×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Επικοινωνία και οικογένεια: Το παιδί μου είμαι εγώ;

Το παιδί μου και εγώ ή το παιδί μου είμαι εγώ; Ως συντονίστρια ομάδων με ενήλικες ακούω συχνά τους γονείς να μιλούν για τα παιδιά τους σε α’ πληθυντικό… «Πάμε α’ δημοτικού», «έχουμε εξετάσεις», «δεν γράψαμε καλά». Η ερώτηση που πάντα θέτω είναι «ποιός;» για να πάρω την απάντηση «Μα φυσικά, το παιδί μου».

Ο γονιός είναι αυτός που δίνει τη ζωή στο παιδί, το φέρνει στον κόσμο και το αισθάνεται ως κομμάτι και πολλές φορές ως προέκταση του εαυτού του («Η Μαρία είναι εργατική σαν και εμένα, ο Γιάννης είναι ίδιος ο πατέρας του»). Η γονεική σχέση μας διακινεί μία πληθώρα συναισθημάτων: χαρά, ικανοποίηση, συγκίνηση, αγωνίες, ανησυχία…όλα τα παραπάνω έχουν ως βάση τους την αγάπη.

Η αγάπη λοιπόν είναι η αφετηρία της ανάγκης μας να χρησιμοποιούμε α’πληθυντικό, όταν μιλάμε για τα παιδιά μας. Τα συμπονούμε, αγωνιούμε και θέλουμε το καλύτερο για το παρόν και το μέλλον τους. Αυτή είναι η μία όψη της αγάπης.

Η άλλη όψη του νομίσματος αφορά την απόλυτη ταύτιση με τα παιδιά μας, τη βαθύτερη επιθυμία να είμαστε ένα με αυτά, να ζούμε τη ζωή τους σαν να πρόκειται για τη δική μας ζωή, να τρεφόμαστε μέσα από τις επιτυχίες και τα επιτεύγματά τους που αρκετές φορές αφορούν δικές μας ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Όπως είπε ένας γονιός: «Και βέβαια θα το στείλω να μάθει ένα μουσικό όργανο. Άλλωστε, πάντα ήθελα να μάθω κιθάρα». Το «εσύ» μπλέκεται με το εγώ» και γίνεται ένα αξεδιάλυτο «εμείς».

Αν όμως ως γονιός ζω τη ζωή του παιδιού μου και ταυτίζω μονίμως τις δικές μου επιθυμίες με τις δικές του, πώς θα ωριμάσει το παιδί μου και θα μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του; Πώς θα με ξεπεράσει προκειμένου να δημιουργήσει τη δική του αυθύπαρκτη προσωπικότητα;

Γι’αυτό οι έφηβοι χτυπούν τις πόρτες «στα μούτρα» των γονιών. Τα παιδιά διεκδικούν το ζωτικό τους χώρο και χρησιμοποιούν την πόρτα ως όριο. Είναι σαν να λένε «άσε με μόνο μου, έχω ανάγκη να διαχωριστώ από εσένα και να μεγαλώσω».

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μας είναι συνδεδεμένα μαζί μας με τον δεσμό της αγάπης και αυτή η συνθήκη δεν αλλάζει, είναι αδιαπραγμάτευτη. Ας προσπαθήσουμε να μην μετατρέπουμε το δεσμό μαζί τους σε δεσμά.

________________________________________

 

Ράνια Φιλίνδρα
Ψυχολόγος-Οικογενειακή θεραπεύτρια
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν επιθυμείτε να μοιραστείτε προβληματισμούς και ανησυχίες για το ρόλο σας ως γονέα και τις επιλογές σας γενικότερα ως ενήλικα, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες που συντονίζει η κα Φιλίνδρα. Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…