικά χρειάζεται το παιδί μου;», «την επόμενη φορά θα είμαι πιο αυστηρός» κτλ.

Οι σκέψεις αυτές, συχνά ατέρμονες, είναι σημαντικές γιατί αντανακλούν όχι μόνο το γονεϊκό μας στυλ (πώς επιλέγω να είμαι με το παιδί μου) αλλά και τη γονεϊκή σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας, με άλλα λόγια τι είδους γονιός είμαι για τον εαυτό μου, πόσο και πώς με φροντίζω, με επικρίνω, με καθησυχάζω, με «βάζω στην γωνία»…

Μερικές φορές ο εσωτερικός μας διάλογος είναι αυστηρός και επικριτικός. Σε αυτές τις περιπτώσεις δυσκολευόμαστε να φροντίσουμε επαρκώς τον εαυτό μας. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

  • επικρίνω συνέχεια τον εαυτό μου («είμαι κακή μητέρα», «τα κάνω όλα λάθος», «ο τάδε συμπεριφέρεται καλύτερα στα παιδιά του/τους παρέχει περισσότερες ανέσεις»)
  • δεν είμαι σε επαφή με τα συναισθήματά μου. Υπάρχουν στιγμές που αισθάνομαι άσχημα, έχω βαριά διάθεση ή στεναχώρια αλλά δεν δίνω σημασία στο συναίσθημα και μένω μόνο στη λογική.
  • δυσκολεύομαι να εμπιστευτώ τη ροή της ζωής και έχω την ανάγκη για έλεγχο.
  • έχω πολύ υψηλές προσδοκίες για το πώς «πρέπει» να είμαι/ τι σημαίνει «σωστός» γονιός.
  • δεν συμπονώ τον εαυτό μου ούτε αναγνωρίζω την προσπάθεια που κάνω.

Οι εσωτερικές μας φωνές συχνά θυμίζουν τις φωνές των δικών μας γονιών. Κατά τη διάρκεια του μεγαλώματος μαθαίνουμε να εσωτερικεύουμε (να κάνουμε δικές μας) τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις των γονιών μας. Στη συνέχεια συνηθίζουμε να αναπαράγουμε τις σκέψεις αυτές τόσο στη σχέση με τον εαυτό μας όσο και στη σχέση με τα δικά μας παιδιά.

Αν λοιπόν έτυχε να έχω αυστηρούς γονείς, θα έχω μια τάση να είμαι πολύ αυστηρή/ός με τον εαυτό μου και πιθανότατα και με τα παιδιά μου (ή υπερβολικά επιτρεπτική/ός επειδή δε θέλω να γίνω όπως οι γονείς μου). Είναι σαν ένας κύκλος που συμβαίνει ασυνείδητα και επαναλαμβάνεται σαν μοτίβο από γενιά σε γενιά.

Άραγε υπάρχει κάποια λύση; Μία καλή αρχή είναι να συνειδητοποιήσω αυτόν τον κύκλο που συμβαίνει μέσα στις γενιές και να ξεκινήσω τον δικό μου προσωπικό εσωτερικό διάλογο. Τι γονιός θέλω να είμαι για τον εαυτό μου; Με ποιους τρόπους θα με προσέξω και θα με φροντίσω περισσότερο; Πώς θα σχετιστώ με τις εσωτερικές φωνές που με επικρίνουν; Μέσα από αυτόν τον δρόμο θα μπορέσω σταδιακά να ωριμάσω και να ανοίξω χώρο για μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη σχέση με τον εαυτό μου. Έτσι, θα καταφέρω να γίνω μία μεγάλη, καθησυχαστική αγκαλιά για εμένα και κατ’επέκταση για το παιδί μου.

________________________________________

 

Ράνια Φιλίνδρα
Ψυχολόγος-Οικογενειακή θεραπεύτρια
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν επιθυμείτε να μοιραστείτε προβληματισμούς και ανησυχίες για το ρόλο σας ως γονέα και τις επιλογές σας γενικότερα ως ενήλικα, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες που συντονίζει η κα Φιλίνδρα. Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Το παιδί μου και εγώ ή το παιδί μου είμαι εγώ; Ως συντονίστρια ομάδων με ενήλικες ακούω συχνά τους γονείς να μιλούν για τα παιδιά τους σε α’ πληθυντικό… «Πάμε α’ δημοτικού», «έχουμε εξετάσεις», «δεν γράψαμε καλά». Η ερώτηση που πάντα θέτω είναι «ποιός;» για να πάρω την απάντηση «Μα φυσικά, το παιδί μου».

Ο γονιός είναι αυτός που δίνει τη ζωή στο παιδί, το φέρνει στον κόσμο και το αισθάνεται ως κομμάτι και πολλές φορές ως προέκταση του εαυτού του («Η Μαρία είναι εργατική σαν και εμένα, ο Γιάννης είναι ίδιος ο πατέρας του»). Η γονεική σχέση μας διακινεί μία πληθώρα συναισθημάτων: χαρά, ικανοποίηση, συγκίνηση, αγωνίες, ανησυχία…όλα τα παραπάνω έχουν ως βάση τους την αγάπη.

Η αγάπη λοιπόν είναι η αφετηρία της ανάγκης μας να χρησιμοποιούμε α’πληθυντικό, όταν μιλάμε για τα παιδιά μας. Τα συμπονούμε, αγωνιούμε και θέλουμε το καλύτερο για το παρόν και το μέλλον τους. Αυτή είναι η μία όψη της αγάπης.

Η άλλη όψη του νομίσματος αφορά την απόλυτη ταύτιση με τα παιδιά μας, τη βαθύτερη επιθυμία να είμαστε ένα με αυτά, να ζούμε τη ζωή τους σαν να πρόκειται για τη δική μας ζωή, να τρεφόμαστε μέσα από τις επιτυχίες και τα επιτεύγματά τους που αρκετές φορές αφορούν δικές μας ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Όπως είπε ένας γονιός: «Και βέβαια θα το στείλω να μάθει ένα μουσικό όργανο. Άλλωστε, πάντα ήθελα να μάθω κιθάρα». Το «εσύ» μπλέκεται με το εγώ» και γίνεται ένα αξεδιάλυτο «εμείς».

Αν όμως ως γονιός ζω τη ζωή του παιδιού μου και ταυτίζω μονίμως τις δικές μου επιθυμίες με τις δικές του, πώς θα ωριμάσει το παιδί μου και θα μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του; Πώς θα με ξεπεράσει προκειμένου να δημιουργήσει τη δική του αυθύπαρκτη προσωπικότητα;

Γι’αυτό οι έφηβοι χτυπούν τις πόρτες «στα μούτρα» των γονιών. Τα παιδιά διεκδικούν το ζωτικό τους χώρο και χρησιμοποιούν την πόρτα ως όριο. Είναι σαν να λένε «άσε με μόνο μου, έχω ανάγκη να διαχωριστώ από εσένα και να μεγαλώσω».

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μας είναι συνδεδεμένα μαζί μας με τον δεσμό της αγάπης και αυτή η συνθήκη δεν αλλάζει, είναι αδιαπραγμάτευτη. Ας προσπαθήσουμε να μην μετατρέπουμε το δεσμό μαζί τους σε δεσμά.

________________________________________

 

Ράνια Φιλίνδρα
Ψυχολόγος-Οικογενειακή θεραπεύτρια
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν επιθυμείτε να μοιραστείτε προβληματισμούς και ανησυχίες για το ρόλο σας ως γονέα και τις επιλογές σας γενικότερα ως ενήλικα, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες που συντονίζει η κα Φιλίνδρα. Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Τι αλλάζει στην εγγραφή μαθητών στο νηπιαγωγείο και την Α΄Δημοτικού για το σχολικό έτος 2014-2015.
 
Αυτό που αλλάζει είναι ότι μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών, θα πρέπει οι γονείς να επιδεικνύουν το Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού και να υποβάλλουν το Ατομικό Δελτίο Υγείας.
 
 
Δηλαδή οι γονείς αντί να προσκομίζουν ως ξεχωριστά έγγραφα-δικαιολογητικά τα πιστοποιητικά υγείας (για το Νηπιαγωγείο το πιστοποιητικό οδοντολογικής εξέτασης και για την Α΄ τάξη του Δημοτικού σχολείου τα πιστοποιητικά οδοντολογικής, καρδιολογικής και οφθαλμολογικής εξέτασης) πλέον:
 
(1) προμηθεύονται δωρεάν το Ατομικό Δελτίο Υγείας (απο το σχολείο ή το τυπώνουν ηλεκτρονικά κάνοντας κλικ στο συνημμένο αρχείο) 
(2) το  πηγαίνουν προς συμπλήρωση  στους ιατρούς των οικείων Μονάδων Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά ιατρεία κλπ) ή των Εξωτερικών Ιατρείων των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ή τους ιδιωτών ιατρών συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή τον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα των γονέων και κηδεμόνων ή από ιδιώτες ιατρούς (χωρίς σύμβαση με ασφαλιστικά ταμεία). Το συμπληρώνουν κατά βάση παιδίατροι ή παθολόγοι.
(3) το καταθέτουν συμπληρωμένο στο σχολείο το αργότερο έως τέλη Σεπτεμβρίου (καλό είναι να διατηρούν αντίγραφο).
 
Το Α.Δ.Υ.Μ.ισχύει για τρία (3) σχολικά έτη για το Δημοτικό Σχολείο, για δε το Νηπιαγωγείο ισχύει για όλη τη διάρκεια της φοίτησης των νηπίων σε αυτό. Άρα οι γονείς πρέπει να το καταθέτουν:
  • στην εγγραφή στο Νηπιαγωγείο
  • στην εγγραφή στην Α' Δημοτικού
  • στην έναρξη της φοίτησης του παιδιού στη Δ΄Δημοτικού.
  • (ειδικά για το σχολ. έτος 2014-2015) πρέπει υποχρεωτικά να το καταθέσουν και οι γονείς των παιδιών που θα φοιτήσουν στην Ε΄ τάξη των Δημοτικών σχολείων
 
Διαβάστε στη συνέχεια τι ακριβώς γράφει η εγκύκλιος για να μάθετε τι είναι το Ατομικό Δελτίο Υγείας, σε τι θα χρησιμεύει, ποιος το συμπληρώνει και πώς θα γίνεται η ενημέρωσή του. Το parentbook  έχει υπογραμμίσει με κόκκινο τα σημεία που πρέπει να προσέξετε.
 
------------------------------------------------------------------
 
Η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:
 
Σύμφωνα τη με αρ. πρωτ. Φ6/304/75662/Γ1/16-05-2014 Κ.Υ.Α, η οποία εστάλη για δημοσίευση στηνΕφημερίδα της Κυβερνήσεως, σας ενημερώνουμε ότι:
 

ΓΕΝΙΚΑ Α'

Σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων 2, 3 και 4 της παρ. 2 του άρθρου 11 του Ν. 4229/2014 (ΦΕΚ 8 τ.Α΄/10.1.2014), όπως αντικαταστάθηκαν (περ. 3 και 4) με το άρθρο 53 του Ν. 4238/2014 (ΦΕΚ 38 τ. Α΄/17.2.2014) μεταξύ των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την εγγραφή των μαθητών στο νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου είναι και τα εξής:

  •      Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.) ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια
  • Το Ατομικό Δελτίο Υγείας του Μαθητή

To Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή καθορίζεται με την ανωτέρω ΚΥΑ που έχει ως τίτλο: «Καθορισμός του  τύπου, του περιεχομένου, των όρων και προϋποθέσεων κατάρτισης, χορήγησης, φύλαξης, επεξεργασίας και αξιοποίησης του Ατομικού Δελτίου Υγείας του Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.)»

 Κατόπιν των ανωτέρω, οι Διευθύνσεις Σπουδών Π.Ε. και Φυσικής Αγωγής του Υ.ΠΑΙ.Θ., προκειμένου να συμπληρωθεί και να κατατεθεί έγκαιρα, ως δικαιολογητικό εγγραφής το Α.Δ.Υ.Μ. αλλά και ως αναγκαίο  πιστοποιητικό για τη συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής καθώς και σε αθλητικές   εκδηλώσεις του σχολείου, παρέχουν με την παρούσα εγκύκλιο οδηγίες, πληροφορίες και διευκρινίσεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την εφαρμογή της εν λόγω ΚΥΑ, ως ακολούθως:

 

Α'  ΕΝΝΟΙΑ, ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΔΥΜ

α) Καθιερώνεται το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) ως δικαιολογητικό εγγραφής των παιδιών στο νηπιαγωγείο και στην Α΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και ως ιατρικό πιστοποιητικό  παρακολούθησης της υγείας των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια φοίτησής τους στις σχολικές μονάδες  της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, καταργούνται όλα τα πιστοποιητικά υγείας ως δικαιολογητικά εγγραφής για  το Νηπιαγωγείο (πιστοποιητικό οδοντολογικής εξέτασης) και την Α΄ τάξη του Δημοτικού σχολείου(πιστοποιητικά οδοντολογικής, καρδιολογικής και οφθαλμολογικής εξέτασης).

 β) Το Α.Δ.Υ.Μ.:

 1) έχει προληπτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην προστασία και στην προάσπιση της υγείας και της ζωής  των μαθητών και των μαθητριών, καθώς και στη στήριξή τους με τη λήψη ανάλογων μέτρων 

2) αποτελεί μέσο επικοινωνίας του ιατρού με τη σχολική μονάδα και περιέχει τα πορίσματα της ιατρικής  εξέτασης του μαθητή/τριας που αφορούν στο σχολείο

3) είναι απαραίτητο ως δικαιολογητικό για την εγγραφή των παιδιών στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ Τάξη του  Δημοτικού Σχολείου

4) έχει χαρακτήρα ιατρικού πιστοποιητικού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 122 «περί ισοτιμίας των  ιατρικών πιστοποιητικών» του Ν. 2071/1992 «Εκσυγχρονισμός και Οργάνωση Συστήματος Υγείας» (ΦΕΚ 123 τ.Α΄/15.7.1992), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

 5) είναι απαραίτητο για τη συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, στις σχολικές αθλητικές δραστηριότητες και γενικότερα στις σχολικές δραστηριότητες

 6) πληροφορεί το διδακτικό προσωπικό της σχολικής μονάδας φοίτησης των μαθητών/τριών για θέματα που συνδέονται με την κατάσταση υγείας και τη συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία

 

γ) Το Α.Δ.Υ.Μ. τηρείται με ευθύνη των Διευθυντών των σχολικών μονάδων της Π.Ε. 

δ) Επισημαίνεται ότι, του περιεχομένου του Α.Δ.Υ.Μ. λαμβάνουν γνώση διδάσκοντες εκπαιδευτικοί καθώς  και οι ιατροί ή άλλοι, αρμόδιοι κατά περίπτωση, επαγγελματίες υγείας, προκειμένου για τη λήψη μέτρων  προστασίας και προάσπισης της υγείας και της ζωής των μαθητών/τριών καθώς και για τη στήριξη αυτών,  στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.  Οι ιατροί και αρμόδιοι επαγγελματίες υγείας, που λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου του Α.Δ.Υ.Μ. ορίζονται με σχετική εγκύκλιο που εξεδόθη από το Υπ. Υγείας, προς τους φορείς του.

ε) Σύμφωνα και με τη με αρ. πρωτ. Φ.7/495/123484/Γ1/4-10-2010 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ, οι ιατροί και οι  επαγγελματίες υγείας που υπηρετούν στην πλησιέστερη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Εξωτερικά Ιατρεία  Νοσοκομείων, κ.λ.π.) της σχολικής μονάδας φοίτησης του μαθητή/τριας, δύνανται, με τη σύμφωνη γνώμη του γονέα/κηδεμόνα να λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου του Α.Δ.Υ.Μ. για τους μαθητές/τριες που  παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (π.χ. νοσήματα καρδιολογικά, αλλεργίες, νευρολογικά,  μεταβολισμού κ.λπ.), έτσι ώστε, να έχουν δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε περιπτώσεις επείγουσας  ανάγκης, σε συνεργασία και με το Διευθυντή της σχολικής μονάδας.

στ) Το Α.Δ.Υ.Μ. αποτελεί ένα ενιαίο έντυπο που συμπληρώνεται από τον υπεύθυνο ιατρό, συνοδεύει δε τον μαθητή/τρια καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής του στις εκάστοτε σχολικές μονάδες που φοιτά.

ζ) Περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

 ζ1. Γενικά στοιχεία: ονοματεπώνυμο του μαθητή/τριας, ημερομηνία γέννησης, τηλέφωνο/α για επικοινωνία 

με την οικογένεια, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σχολείο, τάξη.

 ζ2. Πληροφορίες για ενημέρωση του σχολείου: Συμπληρώνεται από τον ιατρό που διενήργησε την προληπτική ιατρική εξέταση, σύμφωνα με Φύλλο Ιατρικής Εξέταση που διαθέτουν οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σημειώνονται οι πληροφορίες που κατά την κρίση του ιατρού πρέπει να είναι σε γνώση των υπεύθυνων της σχολικής μονάδας για την καλύτερη στήριξη του μαθητή/τριας στην ένταξη και συμμετοχή του στη σχολική ζωή, σε συνεργασία με το γονέα/κηδεμόνα και το ίδιο το παιδί ανάλογα με την ηλικία και το βαθμό ωριμότητας, χωρίς να παραλείπονται πληροφορίες η απουσία των οποίων θα μπορούσε να εκθέσει σε κίνδυνο τον μαθητή/τρια.

 ζ3. Γνωμάτευση για συμμετοχή στο μάθημα φυσικής αγωγής, σε αθλητικές και άλλες δραστηριότητες του  σχολείου.

 ζ4. Γνωμάτευση μετά από ειδικό έλεγχο για συμμετοχή στο μάθημα φυσικής αγωγής, σε αθλητικές και  άλλες δραστηριότητες του σχολείου: Συμπληρώνεται μόνο στην περίπτωση που ο ιατρός που  πραγματοποίησε την προληπτική εξέταση συνέστησε παραπομπή σε ιατρό άλλης ειδικότητας.

 

Β' ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ

Το Α.Δ.Υ.Μ. προωθείται προς συμπλήρωση με την ευθύνη και τη φροντίδα των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών/τριών, οι οποίοι ενεργούν σχετικά, συνοδεύοντας τα παιδιά σε επισκέψεις στους αρμόδιους ιατρούς και προσκομίζοντας το Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που πιστοποιεί την κατάσταση της υγείας τους.

β. Το Α.Δ.Υ.Μ. καταρτίζεται και συμπληρώνεται από ιατρούς των οικείων Μονάδων Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά ιατρεία κλπ) ή των Εξωτερικών Ιατρείων των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ή των ιδιωτών ιατρών συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή τον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα των γονέων και κηδεμόνων ή από ιδιώτες ιατρούς (χωρίς σύμβαση με ασφαλιστικά ταμεία).

γ. Με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου, οι ειδικότητες των ιατρών που έχουν τη δυνατότητα κατάρτισης και συμπλήρωσης και την ευθύνη υπογραφής του Α.Δ.Υ.Μ. είναι παιδίατροι ή γενικοί ιατροί ή, σε ειδικές περιπτώσεις, παθολόγοι.

δ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις για λόγους προσβασιμότητας, ή όταν δεν υπάρχουν ιατροί των ανωτέρω ειδικοτήτων σε νησιωτικές ή ορεινές ή δυσπρόσιτες περιοχές όπου η πλησιέστερη Μονάδα Υγείας είναι σε μεγάλη απόσταση από τον τόπο διαμονής της οικογένειας του μαθητή, το Α.Δ.Υ.Μ. δύνανται να καταρτίζουν και να συμπληρώνουν άλλοι ιατροί.

ε. Το συμπληρωμένο Α.Δ.Υ.Μ. κατατίθεται από τους γονείς/κηδεμόνες στη σχολική μονάδα φοίτησης του μαθητή/τριας. Αντίγραφο φυλάσσεται στον ατομικό φάκελο υγείας του μαθητή/τριας στο αρχείο της Μονάδας Υγείας ή του ιατρού που αναλαμβάνει την ευθύνη συμπλήρωσης του, ενώ άλλο αντίγραφο φυλάσσεται στο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού από το γονέα ή κηδεμόνα.

στ. Το Α.Δ.Υ.Μ. ισχύει για τρία (3) σχολικά έτη για το Δημοτικό Σχολείο, για δε το Νηπιαγωγείο ισχύει για όλη τη διάρκεια της φοίτησης των νηπίων σε αυτό.

ζ. Το Α.Δ.Υ.Μ. κατατίθεται στη σχολική μονάδα (i) ως δικαιολογητικό εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ Τάξη του Δημοτικού και (ii) στην έναρξη φοίτησης στη Δ΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου.

η. Το Α.Δ.Υ.Μ. κατατίθεται στην οικεία σχολική μονάδα το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, σχετικά με τα αναφερόμενα στην παράγραφο ζ.

θ. Μετά τη λήξη ισχύος του Α.Δ.Υ.Μ., αυτό επιστρέφεται στο γονέα ή κηδεμόνα και αντικαθίσταται με το νέο, αντίστοιχο της περιόδου που απαιτείται η κατάθεσή του. Σε περίπτωση μετεγγραφής του μαθητή/τριας το Α.Δ.Υ.Μ. εφόσον είναι σε ισχύ, αποστέλλεται στη νέα σχολική μονάδα, μαζί με τα άλλα έγγραφα που απαιτούνται για τη μετεγγραφή.

ι. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες, μετά την κατάθεση του Α.Δ.Υ.Μ. επέρχεται μεταβολή της κατάστασης υγείας του μαθητή/τριας ή των παραγόντων κινδύνου, οι γονείς/κηδεμόνες υποχρεούνται να καταθέτουν άμεσα νέο, επικαιροποιημένο έντυπο Α.Δ.Υ.Μ. στη σχολική μονάδα φοίτησης

 

 Γ' ΤΗΡΗΣΗ. ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΑΔΥΜ

Τα Α.Δ.Υ.Μ. είναι απόρρητα έγγραφα μη ανακοινώσιμα, εκτός των περιπτώσεων ενημέρωσης των διδασκόντων εκπαιδευτικών και των αρμόδιων κατά περίπτωση ιατρών – επαγγελματιών υγείας, για τη λήψη μέτρων προστασίας και προάσπισης της υγείας και της ζωής των μαθητών/τριών, καθώς και για τη στήριξη αυτών. Διέπονται από τις αρχές και τους κανόνες της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των ευαίσθητων δεδομένων.

β. Τα Α.Δ.Υ.Μ. φυλάσσονται, εντός ειδικού φακέλου, σε ασφαλή χώρο της σχολικής μονάδας με ευθύνη του Διευθυντή. Η αδικαιολόγητη παράβαση του απορρήτου των Α.Δ.Υ.Μ., εκτός από ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα παράβασης καθήκοντος καθώς και παράβασης της υποχρέωσης εχεμύθειας.

γ. Σε περίπτωση που από τα στοιχεία του οικείου Α.Δ.Υ.Μ. προκύπτουν σοβαροί λόγοι υγείας που αποκλείουν τη συμμετοχή του μαθητή/τριας στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής ή σε άλλη σχολική δραστηριότητα, ο Διευθυντής, στις αρχές του σχολικού έτους, συγκροτεί Τριμελή Επιτροπή η οποία αποτελείται από τον ίδιο, ως Πρόεδρο, τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής και τον εκπαιδευτικό της τάξης, ως μέλη. Η Επιτροπή συνεδριάζει αμέσως και αποφαίνεται για την απαλλαγή του μαθητή/τριας από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής ή για την αποχή του από συγκεκριμένες αθλητικές και άλλες σχολικές δραστηριότητες. Η ανωτέρω Τριμελής Επιτροπή είναι σε ισχύ καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, συγκαλείται δε από το Διευθυντή και συνεδριάζει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όταν προκύψουν θέματα της αρμοδιότητάς της.

δ. Τα Α.Δ.Υ.Μ. που φυλάσσονται στις Σχολικές Μονάδες, καθώς και τα αντίγραφά τους με τα φύλλα ιατρικής εξέτασης για το Α.Δ.Υ.Μ. που φυλάσσονται στο αρχείο ιατρών ή μονάδων υγείας, δύνανται να αξιοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς με στόχο την εκτίμηση της υγείας του μαθητικού πληθυσμού ή/και την αξιολόγηση του θεσμού και της εφαρμογής του Α.Δ.Υ.Μ., με την τήρηση των προβλεπομένων διατάξεων για το απόρρητο των στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και των προβλεπομένων διαδικασιών ερευνητικής πρακτικής και χορήγησης σχετικής άδειας από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ε. Τα Α.Δ.Υ.Μ., ως έγγραφα ή ιατρικά πιστοποιητικά είναι προσβάσιμα σε ελεγκτικούς φορείς ή υπηρεσίες, οι οποίες, σύμφωνα με την ειδική κατά περίπτωση νομοθεσία λειτουργίας τους, έχουν σχετική αρμοδιότητα ελέγχου.

στ. Την ευθύνη διανομής των Α.Δ.Υ.Μ. στις σχολικές μονάδες της Χώρας έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επίσης, το Α.Δ.Υ.Μ. δύνανται να προμηθεύονται οι γονείς – κηδεμόνες και οι εκπαιδευτικοί ηλεκτρονικά από τους ιστότοπους των συναρμόδιων Υπουργείων Παιδείας και Υγείας ή με φωτοαντίγραφο αυτού.

ζ. Το Α.Δ.Υ.Μ. είναι δημόσιο έγγραφο και διανέμεται δωρεάν.

 

Δ' ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ-ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1. Το Α.Δ.Υ.Μ. στις σχολικές μονάδες Π.Ε., κατά τη διάρκεια ισχύος του, αξιοποιείται για τα ακόλουθα:

α. Για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής

β. Για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στους «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΊΑΣ», στις λοιπές σχολικές αθλητικές και άλλες δραστηριότητες του σχολείου.

2. Η γνωμάτευση για συμμετοχή σε αθλητικές και άλλες δραστηριότητες του σχολείου στις ενότητες (3) και (4) του Α.Δ.Υ.Μ. δεν ισχύει για δραστηριότητες που υλοποιούνται από άλλους φορείς πλην του σχολείου ή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

3. Η παράληψη κατάθεσης του Α.Δ.Υ.Μ. μετά το Σεπτέμβριο, συνεπάγεται τη φυσική παρουσία χωρίς ενεργή συμμετοχή του μαθητή/τριας στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, ο δε μαθητής δεν θεωρείται αδικαιολογήτως απών, μετά από σχετική απόφαση του συλλόγου διδασκόντων ύστερα από εισήγηση του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής και του Διευθυντή της σχολικής μονάδας.

 

Ε' ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015

Επισημαίνεται ότι, ειδικά για το σχολικό έτος 2014-2015 εκτός των μαθητών των τάξεων που αναφέρονται στο κεφ. Β΄, § ζ της παρούσας εγκυκλίου, υποχρέωση προσκόμισης Α.Δ.Υ.Μ., έχουν και οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην Ε΄ τάξη των Δημοτικών σχολείων, καθώς η ηλικιακή αυτή ομάδα έχει προσκομίσει το τελευταίο Α.Δ.Υ. πριν από δύο(2) έτη και συνεπώς δεν είναι επικαιροποιημένο.

 

parentbook.gr

 

 

 

Εκδόσεις Μίνωας: Κορίτσια, θα γίνω μάνα! Η Χριστίνα Κοπανά γράφει για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την άφιξη ενός μωρού μέσα από ένα προσωπικό ημερολόγιο με χιούμορ, ειλικρίνεια, πάθος και μικρές συμβουλές!

 

Γιατί το parentbook το προτείνει:

Όταν έχεις γίνει μάνα και πάρεις στα χέρια σου ένα βιβλίο με τίτλο χαμογελάς λίγο αυτάρεσκα, λίγο με ύφος ‘Ξέρω… ξέρω…’, αλλά αργά ή γρήγορα θα το ανοίξεις να το διαβάσεις. Κι αυτό γιατί θες ν’ αναπολήσεις αυτή την περίοδο της γλυκιάς αναμονής, έχεις την περιέργεια να δεις αν θα σου θυμίσει τις δικές σου ανησυχίες, τα δικά σου συναισθήματα και …φυσικά γιατί θες να διαπιστώσεις αν αυτό το βιβλίο είναι το κατάλληλο δώρο για την κολλητή σου που πρόκειται να γίνει μάνα….

Για μια γυναίκα που έχει γεννήσει, αυτό το βιβλίο είναι μια «επιστροφή στο μέλλον». Το βιβλίο είναι μια ευκαιρία να πας πίσω σε αυτή την εποχή που ζούσες με γλυκιά προσμονή γι’ αυτό που θα συμβεί. Κι είναι σα να σε βοηθά να θυμηθείς σκέψεις, συναισθήματα ακόμα και μυρωδιές που θα ευχόσουν να είχες κρατήσει σε ένα ημερολόγιο.

Όμως για μια γυναίκα που θα γίνει μάνα, η Χριστίνα καταφέρνει με αυτό το βιβλίο να γίνει συνοδοιπόρος της, έχοντας απόλυτη συναίσθηση μιας μεγάλης αλήθειας: ότι αυτή την περίοδο αναμονής κάθε γυναίκα τη βιώνει με τον δικό της τρόπο. Γι’ αυτό και η συγγραφέας μοιράζεται την εμπειρία της, προτείνει και προετοιμάζει την αναγνώστρια γι’ αυτό που έρχεται, αλλά έχει ως αφετηρία το εξής (το παραθέτω όπως το γράφει)

«Αν είναι να ακούσεις πολλές και διαφορετικές γνώμες από διάφορες –ακριβώς, σε αυτή την κατηγορία παίζουν μόνο γυναίκες – κατά την εγκυμοσύνη σου, θα τα ακούσεις τώρα. Και ιδίως τον πρώτο με δεύτερο μήνα, που έχεις κι αυτό το ψαρωμένο ύφος….. αυτό το ύφος της πρωτάρας το εκμεταλλεύονται πολλές και για πολλούς λόγους.»

Κορίτσια, θα γίνω Μάνα! Συναισθήματα, σκέψεις και απλές πρακτικές συμβουλές χωρίς υπερβολές και ανακρίβειες, γραμμένα με χιούμορ και αγάπη για τη ζωή.

Εύη Τρούκη - parentbook.gr

--------------------

Γνωρίστε τη συγγραφέα

Η Χριστίνα Κοπανά γεννήθηκε στις 10/4/73, στις δύο η ώρα το ξημέρωμα, αφού πρώτα πήγε τη μάνα της στο μαιευτήριο τρεις φορές.
Μεγάλωσε στα βόρεια προάστια με αρχές, μέχρι που ανακάλυψε την αυτονομία του κέντρου.

 

Αν και ξεβιδωνόταν μέχρι πρωίας δουλεύοντας ως dj, κατάφερε να πάρει πτυχίο Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Έχει κάνει κι άλλες δουλειές: συντάκτρια σε περιοδικά lifestyle, μουσικής, αυτοκινήτου και μαγειρικής, διορθώτρια σε εφημερίδες, επιμελήτρια σε εκδοτικό οίκο, μέχρι να την κερδίσει η διαφήμιση.

 

Είναι δημιουργός της AMKO givethekids, το οποίο θεωρεί ένα από τα μεγαλύτερα δώρα στη ζωή της, και του projectmamamila, το 1ο συνέδριο μαμάδων bloggers που έγινε στην Ελλάδα.
Το Κορίτσια, θα γίνω μάνα είναι το πρώτο της συγγραφικό δημιούργημα.
Ζει στην Αθήνα, με τον άντρα της Γιώργο, τον γιο τους Βασίλη και τις δυο τους γάτες.
Μότο της: «Δεν παίρνω τίποτα στα σοβαρά, κυρίως τον εαυτό μου».

Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί μία νέα σειρά εικονογραφημένων βιβλίων. Τα Παραμύθια των γιατί είναι ιστορίες γεμάτες χιούμορ και ποίηση.

Το parentbook προτείνει αυτή τη σειρά βιβλίων, καθώς είναι σημαντικό να δείξουμε από νωρίς στα παιδιά μας ότι ένα γιατί μπορεί να μας ανοίξει νέους δρόμους στη γνώση ή στη φαντασία.

Γνωρίστε τέσσερα μοναδικά βιβλία με τέσσερα έξυπνα «γιατί».

Έχετε λοιπόν αναρωτηθεί:

 
1. Γιατί οι σκύλοι δεν αγαπούν τις γάτες;

Εδώ και πολύ καιρό οι σκύλοι και οι γάτες ζούσαν όλοι μαζί!
Αλλά αυτό συνέβαινε πριν ο Μαρσό, το μικρό κουτάβι, αποφασίσει να βοηθήσει τη Μαργκερίτ, τη γατούλα, να πιάσει ποντίκια…

 

 

Ανιές Ντε Λεστράντ

Εικονογράφος: Ρομέν Γκιουγιάρ
μετάφραση: Κλαιρ Νεβέ

 


2. Γιατί οι λύκοι έχουν τόσο μεγάλα δόντια;

Μια μεγάλη ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν λύκο και μερικές κότες; Τι περίεργη ιδέα!
Αλλά όταν οι λύκοι δεν είχαν ακόμη δόντια όλα ήταν διαφορετικά…

 

Ανιές Ντε Λεστράντ

Εικονογράφος: Πρισκά Λε Ταντέ
μετάφραση: Κλαιρ Νεβέ

Ηλικία: Από 3 ετών


3. Γιατί οι ελέφαντες αγαπούν τόσο πολύ την προβοσκίδα τους;

Ένα ελεφαντάκι γεμάτο περιέργεια θέλει να ανακαλύψει τι τρώνε οι κροκόδειλοι.
Κάνει την ίδια ερώτηση για το θέμα αυτό σε όλα τα ζώα που συναντάει, μέχρι που, χωρίς να το ξέρει, συναντάει τον ίδιο τον κροκόδειλο…

 

Ερίκ Μαρσόν

Εικονογράφος: Σεμπαστιέν Πελόν
μετάφραση: Κλαιρ Νεβέ

Ηλικία: Από 3 ετών


4. Γιατί οι καμηλοπαρδάλεις είναι τόσο ψηλές;

Τα παλιά χρόνια η κυρία καμηλοπάρδαλη είχε κοντά πόδια και λαιμό. Στη σαβάνα όλα τα ζώα την κορόιδευαν!
Έτσι, μια μέρα, η καμηλοπάρδαλη πήρε την κατάσταση στα πόδια της και πήγε να ζητήσει από τη Μητέρα Φύση να διορθώσει τα λάθη της.

 

Ερίκ Μαρσόν

Εικονογράφος: Ολιβιέ Ιέτ
μετάφραση: Κλαιρ Νεβέ

Ηλικία: Από 3 ετών

 

 

 

 

Για online παραγγελίες κάντε κλικ ΕΔΩ

 

-------------

Μπείτε στον διαγωνισμό του parentbook για να κερδίσετε αντίτυπα των βιβλίων. Κάντε κλικ ΕΔΩ

Η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια μπορεί να περιγραφεί με συγκεκριμένους ρόλους που αναλαμβάνουμε. Αυτοί οι κρυμμένοι ρόλοι που παίρνουμε στις σχέσεις μας με τους άλλους μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τον ποιον έχουμε απέναντί μας και τι θέλουμε να πετύχουμε.

Στο άρθρο αυτό περιγράφουμε αυτούς τους ρόλους, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επικοινωνία των ενηλίκων μέσα στην οικογένεια μεταφέρει πρότυπα και στα παιδιά μας.

 

Ας δούμε αρχικά τι αναζητούμε στις σχέσεις μας με τους άλλους:

1.Την προσοχή. Νιώθουμε άσχημα όταν κάποιος μας αγνοεί. Νιώθουμε απόρριψη, μείωση της αξίας μας, αδυναμία.

2. Επιβεβαίωση, ότι είμαστε σωστοί, καλοί, ικανοί. Αναγνώριση της αξίας μας.

3. Ασφάλεια. Ότι οι άλλοι θα είναι πάντα εκεί για μας.

4. Μερικές φορές αναζητούμε την αποκλειστικότητα της αγάπης και της προσοχής. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν αισθανόμαστε ανασφάλεια και φόβο μήπως ο άλλος μας εγκαταλείψει.

5. Ισως μας ενδιαφέρει να μπορούμε να ελέγχουμε τον άλλο για να μας δώσει αυτό που θέλουμε ή για να μη μας ζητά κάτι που δεν θέλουμε να δώσουμε.

 

Προσπαθώντας ως ενήλικες να πάρουμε όλα ή κάποια από τα παραπάνω, συνειδητά ή ασυνείδητα, μπαίνουμε σε ρόλους. Αυτοί οι ρόλοι μας προστατεύουν και μέσω αυτών ελέγχουμε την επικοινωνία με τους άλλους. Ας δούμε μερικούς:

 

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ: Σχετίζεται με τους άλλους μέσα από τις φωνές και την απειλή και έτσι τους εξαναγκάζει να κάνουν αυτό που θέλει. Έχει δημιουργήσει μια σχέση φόβου. Αυτός που σχετίζεται με τον «τρομοκράτη» αισθάνεται ότι κινδυνεύει. Η αίσθηση του κινδύνου είναι ένας αυτόματος μηχανισμός, που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε, όποτε κάποιος μας υψώνει έντονα τη φωνή του.

Τι πιστεύει ο «τρομοκράτης»: αυτός που φωνάζει και είναι θυμωμένος έχει πάντα δίκιο.

Παράδειγμα: «έχω βαρεθεί να ακούω αυτά που μου λες. Να το ξέρεις, θα σηκωθώ να φύγω».

Ο «τρομοκράτης» ελέγχει τους άλλους μέσα από το φόβο.

 

ΘΥΜΑ: Αισθάνεται αδύναμος/η και αδικημένος/η. Το θύμα ενεργεί μέσα από το παράπονο και συνήθως λυπάται τον εαυτό του. «Εγώ φταίω που ήμουν καλός μαζί σου».

Τι πιστεύει το «θύμα»: «είμαι το θύμα και εσύ είσαι υπεύθυνος για την ευτυχία μου, τη δυστυχία, την ικανοποίησή μου. Έχω αδικηθεί άρα είμαι πάντα ο «καλός». Με αυτό τον τρόπο σου δημιουργώ ενοχές. Εσύ φταις αν εγώ δεν είμαι καλά».

Παράδειγμα: «Κάνε ό,τι καταλαβαίνεις, έτσι κι αλλιώς πάντα το δικό σου γίνεται», «Εγώ προσφέρω στους άλλους αλλά κανείς δε με καταλαβαίνει».

Το «θύμα» ελέγχει τους άλλους μέσα από την ενοχή.

 

ΑΠΟΜΑΚΡΟΣ: Προστατεύει τον εαυτό του μην έχοντας ιδιαίτερη συναισθηματική επαφή με τους άλλους. Αν κάποιος φωνάζει ή ζητά κάτι, ο «απόμακρος» αποσύρεται χωρίς να μπει σε ουσιαστικό διάλογο ή να εκφράσει τις ανάγκες και τα συναισθήματά του.

Αν συνδυάσουμε τον «απόμακρο» με το «θύμα», κόβουμε την επικοινωνία και κάνουμε μούτρα. Ο άλλος νιώθει ότι φταίει για ό,τι έχει συμβεί και προσπαθεί να μας κάνει να του μιλήσουμε ή να χαμογελάσουμε γιατί του λείπει η επικοινωνία.

Ο «απόμακρος» ελέγχει τη σχέση κρατώντας απόσταση και δημιουργώντας στους άλλους την ανάγκη να έχουν την προσοχή και την αποδοχή του.

 

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Έχει μάθει ότι μπορεί να βάλει τους άλλους σε αμυντική θέση ασκώντας συνεχή κριτική. Με αυτό τον τρόπο, αν ο συνομιλητής του είναι ανασφαλής, καταλήγει να απολογείται για τις πράξεις του και να αισθάνεται μειονεκτικά. Με αυτόν τον τρόπο ο «ανακριτής» μειώνει την αίσθηση της αξίας και της ικανότητάς του σημαντικού άλλου.

Παράδειγμα: «Δεν το κάνεις καλά. Τι τρόπος είναι αυτός; Γιατί είσαι έτσι; Το σωστό είναι αυτό ή το άλλο. Δεν έχεις δίκιο».

Ο «ανακριτής» ελέγχει τους άλλους μέσα από την επίκριση.

 

ΕΝΗΛΙΚΑΣ: Αισθάνεται εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση και δεν έχει ανάγκη να την ελέγξει Είναι ένας ώριμος άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και εκτιμά την αξία του. Δεν περιμένει από τους άλλους να τον επιβεβαιώσουν και διεκδικεί αυτό που θέλει με σεβασμό προς τον άλλο και τον εαυτό του. Επικοινωνεί τις ανάγκες του από τη θέση του «ΕΓΩ», μιλά δηλαδή για το δικό του συναίσθημα χωρίς να κατηγορεί ή να μειώνει τον άλλο.

Παράδειγμα: «Χρειάζομαι να μου μιλάς με σεβασμό και χωρίς φωνές. Όταν φωνάζεις ταράζομαι, φοβάμαι και μπλοκάρω, χάνω τα λόγια μου».

-----------------------------------

Ράνια Φιλίνδρα
Ψυχολόγος-Οικογενειακή θεραπεύτρια
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν επιθυμείτε να μοιραστείτε προβληματισμούς και ανησυχίες για το ρόλο σας ως γονέα και τις επιλογές σας γενικότερα ως ενήλικα, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες που συντονίζει η κα Φιλίνδρα. Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Βάρτζακ Πο λέγεται το νέο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και αγαπήθηκε από αναγνώστες και κριτικούς σε όλο τον κόσμο και χαρακτηρίστηκε ως ένα σύγχρονο κλασικό παιδικό βιβλίο.

Ο Βάρτζακ Πο είναι ένας νεαρός γάτος που ζει σε μια παλιά μονοκατοικία στην κορυφή ενός λόφου.
Είναι γάτος ράτσας, μαθημένος να συμπεριφέρεται όπως απαιτεί η καταγωγή του.
Δεν έχει βγει ποτέ από το σπίτι, γιατί αυτό απαγορεύεται: όποιος βγαίνει κινδυνεύει από αυτά τα τέρατα που οι άνθρωποι αποκαλούν «σκυλιά».
Ξαφνικά τα πράγματα αλλάζουν, και ο παππούς του του μιλάει για τον Τρόπο, μια μυστική πολεμική τέχνη για γάτες.
Τώρα ο Βάρτζακ πρέπει να βγει από το σπίτι και να χρησιμοποιήσει τον Τρόπο, για να επιβιώσει σε μια πόλη με επικίνδυνα σκυλιά, συμμορίες γατιών και, το κυριότερο, μυστηριώδεις Εξαφανίσεις...

Αυτός ο γάτος πρέπει να μάθει να πολεμάει.

Το βιβλίο που αγαπήθηκε από αναγνώστες και κριτικούς σε όλο τον κόσμο.

 

Γιατί το parentbook το προτείνει το βιβλίο Βάρτζακ Πο:

Καθώς τα παιδιά μας μεγαλώνουν και περνούν από την παιδική στην εφηβική και νεανική ηλικία, έρχονται αντιμέτωπα με ερωτήματα όπως 'Ποιος είμαι;' και 'Πού ανήκω;'

Για κάποια παιδιά τα ερωτήματα αυτά έρχονται πολύ νωρίς στη ζωή τους. Μια αναπάντεχη απώλεια αγαπημένου προσώπου, μια αναπάντεχη αλλαγή στις ισορροπίες και την καθημερινή τάξη (για παράδειγμα λόγω διαζυγίου των γονιών, μετανάστευσης ή οικονομικών προβλημάτων) μπορεί να γίνει αιτία ένα παιδί να νιώσει αδικημένο, ανυπεράσπιστο και μόνο.

Και τότε; Πώς ένας γονιός ή ένας δάσκαλος μπορεί να μιλήσει στο παιδί και να το βοηθήσει να «βρει τον εαυτό του»; Πώς μπορεί να του διδάξει ότι η πραγματική αξία και δύναμη βρίσκεται μέσα του; Πώς μπορεί να του εξηγήσει ότι όλοι κάποια στιγμή μπορεί να νιώθουμε παράταιροι ή μόνοι ακόμα και μέσα στην οικογένεια μας; Πώς μπορεί να το πείσει ότι κάθε νέα δοκιμασία, κάθε αποτυχία είναι συγχρόνως και νέα γνώση; Πώς μπορεί να του δείξει τι είναι αυτό που δίνει νόημα και αξία στην ύπαρξή μας;

Στη φάση που τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι κάτι αλλάζει μέσα τους, η οικογένειά τους είναι ό,τι πιο γνωστό και αγαπημένο αλλά μπροστά τους ανοίγεται ένας άγνωστος κόσμος που θέλουν να τον κατακτήσουν παρά τους φόβους τους, ο Βάρτζακ Πο θα τους παρασύρει σε μια περιπέτεια που είναι ταξίδι αυτογνωσίας.

Ακολουθώντας τον Βάρτζακ Πο σε αυτό το ταξίδι, το παιδί παρακολουθεί ένα νεαρό μέλος μιας οικογένειας να αντιμετωπίζει διλήμματα, να παίρνει αποφάσεις, να κάνει φίλους, να ανακαλύπτει τη σημασία της διαφορετικότητας και την αδιαφιλονίκητη δύναμη της πίστης στον εαυτό μας.

Θα το χαρίζαμε οπωσδήποτε σε παιδιά Στ’ Δημοτικού και Γυμνασίου.

Θα το προτείναμε σε εκπαιδευτικούς που αναζητούν τρόπους για να μιλήσουν με τους μαθητές τους για το πώς ένας νέος άνθρωπος χρειάζεται το παρελθόν, για να αυτοπροσδιοριστεί στο παρόν και να χτίσει το μέλλον που επιλέγει. 

Θα το χαρίζαμε σε ενήλικα αναγνώστη που αναζητά ένα σύγχρονο βιβλίο με κλασική αξία.

Θα το χαρίζαμε σε κάθε παιδί που θέλει να καταλάβει τον εαυτό του και αγωνιά για το αν θα τα καταφέρει.

Εύη Τρούκη - parentbook.gr

 

----------------------------------------

Το βιβλίο Βάρτζακ Πο κυκλοφόρησε το 2003 και γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει πουλήσει σχεδόν 300.000 αντίτυπα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, αφού έχει μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες. Τιμήθηκε με το βραβείο Smarties Prize Gold Award και χαρακτηρίστηκε από κριτικούς και από συγγραφείς ως «ένα σύγχρονο κλασικό παιδικό βιβλίο».

Μεταφέρθηκε στο θέατρο, έγινε όπερα για παιδιά και διδάσκεται σε πολλά σχολεία. Το 2005 κυκλοφόρησε και η συνέχειά του, την οποία περίμεναν με αγωνία οι αναγνώστες.

 

--------------

Γνωρίστε τον συγγραφέα:  Ο SF Said γεννήθηκε στη Βηρυτό και από δύο ετών ζει στο Λονδίνο. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Για αρκετά χρόνια έγραφε τις επίσημες ομιλίες του Πρίγκιπα της Ιορδανίας. Αργότερα ασχολήθηκε με την πολιτιστική δημοσιογραφία και την οργάνωση παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών. Γράφει κριτική για παιδικά και νεανικά βιβλία σε μεγάλες εφημερίδες.

 

 

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…