×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170
JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Ζητήστε από τα παιδιά να ασχοληθούν με τις ψηφιακές φωτογραφίες που έχουν μαζευτεί στον σκληρό δίσκο του Η/Υ.

Ζητήστε τους, για παράδειγμα, να δημιουργήσουν μια παρουσίαση slideshow που θα προβάλετε στην τηλεόραση ή σε κάποια ψηφιακή κορνίζα στην επόμενη οικογενειακή συνάντηση ή γιορτή.

Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα θα μπουν στη διαδικασία να δουν όλες τις φωτογραφίες, πιθανώς να τις σχολιάσουν με εσάς ή με τα αδέλφια τους, να κάνουν επιλογή με βάση κάποια συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. όσες περιλαμβάνουν όλα τα μέλη της οικογένειας ή όσες προέρχονται από κάποιες εκδρομές/ταξίδια), να τις ταξινομήσουν και να τις παρουσιάσουν με τον κατάλληλο τρόπο και τα αντίστοιχα εφέ.

Σε παλαιότερες εποχές ήταν αρκετά διαδεδομένη η άσκηση βίας προς τα παιδιά, ως μέσο επιβολής πειθαρχίας.

Η βία λάμβανε χώρα τόσο μέσα στην οικογένεια, από τους γονείς, όσο και στο χώρο του σχολείου από ορισμένους δασκάλους.  Ενώ όμως στο χώρο του σχολείου η βία από τη μεριά του δασκάλου έχει εξαλειφθεί, στο οικογενειακό επίπεδο υπάρχουν ακόμα γονείς που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη πρακτική για να επιβάλλουν τη πειθαρχία και τη συμμόρφωση στα παιδιά τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τα αγαπούν!

 

Η επιστήμη της ψυχολογίας πλέον δίνει κατηγορηματική απάντηση: Η βία προκαλεί μόνο πρόσκαιρα οφέλη και μόνιμα δεινά στην οικογένεια και το παιδί.

Ένας γονιός που χτυπά το παιδί του, όταν αυτό δεν μελετά ή όταν δεν κάθεται φρόνιμα, πιθανώς να καταφέρει να το αναγκάσει να διαβάσει και να παραμείνει ήσυχο. Πρόκειται όμως για ένα πρόσκαιρο όφελος για το γονιό. Ναι μεν μπορεί να βρει την ησυχία του για λιγάκι, όμως με τη βία  δεν δίνει στο παιδί να καταλάβει, το λόγο για τον οποίο πρέπει να μελετήσει ή να κάτσει φρόνιμο. Αυτό που συνήθως καταφέρνει,  είναι να στρέψει το παιδί εναντίον του, να το κάνει να χάσει την εμπιστοσύνη προς το γονιό και να του δείξει, εμμέσως, ότι ο μόνος δρόμος για να πετύχεις το σκοπό σου είναι η βία.

 

Το παιδί λοιπόν μαθαίνει τη γλώσσα της βίας και όχι του διαλόγου, με κίνδυνο, καθώς περνούν τα χρόνια, το παιδί να γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστικό και επιθετικό και ο γονιός με τη σειρά του να πρέπει να γίνει ακόμα πιο βίαιος για να το συμμορφώσει. Έτσι λοιπόν συντηρείται ένας φαύλος κύκλος

Πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε ότι η βία , σωματική και λεκτική, είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της αυτοεκτίμησης του ατόμου, και ιδιαίτερα του νεαρού. Χτυπήματα και προσβολές, συχνά καταρρακώνουν το ηθικό του παιδιού, με αποτέλεσμα να το μετατρέπουν συνήθως, είτε σε επιθετικό άτομο με εκδικητικές τάσεις, είτε σε παθητικό άτομο με τάσεις παραίτησης από τις προκλήσεις της ζωής. 

 

 

Ντάβαρης Αθανάσιος

Ψυχολόγος με ειδίκευση στην εκπαίδευση

Msc Γνωσιακής Επιστήμης

Ερευνητικός συνεργάτης Παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Κάθε παιδί έχει το δικό του ρεπερτόριο τεχνικών μάθησης.

Ένας μαθητής  μπορεί να είναι καλός στο να απομνημονεύει σκηνές, εικόνες και να μην είναι καλός ακουστικός τύπος. Άλλος μπορεί να φαντάζεται/ζωντανεύει αφηγήσεις που ακούει ή κείμενα που διαβάζει. Άλλος μπορεί να μαθαίνει μέσω συνεργασίας ή άλλος μέσω συναισθηματικού φιλτραρίσματος να ζωντανεύει αυτά που ακούει ή διαβάζει.

 

Ας κάνουμε μια συνοπτική αναφορά των κύριων μαθησιακών προφίλ. Κάποιο από αυτά ταιριάζει στο παιδί σας!

Οπτικός τύπος : θυμούνται καλύτερα αυτό που βλέπουν , όπως πίνακες, διαγράμματα, εικόνες, γραφήματα. Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο προφίλ μάθησης.

Λεκτικός τύπος : προτιμούν να αποκομίζουν τη γνώση ακούγοντας ή διαβάζοντας λέξεις. Συνήθως το καθιερωμένο  μάθημα στην τάξη βολεύει περισσότερο τον τύπο αυτό.

Γραμμικός τύπος: μαθαίνει βήμα – βήμα ακολουθώντας τη λογική που κρύβεται σε αυτό που μελετά και όχι τόσο τη διαίσθηση και το ένστικτό του.  Φτάνει σε συμπεράσματα αργά και σταθερά.

Σφαιρικός τύπος: προσπαθεί να κατανοήσει πρώτα τη συνολική εικόνα σε αυτό που μελετά και μετά να καταλήξει σε επιμέρους ή και γενικότερα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, όταν μελετά ένα μαθηματικό πρόβλημα, δεν θα ξεκινήσει από την αρχή, βήμα βήμα όπως ο γραμμικός, αλλά θα προσπαθήσει να συλλάβει τη γενικότερη εικόνα του προβλήματος και μετά θα ξεκινήσει από τα επιμέρους.

Δραστήριος τύπος: κατανοεί και συγκρατεί στη μνήμη του οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνεται ενεργά. Έχουν αυξημένη ενεργητικότητα και περιέργεια για το πώς δουλεύουν τα αντικείμενα, όπως μηχανές, παιχνίδια κτλ. Βαριούνται τις ομιλίες που κρατούν μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως ένας μεγάλος μονόλογος από το δάσκαλο ή το γονιό.  

 

Για κάθε τύπο, απαιτούνται και οι κατάλληλοι χειρισμοί  από τον κάθε  γονιό που θέλει να βοηθήσει το παιδί του στα μαθήματα. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας είναι δραστήριος τύπος όσον αφορά το μαθησιακό του προφίλ, καλό είναι να μην του μιλάτε συνεχώς για το τι πρέπει να κάνει (‘κήρυγμα’) αλλά περισσότερο να συμμετέχετε σε συζητήσεις που αφορούν αντικείμενα και καταστάσεις που τον ενδιαφέρουν και του εξάπτουν την περιέργεια για να σας νιώθει σύμμαχο.

 

Ντάβαρης Αθανάσιος

Ψυχολόγος με ειδίκευση στην εκπαίδευση

Msc Γνωσιακής Επιστήμης

Ερευνητικός συνεργάτης Παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ένα βράδυ ένας γέρος ινδιάνος της φυλής Τσερόκι, μίλησε στον εγγονό του για τη μάχη που γίνεται μέσα στην ψυχή των ανθρώπων και του είπε:

- Γιέ μου, η μάχη γίνεται ανάμεσα σε δυο λύκους που έχουμε όλοι μέσα μας.

Ο ένας είναι το Κακό. Είναι ο θυμός, η ζήλια, η θλίψη, η απογοήτευση, η απληστία, η αλαζονεία, η ενοχή, η προσβολή, τα ψέματα, η ματαιοδοξία, η υπεροψία, και το εγώ.

Ο άλλος είναι το Καλό. Είναι η χαρά, η ειρήνη, η αγάπη, η ελπίδα, η ηρεμία, η ταπεινοφροσύνη, η ευγένεια, η φιλανθρωπία, η συμπόνια, η γενναιοδωρία, η αλήθεια, η ευσπλαχνία.

Ο εγγονός το σκέφτηκε για ένα λεπτό και μετά ρώτησε τον παππού του:

- Και ποιος λύκος νικάει;

Ο γέρος Ινδιάνος Τσερόκι απάντησε απλά: Αυτός που ταΐζεις.

------------------------------------

 

Με αφορμή την παραπάνω ιστορία θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου για το ρόλο του γονιού.

Συνήθως, όταν γινόμαστε γονείς «ταΐζουμε» το ρόλο μας με υποχρεώσεις, επιδιώξεις, προσδοκίες (για εμάς και τα παιδιά), άγχη, σκοτούρες κ.ά. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Κάποιες φορές μάλιστα ο «πήχης» των προσδοκιών μας είναι πολύ υψηλός με αποτέλεσμα να βιώνουμε συχνά συναισθήματα θυμού, απογοήτευσης, ματαίωσης και εξάντλησης: «Δεν κάνω τίποτα σωστά», «έχω αποτύχει ως γονιός», «γιατί αυτό το παιδί είναι έτσι;»…

Πράγματι ο ρόλος ενός γονιού που αγαπά και φροντίζει το παιδί του περιλαμβάνει άγχη και αγωνίες που ουσιαστικά συνιστούν το κομμάτι της ευθύνης που έχει ο ενήλικας απέναντι στο παιδί.

 

Από την άλλη μεριά, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο ρόλος μας έχει κάποια όρια και η τελειότητα (είτε για εμάς είτε για τα παιδιά μας) είναι ανέφικτη. Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς όπως δεν υπάρχουν τέλεια παιδιά. Ουσιαστικά συνοδεύουμε τα παιδιά μας στο μεγάλωμά τους όσο καλύτερα μπορούμε.

 

Τι συμβαίνει όμως με τον άλλο «λύκο» μέσα μας; Είμαι γονιός σημαίνει μόνο αγωνιώ; Δίνω άραγε το περιθώριο στον εαυτό μου να περάσει καλά, να χαλαρώσει μέσα στη σχέση και να χαρεί; Σε στιγμές πιο ήρεμες αφήνω το παιδί μου να με οδηγήσει στο δικό του κόσμο χωρίς να ελέγχω ή να νουθετώ; Του κλείνω και εγώ πονηρά το μάτι έτοιμος για παιχνίδι;

Η επαφή με το παιδί έχει ικανοποίηση, γέλιο, χαλάρωση, εξερεύνηση, απρόοπτο, παιχνίδι… προσθέστε ό,τι άλλο σκέφτεστε.

Ο γονιός οφείλει να εισάγει το παιδί στον κόσμο του ρεαλισμού και της πραγματικότητας. Με αυτό τον τρόπο το παιδί ωριμάζει και κοινωνικοποιείται. Όμως εξίσου σημαντικό είναι να επιτρέπει κάποιες φορές στο πιο ανάλαφρο κομμάτι του εαυτού του να αναδυθεί... το κομμάτι αυτό που ίσως «δεν χόρτασε παιχνίδι».

Έχω παρατηρήσει ότι στις οικογένειες με δύο γονείς συχνά ο ένας παίρνει το ρόλο του «συντρόφου στο παιχνίδι» και ο άλλος το ρόλο του «αστυνομικού» που βάζει όρια και κανόνες.

Καλό θα είναι το ζευγάρι να έχει την ευελιξία να μπαινοβγαίνει σε αυτούς τους ρόλους έτσι ώστε ο καθένας να έχει την ελευθερία να αναπτύξει όλες τις πλευρές του εαυτού του μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας. Έτσι μαθαίνουμε και στο παιδί ότι δεν είμαστε μονόπλευροι αλλά ευέλικτοι και πολύπλευροι.

Οι σχέσεις έχουν και χαρά, ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Άλλωστε δεν θέλουμε μόνο εμείς να είναι τα παιδιά μας χαρούμενα. Την ίδια επιθυμία έχουν και αυτά για εμάς.

Την επόμενη φορά λοιπόν που το παιδί θα σας καλέσει για παιχνίδι αφεθείτε και πηγαίνετε μαζί του να ταΐσετε τους λύκους. Ποιος ξέρει τι θα ανακαλύψετε.

 --------------------------------------------

Ράνια Φιλίνδρα
Ψυχολόγος-Οικογενειακή θεραπεύτρια
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

----------------------------------------------

 

Έχετε την αίσθηση ότι κάποιες φορές μένετε προσκολλημένοι σε ένα συγκεκριμένο ρόλο και δυσκολεύεστε να βγείτε απ' αυτόν; Δεν είστε οι μόνοι. Ελάτε στην ηλεκτρονική μας παρέα για να το συζητήσουμε κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

 

Εάν επιθυμείτε να μοιραστείτε προβληματισμούς και ανησυχίες για το ρόλο σας ως γονέα και τις επιλογές σας γενικότερα ως ενήλικα, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες που συντονίζει η κα Φιλίνδρα. Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

      Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (κάντε κλικ στο συνημμένο για να τη δείτε), προβλέπονται τα εξής για τη λειτουργία των Ολοήμερων σχολείων για τη σχολική χρονιά 2013-14

 

1.Σκοπός και περιεχόμενο

 

 

       Το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, δημιουργήθηκε και εξυπηρετεί παιδαγωγικούς και κοινωνικούς στόχους, έχοντας έντονο υποστηρικτικό ρόλο και στοχεύοντας στην πολύπλευρη μόρφωση των μαθητών καθώς και στη στήριξη της εργαζόμενης οικογένειας.         

 

       Από το σχολικό έτος 2010 μέχρι σήμερα, ορίστηκαν χίλια διακόσια ογδόντα επτά (1287) Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, τα οποία εφαρμόζουν διευρυμένο πρωινό ωράριο, έχουν βελτιωμένα Προγράμματα Σπουδών και εμπλουτισμένο Ωρολόγιο Πρόγραμμα με νέα διδακτικά αντικείμενα και δραστηριότητες.

 

 

3. Ωράριο και Ωρολόγιο Πρόγραμμα των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων

 

3.1 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία 6/θεσια και άνω

 

      3.1.1 Ωράριο

 

Πρωινή Προαιρετική Ζώνη

07:00 – 08:00

Ελάχιστος αριθμός

φοιτούντων μαθητών: ΠΕΝΤΕ (5)

   Ολοήμερο Πρόγραμμα

(απογευματινό ωράριο)

       Με απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων η ώρα φαγητού-ξεκούρασης-χαλάρωσης μπορεί να μετατίθεται για τις τάξεις Α΄ και Β΄ στις 13:20-14:00.

 

12:35 - 13:15 1η     Διδακτική ώρα

Ελάχιστος αριθμός

φοιτούντων μαθητών:

ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ (15)

13:15 - 13:20 Διάλειμμα

13:20 - 14:00 2η Διδακτική ώρα

14:00 - 14:40

Φαγητό- Ξεκούραση- Χαλάρωση

14:40 - 14:50 Διάλειμμα

14:50 - 15:30 3η Διδακτική ώρα

15:30 - 15:40 Διάλειμμα

15:40 - 16:15 4η Διδακτική ώρα

 

 

 

3.1.2 Ωρολόγιο Πρόγραμμα

 

ΤΑΞΗ

ΩΡΕΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Α΄ - Β΄

20 ώρες

Μελέτη-Προετοιμασία: 10 ώρες (Δάσκαλος)

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση: 2 ώρες (εκπ/κός ειδικότητας)

Αθλητισμός: 4 ώρες (εκπαιδευτικός ειδικότητας)

Επιλογής: Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Μουσική, Χορός (εκπ/κός ειδικότητας)

Επιλογή 2 αντικειμένων από 2 ώρες το καθένα

Γ΄ - Δ΄

15 ώρες

Μελέτη-Προετοιμασία: 7 ώρες   (Δάσκαλος)

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση: 2 ώρες (εκπ/κός ειδικότητας)

Αγγλική Γλώσσα: 2 ώρες (εκπ/κός ειδικότητας)

Επιλογής: Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Μουσική, Χορός (εκπ/κός ειδικότητας)

Επιλογή 2 αντικειμένων από 2 ώρες το καθένα

Ε΄ - ΣΤ΄

13 ώρες

Μελέτη-Προετοιμασία: 7 ώρες (Δάσκαλος)

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση: 2 ώρες (εκπ/κός ειδικότητας)

Αγγλική Γλώσσα: 2 ώρες (εκπ/κός ειδικότητας)

Επιλογή ενός αντικειμένου για 2 ώρες

Επιλογής: Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή,

Μουσική, Χορός (εκπ/κός ειδικότητας)

              

3.2. Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία 6/θεσια και κάτω

 

3.2.1. Ωράριο

Πρωινή Προαιρετική Ζώνη

        

07:00-08:00

Ελάχιστος αριθμός

φοιτούντων μαθητών: ΠΕΝΤΕ (5)

Ολοήμερο Πρόγραμμα

(απογευματινό ωράριο)

 

12.50 - 13.30 1η Διδακτική ώρα

 

Ελάχιστος αριθμός

φοιτούντων μαθητών: ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ (15)

13.30-13.55 Γεύμα-Διάλειμμα

 

13.55 - 14.30 2η Διδακτική ώρα  

 

14.30 - 14.40 Διάλειμμα

 

14.40 - 15.15 3η Διδακτική ώρα

 

15.15 - 15.25 Διάλειμμα

 

15.25 - 16.00 4η Διδακτική ώρα

 

 

3.2.2. Ωρολόγιο Πρόγραμμα

 

Διδακτικά αντικείμενα

Τάξεις

Α’ – Β’

Γ’

Δ’ -Ε’ -ΣΤ’

Μελέτη- Προετοιμασία

10 Διδακτικές ώρες

7-8 Διδακτικές ώρες

7- 8 Διδακτικές ώρες

Τ.Π.Ε.

             2 Διδακτικές ώρες

2 Διδακτικές ώρες

2 Διδακτικές ώρες

Αγγλική Γλώσσα

-

2-4 Διδακτικές ώρες

2-4 Διδακτικές ώρες

     Επιλογής

  • Αθλητισμός
  • Εικαστικά
  • Θεατρική

     Αγωγή

  • Μουσική
  • Χορός

Αθλητισμός   4 Διδακτικές ώρες (υποχρεωτικές για τις τάξεις Α΄& Β΄).

 

Επιλογή δύο διδακτικών αντικειμένων από 2 ώρες το καθένα.

Οι διδακτικές ώρες και τα διδακτικά αντικείμενα επιλογής για τη Γ’ τάξη εξαρτώνται από το τμήμα συνδιδασκαλίας, στο οποίο εντάσσεται η τάξη αυτή .

Επιλογή ενός ή δύο διδακτικών αντικειμένων (ανάλογα με την κατανομή των τμημάτων) από 2 ώρες το καθένα.

 

 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων με τη σχετική εισήγηση του Διευθυντή του σχολείου και σε συνεργασία με τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο, διαμορφώνει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Ολοήμερου.

Επιδίωξη αποτελεί το Ολοήμερο Πρόγραμμα να λειτουργεί σε κάθε σχολική μονάδα. Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα θα συντάσσεται με τους εκπαιδευτικούς που διατίθεται και με βάση τις ιδιαιτερότητες και προτεραιότητές της. Ο Σχολικός Σύμβουλος στη συνέχεια θεωρεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα και ένα θεωρημένο αντίγραφο αποστέλλεται στην οικεία Διεύθυνση Εκπ/σης.

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αυτονομία της σχολικής μονάδας μέσα από την ισχυροποίηση της άποψης μαθητών και εκπαιδευτικών, ανάλογα με την εκάστοτε εκπαιδευτική περίσταση και τον αυτόνομο προγραμματισμό δράσης σε επίπεδο σχολείου.

 

3.3. Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ)

3.3.1. Ωράριο

Πρωινή Ζώνη

Προαιρετική

07.00 – 08.00

Ελάχιστος αριθμός

φοιτούντων μαθητών: ΔΕΚΑ (10)

Ολοήμερο Πρόγραμμα

14.05 – 14.40 Φαγητό-Χαλάρωση

Ελάχιστος αριθμός

φοιτούντων μαθητών: ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ (15)

14.40 – 14.50 Διάλειμμα

15.50 – 15.30 1η Διδακτική ώρα

15.30 – 15.40 Διάλειμμα

15.40 – 16.15 2η Διδακτική ώρα

 

3.3.2.Ωρολόγιο Πρόγραμμα των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με ΕΑΕΠ

 

     Με τις Υπουργικές Αποφάσεις με αριθμ.Φ.12/620/61531/Γ1/31-5-2010 (ΦΕΚ804/2010,τ.Β΄) και με αριθμ. Φ.12/520/61575/Γ1/30-5-2011 (ΦΕΚ1327/2011, τ.Β΄) του Υ.ΠΑΙ.Θ., με θέμα: «Τροποποίηση – συμπλήρωση των με αριθμ. Φ.12/773/77094/Γ1/28-7-2006, (ΦΕΚ 1139,τ.Β΄) και Φ.12/620/61531/Γ1/31-5-2010 (ΦΕΚ 804,τ.Β΄), Υ.Α. του Υ.ΠΑΙ.Θ., με θέμα: «Ωρολόγια Προγράμματα Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ)»., καθορίζεται το Ω.Π. των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με ΕΑΕΠ.  

     Τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα ορίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ύστερα από σχετική εισήγηση του Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας, στην οποία έχουν ληφθεί υπόψη τα ενδιαφέροντα των μαθητών, το μαθησιακό τους επίπεδο, οι προτιμήσεις των γονέων, η υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου, οι πλεονάζουσες ώρες και το Ωρολόγιο Πρόγραμμα διαμορφώνεται σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις παραπάνω Υπουργικές Αποφάσεις.

Ο Σχολικός Σύμβουλος στη συνέχεια θεωρεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα και ένα θεωρημένο αντίγραφο αποστέλλεται στην οικεία Διεύθυνση Εκπ/σης.

 

 

4.Εφημερεύοντες - Επιτήρηση μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα

 

   Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί ορίζονται με πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων. Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί ορίζονται με πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Στις εφημερίες συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των σχολείων.

 

5. Κατανομή των τμημάτων του Ολοήμερου Προγράμματος

 

            Η επιλογή των εκπαιδευτικών που θα διδάξουν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα όλων των τύπων των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων γίνεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

«Όλοι οι εκπαιδευτικοί, συμπεριλαμβανομένων των Διευθυντών και Υποδιευθυντών, θα πρέπει να εφαρμόζουν και να τηρούν το προβλεπόμενο, από το άρθρο 9 του Νόμου 2517 (ΦΕΚ 160/1997, τ.Α’) διδακτικό τους ωράριο. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζει τη σχετική διάταξη του νόμου 1566/85 (ΦΕΚ 167/1985, τ. Α΄), άρθρο 13, παρ.8, σύμφωνα με την οποία ο εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να παραμείνει στο σχολείο πέραν των 6 ωρών.

Επιπρόσθετα, οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων φροντίζουν ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να καλύπτουν πλήρως το διδακτικό τους ωράριο εντός του προβλεπόμενου 6ώρου (08:00-14:00/10:15-16:15).

Σε περιπτώσεις που πλεονάζουν διδακτικές ώρες δασκάλων, αυτές διατίθενται κατά κύριο λόγο για την κάλυψη αναγκών του Ολοήμερου Προγράμματος» (βλ. «Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου σχολικού έτους 2013-2014», παρ. 6).

             Ο Υποδιευθυντής ή ο Υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος μπορεί να διδάσκει στο Ολοήμερο Πρόγραμμα και πέραν της διετίας, εφόσον επιλέγεται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη με αριθμ. Φ.361.22/41/49889/Δ1/01-06-2004 Υ.A., καθώς και στην εκάστοτε σχετική εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ..

Για τα 6/θεσια και άνω Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία οι πέντε (5) ώρες σίτισης προσμετρώνται ως διδακτικές ώρες.

 

    

6. Πρωινή Προαιρετική Ζώνη (07:00-08:00)

 

       Για τη λειτουργία της Πρωινής Προαιρετικής Ζώνης απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον πέντε (5) εγγραφέντων φοιτούντων μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα. Η προσέλευση των μαθητών ξεκινά στις 07:00 και ολοκληρώνεται στις 07:20.

     Στα Ολοήμερα Σχολεία που λειτουργεί ήδη Πρωινή Προαιρετική Ζώνη με πέντε (5) τουλάχιστον μαθητές του Ολοήμερου Προγράμματος, ο Διευθυντής του σχολείου, με τη σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου και του Διευθυντή Π.Ε., μπορεί να δεχθεί στην Πρωινή Προαιρετική Ζώνη και μαθητές του σχολείου που δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα. Προϋποθέσεις για τα παραπάνω είναι:

  • ο συνολικός αριθμός των μαθητών στην Πρωινή Προαιρετική Ζώνη να μην υπερβαίνει τους είκοσι πέντε (25),
  • να υπάρχει σχετική υπεύθυνη δήλωση του γονέα, καθώς και η καθημερινή τήρηση του ωραρίου προσέλευσης.

      Η Πρωινή Προαιρετική Ζώνη των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με ΕΑΕΠ   λειτουργεί από 7:00 έως 8:00, εφόσον σ' αυτή συμμετέχουν από δέκα (10) μαθητές και άνω, οι οποίοι φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα. Η προσέλευση των μαθητών ολοκληρώνεται στις 7:15.

 

7. Αναστολή λειτουργίας Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου

 

     Όταν δε συμπληρώνεται ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εγγραφέντων-φοιτούντων μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα του Σχολείου ή σε περιπτώσεις που η λειτουργία του είναι αδύνατη, μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία του για ένα έτος, μόνο με Απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του οικείου Σχολικού Συμβούλου και του Διευθυντή Π.Ε..

 

9. Συστεγαζόμενα Σχολεία

 

Στα συστεγαζόμενα σχολεία όπου ο αριθμός μαθητών του Ολοήμερου είναι μικρός, με απόφαση του Διευθυντή Π.Ε. συγκροτούνται κοινά τμήματα Ολοήμερου και Πρωινής Προαιρετικής Ζώνης, αφού ληφθεί μέριμνα ώστε όλοι οι Υποδιευθυντές-Υπεύθυνοι του Ολοήμερου ή οι Υπεύθυνοι του Ολοήμερου Προγράμματος να εξαντλούν πλήρως το διδακτικό τους ωράριο.

     Οι Σύλλογοι Διδασκόντων των συστεγαζόμενων σχολείων συνεδριάζουν και ορίζουν από κοινού τον ένα Υποδιευθυντή-Υπεύθυνο Ολοήμερου Προγράμματος, στον οποίο και θα προσμετρηθούν οι πέντε (5) ώρες της σίτισης καθώς τον υπεύθυνο τη Πρωινής Προαιρετικής Ζώνης (περίπτωση κοινού τμήματος). Σε περίπτωση διαφωνίας, η λύση δίνεται με την παρέμβαση του Σχολικού Συμβούλου και του Διευθυντή Π.Ε..

Τα Ολοήμερα Δημοτικά που συστεγάζονται με Ολοήμερα Δημοτικά που εφαρμόζουν το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, δε θα συγκροτούν κοινά τμήματα Ολοήμερου, εφόσον η διάθεση των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, γίνεται με διαφορετικό τρόπο.

 

10. Συνεργασία των δασκάλων

 

     Οι δάσκαλοι του Πρωινού Προγράμματος συνεργάζονται στενά με τους δασκάλους του Ολοήμερου Προγράμματος, ανταλλάσσουν απόψεις, καθορίζουν τους στόχους, επισημαίνουν τις δυσκολίες, προγραμματίζουν δραστηριότητες και επανασχεδιάζουν τη διδασκαλία τους, ώστε να συμβάλουν στη δημιουργική μάθηση. Οι συναντήσεις συνεργασίας πραγματοποιούνται σε καθορισμένη ημέρα της εβδομάδας, τουλάχιστον μία την εβδομάδα, η οποία ορίζεται στην αρχή του σχολικού έτους με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

 

11. Εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων (συνεργασία, καθήκοντα, υποχρεώσεις)

 

       Οι Εκπαιδευτικοί των Ειδικοτήτων παραλαμβάνουν από τη διεύθυνση του σχολείου, το Πρόγραμμα Σπουδών του διδακτικού τους αντικειμένου καθώς και τις εγκυκλίους του Ολοήμερου Προγράμματος, ώστε να ενημερωθούν πλήρως. Συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς και του πρωινού προγράμματος, ανταλλάσσουν απόψεις, κάνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο και εφαρμόζουν όλες τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας (σχέδια μαθήματος, διαθεματικότητα, ομαδοσυνεργατική, κλπ).

       Επίσης συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, και ειδικότερα για θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος, καθώς και στις εκδηλώσεις του σχολείου και γενικότερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ώστε να ευοδωθούν οι εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί στόχοι του Ολοήμερου Προγράμματος.

 

 

 

 

12. Σίτιση

 

Το γεύμα των μαθητών παρασκευάζεται στο σπίτι από τους γονείς/κηδεμόνες τους. Ο Υποδιευθυντής – Υπεύθυνος του Ολοήμερου ή ο Υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος έχει την ευθύνη της οργάνωσης της σίτισης.

Ο Υποδιευθυντής – Υπεύθυνος του Ολοήμερου ή ο Υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος δεν είναι υπεύθυνος για το ζέσταμα του φαγητού. Βοηθά και καθοδηγεί τους μαθητές να είναι ικανοί, να εξυπηρετούνται αυτόνομα και να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες στη διαδικασία του γεύματος. Σε κάθε περίπτωση έμφαση δίνεται στους μαθητές των μικρών τάξεων μέχρι να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης.

Αξιοποιώντας τις καθημερινές εμπειρίες και τα διαφορετικά βιώματα των μαθητών, τους παροτρύνει να συμμετέχουν ενεργά στον προγραμματισμό και την οργάνωση της διαδικασίας του γεύματος, ώστε ο χώρος της σίτισης να έχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό και να εξασφαλίζονται οι όροι υγιεινής, αισθητικής και πολιτισμού. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παιδαγωγική αξία της διαδικασίας της σίτισης, διευρύνει το πεδίο των εμπειριών και των γνώσεων των παιδιών στον τομέα αυτό και τους δίνει την ευκαιρία να κατακτήσουν δεξιότητες, να αναπτύξουν την αυτονομία τους, να επικοινωνήσουν και παράλληλα να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες και να κατακτήσουν αντίστοιχους τρόπους συμπεριφοράς κατά την ώρα του γεύματος. Επίσης, φροντίζει ώστε η αίθουσα που πραγματοποιείται το γεύμα να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αυτό το σκοπό και μεριμνά να παραδίδεται καθαρή μετά το γεύμα, αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα διδασκαλίας.

          Στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, το εκπαιδευτικό προσωπικό που διδάσκει την πρώτη διδακτική ώρα του Ολοήμερου Προγράμματος παρευρίσκεται κι επιβλέπει τη σίτιση.

 

13. Συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες

 

     Οι εκπαιδευτικοί του Ολοήμερου Προγράμματος, όλων των κλάδων (μόνιμοι, αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι) με την έναρξη του διδακτικού έτους, ενημερώνουν τους γονείς/κηδεμόνες των εγγραφέντων μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν, καθώς και για τους διδακτικούς, παιδαγωγικούς και κοινωνικούς στόχους του. Επίσης προγραμματίζουν και ορίζουν τις μέρες και τις ώρες των συναντήσεων με τους γονείς/κηδεμόνες για όλο το διδακτικό έτος.

 

14. Άλλα Θέματα Οργάνωσης

 

     Το Ολοήμερο Πρόγραμμα λειτουργεί κανονικά, εφαρμόζοντας το προβλεπόμενο Ωράριο και το Ωρολόγιο Πρόγραμμα. Τις επίσημες σχολικές αργίες, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Π.Δ 201/98 (ΦΕΚ 161, τ. Α.΄), δε λειτουργεί το Ολοήμερο Πρόγραμμα.

     Η συγκρότηση των τμημάτων του Ολοήμερου Προγράμματος όλων των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εφαρμόζουν το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), γίνεται σύμφωνα με την επιθυμητή ώρα αποχώρησης του μαθητή, όπως αυτή προκύπτει από τη σχετική αίτηση –δήλωση του γονέα/κηδεμόνα.

     Κατά την κατανομή των τάξεων και την ανάθεση του διδακτικού έργου στους δασκάλους, λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες του Ολοήμερου, ώστε να ορισθούν όσοι θα διδάσκουν αποκλειστικά στο Ολοήμερο και όσοι θα συμπληρώνουν σε αυτό μέρος του υποχρεωτικού τους ωραρίου.

  • Στις περιπτώσεις έλλειψης εκπαιδευτικού συγκεκριμένης ειδικότητας γίνεται αντικατάσταση του διδακτικού αντικειμένου με άλλο για το οποίο υπάρχει διαθέσιμος αριθμός εκπαιδευτικών.
  • Στις περιπτώσεις έλλειψης εκπαιδευτικών Αγγλικής, οι ώρες προστίθενται στις ώρες του δασκάλου, για την προετοιμασία και την ενισχυτική διδασκαλία στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά.
  • Στις περιπτώσεις έλλειψης εκπαιδευτικών ΠΕ 19 ή ΠΕ 20, οι δύο (2) ώρες του διδακτικού αντικειμένου, διατίθενται για άλλο διδακτικό αντικείμενο επιλογής, ενώ στις περιπτώσεις που ούτε αυτό καταστεί δυνατό, οι δυο (2) ώρες προστίθενται στις ώρες του δασκάλου.

     Η αποχώρηση των μαθητών μπορεί να γίνεται μετά το τέλος κάθε διδακτικής ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος, με την προϋπόθεση ότι θα έχει κατατεθεί σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων τους.

   Οι Διευθυντές των σχολείων, οι Υποδιευθυντές-Υπεύθυνοι των Ολοήμερων ή οι Υπεύθυνοι του Ολοήμερου Προγράμματος παρακολουθούν και ελέγχουν συστηματικά την ορθή εφαρμογή του Ολοήμερου Προγράμματος καθώς και τη φοίτηση των μαθητών. Επίσης υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα το Διευθυντή Π.Ε., καθώς και το Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής (survey) για οποιαδήποτε μεταβολή παρουσιάζεται στον αριθμό των φοιτούντων μαθητών. Παράλληλα θα πρέπει να αποστέλλουν στο Διευθυντή Π.Ε. ονομαστική κατάσταση των μαθητών που φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, στην αρχή κάθε τριμήνου.

   Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης θα πρέπει να υποβάλουν στη Διεύθυνση Σπουδών Π.Ε. του Υ.ΠΑΙ.Θ. μέχρι τις 15-10-2013 κατάσταση των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με ΕΑΕΠ, τα οποία με Απόφασή τους δε θα λειτουργήσουν ως Ολοήμερα για το σχολικό έτος 2013-2014, στην οποία θα αναφέρεται και ο λόγος αναστολής του Ολοήμερου Προγράμματος.

   Με ευθύνη των Διευθυντών των Ολοήμερων Δημοτικών και των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με ΕΑΕΠ, να λάβουν ενυπόγραφα γνώση της παρούσης εγκυκλίου, όλοι οι εκπαιδευτικοί.

      Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (κάντε κλικ στο συνημμένο για να τη δείτε), προβλέπονται τα εξής για τη λειτουργία των Ολοήμερων σχολείων για τη σχολική χρονιά 2013-14

 

1.Σκοπός και περιεχόμενο

 

 

       Το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, δημιουργήθηκε και εξυπηρετεί παιδαγωγικούς και κοινωνικούς στόχους, έχοντας έντονο υποστηρικτικό ρόλο και στοχεύοντας στην πολύπλευρη μόρφωση των μαθητών καθώς και στη στήριξη της εργαζόμενης οικογένειας.         

 

       Από το σχολικό έτος 2010 μέχρι σήμερα, ορίστηκαν χίλια διακόσια ογδόντα επτά (1287) Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, τα οποία εφαρμόζουν διευρυμένο πρωινό ωράριο, έχουν βελτιωμένα Προγράμματα Σπουδών και εμπλουτισμένο Ωρολόγιο Πρόγραμμα με νέα διδακτικά αντικείμενα και δραστηριότητες.

 

 

3. Ωράριο και Ωρολόγιο Πρόγραμμα των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων

 

3.1 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία 6/θεσια και άνω

 

      3.1.1 Ωράριο

 

Πρωινή Προαιρετική Ζώνη

07:00 – 08:00

Ελάχιστος αριθμός

φοιτούντων μαθητών: ΠΕΝΤΕ (5)

   Ολοήμερο Πρόγραμμα

(απογευματινό ωράριο)

       Με απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων η ώρα φαγητού-ξεκούρασης-χαλάρωσης μπορεί να μετατίθεται για τις τάξεις Α΄ και Β΄ στις 13:20-14:00.

 

12:35 - 13:15 1η     Διδακτική ώρα

Ελάχιστος αριθμός

φοιτούντων μαθητών:

ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ (15)

13:15 - 13:20 Διάλειμμα

13:20 - 14:00 2η Διδακτική ώρα

14:00 - 14:40

Φαγητό- Ξεκούραση- Χαλάρωση

14:40 - 14:50 Διάλειμμα

14:50 - 15:30 3η Διδακτική ώρα

15:30 - 15:40 Διάλειμμα

15:40 - 16:15 4η Διδακτική ώρα

 

 

 

3.1.2 Ωρολόγιο Πρόγραμμα

 

ΤΑΞΗ

ΩΡΕΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Α΄ - Β΄

20 ώρες

Μελέτη-Προετοιμασία: 10 ώρες (Δάσκαλος)

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση: 2 ώρες (εκπ/κός ειδικότητας)

Αθλητισμός: 4 ώρες (εκπαιδευτικός ειδικότητας)

Επιλογής: Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Μουσική, Χορός (εκπ/κός ειδικότητας)

Επιλογή 2 αντικειμένων από 2 ώρες το καθένα

Γ΄ - Δ΄

15 ώρες

Μελέτη-Προετοιμασία: 7 ώρες   (Δάσκαλος)

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση: 2 ώρες (εκπ/κός ειδικότητας)

Αγγλική Γλώσσα: 2 ώρες (εκπ/κός ειδικότητας)

Επιλογής: Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Μουσική, Χορός (εκπ/κός ειδικότητας)

Επιλογή 2 αντικειμένων από 2 ώρες το καθένα

Ε΄ - ΣΤ΄

13 ώρες

Μελέτη-Προετοιμασία: 7 ώρες (Δάσκαλος)

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση: 2 ώρες (εκπ/κός ειδικότητας)

Αγγλική Γλώσσα: 2 ώρες (εκπ/κός ειδικότητας)

Επιλογή ενός αντικειμένου για 2 ώρες

Επιλογής: Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή,

Μουσική, Χορός (εκπ/κός ειδικότητας)

              

3.2. Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία 6/θεσια και κάτω

 

3.2.1. Ωράριο

Πρωινή Προαιρετική Ζώνη

        

07:00-08:00

Ελάχιστος αριθμός

φοιτούντων μαθητών: ΠΕΝΤΕ (5)

Ολοήμερο Πρόγραμμα

(απογευματινό ωράριο)

 

12.50 - 13.30 1η Διδακτική ώρα

 

Ελάχιστος αριθμός

φοιτούντων μαθητών: ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ (15)

13.30-13.55 Γεύμα-Διάλειμμα

 

13.55 - 14.30 2η Διδακτική ώρα  

 

14.30 - 14.40 Διάλειμμα

 

14.40 - 15.15 3η Διδακτική ώρα

 

15.15 - 15.25 Διάλειμμα

 

15.25 - 16.00 4η Διδακτική ώρα

 

 

3.2.2. Ωρολόγιο Πρόγραμμα

 

Διδακτικά αντικείμενα

Τάξεις

Α’ – Β’

Γ’

Δ’ -Ε’ -ΣΤ’

Μελέτη- Προετοιμασία

10 Διδακτικές ώρες

7-8 Διδακτικές ώρες

7- 8 Διδακτικές ώρες

Τ.Π.Ε.

             2 Διδακτικές ώρες

2 Διδακτικές ώρες

2 Διδακτικές ώρες

Αγγλική Γλώσσα

-

2-4 Διδακτικές ώρες

2-4 Διδακτικές ώρες

     Επιλογής

  • Αθλητισμός
  • Εικαστικά
  • Θεατρική

     Αγωγή

  • Μουσική
  • Χορός

Αθλητισμός   4 Διδακτικές ώρες (υποχρεωτικές για τις τάξεις Α΄& Β΄).

 

Επιλογή δύο διδακτικών αντικειμένων από 2 ώρες το καθένα.

Οι διδακτικές ώρες και τα διδακτικά αντικείμενα επιλογής για τη Γ’ τάξη εξαρτώνται από το τμήμα συνδιδασκαλίας, στο οποίο εντάσσεται η τάξη αυτή .

Επιλογή ενός ή δύο διδακτικών αντικειμένων (ανάλογα με την κατανομή των τμημάτων) από 2 ώρες το καθένα.

 

 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων με τη σχετική εισήγηση του Διευθυντή του σχολείου και σε συνεργασία με τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο, διαμορφώνει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Ολοήμερου.

Επιδίωξη αποτελεί το Ολοήμερο Πρόγραμμα να λειτουργεί σε κάθε σχολική μονάδα. Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα θα συντάσσεται με τους εκπαιδευτικούς που διατίθεται και με βάση τις ιδιαιτερότητες και προτεραιότητές της. Ο Σχολικός Σύμβουλος στη συνέχεια θεωρεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα και ένα θεωρημένο αντίγραφο αποστέλλεται στην οικεία Διεύθυνση Εκπ/σης.

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αυτονομία της σχολικής μονάδας μέσα από την ισχυροποίηση της άποψης μαθητών και εκπαιδευτικών, ανάλογα με την εκάστοτε εκπαιδευτική περίσταση και τον αυτόνομο προγραμματισμό δράσης σε επίπεδο σχολείου.

 

3.3. Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ)

3.3.1. Ωράριο

Πρωινή Ζώνη

Προαιρετική

07.00 – 08.00

Ελάχιστος αριθμός

φοιτούντων μαθητών: ΔΕΚΑ (10)

Ολοήμερο Πρόγραμμα

14.05 – 14.40 Φαγητό-Χαλάρωση

Ελάχιστος αριθμός

φοιτούντων μαθητών: ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ (15)

14.40 – 14.50 Διάλειμμα

15.50 – 15.30 1η Διδακτική ώρα

15.30 – 15.40 Διάλειμμα

15.40 – 16.15 2η Διδακτική ώρα

 

3.3.2.Ωρολόγιο Πρόγραμμα των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με ΕΑΕΠ

 

     Με τις Υπουργικές Αποφάσεις με αριθμ.Φ.12/620/61531/Γ1/31-5-2010 (ΦΕΚ804/2010,τ.Β΄) και με αριθμ. Φ.12/520/61575/Γ1/30-5-2011 (ΦΕΚ1327/2011, τ.Β΄) του Υ.ΠΑΙ.Θ., με θέμα: «Τροποποίηση – συμπλήρωση των με αριθμ. Φ.12/773/77094/Γ1/28-7-2006, (ΦΕΚ 1139,τ.Β΄) και Φ.12/620/61531/Γ1/31-5-2010 (ΦΕΚ 804,τ.Β΄), Υ.Α. του Υ.ΠΑΙ.Θ., με θέμα: «Ωρολόγια Προγράμματα Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ)»., καθορίζεται το Ω.Π. των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με ΕΑΕΠ.  

     Τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα ορίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ύστερα από σχετική εισήγηση του Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας, στην οποία έχουν ληφθεί υπόψη τα ενδιαφέροντα των μαθητών, το μαθησιακό τους επίπεδο, οι προτιμήσεις των γονέων, η υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου, οι πλεονάζουσες ώρες και το Ωρολόγιο Πρόγραμμα διαμορφώνεται σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις παραπάνω Υπουργικές Αποφάσεις.

Ο Σχολικός Σύμβουλος στη συνέχεια θεωρεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα και ένα θεωρημένο αντίγραφο αποστέλλεται στην οικεία Διεύθυνση Εκπ/σης.

 

 

4.Εφημερεύοντες - Επιτήρηση μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα

 

   Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί ορίζονται με πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων. Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί ορίζονται με πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Στις εφημερίες συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των σχολείων.

 

5. Κατανομή των τμημάτων του Ολοήμερου Προγράμματος

 

            Η επιλογή των εκπαιδευτικών που θα διδάξουν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα όλων των τύπων των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων γίνεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

«Όλοι οι εκπαιδευτικοί, συμπεριλαμβανομένων των Διευθυντών και Υποδιευθυντών, θα πρέπει να εφαρμόζουν και να τηρούν το προβλεπόμενο, από το άρθρο 9 του Νόμου 2517 (ΦΕΚ 160/1997, τ.Α’) διδακτικό τους ωράριο. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζει τη σχετική διάταξη του νόμου 1566/85 (ΦΕΚ 167/1985, τ. Α΄), άρθρο 13, παρ.8, σύμφωνα με την οποία ο εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να παραμείνει στο σχολείο πέραν των 6 ωρών.

Επιπρόσθετα, οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων φροντίζουν ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να καλύπτουν πλήρως το διδακτικό τους ωράριο εντός του προβλεπόμενου 6ώρου (08:00-14:00/10:15-16:15).

Σε περιπτώσεις που πλεονάζουν διδακτικές ώρες δασκάλων, αυτές διατίθενται κατά κύριο λόγο για την κάλυψη αναγκών του Ολοήμερου Προγράμματος» (βλ. «Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου σχολικού έτους 2013-2014», παρ. 6).

             Ο Υποδιευθυντής ή ο Υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος μπορεί να διδάσκει στο Ολοήμερο Πρόγραμμα και πέραν της διετίας, εφόσον επιλέγεται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη με αριθμ. Φ.361.22/41/49889/Δ1/01-06-2004 Υ.A., καθώς και στην εκάστοτε σχετική εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ..

Για τα 6/θεσια και άνω Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία οι πέντε (5) ώρες σίτισης προσμετρώνται ως διδακτικές ώρες.

 

    

6. Πρωινή Προαιρετική Ζώνη (07:00-08:00)

 

       Για τη λειτουργία της Πρωινής Προαιρετικής Ζώνης απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον πέντε (5) εγγραφέντων φοιτούντων μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα. Η προσέλευση των μαθητών ξεκινά στις 07:00 και ολοκληρώνεται στις 07:20.

     Στα Ολοήμερα Σχολεία που λειτουργεί ήδη Πρωινή Προαιρετική Ζώνη με πέντε (5) τουλάχιστον μαθητές του Ολοήμερου Προγράμματος, ο Διευθυντής του σχολείου, με τη σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου και του Διευθυντή Π.Ε., μπορεί να δεχθεί στην Πρωινή Προαιρετική Ζώνη και μαθητές του σχολείου που δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα. Προϋποθέσεις για τα παραπάνω είναι:

  • ο συνολικός αριθμός των μαθητών στην Πρωινή Προαιρετική Ζώνη να μην υπερβαίνει τους είκοσι πέντε (25),
  • να υπάρχει σχετική υπεύθυνη δήλωση του γονέα, καθώς και η καθημερινή τήρηση του ωραρίου προσέλευσης.

      Η Πρωινή Προαιρετική Ζώνη των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με ΕΑΕΠ   λειτουργεί από 7:00 έως 8:00, εφόσον σ' αυτή συμμετέχουν από δέκα (10) μαθητές και άνω, οι οποίοι φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα. Η προσέλευση των μαθητών ολοκληρώνεται στις 7:15.

 

7. Αναστολή λειτουργίας Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου

 

     Όταν δε συμπληρώνεται ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εγγραφέντων-φοιτούντων μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα του Σχολείου ή σε περιπτώσεις που η λειτουργία του είναι αδύνατη, μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία του για ένα έτος, μόνο με Απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του οικείου Σχολικού Συμβούλου και του Διευθυντή Π.Ε..

 

9. Συστεγαζόμενα Σχολεία

 

Στα συστεγαζόμενα σχολεία όπου ο αριθμός μαθητών του Ολοήμερου είναι μικρός, με απόφαση του Διευθυντή Π.Ε. συγκροτούνται κοινά τμήματα Ολοήμερου και Πρωινής Προαιρετικής Ζώνης, αφού ληφθεί μέριμνα ώστε όλοι οι Υποδιευθυντές-Υπεύθυνοι του Ολοήμερου ή οι Υπεύθυνοι του Ολοήμερου Προγράμματος να εξαντλούν πλήρως το διδακτικό τους ωράριο.

     Οι Σύλλογοι Διδασκόντων των συστεγαζόμενων σχολείων συνεδριάζουν και ορίζουν από κοινού τον ένα Υποδιευθυντή-Υπεύθυνο Ολοήμερου Προγράμματος, στον οποίο και θα προσμετρηθούν οι πέντε (5) ώρες της σίτισης καθώς τον υπεύθυνο τη Πρωινής Προαιρετικής Ζώνης (περίπτωση κοινού τμήματος). Σε περίπτωση διαφωνίας, η λύση δίνεται με την παρέμβαση του Σχολικού Συμβούλου και του Διευθυντή Π.Ε..

Τα Ολοήμερα Δημοτικά που συστεγάζονται με Ολοήμερα Δημοτικά που εφαρμόζουν το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, δε θα συγκροτούν κοινά τμήματα Ολοήμερου, εφόσον η διάθεση των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, γίνεται με διαφορετικό τρόπο.

 

10. Συνεργασία των δασκάλων

 

     Οι δάσκαλοι του Πρωινού Προγράμματος συνεργάζονται στενά με τους δασκάλους του Ολοήμερου Προγράμματος, ανταλλάσσουν απόψεις, καθορίζουν τους στόχους, επισημαίνουν τις δυσκολίες, προγραμματίζουν δραστηριότητες και επανασχεδιάζουν τη διδασκαλία τους, ώστε να συμβάλουν στη δημιουργική μάθηση. Οι συναντήσεις συνεργασίας πραγματοποιούνται σε καθορισμένη ημέρα της εβδομάδας, τουλάχιστον μία την εβδομάδα, η οποία ορίζεται στην αρχή του σχολικού έτους με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

 

11. Εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων (συνεργασία, καθήκοντα, υποχρεώσεις)

 

       Οι Εκπαιδευτικοί των Ειδικοτήτων παραλαμβάνουν από τη διεύθυνση του σχολείου, το Πρόγραμμα Σπουδών του διδακτικού τους αντικειμένου καθώς και τις εγκυκλίους του Ολοήμερου Προγράμματος, ώστε να ενημερωθούν πλήρως. Συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς και του πρωινού προγράμματος, ανταλλάσσουν απόψεις, κάνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο και εφαρμόζουν όλες τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας (σχέδια μαθήματος, διαθεματικότητα, ομαδοσυνεργατική, κλπ).

       Επίσης συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, και ειδικότερα για θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος, καθώς και στις εκδηλώσεις του σχολείου και γενικότερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ώστε να ευοδωθούν οι εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί στόχοι του Ολοήμερου Προγράμματος.

 

 

 

 

12. Σίτιση

 

Το γεύμα των μαθητών παρασκευάζεται στο σπίτι από τους γονείς/κηδεμόνες τους. Ο Υποδιευθυντής – Υπεύθυνος του Ολοήμερου ή ο Υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος έχει την ευθύνη της οργάνωσης της σίτισης.

Ο Υποδιευθυντής – Υπεύθυνος του Ολοήμερου ή ο Υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος δεν είναι υπεύθυνος για το ζέσταμα του φαγητού. Βοηθά και καθοδηγεί τους μαθητές να είναι ικανοί, να εξυπηρετούνται αυτόνομα και να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες στη διαδικασία του γεύματος. Σε κάθε περίπτωση έμφαση δίνεται στους μαθητές των μικρών τάξεων μέχρι να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης.

Αξιοποιώντας τις καθημερινές εμπειρίες και τα διαφορετικά βιώματα των μαθητών, τους παροτρύνει να συμμετέχουν ενεργά στον προγραμματισμό και την οργάνωση της διαδικασίας του γεύματος, ώστε ο χώρος της σίτισης να έχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό και να εξασφαλίζονται οι όροι υγιεινής, αισθητικής και πολιτισμού. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παιδαγωγική αξία της διαδικασίας της σίτισης, διευρύνει το πεδίο των εμπειριών και των γνώσεων των παιδιών στον τομέα αυτό και τους δίνει την ευκαιρία να κατακτήσουν δεξιότητες, να αναπτύξουν την αυτονομία τους, να επικοινωνήσουν και παράλληλα να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες και να κατακτήσουν αντίστοιχους τρόπους συμπεριφοράς κατά την ώρα του γεύματος. Επίσης, φροντίζει ώστε η αίθουσα που πραγματοποιείται το γεύμα να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αυτό το σκοπό και μεριμνά να παραδίδεται καθαρή μετά το γεύμα, αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα διδασκαλίας.

          Στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, το εκπαιδευτικό προσωπικό που διδάσκει την πρώτη διδακτική ώρα του Ολοήμερου Προγράμματος παρευρίσκεται κι επιβλέπει τη σίτιση.

 

13. Συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες

 

     Οι εκπαιδευτικοί του Ολοήμερου Προγράμματος, όλων των κλάδων (μόνιμοι, αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι) με την έναρξη του διδακτικού έτους, ενημερώνουν τους γονείς/κηδεμόνες των εγγραφέντων μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν, καθώς και για τους διδακτικούς, παιδαγωγικούς και κοινωνικούς στόχους του. Επίσης προγραμματίζουν και ορίζουν τις μέρες και τις ώρες των συναντήσεων με τους γονείς/κηδεμόνες για όλο το διδακτικό έτος.

 

14. Άλλα Θέματα Οργάνωσης

 

     Το Ολοήμερο Πρόγραμμα λειτουργεί κανονικά, εφαρμόζοντας το προβλεπόμενο Ωράριο και το Ωρολόγιο Πρόγραμμα. Τις επίσημες σχολικές αργίες, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Π.Δ 201/98 (ΦΕΚ 161, τ. Α.΄), δε λειτουργεί το Ολοήμερο Πρόγραμμα.

     Η συγκρότηση των τμημάτων του Ολοήμερου Προγράμματος όλων των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εφαρμόζουν το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), γίνεται σύμφωνα με την επιθυμητή ώρα αποχώρησης του μαθητή, όπως αυτή προκύπτει από τη σχετική αίτηση –δήλωση του γονέα/κηδεμόνα.

     Κατά την κατανομή των τάξεων και την ανάθεση του διδακτικού έργου στους δασκάλους, λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες του Ολοήμερου, ώστε να ορισθούν όσοι θα διδάσκουν αποκλειστικά στο Ολοήμερο και όσοι θα συμπληρώνουν σε αυτό μέρος του υποχρεωτικού τους ωραρίου.

  • Στις περιπτώσεις έλλειψης εκπαιδευτικού συγκεκριμένης ειδικότητας γίνεται αντικατάσταση του διδακτικού αντικειμένου με άλλο για το οποίο υπάρχει διαθέσιμος αριθμός εκπαιδευτικών.
  • Στις περιπτώσεις έλλειψης εκπαιδευτικών Αγγλικής, οι ώρες προστίθενται στις ώρες του δασκάλου, για την προετοιμασία και την ενισχυτική διδασκαλία στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά.
  • Στις περιπτώσεις έλλειψης εκπαιδευτικών ΠΕ 19 ή ΠΕ 20, οι δύο (2) ώρες του διδακτικού αντικειμένου, διατίθενται για άλλο διδακτικό αντικείμενο επιλογής, ενώ στις περιπτώσεις που ούτε αυτό καταστεί δυνατό, οι δυο (2) ώρες προστίθενται στις ώρες του δασκάλου.

     Η αποχώρηση των μαθητών μπορεί να γίνεται μετά το τέλος κάθε διδακτικής ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος, με την προϋπόθεση ότι θα έχει κατατεθεί σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων τους.

   Οι Διευθυντές των σχολείων, οι Υποδιευθυντές-Υπεύθυνοι των Ολοήμερων ή οι Υπεύθυνοι του Ολοήμερου Προγράμματος παρακολουθούν και ελέγχουν συστηματικά την ορθή εφαρμογή του Ολοήμερου Προγράμματος καθώς και τη φοίτηση των μαθητών. Επίσης υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα το Διευθυντή Π.Ε., καθώς και το Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής (survey) για οποιαδήποτε μεταβολή παρουσιάζεται στον αριθμό των φοιτούντων μαθητών. Παράλληλα θα πρέπει να αποστέλλουν στο Διευθυντή Π.Ε. ονομαστική κατάσταση των μαθητών που φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, στην αρχή κάθε τριμήνου.

   Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης θα πρέπει να υποβάλουν στη Διεύθυνση Σπουδών Π.Ε. του Υ.ΠΑΙ.Θ. μέχρι τις 15-10-2013 κατάσταση των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με ΕΑΕΠ, τα οποία με Απόφασή τους δε θα λειτουργήσουν ως Ολοήμερα για το σχολικό έτος 2013-2014, στην οποία θα αναφέρεται και ο λόγος αναστολής του Ολοήμερου Προγράμματος.

   Με ευθύνη των Διευθυντών των Ολοήμερων Δημοτικών και των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με ΕΑΕΠ, να λάβουν ενυπόγραφα γνώση της παρούσης εγκυκλίου, όλοι οι εκπαιδευτικοί.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι οι Γονείς ή οι Κηδεμόνες μαθητών Γυμνασίου, που επιθυμούν να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στο πρόγραμμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και δεν υπέβαλαν αίτηση τον Ιούνιο, μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, μέσω των οικείων Γυμνασίων.

Σημειώνεται ότι η Ενισχυτική Διδασκαλία, δομή της Αντισταθμιστικής Αγωγής/ Εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ έως και το 2015.

Κάντε κλικ στο συνημμένο αρχείο για να κατεβάσετε τη σχετική αίτηση.

Το parentbook σας προτείνει ένα παιχνίδι για να μάθουν τα παιδιά την ώρα «ακριβώς», «και μισή» και τα λεπτά μέσα από τρία (3) διαφορετικά παιχνίδια.

Μάθετε στα παιδιά σας να διαβάζουν την ώρα παίζοντας με τους κινούμενους δείκτες και τις κάρτες δύο όψεων που δείχνουν την ώρα ψηφιακά και με δείκτες, πρωί και βράδυ.

Το παιχνίδι αυτό αναπτύσσει την αίσθηση του χρόνου και τον συσχετισμό των αριθμών.

Η συσκευασία περιέχει: 1 ρολόι, 27 κάρτες με ρολόγια και οδηγίες και παίζεται με 1 έως 6 παίκτες.

 

------------------------------------------

Η αρχική τιμή του παιχνιδιού είναι 9,80 ευρώ, αλλά το parentbook έχει εξασφαλίσει για τους φίλους του έκπτωση 20%!

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μας στείλετε μήνυμα στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με θέμα "Το πρώτο μου ρολόι"

Εμείς θα σας στείλουμε έναν μοναδικό εκπτωτικό κωδικό που θα χρησιμοποιήσετε κατά την παραγγελία σας από το fotonio.gr (τηλ. 210.92.49.292).

Εάν δεν είστε ήδη μέλος του parentbook, κάντε εγγραφή χρήστη στο http://parentbook.gr/user/register. Η εγγραφή είναι δωρεάν. Με αυτήν θα μπορείτε να λαμβάνετε τα νέα μας και τις προσφορές μας και να εξασφαλίσετε ακόμα περισσότερα προνόμια στο μέλλον.

 

---------------------------------------

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Αξιοποιείστε το παιχνίδι που σας προτείνουμε για να μάθετε στο παιδί να περιμένει. Διαβάστε το σχετικό άρθρο κάνοντας κλικ ΕΔΩ!

 

http://www.fotonio.gr/store/viewItem.asp?idProduct=2146&vd=

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…