×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μια κατασκευή που είναι πολύ της μόδας και σίγουρα θα την έχετε δει σε αρκετές ιστοσελίδες και ιστολόγια.

Η πρόκληση για μας όμως ήταν να κατασκευάσουμε ένα παγκάκι από μια σχεδόν άχρηστη παλέτα, ώστε να έχουμε μια βολική κατασκευή με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Πήραμε λοιπόν μια πεταμένη παλέτα (με 10 οριζόντιες σανίδες), η οποία επίτηδες δεν είχε όλες τις σανίδες ίσιες. Θέλαμε έτσι να έχουμε και ένα ασύμμετρο αποτέλεσμα. Την κόψαμε με το πριόνι σε τρία μέρη, 3-3-4 σανίδες. Τα δύο πρώτα τα βάλαμε το ένα πάνω στο άλλο και τα βιδώσαμε μεταξύ τους. Το μεγαλύτερο τμήμα το βιδώσαμε ως πλάτη, προσαρμόζοντας δύο μικρότερα σανιδάκια στα πλάγια, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη σταθερότητα (δείτε φωτογραφία παρακάτω).

 

Υλικά που χρησιμοποιήσαμε:

- Πριόνι για ξύλο:

prioni

- Ξυλόβιδες - κατσαβίδι

woodscrew

- Ράσπα για ξύλο

rasp

- Γυαλόχαρτο

sand-paper-block

- Μυκητοκτόνο εμποτισμού

- Βερνίκι (με σατινέ υφή) για έπιπλα εξωτερικής χρήσης (και για σκάφη κλπ)

 

Επεξεργασία - κατασκευή:

Αφού προσαρμόσαμε τα τμήματα της παλέτας μεταξύ τους, με τη ράσπα τρίψαμε (ροκανίσαμε) με προσοχή τις ακμές των σανίδων (όπου ήταν κοφτερές) και τις γωνίες. Το παγκάκι προοριζόταν για τα παιδιά και ξέρετε ότι μερικά παιδιά πηγαίνουν και βρίσκουν όλες τις γωνίες για να χτυπούν!

Αφού τελειώσαμε τις "χοντρές" εργασίες με τη ράσπα, περάσαμε πιο προσεκτικά τα σημεία αυτά με ένα γυαλόχαρτο. Το γυαλόχαρτο μπορείτε να το προσαρμόσετε σε ένα σφουγγάρι, ώστε να μη σας καίει τα χέρια κατά το τρίψιμο.

Έπειτα ήρθε η ώρα της σκούπας, να πάρει όλα τα ροκανίδια και τη σκόνη. Αφού καθαρίστηκε με προσοχή το παγκάκι, το περάσαμε με μυκητοκτόνο εμποτισμού, ώστε να αντέχει στις καιρικές συνθήκες.

Όταν στέγνωσε το μυκητοκτόνο, περάσαμε σατινέ βερνίκι για έπιπλα εξωτερικής χρήσης. Προτιμήσαμε κάτι άχρωμο, το οποίο -σε συνδυασμό και με το μυκητοκτόνο- δεν θα κάνει το ξύλο πολύ πιο σκούρο. Αλλά αυτό είναι θέμα γούστου. Υπάρχουν πολύ ωραία χρωματιστά βερνίκια που θα ταιριάξουν την κατασκευή μας με τα υπόλοιπα έπιπλα κήπου που ήδη έχουμε.

Επίτηδες δεν κάναμε το παγκάκι πιο ψηλό σ' αυτή τη φάση, γιατί προορίζεται για χρήση από παιδιά (αν και δεν είναι καθόλου δύσκολο να καθίσουν και μεγαλύτεροι). Μπορούμε ωστόσο μελλοντικά να αυξήσουμε το ύψος του προσθέτοντας είτε πλαστικά ποδαράκια σαν αυτά που βάζουμε στα έπιπλα κουζίνας (με πολύ μικρό κόστος) είτε κάποια ξύλινα καδρονάκια που θα μας περισσέψουν από κάτι άλλο.

Συνολικά, μια και επιλέξαμε μια παλέτα που «περίσσευε», η κατασκευή μας είχε πολύ μικρό κόστος. Αυτό γίνεται ακόμη μικρότερο αν ήδη έχουμε κάποια από τα υλικά (π.χ. ένα φύλλο γυαλόχαρτο ή 1/2 κιλό μυκητοκτόνο εμποτισμού) από προηγούμενη κατασκευή ή αν μπορούμε να δανειστούμε (π.χ. ένα πριόνι) από κάποιον γνωστό μας.

Η δημιουργία μας τελειωμένη (της λείπουν βέβαια τα μαξιλάρια):

 

pagaki-2

 

Πηγές φωτογραφικού υλικού: 1, 2, 3, 4.

 

Ηλεκτροχημική ισορροπία λέγεται αυτό που δεν έχουν τα κύτταρα από την πρώτη στιγμή της γέννησης ενός παιδιού που εμφανίζει επιληπτικά επεισόδια. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται χιλιάδες περιστατικά επιληψίας, τα οποία προκαλούν ρίγος στους γονείς. Το μόνο καλό είναι ότι η πάθηση, από την στιγμή που εμφανίστηκε σε τόσο μικρή ηλικία, μπορεί να δρομολογηθεί, για να υπάρχει η δέουσα καλυτέρευση στην πορεία της ζωής του παιδιού και στο πέρασμα του χρόνου.

Γιατί σε αυτήν την περίπτωση, ο χρόνος στέκεται γιατρός για το παιδί που το έχει χτυπήσει η επιληψία. Ορισμένες περιπτώσεις επιληψίας συνδέονται άμεσα με μαθησιακές δυσκολίες και γνωστικές διαταραχές, οι οποίες δυστυχώς συντελούν στην συνολική εκπαιδευτική πορεία του μαθητή. Μερικές δύσκολες περιπτώσεις που συσχετίζονται με διάφορα σύνδρομα, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα τα οποία να μην επιτρέπουν στο παιδί την κατανόηση λογοπαίγνιων, την αίσθηση του χιούμορ. Και τότε;

Δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε ότι είναι έκδηλα τα φαινόμενα απομόνωσης και ρατσισμού από το κοινωνικό του περιβάλλον, γεγονός που ανοίγει και μία άλλη πόρτα, την άσχημη ψυχοσύνθεση του παιδιού και την άρνησή του να συμμετέχει σε διάφορες διαδικασίες, άκρως σημαντικές για μία ολοκληρωμένη ανάπτυξη.

Ο νευροχειρουργός είναι ο κατάλληλος γιατρός για να διαγνώσει την πάθηση της επιληψίας και να την θεραπεύσει. Η πρώτη εξέταση που γίνεται είναι το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, καταγράφοντας την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Το παιδί ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι και τοποθετούνται πολλά καλώδια στο κεφάλι του. Η εξέταση αυτή μπορεί να δώσει ένα ακριβές πόρισμα για το αν έχει όντως επιληψία, ποια είναι η μορφή της και τι ήταν αυτό που την προκάλεσε.

Η φαρμακευτική αγωγή που θα συνταγογραφήσει ο γιατρός δεν θα θεραπεύσει απόλυτα την επιληψία αλλά θα δώσει την ευκαιρία στο παιδί να μην έχει σπασμούς, ούτε να βγάζει αφρούς από το στόμα. Η αγωγή θα πρέπει να ακολουθείται για δύο χρόνια και σταδιακά να κόβεται, για να φανούν τα πρώτα ευρήματα.

Όπως πάντα τον σημαντικότερο ρόλο και σε αυτήν την πάθηση, τον έχει η ψυχολογία. Αν το παιδί μεγαλώνοντας κατανοήσει ορισμένες βασικές αξίες που πρέπει να διέπουν την ζωή του και λάβει την κατάλληλη πειθαρχία τότε θα μπορεί να ζει σε ένα καλό επίπεδο αλλά και να μπορεί να ρυθμίζει τον εαυτό του.

Μάθετε περισσότερα για την επιληψία αλλά και άλλες νευρολογικές ασθένειες μέσα από την ιστοσελίδα του νευροχειρουργού Χαράλαμπου Σεφέρη: seferis-neurosurgery.gr

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν πολλά κιλά καθώς καταναλώνουν τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά. Ωστόσο την σημερινή εποχή ολοένα και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να τηρήσουν ένα πρόγραμμα διατροφής το οποίο να παρέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά, τόσο για την εγκυμονούσα, όσο και για το βρέφος που κυοφορεί. Εξειδικευμένοι διαιτολόγοι και γυναικολόγοι συμβουλεύουν οι έγκυες να καταναλώνουν κυρίως βιολογικά προϊόντακαι υπερτροφές οι οποίες όχι μόνο τις «βομβαρδίζουν» με τις απαραίτητες βιταμίνες, αλλά ταυτόχρονα τους χαρίζουν και μεγάλα ποσά ενέργειας. Ας δούμε, επομένως, μερικές προτάσεις σε superfoods!

 

Παγωμένα blueberries

pregnancy-foods-1

Τα αγαπημένα blueberries ή κοινώς μύρτιλλα συγκαταλέγονται στις πιο αποδοτικές υπερτροφές και είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Συνδυάστε τα με γιαούρτι και τριμμένο αμύγδαλο. Εξαιρετικό και υγιεινό snack για κάθε έγκυο!

 

Γιαούρτι

pregnancy-foods-2 

Μόνο με ένα μικρό κεσεδάκι για κάθε εγκυμονούσα μπορεί να σας προσφέρει 25% των ημερήσιων αναγκών σας σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, μέταλλα και πολλά ιχνοστοιχεία, ενώ βοηθά εξαιρετικά την έγκυο στην πέψη. Καταναλώστε γιαούρτι με μέλι ή φρούτα και αποφύγετε εκείνα που έχουν γεύση κάποιου φρούτου.

 

Φασόλια

pregnancy-foods-3 

Και όμως οι ιδιότητές τους είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη διατροφή της εγκύου. Περιέχουν μεγάλο ποσοστό σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και σίδηρο, ακόμα πιο μεγάλο και από αυτό που περιέχει το κρέας. Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη του εμβρύου, οπότε τα φασόλια είναι μια από τις υπερτροφές που πρέπει να καταναλώνονται συχνά. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σε μορφή σούπας ή σαλάτας.

 

Σουσάμι!

pregnancy-foods-4

Ποιος γνώριζε ότι αυτοί μικροσκοπικοί κόκκοι είναι «φορτωμένοι» με ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των οστών του μωρού σας; Και όμως, όπως έχει αποδειχθεί από ευρήματα ερευνών, το σουσάμι φαίνεται να έχει ευεργετικές ιδιότητες στην διατροφή της εγκύου και το μωρού.

Αλλάξτε και εσείς το διατροφικό σας πρότυπο και καταναλώστε βιολογικά προϊόντα και υπετροφές για μια πιο υγιή εγκυμοσύνη…

 

Στο ola-bio.gr μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τα βιολογικά τρόφιμα αλλά και προϊόντα στις πιο ανταγωνιστικές τιμές τις αγοράς

 

 

 

 

Τώρα το καλοκαίρι καλό είναι να έχουμε υπ'όψη μας κάποια απλά πράγματα για τα παγωτά που θα καταναλώσουμε.

 

Τα παγωτά του εμπορίου είναι τριών ειδών: 

 
α) Το πρώτο είναι το φρέσκο, το οποίο μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από καλά ζαχαροπλαστεία και το οποίο έχει παρασκευασθεί από φρέσκα συστατικά, όπως το γάλα, τα αυγά, η πάστα από φιστίκι, το φρέσκο κακάο, οι φράουλες κ.τ.λ.
β) Το δεύτερο είδος είναι τα τυποποιημένα παγωτά καλής ποιότητας, στα οποία το πρώτο συστατικό που αναγράφεται στην ετικέτα είναι το γάλα. Το πρώτο αναγραφόμενο συστατικό στο οποιοδήποτε τρόφιμο, σημαίνει ότι το τρόφιμο αυτό αποτελείται σε ποσοστό πάνω από το 50% από το συγκεκριμένο συστατικό. Άρα στα καλής ποιότητας παγωτά, λοιπόν, πρώτο συστατικό είναι το γάλα, μετά κάποιο άλλο φρέσκο συστατικό (λ.χ. κακάο, φρούτα) και μετά όλα τα άλλα. Όταν στις πρώτες θέσεις της διατροφικής επισήμανσης υπάρχουν “καλά” συστατικά, τόσο λιγότερα συντηρητικά και ζάχαρη περιέχει το παγωτό, άρα τόσο πιο υγιεινό είναι».
γ) Υπάρχουν όμως και τα παγωτά ή τα επιδόρπια παγωτού ή τα παγωμένα γλυκίσματα τα οποία δεν έχουν ως πρώτο συστατικό το γάλα, αλλά σκόνη γάλακτος ή ακόμα και φοινικέλαιο ή άλλα υδρογονωμένα φυτικά έλαια που περιέχουν τρανς λιπαρά. Η σκόνη γάλακτος αποτελεί προϊόν επεξεργασίας που δεν διαθέτει τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και το ασβέστιο του φρέσκου γάλακτος. Συνεπώς τα παγωτά που περιέχουν σκόνη γάλακτος έχουν μειωμένη θρεπτική αξία. Πέρα από αυτό είναι άγνωστες οι επιτώσεις της σκόνης γάλακτος στην υγεία. Ενδέχεται η χοληστερίνη της σκόνης γάλακτος να παίρνει λόγω της επεξεργασίας μια ιδιαίτερα τοξική μορφή η οποία ονομάζεται οξυχοληστερόλη ή οξυχοληστερίνη.
ice-cream-2
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ:
 
Τα παγωτά πρέπει να είναι καλά συντηρημένα. Πρακτικά αυτό σημαίνει σταθερή θερμοκρασία στούς -18 βαθμούς Κελσίου και ο καταψύκτης δεν έχει προβλήματα λειτουργίας.
 
Δεν αγοράζουμε τα τυποποιημένα παγωτά, όταν:
  • Δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα ή παρατηρούμε προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη.
  • Το χαρτί της συσκευασίας είναι υγρό ή κολλημένο πάνω στο παγωτό ή σχισμένο ή η συσκευασία έχει σχήμα διαφορετικό από αυτό που φαίνεται στα διαφημιστικά της παρασκευάστριας εταιρίας.
  • Αυτά που είναι συσκευασμένα σε κύπελλα παρουσιάζουν υπερχύλιση στο καπάκι.
  • Είναι μαλακά, υδαρή, η υφή τους μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή με κόκκους άμμου.
  • Εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται σε μικρά κομματάκια ή περιέχουν μικροκρυστάλλους ή έχουν σχήμα παραμορφωμένο. Αυτά τα χαρακτηριστικά δείχνουν ότι το παγωτό αποψύχθηκε και ξανακαταψύχθηκε.
  • Έχουν γεύση πικρή, ξινή ή αλμυρή.
  • Η οσμή τους δεν είναι ευχάριστη.
  • Το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος δεν βρίσκεται μέσα σε διαφανές δοχείο με νερό συνεχούς ροής (το στάσιμο νερό που δεν ανανεώνεται είναι ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης βακτηρίων)
  • Τα σκεύη, όπου φυλάσσεται το χύμα παγωτό, έχουν υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος στα τοιχώματά τους
 
Το χρώμα στα παγωτά είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών. Προσοχή, λοιπόν, στα έντονα χρώματα, γιατί οι χρωστικές ουσίες είναι χημικά.
Αν μεταφέρουμε τα παγωτά στο σπίτι, τα βάζουμε αμέσως στον καταψύκτη. Η μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις πρέπει να γίνεται σε ισοθερμικές συσκευασίες.
ice-cream-1
Προσοχή!!!
Τα παγωτά που έχουν λιώσει και ξαναπαγώσει δεν πρέπει να καταναλώνονται, γιατί είναι πιθανόν αλλοιωμένα.
Προσοχή στην παχυσαρκία, γιατί ένα κανονικό παγωτό δίνει περίπου 300 θερμίδες.
Τα παγωτά «light», που αναγράφουν ότι περιέχουν 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη, δίνουν μέχρι και 200 θερμίδες, γιατί περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Αν έχουν επικάλυψη, οι θερμίδες αυξάνονται, γιατί περιέχουν και λιπαρά.
 
Παρόλο που το παγωτό έχει θρεπτική αξία, δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, καθώς είναι πλούσιο σε θερμίδες και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα ήδη υπέρβαρα παιδιά.
Επίσης, οι γλυκαντικές ύλες που περιέχει το παγωτό μπορεί να συμβάλλουν και στην εμφάνιση τερηδόνας.
Τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν παγωτό 1-2 φορές την εβδομάδα, είτε σαν επιδόρπιο, είτε σαν μικρό γεύμα.
Αν θέλουμε το παιδί μας να εφοδιάζεται με πληθώρα θρεπτικών συστατικών, είναι προτιμότερο να παρασκευάζουμε σπιτικό παγωτό, επιλέγοντας τις καλύτερες πρώτες ύλες.
Αν η παρασκευή παγωτού δεν είναι εφικτή, καλό είναι να επιλέγουμε για τα παιδιά μας παγωτά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη και χωρίς έντονο χρώμα, γιατί το χρώμα στα παγωτά είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών. Μια καλή επιλογή είναι οι γρανίτες ή τα σορμπέ, που δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά και είναι φτωχά σε θερμίδες.
Υιοθετήστε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές για να το απολαύσετε χωρίς ενοχές:
  • Μείνετε στη μία μερίδα παγωτού, η οποία αντιστοιχεί σε μισό φλιτζάνι.
  • Μειώστε την ποσότητα του παγωτού κατά λίγο και ανακατέψτε μερικά φρούτα. Τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στην πιο αργή αύξηση του ζαχάρου.
  • Όταν θελήσετε να φάτε παγωτό, μειώστε την ποσότητα των υδατανθράκων στο προηγούμενο γεύμα. Θυμηθείτε βέβαια πως το παγωτό και τα υπόλοιπα γλυκά, περιέχουν «κενές θερμίδες», δηλαδή θερμίδες χωρίς σημνατικά θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες. Συνεπώς δεν θα πρέπει να είναι προτεραιότητα ή καθημερινή συνήθεια.
  • Προτιμήστε παγωτά με απλές γεύσεις. Αποφύγετε παγωτά με κομμάτια σοκολάτας, μπισκότου ή σιρόπια. Επίσης το παγωτό γιαούρτι ή τα sorbet, δεν διαφέρουν σημαντικά από το κλασσικό παγωτό σε ότι αφορά την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες.

Συμπερασματικά, το παγωτό αποτελεί μία γευστική απόλαυση, με υψηλή διατροφική αξία εφόσον καταναλώνεται με σύνεση και πάνω από όλα με προσοχή, ειδικά από ευαίσθητες ηλικιακά ομάδες, όπως είναι τα παιδιά.
ice-cream-4
 
Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος

Όλοι γνωρίζουμε τα γυαλάκια που βρίσκουμε στη θάλασσα. Αμμοβολημένα γυαλιά, από μπουκάλια ή άλλα αντικείμενα, σε διάφορα χρώματα και ανεπανάληπτα σχήματα.

Μια προσεκτική βόλτα κατά μήκος της παραλίας ή ενδελεχής αναζήτηση κατά τις βουτιές των παιδιών, μπορούν να μας εφοδιάσουν με αρκετά από αυτά.

Εδώ θα δούμε μερικές ιδέες για το πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε δημιουργικά, κατά προτίμηση μαζί με τα παιδιά.

Αρκετές φορές θα χρειαστεί να τα τρίψουμε (π.χ. με κάποια ειδική πέτρα, με κάποιο λεπτό γυαλόχαρτο κλπ) ή να τα τρυπήσουμε, ώστε να τα κρεμάσουμε. Καλό είναι σ' αυτές τις δύο δραστηριότητες να μην εμπλέξουμε άμεσα τα παιδιά, καθώς μπορούν να τραυματιστούν. Ας ζητήσουμε τη βοήθειά τους στα υπόλοιπα. Για το τρύπημα θα χρειαστούμε ένα εργαλείο τρυπήματος και τρυπάνια σκληρά (π.χ. διαμαντοτρύπανα 1,5 χιλιοστού) ή ό,τι άλλο μας εξυπηρετεί.

 

sea-glass-20          sea-glass-16

 

Καλό είναι το τρύπημα να λαμβάνει χώρα μέσα σε μια λεκάνη με νερό, ώστε να μην ζεσταίνονται τα τρυπάνια και να μην εκτοξεύεται τριγύρω η σκόνη. Να επαναλάβουμε ότι αυτή τη τεχνική διαδικασία καλό είναι να μη γίνεται από τα παιδιά ή να γίνεται από μεγαλύτερα παιδιά πάντα με την επίβλεψη των ενηλίκων.

Αφού διευθετήσουμε το τεχνικό μέρος, ας δούμε μερικές ιδέες για το τι μπορούμε να δημιουργήσουμε:

 

Μοναδικά κουμπιά για τα ρούχα μας ή τα ρουχαλάκια τους

sea-glass-22

 

Περιδέραια και κοσμήματα...

sea-glass-12

sea-glass-15   sea-glass-2

 

...βραχιόλια, κομπολόγια, δαχτυλίδια

sea-glass-8       sea-glass-7

sea-glass-9      sea-glass-17

 

Να διακοσμήσουμε κολλώντας τα σε βάζα και μπουκάλια και να φτιάξουμε εντυπωσιακά φωτιστικά

sea-glass-6       sea-glass-11

 

Να γεμίσουμε μπουκάλια ή βάζα

sea-glass-25   sea-glass-19

sea-glass-23       sea-glass-10

 

Ονειροπαγίδες

sea-glass-1

 

Όμορφα καδράκια και ονειρικές κορνίζες

sea-glass-4       sea-glass-18

 

Να τα κολλήσουμε σε χαρτί φτιάχνοντας διάφορα σχέδια

sea-glass-21

 

Ευχαριστούμε τη φίλη που μας έδωσε αρκετές από τις παραπάνω ιδέες.

Στείλτε μας κι εσείς τις ιδέες σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με θέμα "Δημιουργίες" και θα τις συμπεριλάβουμε σ' αυτή τη στήλη, αν θέλετε, με το όνομά σας.

 

Πηγές φωτογραφικού υλικού: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15.

Γενιές παιδιών έχουν μεγαλώσει παρακολουθώντας σειρές κινουμένων σχεδίων όπως, οι Σιμσονς, ο Σρεκ και ο Πόρκυ Πιγκ. Ωστόσο, αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπέρβαροι αυτοί ήρωες των κινουμένων σχεδίων ενδεχομένως να ενθαρρύνουν τα παιδιά να καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές, ενισχύοντας την πιθανότητα παχυσαρκίας.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Consumer Psychology, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο είναι η πρώτοι που εδραιώνουν σχέση μεταξύ ανθυγιεινής διατροφής και παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων με υπέρβαρους ήρωες. Προειδοποιούν μάλιστα ότι τα μικρά παιδιά είναι ευάλωτα στα προβαλλόμενα πρότυπα από τις σειρές κινουμένων σχεδίων. Έτσι, τείνουν να αντιλαμβάνονται ως υπέρβαρους τηλεοπτικές φιγούρες με ωοειδές σχήμα, χωρίς απαραίτητα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Επειδή το ερευνητικό πεδίο είναι καινούριο, δεν ήμασταν βέβαιοι για το αν τα παιδιά θα αντιλαμβάνονται τις νόρμες που αφορούν στο σωματικό βάρος. Προς έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι μπορούν να αποδώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά στους ήρωες των κινουμένων σχεδίων» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Μαργκαρετ Καμπελ.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από μια ομάδα 300 παιδιών, οκτώ, 12 και 13 ετών πριν παρακολουθήσουν έναν εμφανώς παχύσαρκο ήρωα κινουμένων σχεδίων, να δουν έξι ζεύγη εικόνων και λέξεων, όπως πέφτω για ύπνο αντί να δω τηλεόραση, αναψυκτικό αντί για γάλα, παίζω εντός αντί παίζω εκτός σπιτικού.

Στη συνέχεια τα παιδιά έπρεπε να ζωγραφίσουν τι είχαν αποκομίσει από τις φωτογραφίες ενώ μπορούσαν να φάνε και μπισκότα παράλληλα.

Τελικά, τα παιδιά έφαγαν λιγότερα μπισκότα όταν δεν είχαν παρακολουθήσει κάποια σειρά κινουμένων σχεδίων με παχύσαρκο ήρωα, εν αντιθέσει με όταν είχαν την δυνατότητα πρώτα να δουν κινουμένα σχέδια και μετά να ζωγραφίσουν τρώγοντας.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχεία που πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος. Και θα πρέπει να ενημερώσουμε τους γονείς ότι θα πρέπει να είναι πιο επιφυλακτικοί ως προς τον συσχετισμό τροφής και ψυχαγωγίας, ειδικά όταν εμπλέκονται ήρωες παιδιών προγραμμάτων που δεν πληρούν την εικόνα του υγιούς ατόμου» εξηγεί η Δρ Καμπελ.

 

Πηγή: http://health.in.gr/kid/news/article/?aid=1500012607

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…