×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168
JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170

Γιατί να το επιλέξετε;

Η μπάλα είναι από τα πρώτα παιχνίδια που θα χαρίσουμε σε ένα μωρό. Πρώτον, γιατί είναι ένα παιχνίδι απλό και ασφαλές, αφού δεν έχει γωνίες και αποσπώμενα μέρη που θα μπορούσαν να τραυματίσουν το μωρό.

 

 

Όμως, ο βασικός λόγος για τον οποίο η μπάλα είναι αιώνες τώρα ένα βασικό παιχνίδι για τα παιδιά από τους πρώτους μήνες της ζωής τους είναι ότι τα εξοικειώνει με την κίνηση και τα διδάσκει την έννοια της μεταβολής που υπάρχει στη ζωή μας. Αρκεί να σκεφθείτε τα εξής:

Το μωρό παίζει με τη μπάλα και την τσουλάει. Παρακολουθεί με περιέργεια την κίνησή της και τη βλέπει να χοροπηδάει ή να τσουλάει μέχρι να ξανασταθεροποιηθεί. Καθώς δεν έχει αναπτύξει πλήρως λεπτές κινητικές δεξιότητες, προσπαθεί να την πιάσει και συχνά την σπρώχνει, οπότε η μπάλα φεύγει από κοντά του και το μωρό αναστατώνεται καθώς την παρακολουθεί να φεύγει μακριά και τελικά να χάνεται από το οπτικό του πεδίο.  Εάν κάποιος ενήλικας πάρει τη μπάλα και την τσουλήσει πίσω στο μωρό, εκείνο γελάει και ενθουσιάζεται που την ξαναβλέπει. Με αυτό το απλό παιχνίδι το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται την κίνηση που υπάρχει στον κόσμο. Αρχίζει να μαθαίνει ότι κάποια πράγματα δεν είναι εδώ για πάντα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εξαφανίζονται για πάντα ή ότι παύουν να υπάρχουν.

Καθώς μεγαλώνει η μπάλα εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό εκπαιδευτικό παιχνίδι. Διαβάστε γιατί κάνοντας κλικ στο Παιχνίδι και Προσχολική ηλικία

Συμβουλές αγοράς

Προτιμήστε μπαλίτσες:

  • μικρές, υφασμάτινες, μαλακές και ελαφριές
  • με έντονα χρώματα για να ενεργοποιούν την όραση του βρέφους

Η ζήλεια στα αδέρφια είναι ένα από τα πιο βασικά θέματα που απασχολούν όλους τους γονείς, ακόμα κι αυτούς που με βεβαιότητα θα πουν ότι δείχνουν την ίδια ακριβώς αγάπη και αφοσίωση σε όλα τους τα παιδιά. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια και ειδικότερα για τη ζήλεια; Τι νιώθουν τα παιδιά που ζηλεύουν τ' αδέρφια τους και ποιες είναι οι βασικές αιτίες που την προκαλούν;

Τα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες όχι μόνο στην επαφή με τους γονείς αλλά και μέσα στη σχέση με τα αδέρφια. Συγκεκριμένα, μαθαίνουν να:

  • Μοιράζονται συναισθήματα (π.χ. την αγάπη του γονιού) αλλά και πράγματα πολύτιμα (παιχνίδια, ρούχα κτλ)
  • Συνεργάζονται στο παιχνίδι και στις υποχρεώσεις που έχουν μέσα και έξω από το σπίτι
  • Μπαίνουν σε νέους ρόλους και αναλαμβάνουν ευθύνες (το μεγαλύτερο αδερφάκι βοηθά το μικρότερο)
  • Έρχονται σε επαφή με τη διαφορετικότητα του άλλου
  • Μαθαίνουν να συναγωνίζονται αλλά και να ανταγωνίζονται.

Η αδερφική σχέση είναι μία σχέση ζωντανή η οποία εξελίσσεται και περιλαμβάνει όλη την γκάμα των συναισθημάτων, από την αγάπη και τη συμπόνοια μέχρι τη ζήλεια και την ανταγωνιστική διάθεση. Στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε στη ζήλεια η οποία πολλές φορές δημιουργεί φόβο και ανησυχία στους γονείς.

 

Η ΖΗΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ.

Πολλά παιδιά φοβούνται ότι θα χάσουν την αγάπη των γονιών λόγω της ύπαρξης ενός αδερφού. Άρα εμείς οι γονείς ας θυμόμαστε ότι επί της ουσίας το παιδί εκδηλώνει ζήλεια, επειδή φοβάται. Βέβαια, για τα παιδιά η αγάπη και η ασφάλεια αντανακλώνται σε πολύ απλά πράγματα (ένα παιχνίδι, μία μπάλα διαφορετικού χρώματος, ένα ρούχο ή ακόμα ένα χαμόγελο, μία αγκαλιά) τα οποία όταν μοιράζονται ανάμεσα στα αδέρφια δημιουργούν εκρήξεις θυμού και ζήλειας. Έτσι, ένα παιδί μπορεί να ζηλεύει, γιατί ο αδερφός του έχει ένα ποδήλατο με ταχύτητες, ενώ αυτός όχι, ή γιατί κοιμάται στη μεριά του δωματίου που δεν υπάρχει ντουλάπα.

 

ΕΝΤΑΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ

Η ζήλεια είναι ένα έντονο και επώδυνο συναίσθημα στο οποίο συνυπάρχουν πολλά στοιχεία όπως θυμός, λύπη, αίσθημα στέρησης, ανασφάλεια. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά βιώνουν πολύ έντονα τα συναισθήματά τους ασχέτως αν εμάς μας φαίνεται υπερβολικό αυτό. Επίσης, όταν το παιδί αισθάνεται κάτι, παραδίνεται απόλυτα στις αισθήσεις του. Γι’αυτό ενίοτε παρατηρούμε έντονα ξεσπάσματα θυμού τα οποία υποχωρούν γρήγορα, αν οι γονείς «αγκαλιάσουν» το συναίσθημα του παιδιού.

 

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΖΗΛΕΙΑΣ

1) Το παιδί αισθάνεται ότι στερείται την αγάπη των γονιών ή ότι μειώνεται η αγάπη τους λόγω της παρουσίας άλλων παιδιών. Λόγω αυτής της απώλειας – πραγματικής ή φανταστικής- το παιδί νιώθει μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια. Έτσι, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξανακερδίσει την αγάπη των μεγαλύτερων. Κάποιες φορές μάλιστα τα παιδιά μπαίνουν ασυνείδητα στο ρόλο του «κακού» παιδιού, προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή.

2) Το χάσιμο της αποκλειστικότητας του γονιού/γονιών. Το παιδί θέλει να απολαμβάνει την απεριόριστη αγάπη και στοργή, χωρίς να τη μοιράζεται με κανένα. Η ύπαρξη αδερφών έχει ως αποτέλεσμα να χάνει αυτή την αποκλειστικότητα, γιατί ο αδερφός/ή καρπώνεται εκ των πραγμάτων ένα μέρος της φροντίδας και της αγάπης των γονιών.

3) Το μοίρασμα. Το παιδί μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών διακατέχεται από έντονο εγωκεντρισμό με αποτέλεσμα να αδυνατεί να μπει στη θέση του άλλου. Ο εγωκεντρισμός είναι απόλυτα φυσιολογικός σε αυτές τις ηλικίες. Άρα ένα παιδί δεν θέλει να παραχωρήσει ή να μοιραστεί κάτι δικό του όχι γιατί είναι «κακομαθημένο», αλλά επειδή δεν είναι αναπτυξιακά έτοιμο.

4) Οι συγκρίσεις μεταξύ των παιδιών. Συχνά οι γονείς προβαίνουν σε συγκρίσεις μεταξύ των αδερφών κυρίως όσον αφορά τους τρόπους συμπεριφοράς αλλά και τις σχολικές επιδόσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει ζήλεια και ανταγωνισμό μεταξύ των αδερφών. Ας θυμόμαστε ότι οι παρατηρήσεις, τα σχόλια και οι συγκρίσεις των μεγαλυτέρων έχουν μεγάλο συναισθηματικό αντίκτυπο στα παιδιά. Τα τελευταία μπορεί να πιστέψουν ότι οι γονείς προτιμούν το άλλο παιδί, γιατί τα πήγε καλύτερα στο διαγώνισμα ή επειδή βοήθησε στις δουλειές του σπιτιού.

 

Διαβάστε ακόμη ποια είναι τα σημάδια της παιδικής ζήλειας!

--------------------------------

Ράνια Φιλίνδρα
Ψυχολόγος-Οικογενειακή θεραπεύτρια
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν επιθυμείτε να μοιραστείτε προβληματισμούς και ανησυχίες για το ρόλο σας ως γονέα και τις επιλογές σας γενικότερα ως ενήλικα, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες που συντονίζει η Ράνια Φιλίνδρα. Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ ΕΔΩ

- Μονάχα τα παιδιά ξέρουν τι ψάχνουν να βρουν, είπε ο μικρός πρίγκιπας. Σπαταλάνε τον καιρό τους με μια κούκλα από κουρέλια κι αυτή τους γίνεται πολύ σημαντική, κι αν κάποιος τους την πάρει, κλαίνε ...
- Τα παιδιά είναι τυχερά, είπε ο κλειδούχος.
 
«Ο μικρός Πρίγκιπας»,  Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ

 
Το παιχνίδι προηγείται της ανάπτυξης, καθώς το παιδί, μέσα από το παιχνίδι αποκτά δεξιότητες, κίνητρα και στάσεις, απαραίτητα για την κοινωνική του προσαρμογή και συμμετοχή, στοιχεία.

Hδη από τη βρεφική ηλικία, η διερεύνηση του άμεσου περιβάλλοντος ξεκινάει από το παιχνίδι. H αφή μαλακών παιχνιδιών και οι ελκυστικοί ήχοι από τα παιχνίδια είναι τα πρώτα ερεθίσματα που προκαλούν το ενδιαφέρον, ενώ έννοιες όπως τα χρώματα και τα σχήματα, βοηθούν στον προσανατολισμό του βρέφους και στην ανάπτυξη των αισθήσεών του.

Aξίζει να σημειωθεί η σημαντικότητα που έχουν για τα παιδιά, οι κούκλες και τα ομοιώματα μικρών ζώων, στη διαμόρφωση της ηθικής και συναισθηματικής πλευράς της προσωπικότητάς τους. H σχέση με τις κούκλες και τα ζωάκια είναι η πρώτη σχέση του παιδιού με φανταστικούς φίλους. Τα μικρά παιδιά συνηθίζουν να παίζουν με μικρογραφίες αληθινών αντικειμένων, ζώων, σπιτιών, οχημάτων, αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους, ενώ σε μετέπειτα ηλικίες προτιμούν τα επιτραπέζια και τα ομαδικά παιχνίδια. Σε όλες τις ηλικίες, το παιχνίδι, αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στην εσωτερική και εξωτερική πραγματικότητα του παιδιού. Μέσα από τη φυσική έκφρασηενός παιδιού που παίζει, μας  γίνεται γνωστός ο εσωτερικός του κόσμος,ενώ αναπαριστώνται οι πραγματικές σχέσεις που υφίστανται στο περιβάλλον στο οποίο διαβιώνει.Μέσα από τη δραστηριότητα του στο παιχνίδι, ένα παιδί μπορεί ναπροβάλλει μελλοντικούς ρόλους και αξίες όπως το ίδιο τις κατανοεί και αντιλαμβάνεται, μέσα από τις δραστηριότητες και τις σχέσεις των ενηλίκων.

Συνεπώς, το παιχνίδι αποτελεί ένα ισχυρό μέσο διάγνωσης, μέσα από το οποίο το παιδί μπορεί να εκφράσει τα δικά του συναισθήματα, τις σκέψεις και τις επιθυμίες του. Ως αντικείμενο, το παιχνίδι, αποκαλείται «μεταβατικό», καθώς συνοδεύει ένα παιδί από την ηλικία που ακόμα αισθάνεται πλήρως εξαρτημένο από τους γονείς του και έως την ηλικία που θα συνειδητοποιήσει ότι αποτελεί ένα ξεχωριστό άτομο και θα αποκτήσει αίσθηση εαυτού. Ως μεταβατικά αντικείμενα, τα παιχνίδια αποτελούν σταθερή πηγή ασφάλειας, κάθε φορά που ένα γεγονός ή μία κατάσταση δεν τους είναι πλήρως κατανοητή (πχ άγχος αποχωρισμού, απώλεια, σημαντική αλλαγή) για τα παιδιά.
Η θεραπευτική ικανότητα του παραστατικού παιχνιδιού, στηρίζεται στη μιμητική ικανότητα της μικρής ηλικίας, καθώς παρέχει στο παιδί τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει αγχώδεις εμπειρίες, με έναν συμβολικό τρόπο και το βοηθά να εκφράσει έμμεσα ή συμβολικά τις ανησυχίες, τους φόβους, τις επιθυμίες του.Με τον τρόπο αυτό, το παιχνίδι χρησιμοποιείται ως μέσον ενεργητικής προσαρμογήςσε μία υπάρχουσα κατάσταση, ενώ συγχρόνως γίνεται μία εξαιρετική διαγνωστική/αναλυτική μέθοδος, προκειμένου να πλησιάσουμε την τρυφερή ψυχή των μικρών παιδιών, για τα οποία η γλώσσα είναι ακόμα ατελές μέσο επικοινωνίας.
Στη «μη κατευθυντική παιχνιδοθεραπεία» υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει ως διορθωτική συναισθηματική εμπειρία για το παιδί, όπου ο ειδικός δρα με ενσυναίσθηση, επιδεικνύοντας άνευ όρων αποδοχή, επιτρέποντας στο παιδί να αναπτύξει αυτοπεποίθηση, αποκτώντας ορθή αντίληψη εαυτού και έκφρασης του.

 

Χαρίκλεια Μανουσάκη
Επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας
Συστημική Σύμβουλος, NLP, MarteMeo, EFT, PlayTherapy, Coaching
697 44 77 556 - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Χαρίκλεια Μανουσάκη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Παρότι οι αρχικές σπουδές της και η για δύο δεκαετίες επαγγελματική της κατάρτιση αφορούσε στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Ειδικών Έργων, η Ψυχολογία ήταν πάντοτε η μεγάλη της αγάπη. Έχει εκπαιδευτεί σε πολλές προσεγγίσεις, ώστε να έχει τη δυνατότητα μέσα από διαφορετικούς τρόπους έκφρασης να προσεγγίζει την ανθρώπινη ψυχή. Έχει διαμορφώσει μία προσωπική στάση απέναντι στην παροχή στήριξης στον άνθρωπο και έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά. Εργάζεται με σκοπό να επανεισάγει το συναίσθημα στο πεδίο της αλληλεπίδρασης των ανθρώπων, διευκολύνοντας την αλλαγή που ο εξυπηρετούμενος αναζητά στη ζωή του.

 

Η ασφαλής χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά είναι από τα βασικότερα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους γονείς.

Τα παιδιά μας εξοικειώνονται από πολύ μικρά με τη χρήση του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, του Διαδικτύου και των social media.

Στα σχολεία αρκετοί Σύλλογοι Γονέων αφιερώνουν συναντήσεις για την καλύτερη δυνατή ενημέρωσή μας.

 

Όσο πιο καλά ενημερωμένοι είμαστε οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τόσο πιο ασφαλή είναι τα παιδιά μας.

Γι΄αυτό το parentbook σας προτείνει το βιβλίο "Γονείς, παιδιά και Διαδίκτυο. Προστατέψτε το παιδί σας από τους κινδύνους του Διαδικτύου" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Στο βιβλίο αυτό ο Χρήστος Γουλτίδης, ειδικός σε θέματα Πληροφορικής, σε συνεργασία με την ψυχολόγο και οικογενειακή θεραπεύτρια Νικολέτα Μπουλταδάκη, μας δίνουν σαφείς και συγκεκριμένες πληροφορίες και μας μαθαίνουν πώς να:

  • Ενημερώσουμε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που κρύβει η επιπόλαιη χρήση του υπολογιστή και του Διαδικτύου.
  • Αποκτήσουμε τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες στη χρήση των εφαρμογών και των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας (Facebook, Twitter, Google, YouTube, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.λπ.).
  • Εγκαθιστούμε, ρυθμίζουμε και χρησιμοποιούμε προγράμματα εντοπισμού ιών και άλλες εφαρμογές ασφαλείας.
  • Καθορίσουμε κανόνες για τη χρήση του υπολογιστή και του Διαδικτύου σε συνεργασία με τα ίδια τα παιδιά.
  • Ενημερωθούμε για τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς στους οποίους μπορούμε να απευθυνθούμε σε περίπτωση που χειαζόμαστε συμβουλές ή βοήθεια (π.χ. σε περιπτώσεις εθισμού στο διαδίκτυο).

 

Το parentbook ρώτησε τον συγγραφέα:

1) Ένας γονιός που δεν έχει εξοικείωση με την Τεχνολογία μπορεί να βρει στο βιβλίο συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα εφαρμόσει προγράμματα γονικού ελέγχου;


(1) Ένας από τους κύριους λόγους της συγγραφής του βιβλίου είναι να βοηθηθούν οι γονείς που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη σύγχρονη τεχνολογία. Για το λόγο αυτόν, στο βιβλίο υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες, βήμα προς βήμα, για το πώς ενεργοποιούμε και ρυθμίζουμε τα προγράμματα γονικού ελέγχου. Επιπλέον, οι γονείς θα βρουν στο βιβλίο πληροφορίες για το πώς να χειριστούν και να ρυθμίσουν κατάλληλα τις εφαρμογές τις οποίες χρησιμοποιεί το παιδί τους στο Διαδίκτυο, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα όσο πιο ασφαλές περιβάλλον πλοήγησης γίνεται.


(2) Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς για το θέμα φωτογραφίες και Internet;

2) Η διαχείριση των φωτογραφιών και των άλλων προσωπικών δεδομένων είναι κάτι πολύ σημαντικό τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά έχουν διαφορετική αντίληψη ως προς το τι είναι προσωπικά δεδομένα και τι μπορούμε να δημοσιεύουμε στο Διαδίκτυο. Αυτό που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε, και κυρίως τα παιδιά, είναι πως οτιδήποτε δημοσιεύουμε στο Διαδίκτυο παύει να είναι ιδιωτικό και αποτελεί πλέον δημόσια πληροφορία. Επίσης, ότι ανεβαίνει στο Διαδίκτυο μένει για πάντα εκεί, ακόμα και μετά τη διαγραφή του, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται ένα διαδικτυακό βιογραφικό στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία που έχουμε κοινοποιήσει. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενημερώσουμε τα παιδιά, ώστε να σκέφτονται πολύ προσεκτικά τι δημοσιεύουν, ώστε να αποφύγουμε ανεπιθύμητες συνέπειες και δυσάρεστα περιστατικά.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να μπείτε στον διαγωνισμό-κλήρωση για 3 τυχερούς που θα κερδίσουν από 1 αντίτυπο.

Επισκεφθείτε με ένα κλικ τις εκδόσεις Κλειδάριθμος για να αγοράσετε το βιβλίο.

----------------------------------

Αν σας αρέσει να μαθαίνετε νέα apps για παιδιά αλλά και για γονείς που διατίθενται δωρεάν κάντε κλικ ΕΔΩ!

Υπάρχει άραγε ένα πρόγραμμα για παιδιά που να συνδυάζει την εξόρμηση στη  φύση, τη σωματική άσκηση, την εικαστική δημιουργία και την παρέα;

Από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και έως το Σάββατο 12 Απριλίου (κάθε Σαββατοκύριακο) η Trekking Hellas Πάρνηθας σε συνεργασία με το καταφύγιο Μπάφι οργανώνουν δράσεις για παιδιά από 4 ως 11 ετών.


Στις δράσεις αυτές εριλαμβάνονται:

* δημιουργική, εκπαιδευτική και ψυχαγωγική απασχόληση

* διανυκτέρευση στο καταφύγιο

* πλήρες γεύμα (βραδινό, πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό)

* πεζοπορία, προσανατολισμός με πυξίδα

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  • Κάθε Παρασκευή απόγευμα τα παιδιά φτάνουν στο καταφύγιο Μπάφι – τακτοποιούνται στους χώρους του καταφυγίου και γνωρίζονται με την ομάδα.
  • Στις 20.30 – 21.00 τρώνε βραδινό φαγητό (μακαρόνια με κιμά ή σάλτσα και τυρί)
  • Μετά το φαγητό και μέχρι να αρχίσουν να ετοιμάζονται για να κοιμηθούν (20.30 – 22.30) παίζουν επιτραπέζια – ομαδικά παιχνίδια

 

ΣΑΒΒΑΤΟ

  • Το Σάββατο ξυπνούν στις 8.00 για Πρωινό (Ψωμί, φρυγανιές, βούτυρο, μέλι, μαρμελάδα, γάλα ή τσάι, χυμός, corn flakes)
  • Για 2 ώρες (9.00 – 11.00) παρακολουθούν το Εικαστικό εργαστήρι που οργανώνει η έμπειρη παιδαγωγός Ελένη Σιδηροπούλου με διαφορετικό θέμα για κάθε 2ήμερο*
  • Στη συνέχεια και μετά το Δεκατιανό  (11.00 – 11.15) γίνεται πεζοπορία στον Εθνικό Δρυμό και προσανατολισμός με πυξίδα (διάρκεια περίπου 2 ώρες 11.15 – 13.30
  • Στις 14.00 τα παιδιά επιστρέφουν για το μεσημεριανό φαγητό (κοτόπουλο με πατάτες και τυρί φέτα)

 

* Τα θέματα για το εικαστικό εργαστήρι είναι τα εξής:

28 -29 Φεβρουαρίου : "φτιάχνουμε χειροποίητες μάσκες και καπέλα"

14 -15 Μαρτίου : "φτιάχνουμε κούκλες κουκλοθέατρου"

28 -29 Μαρτίου : "φτιάχνουμε αυτοσχέδια μουσικά όργανα"

11 -12 Απριλίου : "φτιάχνουμε χειροποίητες λαμπάδες" 

 -----------------------------

Κόστος ανά παιδί: 55€ (συμπ. ΦΠΑ) Έκπτωση 10% για αδέρφια

Στο διήμερο μπορούν να συμμετάσχουν και οι γονείς, απολαμβάνοντας την ηρεμία της φύσης, ακολουθώντας ή όχι το παιδικό πρόγραμμα. Ειδική τιμή διανυκτέρευσης για τους ενήλικες: 8€ το άτομο


Ελάχιστη συμμετοχή για τη πραγματοποίηση του προγράμματος: 5 άτομα

-----------------------------

Για κρατήσεις επικοινωνήστε στο 210 33 10 323 (μέρες και ώρες γραφείου) έως και κάθε Πέμπτη πριν από τα προκαθορισμένα διήμερα.

Καταφύγιο “Μπάφι” Πάρνηθας
Σαριπόλου 10,106 82 Αθήνα

Τηλ.: 210 - 3310323,210 2469050, 210 2403556. Fax : 210 – 3234548

http://www.mpafi.gr

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Όλοι ξέρουμε ότι τα παιδιά μπορούν να γίνουν πολύ σκληρά μεταξύ τους.

Η εξωτερική εμφάνιση, η καταγωγή ή μια ιδιαιτερόητα στη συμπεριφορά μπορεί να γίνουν αφορμή ώστε ένα παιδί να υφίσταται καθημερινά από τους συμμαθητές του ταπεινωτικά σχόλια, να περιθωριοποιείται ή ακόμα και να δέχεται απειλές. 

Ο σχολικός εκφοβισμός - ή αλλιώς bullying - στις μέρες μας θεωρείται σημαντικό πρόβλημα στα σχολεία. Μάλιστα, λόγω των social media και των κινητών τηλεφώνων που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή των παιδιών μας, ένα παιδί μπορεί να είναι δέκτης πράξεων σχολικού εκφοβισμού και μέσω του Internet.

Μια ομάδα κοριτσιών, μαθήτριες της Ε' Δημοτικού στην Ελληνογερμανική Αγωγή, αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια ομάδα κατά του σχολικού εκφοβισμού κι ετοίμασαν μία παρουσίαση (αρχείο ppt) για να πουν όχι στον σχολικό εκφοβισμό.

Νομίζουμε ότι αξίζει να το δείτε και να το συζητήσετε με τα παιδιά σας.

Κάντε κλικ στο συνημμένο αρχείο.

 

Ενημερωθείτε για τα σημάδια σχολικού εκφοβισμού στο παιδί σας κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

«Ήθελα μόνο να χωρέσω, να ταιριάξω, να είμαι τέλεια, με οποιοδήποτε κόστος. Όχι πια!»

Η Ζωή είναι 15 χρονών και καθόλου έτοιμη για το Λύκειο, για την αλλαγή σχολείου, για τις αλλαγές στο σώμα της, για τις αλλαγές γενικώς.

Στην προσπάθειά της να ταιριάξει στο νέο περιβάλλον, να κρατήσει τους φίλους της και να κερδίσει αυτόν που δε λέει να γυρίσει να την κοιτάξει, διαλέγει να ελέγξει την κατάσταση με τον μόνο τρόπο που ξέρει: να γίνει αυτό που πιστεύει ότι όλοι θεωρούν όμορφο, ακόμα κι αν έτσι ρισκάρει να χάσει τον ίδιο της τον εαυτό.

Μέσα από το blog της, τις διηγήσεις των γονιών της, τις συζητήσεις με την κολλητή της στο chat και τα μικρά ντοκουμέντα της καθημερινότητάς της, η Ζωή θα χάσει και θα ανακαλύψει ξανά από την αρχή τον τρόπο να προχωράει, να βρίσκει τη θέση της, να αγαπάει τον εαυτό της και να χαίρεται την κάθε στιγμή.

-----------------------

Το «Ήθελα μόνο να χωρέσω» είναι ένα βιβλίο για εφήβους, γραμμένο με αμεσότητα στη γλώσσα τους και απόλυτα ειλικρινές γύρω από μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα που τους απασχολούν: τις σχέσεις, το σώμα τους, την αποδοχή από το περιβάλλον τους, τις ανασφάλειες αλλά και τις ιδιαιτερότητες που τους κάνουν να ξεχωρίζουν.

Με αληθινό και ζωντανό τρόπο αγγίζει και το ζήτημα της ψυχογενούς ανορεξίας, ένα πρόβλημα σύνθετο και τόσο επικίνδυνο για την υγεία και την ψυχική ισορροπία των εφήβων, που όμως συχνά παραμένει ταμπού για μικρούς και μεγάλους.

 

Η Στέλλα Κάσδαγλη ξεκίνησε ως μεταφράστρια, αλλά στην πορεία έγινε και δημοσιογράφος. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα και Θεωρία των ΜΜΕ στο Λονδίνο και αποφάσισε ότι προτιμάει το βρετανικό σινεμά και τα γαλλικά ποτάμια. Πλέον, εργάζεται ως διευθύντρια σύνταξης στο περιοδικό «Cosmopolitan», μεταφράζει ξένη λογοτεχνία, γράφει άρθρα που θα ήθελε να διαβάσει και προσπαθεί να φανταστεί πώς θα είναι ο κόσμος όταν θα ’χει μεγαλώσει η μικρή της Στεφανία.

Γνωρίστε τη συγγραφέα του βιβλίου "Ήθελα Μόνο να χωρέσω" μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε στο parentbook. Κάντε κλικ ΕΔΩ!

Είστε μάνα ή πατέρας παιδιού-blogger;

Σας δίνουμε μερικούς λόγους για τους οποίους ίσως και να μην είναι τόσο αρνητικό για τα παιδιά μας να έχουν το δικό τους blog.

-         Το παιδί ασκείται σε δύο βασικούς άξονες της σχολικής εκπαίδευσης: την παραγωγή και την κατανόηση του γραπτού λόγου. Γράφει στο δικό του blog και διαβάζει τα blogs των άλλων. Άρα το blogging είναι ωραιότατη άσκηση γραπτού λόγου. Ακόμη κι αν το παιδί χρησιμοποιεί τους τρόπους έκφρασης των συνομηλίκων του, δεν παύει να πειραματίζεται με το λεξιλόγιο και να εξασκείται στη γραμματική, στην ορθογραφία και στην επεξεργασία ιδεών.

-         Το σπουδαιότερο είναι ότι όλη αυτή η ενασχόληση έχει προσωπικό νόημα για το ίδιο το παιδί, δηλαδή δεν είναι κάτι που το κάνει επειδή το ζήτησε ο δάσκαλος για να τον εξετάσει και να τον βαθμολογήσει, αλλά είναι κάτι που γίνεται από τη δική του προσωπική ανάγκη έκφρασης και επικοινωνίας.

-         Επειδή ακριβώς το παιδί εκφράζεται και δημιουργεί η όλη διαδικασία λειτουργεί «θεραπευτικά», δηλαδή το βοηθά να εκτονώσει και να εκφράσει ιδέες και συναισθήματα.

-         Το παιδί αφιερώνει περισσότερο χρόνο απ’ όσο συνήθως στο να γράψει και να διορθώσει ξανά και ξανά το κείμενό του.

-         Μέσα από το blogging το παιδί μπορεί να εξερευνήσει ποικιλία θεμάτων και τρόπων γραφής.

-         Διατηρώντας το δικό του blog το παιδί μαθαίνει να οργανώνει και να διαχειρίζεται τον χρόνο του, γεγονός που ενισχύει την αυτοπειθαρχία και τη συνέπεια. Σταδιακά αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να ασχολείται συστηματικά και υπεύθυνα, ώστε να τροφοδοτεί το blog.

-         Διαβάζοντας τα blog άλλων για θέματα που τον ενδιαφέρουν, το παιδί αποκτά μια κριτική ματιά για το περιεχόμενο αλλά και τον τρόπο γραφής των άλλων.

-         Εάν το blog έχει να κάνει με ένα ειδικό θέμα, το παιδί θα μάθει να αναζητά πληροφορίες και να τις επεξεργάζεται.

-         Η γραφή σημαίνει συγκέντρωση. Άρα το παιδί ασκείται στη συγκέντρωση της προσοχής.

-         Το blogging είναι μια δραστηριότητα που σου δίνει κίνητρα να βελτιώνεσαι. Έτσι, ενώ το παιδί μπορεί να μην είναι δεκτικό στην κριτική των άλλων, η επιθυμία του να βελτιώσει το blog του ενδέχεται να το ωθήσει όχι μόνο να δεχτεί την κριτική και τις διορθώσεις σας αλλά και να τις επιδιώξει. Μην εκπλαγείτε λοιπόν, εάν μια μέρα σας πει «Θέλω να δημοσιεύσω αυτό το κείμενο. Πες μου πώς σου φαίνεται».

 

Επομένως, δεν είναι καθόλου απίθανο το παιδί μέσα από τη δραστηριότητα του blogging να αρχίσει να αποκτά μια θετική στάση απέναντι στη γραφή και να βελτιωθεί σε δεξιότητες που θα το βοηθήσουν και στο σχολείο, με αποτέλεσμα να βελτιώσει τη σχολική του επίδοση. Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι κάποιοι κερδίζουν τα προς-το-ζην με το να διατηρούν blog.

 

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνδυάζονται με την ορθή χρήση του Internet. Γι’ αυτό ως γονείς θα πρέπει να είστε σωστά ενημερωμένοι. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί (τελευταίες τάξεις Δημοτικού & Γυμνάσιο), τόσο πιο αναγκαίο είναι να συμφωνήσετε το παιδί να έχει το δικό του blog, αρκεί να σας συμβουλεύετε για αυτά που θα δημοσιεύει.

Δείτε περισσότερα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο στην Ενότητα Ελεύθερος Χρόνος> Παιδί και Τεχνολογία κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

 

Ε.Τ. - parentbook.gr

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…