×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170

Επιληψία και παιδί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ηλεκτροχημική ισορροπία λέγεται αυτό που δεν έχουν τα κύτταρα από την πρώτη στιγμή της γέννησης ενός παιδιού που εμφανίζει επιληπτικά επεισόδια. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται χιλιάδες περιστατικά επιληψίας, τα οποία προκαλούν ρίγος στους γονείς. Το μόνο καλό είναι ότι η πάθηση, από την στιγμή που εμφανίστηκε σε τόσο μικρή ηλικία, μπορεί να δρομολογηθεί, για να υπάρχει η δέουσα καλυτέρευση στην πορεία της ζωής του παιδιού και στο πέρασμα του χρόνου.

Γιατί σε αυτήν την περίπτωση, ο χρόνος στέκεται γιατρός για το παιδί που το έχει χτυπήσει η επιληψία. Ορισμένες περιπτώσεις επιληψίας συνδέονται άμεσα με μαθησιακές δυσκολίες και γνωστικές διαταραχές, οι οποίες δυστυχώς συντελούν στην συνολική εκπαιδευτική πορεία του μαθητή. Μερικές δύσκολες περιπτώσεις που συσχετίζονται με διάφορα σύνδρομα, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα τα οποία να μην επιτρέπουν στο παιδί την κατανόηση λογοπαίγνιων, την αίσθηση του χιούμορ. Και τότε;

Δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε ότι είναι έκδηλα τα φαινόμενα απομόνωσης και ρατσισμού από το κοινωνικό του περιβάλλον, γεγονός που ανοίγει και μία άλλη πόρτα, την άσχημη ψυχοσύνθεση του παιδιού και την άρνησή του να συμμετέχει σε διάφορες διαδικασίες, άκρως σημαντικές για μία ολοκληρωμένη ανάπτυξη.

Ο νευροχειρουργός είναι ο κατάλληλος γιατρός για να διαγνώσει την πάθηση της επιληψίας και να την θεραπεύσει. Η πρώτη εξέταση που γίνεται είναι το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, καταγράφοντας την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Το παιδί ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι και τοποθετούνται πολλά καλώδια στο κεφάλι του. Η εξέταση αυτή μπορεί να δώσει ένα ακριβές πόρισμα για το αν έχει όντως επιληψία, ποια είναι η μορφή της και τι ήταν αυτό που την προκάλεσε.

Η φαρμακευτική αγωγή που θα συνταγογραφήσει ο γιατρός δεν θα θεραπεύσει απόλυτα την επιληψία αλλά θα δώσει την ευκαιρία στο παιδί να μην έχει σπασμούς, ούτε να βγάζει αφρούς από το στόμα. Η αγωγή θα πρέπει να ακολουθείται για δύο χρόνια και σταδιακά να κόβεται, για να φανούν τα πρώτα ευρήματα.

Όπως πάντα τον σημαντικότερο ρόλο και σε αυτήν την πάθηση, τον έχει η ψυχολογία. Αν το παιδί μεγαλώνοντας κατανοήσει ορισμένες βασικές αξίες που πρέπει να διέπουν την ζωή του και λάβει την κατάλληλη πειθαρχία τότε θα μπορεί να ζει σε ένα καλό επίπεδο αλλά και να μπορεί να ρυθμίζει τον εαυτό του.

Μάθετε περισσότερα για την επιληψία αλλά και άλλες νευρολογικές ασθένειες μέσα από την ιστοσελίδα του νευροχειρουργού Χαράλαμπου Σεφέρη: seferis-neurosurgery.gr

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…