×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170
JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Το Συμβουλευτικό Κέντρο «Μαζί για το Παιδί» διοργανώνει, ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς με τα εξής θέματα:

1. «Τρόποι διαχείρισης της οικονομικής κρίσης μέσα στην οικογένεια», Tρίτη 26 Μαϊου 2015, 16:00-18:00, στο Κέντρο Αλληλεγγύης, Δομοκού 2 & Φιλαδελφείας, Σταθμός Λαρίσης (πλησίον Σταθμού Μετρό).

«Με απολύσανε…πώς θα το πω στο παιδί μου;»
«Ο μπαμπάς έφυγε στο εξωτερικό και φοβάμαι ότι δεν θα τον ξαναδώ»
«Δεν βγαίνουμε οικονομικά να στείλουμε το παιδί εκδρομή με το σχολείο»
«Ο μπαμπάς κι η μαμά συνεχώς δουλεύουν, εγώ είμαι σπίτι μόνη και φοβάμαι»

Τέτοιου τύπου καταστάσεις έχουν γίνει πια μέρος της καθημερινότητας στην οικογένεια σήμερα. Το σεμινάριο έχει σκοπό τον εντοπισμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης, καθώς και την αναγνώριση και διερεύνηση αυτών στο ψυχο-συναισθηματικό πεδίο.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα συζητηθούν τρόποι διαχείρισης των δυσκολιών έτσι ώστε οι γονείς να ενδυναμωθούν στο ρόλο τους.

2. «Ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη βρέφους & νηπίου», Πέμπτη 28 Μαϊου 2015, 16:30- 18:30, στο Κέντρο Αλληλεγγύης, Δομοκού 2 & Φιλαδελφείας, Σταθμός Λαρίσης (απέναντι από το Σταθμό του Μετρό).

Ποια είναι τα στάδια ανάπτυξης ενός παιδιού; Πώς επιδρά το οικογενειακό περιβάλλον στην ψυχο-συναισθηματική του ανάπτυξη; Οι σχέσεις που βιώνουν τα παιδιά με σημαντικούς ενήλικες αλλά και με συνομήλικους τόσο στο πλαίσιο της οικογένειας όσο και εκτός αυτής, όπως σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, έχουν καθοριστική επίδραση στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και στην κοινωνικο-συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Στόχος του σεμιναρίου είναι μέσα από τη συζήτηση να αναγνωρίσουν και να εστιάσουν οι γονείς στο πως μπορούν να ενισχύσουν τα παιδιά τους μέσα από την αλληλεπίδραση, ώστε να εξασφαλίσουν μια υγιή ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη.

3. «Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο», Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015, 18:00-20:00 στα γραφεία της Ένωσης, Αγίου Θωμά 14, Αμπελόκηποι.

Η μετάβαση από ένα ευέλικτο και αρκετά ανεκτικό πλαίσιο, όπως το Δημοτικό σχολείο, σε ένα πιο αυστηρά καθορισμένο και απαιτητικό πλαίσιο, όπως αυτό του Γυμνασίου, μπορεί να έχει αρκετούς κινδύνους και εκπλήξεις για τα παιδιά. Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο συμπίπτοντας με την εφηβεία κάνει αυτή τη διαδικασία ακόμα πιο ιδιαίτερη.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η αναγνώριση των προκλήσεων σε ακαδημαϊκό, κοινωνικό και ψυχο-συναισθηματικό επίπεδο καθώς και η διερεύνηση δημιουργικών τρόπων που μπορούν οι γονείς να ενισχύσουν τα παιδιά τους.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Δηλώστε Συμμετοχή ΕΔΩ

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, παρακαλείσθε να ενημερώσετε για την παρουσία σας.

Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής στην τηλεφωνική γραμμή 115 25 & στο email :  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1οΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ
στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΑΚΑΔΗΜΙΑ   ΠΛΑΤΩΝΟΣ»

academia-platonos

iwill                                                     texhnis-genesis

kokkini-klosti

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ…….

   Φεστιβάλ ελληνικού και παγκόσμιου παραμυθιού και όχι μόνο!

Ένα μεγάλο ταξίδι στην παιδική λογοτεχνία ξεκινάει με αφορμή κυρίως
το ελληνικό και παγκόσμιο παραμύθι και τη σπουδαιότητα και  
τη συμβολή του στην ένταξη του παιδιού στον πολιτισμό
από τις 6 ΙΟΥΝΙΟΥ και μέχρι τις 5 ΙΟΥΛΙΟΥ
στους διαμορφωμένους χώρους
του Πολυχώρου Πολιτισμού ''ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ''
σ’ ένα παραμυθένιο σκηνικό με οικοδεσπότες
τους αγαπημένους ήρωες των παραμυθιών.

Ένα μεγάλο, σύνθετο και πρωτότυπο πρόγραμμα εκδηλώσεων για παιδιά
με καθημερινές δράσεις και ολοήμερο πρόγραμμα τα Σαββατοκύριακα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιλεγμένες παιδικές θεατρικέςπαραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, θέατρο σκιών, χοροθέατρο,
βιωματικάδιαδραστικά προγράμματα, αφηγήσεις παραμυθιών
με φυσικά όργανα, κουκλοθέατρο , δημιουργικά παιχνίδια με εκπλήξεις εμπνευσμένα από τα παραμύθια , ειδικά προγράμματα ομιλίας
και θεματικές δράσεις.

Στόχος της δημιουργικής ομάδας είναι μέσα από την ψυχαγωγία
των παιδιών αλλά και των γονέων να δοθούν οι ευκαιρίες
να ανακαλύψουν οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους τρόπους καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ τους αλλά και να ενημερωθούν για την σωστή αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στις παιδικές κοινότητες.
Μπούλινκ, ρατσισμός κακή χρήση του διαδικτύου εξάρτηση κ.α.

Το μήνυμα του Φεστιβάλ είναι ότι η ένταξη των παιδιών στον πολιτισμό
και στην δημιουργικότητα που θα αποτελεί το μεγάλο όπλο
για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων
και το εισιτήριο για μια  πιο φωτεινή παιδική κοινωνία.

Μια ομάδα από παιδοψυχολόγους, κοινωνιολόγους και προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών μαζί με επιλεγμένους καλλιτέχνες, ηθοποιούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες και δημιουργούς αξιόλογων παιδικών θεαμάτων θα είναι συνταξιδιώτες με όλους όσους επιλέξουν να βρεθούν σ’ αυτό το παραμυθένιο ταξίδι

Η δημιουργική ομάδα καλεί τους δημιουργούς παιδικών θεμάτων ,
τους συγγραφείς παραμυθιών και παιδικού διηγήματος, καλλιτέχνες, οργανισμούς ειδικευμένους επιστήμονες σε θέματα που αφορούν το παιδί, και εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν σε αυτό το ταξίδι πολιτισμού αποστέλλοντας τις προτάσεις τους μέχρι τις 25 Μαΐου
στο παρακάτω
email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πολυχώρο Πολιτισμού «ΑΚΑΔΗΜΙΑ   ΠΛΑΤΩΝΟΣ»:
Μαραθωνομάχων 8 & Σπ. Πάτση ,Βοτανικός ,Τηλ.2104830330

 

 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

 

unesco-fairytale-festival

Το "Μαζί για το Παιδί" ακόμα πιο κοντά στους γονείς, τα παιδιά και τους εφήβους με δωρεάν υπηρεσίες στο "Κέντρο Αλληλεγγύης" της Αθήνας

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» ανταποκρινόμενη στις αυξανόμενες ψυχοκοινωνικές ανάγκες στην οικογένεια, δημιουργεί μία νέα υπηρεσία με σκοπό τη ψυχο- συναισθηματική στήριξη και καθοδήγηση γονέων και παιδιών. Το "Συμβουλευτικό Κέντρο Μαζί για το Παιδί", καθώς και η υφιστάμενη "Πανελλαδική Γραμμή 11525" για Μητέρες/Γονείς, Παιδιά κι Εφήβους εδράζουν από τον περασμένο Ιανουάριο στο «Κέντρο Αλληλεγγύης», πρωτοβουλία του οργανισμού SolidarityNow, που λειτουργεί στο Σταθμό Λαρίσης, με στόχο να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν ακόμη περισσότερους ανθρώπους σε ανάγκη, και ιδιαίτερα ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Τόσο το «Συμβουλευτικό Κέντρο» όσο και η «Γραμμή 11525» στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, εκπαίδευση, καθοδήγηση και στήριξη σε θέματα που αφορούν οικογένειες με παιδιά, από 0 έως 18 ετών. Το «Συμβουλευτικό Κέντρο Μαζί για το Παιδί» προσφέρει δωρεάν ατομικές και οικογενειακές συνεδρίες από ειδικούς Συμβούλους Ψυχικής Υγείας όπου γονείς, παιδιά κι έφηβοι μπορούν να λάβουν ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση. Ακόμα, το Κέντρο διοργανώνει Ψυχο-εκπαιδευτικά Σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση γονέων, καθώς και Ομάδες Στήριξης με στόχο την καθοδήγηση και την ψυχο-συναισθηματική στήριξη στο ρόλο τους ως γονείς. Στην ίδια λογική, διοργανώνονται και αντίστοιχες παρουσιάσεις σε δημόσια σχολεία σε όλη την Αττική, μέσα από τη συνεργασία με Συλλόγους Γονέων.

Η «Γραμμή 11525», που λειτουργεί από το 2009, απαντάει σε όποιον καλέσει από σταθερό τηλέφωνο με χρέωση μόνο μίας αστικής μονάδας και παρέχει δωρεάν συμβουλευτική από εξειδικευμένο προσωπικό - συμβούλους ψυχικής υγείας, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Τα θέματα που κυρίως απασχολούν αυτούς που καλούν στη Γραμμή είναι: η ψυχική υγεία των παιδιών, οι σχέσεις τους μέσα στην οικογένεια, η διαχείριση διαζυγίου με παιδιά, η άσκηση βίας στην οικογένεια, η βία στο σχολείο καθώς και άλλα σχολικά προβλήματα, το άγχος, η επιθετικότητα, και η οριοθέτηση. Ακόμα, η «Γραμμή 11525» δέχεται κλήσεις για λήψη ανώνυμων/επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων. Τέλος, όπου το ζήτημα αφορά σε άλλη υπηρεσία, γίνονται παραπομπές σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς για παιδιά κι εφήβους σε όλη την Ελλάδα.

Η λειτουργία των πιο πάνω υπηρεσιών γίνεται δυνατή με χορηγούς τα EEAGRANTS, το SolidarityNowκαι τον ΟΤΕ. Οι υπηρεσίες στεγάζονται στο «Κέντρο Αλληλεγγύης», στο ιστορικό κτίριο του Φρουραρχείου, στη συμβολή των οδών Δομοκού, Φιλαδελφείας και Σάμου (έναντι σταθμού Λαρίσης). Για περισσότερες πληροφορίες, ραντεβού, δηλώσεις συμμετοχής στις ομάδες ή/και σεμινάρια, επισκεφτείτε το www.mazigiatopaidi.gr ή επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 115 25 και με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας

Το Κέντρο Αλληλεγγύης στην Αθήνα προσφέρει χώρο λειτουργίας σε νέες και υφιστάμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, διευκολύνοντας συνεργατικές λύσεις σε επίπεδο κοινοτήτων για επείγοντα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Το Κέντρο που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των OpenSocietyFoundationsκαι του SolidarityNow, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την οικονομική βοήθεια του EuropeanEconomicAreaGrants, ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δεκέμβριο 2014. Το Κέντρο στεγάζεται στον πρώτο όροφο του ιστορικού κτιρίου του παλαιού Φρουραρχείου στην Αθήνα, ο οποίος έχει παραχωρηθεί για αυτόν τον σκοπό από τον Δήμο Αθηναίων, ενώ την πλήρη ανακαίνιση των χώρων που φιλοξενούν τις υπηρεσίες του Κέντρου ανέλαβε το SolidarityNow.

Το Κέντρο απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, προέλευσης και κοινωνικής θέσης και λειτουργεί σε συνεργασία με τέσσερις ελληνικές ΜΚΟ, την ΑΡΣΙΣ, την PRAKSIS, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Μαζί για το Παιδί, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε όλους όσους έχουν ανάγκη. Οι βασικές υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στο Κέντρο Αλληλεγγύης περιλαμβάνουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, νομική συμβουλευτική υποστήριξη, βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας, κέντρο ημερήσιας φροντίδας παιδιού, υπηρεσίες υποστήριξης μητέρων, γραμμή βοηθείας (11525) για παιδιά και νέους , καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης ευπαθών ομάδων, όπως παιδιά και έφηβοι, ηλικιωμένοι, ασθενείς, μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1996 και βοηθά περισσότερα από 10.000 παιδιά κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια ένωση 10 μη-κερδοσκοπικών Οργανισμών που εργάζονται για την ευημερία των παιδιών που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα εκείνων που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ενδοοικογενειακή βία, τις χρόνιες ασθένειες, τις διανοητικές ή σωματικές αναπηρίες, και την ασθένεια ή το θάνατο κάποιου μέλους της οικογένειάς τους. Η Ένωση ενημερώνει κι ευαισθητοποιεί το κοινό για θέματα σχετικά με τα παιδιά ενώ παράλληλα παρέχει ψυχολογική, ηθική και οικονομική υποστήριξη. Επιμέρους, από το Φεβρουάριο του 2009 λειτουργεί την Πανελλαδική Γραμμή Βοήθειας 11525, από το Μάρτιο του 2012 την υπηρεσία Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι, με στόχο τη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε φορείς παιδικής προστασίας στην Αττική, και από τον Απρίλιο του 2014 το Συμβουλευτικό Κέντρο Μαζί για το Παιδί. Για το Τμήμα Επικοινωνίας της 'Ενωσης Μαζί για το Παιδί, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα. Χατζηνικολάκη, στο 210 77 82 281, ή στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

solidarity-now                               lo-banner                                 eea-grants

Μπορούν οι μπάλες ισορροπίας να αντικαταστήσουν τις καρέκλες στο σχολείο ή στο σπίτι; Μπορεί η μπάλα ισορροπίας να είναι η λύση στην αδυναμία των παιδιών για συγκέντρωση στο σχολείο ή στη μελέτη τους στο σπίτι; Μπορούν να βοηθήσουν στη μάθηση; Γονείς και εκπαιδευτικοί σε διάφορα σημεία του κόσμου δοκιμάζουν να αφήσουν κατά μέρος τις παραδοσιακές καρέκλες και να βάλουν στην τάξη και στο σπίτι τους τις μπάλες ισορροπίας. Τα αποτελέσματα των ερευνών αλλά και οι προσωπικές ιστορίες που δημοσιεύονται δείχνουν πως όταν το παιδί κινείται, συγκεντρώνεται καλύτερα.

 

 

Πώς ξεκίνησαν όλα

Οι μπάλες ισορροπίας αρχικά εμφανίζονται το 1960 και χρησιμοποιούνται για ασκήσεις ισορροπίας, ενδυνάμωσης των μυών και σωστής στάσης του σώματος. Σταδιακά οι μπάλες ισορροπίας ή πιλάτες γίνονται πολύ δημοφιλείς ειδικά από όσους αγαπούν τη σωματική άσκηση.

Το 2003 δημοσιεύεταιστο American Journal of Occupational Therapy το άρθρο «Classroom Seating for Children With Attention Deficit Hyperactivity Disorder: Therapy Balls Versus Chairs» (Denise Lynn Schilling, Kathleen Washington, Felix F. Billingsley and Jean Deitz).

Οι συγγραφείς του άρθρου υποστηρίζουν ότι η χρήση της μπάλας ισορροπίας για να κάθονται τα παιδιά με διάσπαση προσοχής-υπερκινητικότητα, τα βοήθησε στη συμπεριφορά μέσα στην τάξη και στο να γράφουν ευανάγνωστα.

 

Γιατί βοηθούν στη συγκέντρωση οι μπάλες ισορροπίας

Αυτό που δείχνουν οι έρευνες είναι ότι η συνεχής κίνηση του σώματος πάνω στη μπάλα ισορροπίας βοηθά τη συγκέντρωση και άρα τη μάθηση.

Όταν κάθεσαι πάνω σε μια μπάλα ισορροπίας, αναγκαστικά κινείσαι προκειμένου να ισορροπήσεις, έτσι ενστικτωδώς και διαρκώς χρησιμοποιείς βασικές μυικές ομάδες. Για να το κάνεις αυτό δίνει εντολές στον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν «κοιμάται», αλλά αντίθετα ξυπνά και με τη διαρκή κίνηση τον κρατάς σε εγρήγορση. Επιπλέον, επειδή τα νευρικά κύτταρα επικοινωνούν, ενεργοποιούνται όλες οι περιοχές του εγκεφάλου.

 

Παραδείγματα - Success stories γονιών και εκπαιδευτικών

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από σχολεία που έχουν αντικαταστήσει τις καρέκλες με μπάλες ισορροπίας

Dr. Levesque Elementary School in Frenchville

 

 

Orland Consolidated School

Στο σχολείο Connelly Springs η δασκάλα της Β’ τάξης δημοτικού κατάφερε να αγοράσει 6 μόνο μπάλες ισορροπίας για τους μαθητές της, που τις χρησιμοποιούσαν εκ περιτροπής. Τα θετικά αποτελέσματα την έκαναν να επικοινωνήσει με μια εταιρία και να ζητήσει να της δώσουν κι άλλες σε μειωμένη τιμή. Η εταιρεία όχι απλώς ανταποκρίθηκε, αλλά χάρισε 11 ακόμη μπάλες, ώστε να έχουν όλοι οι μαθητές της.

Κάθε μαθητής έστειλε ένα ευχαριστήριο σημείωμα

 

Η 1η Δεκεμβρίου ήταν μια ξεχωριστή μέρα και για το 4/θέσιο Δημοτικό σχολεία στο Φουρφουρά Ρεθύμνου, όπως γράφουν στο ιστολόγιο του σχολείου, γιατί ξεφορτώθηκαν τις καρέκλες και τις αντικατέστησαν με μπάλες ισορροπίας (πιλάτες). 

 

 

 

 

Σημείωση:

Να θυμάστε ότι οι μπάλες πρέπει να ανταποκρίνονται στο σώμα των παιδιών. Μια μπάλα που προορίζεται για ενήλικα δεν ταιριάζει στο σώμα ενός μικρού παιδιού. Θα πρέπει όταν καθόμαστε στη μπάλα τα πόδια μας να λυγίζουν σε γωνία 90ο

----------------------------

Ομάδα  parentbook.gr

Το παιχνίδι και η βόλτα στην παιδική χαρά είναι απαραίτητο για όλα τα παιδιά. Επειδή όμως οι περισσότερες παιδικές χαρές, ακόμα και οι πιο καινούργιες κρύβουν κινδύνους, οι μόνοι που μπορούμε να προστατεύσουμε ουσιαστικά τα παιδιά μας από τυχόν ατυχήματα είμαστε εμείς οι γονείς και όποιος άλλος ενήλικας τα συνοδεύει. Διαβάστε λοιπόν σε αυτό το άρθρο απλές συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς στις παιδικές χαρές.

Πριν απ’ όλα να θυμάστε ότι προστατεύω το παιδί από τυχόν ατυχήματα, δεν σημαίνει ότι το κρατώ μακριά από προκλήσεις και το τρελαίνω στα Μη εδώ και Μη εκεί. Το παιδί πρέπει να δοκιμάζει τις δυνάμεις του και να προσπαθεί αυτό που αρχικά φαίνεται δύσκολο, γιατί έτσι χτίζει την αυτοπεποίθησή του και φυσικά αναπτύσσεται σωματικά αλλά και κοινωνικά. Απλώς πρέπει εμείς οι γονείς να φροντίσουμε ώστε αυτές οι δοκιμές και οι προκλήσεις να μην θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα.

 

Πώς θα το πετύχουμε αυτό;

 

(1) Επιλέγουμε παιδικές χαρές που ταιριάζουν στην ηλικία του παιδιού μας

Περίπου το 25% των ατυχημάτων στις παιδικές χαρές οφείλεται σε λάθος επιλογή παιχνιδιού (Bruya & Wood, 1997), δηλαδή τα παιδιά παίζουν σε παιχνίδια που δεν είναι για την ηλικία τους αλλά για μεγαλύτερα παιδιά. Για παράδειγμα ένα 4χρονο παιδί κατά βάση δεν έχει την απαιτούμενη δύναμη στα χέρια για να πάει από τη μια άκρη ως την άλλη μιας οριζόντιας κλίμακας που προορίζεται για 12χρονα παιδιά. Μοιραία δεν θα μπορέσει να κρατηθεί και θα πέσει από μεγάλο ύψος.

 

Καλό είναι να επιλέγετε παιδικές χαρές που έχουν ξεχωριστό χώρο για μικρά παιδιά (baby) και για μεγαλύτερα, γιατί αυτό σημαίνει ότι περιλαμβάνουν παιχνίδια που οι διαστάσεις τους (κυρίως το ύψος από το έδαφος) ταιριάζουν στο επίπεδο ανάπτυξης των παιδιών συγκεκριμένης ηλικίας.

 

(2) Ελέγχουμε την παιδική χαρά για να εντοπίσουμε τα σημεία – παγίδες

Ακόμα και η πιο καινούργια παιδική χαρά, εάν δεν συντηρηθεί σωστά, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα παιδιά μας. Πριν αφήσουμε το παιδί ελεύθερο να παίξει, καλό είναι να «σκανάρουμε» την όλη περιοχή και τα παιχνίδια. Προσέξτε ιδιαίτερα τα εξής:

-     Κούνιες που είναι 3 στη σειρά. Το παιδί που κάνει κούνια στη μέση είναι πολύ πιθανό να χτυπήσει, την ώρα που θα πηγαίνει ή θα φεύγει από την κούνια.

-    Το υλικό που καλύπτει την επιφάνεια της παιδικής χαράς ειδικά κάτω από τις κούνιες. Θα πρέπει να ξέρετε ότι το σωστό υλικό μπορεί να προστατεύσει το παιδί μας από σοβαρό τραυματισμό κατά την πτώση του. Η πτώση ενός παιδιού από ύψος 2,5 μέτρων ισοδυναμεί με την πρόσκρουση σε τοίχο με ταχύτητα 50 χιλιόμετρα περίπου την ώρα.

-     Χώροι για ελεύθερο παιχνίδι. Βεβαιωθείτε ότι οι χώροι αυτοί (π.χ. σκάμμα με άμμο) δεν είναι δίπλα στις κούνιες ούτε σε άλλα παιχνίδια στα οποία τα παιδιά κινούνται με φόρα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν γυαλιά ή σκουριασμένα και αιχμηρά αντικείμενα… φυσικά γόπες τσιγάρου.

-    Σκοινιά που έχουν φύγει από τη μια άκρη και κρέμονται ελεύθερα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τυλιχτούν γύρω από το λαιμό του παιδιού (Για τον ίδιο λόγο να αποφεύγεται να φοράτε στα παιδιά ρούχα με κορδόνια γύρω από τον λαιμό)

-   Καρφιά ή άλλα μεταλλικά στοιχεία που εξέχουν και μπορεί να τραυματίσουν το παιδί. Τα χαλασμένα και μη συντηρημένα παιχνίδια μπορεί να προκαλέσουν διάφορα ατυχήματα.

-   Τυφλά σημεία. Ακόμα και αν δεν αφήνετε λεπτό το παιδί χωρίς επιτήρηση, ελέγξτε ποια σημεία της παιδικής χαράς δεν σας επιτρέπουν να είστε ανά πάσα στιγμή σε οπτική επαφή με το παιδί.

 

 

(3) Συνεχής επιτήρηση ειδικά εάν το παιδί είναι μικρό

Όσο και αν έχουμε ανάγκη για λίγη χαλαρή κουβέντα με άλλους γονείς, είναι πολλοί οι λόγοι που επιβάλλουν να μην επαναπαυόμαστε και να παρακολουθούμε το παιδί την ώρα που παίζει. Να θυμάστε τα εξής:

 -    Η συνεχής επιτήρηση, ακόμα και από μακριά, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προφυλάξουμε το παιδί. Πρώτον, γιατί μπορούμε να προλάβουμε μία λάθος κίνηση (π.χ. να το αποτρέψουμε από ένα παιχνίδι που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία του) και δεύτερον γιατί μπορούμε να σπεύσουμε άμεσα, εάν χρειαστεί.

 -    Ειδικά εάν το παιδί σας τρέχει ζωηρά και πηγαίνει γρήγορα από το ένα παιχνίδι στο άλλο, είναι κρίσιμο να το ακολουθείτε και να μην κάθεστε ακίνητος σε ένα σημείο.

 

www.parentbook.gr

 

 

Πολλά είναι τα παιδιά που για διασκέδαση έχουν το Skateboard ή το BMX. Οι έφηβοι αναζητούν πλατείες και πάρκα για το χόμπυ τους, συζητούν ατελείωτα για το άλμα που πέτυχαν και πώς τα κατάφεραν. Κι όπως τα παιδιά έτσι μαθαίνουν πολλά. Στην Αμερική ένας εκπαιδευτικός, ο Bill Robertson, που από παιδί είχε χόμπυ το skateboard, διδάσκει τους μαθητές του Φυσική μέσα από τα μυστικά του Skateboard και του BMX. Όπως εξηγεί ο ίδιος, με τον τρόπο αυτό το παιδί μαθαίνει μέσα από μια διαδικασία φυσική και απόλυτα ταιριαστή στη φύση των περισσότερων εφήβων, που αισθάνονται ότι το σχολείο τους πνίγει και τους περιθωριοποιεί.

Οι έφηβοι που αγαπούν το skateboard δεν παίζουν απλώς αλλά μαθαίνουν να αναλύουν και να συνθέτουν παράγοντες και δυνάμεις του περιβάλλοντος, να υπολογίζουν γωνίες και κλίσεις, να δοκιμάζουν και να προσαρμόζουν την τεχνική τους. Αυτό υποστηρίζει ο Bill Robertson (Associate Professor στο Πανεπιστήμιο του Texas) ο οποίος έχει κάνει σπουδές στην Ιστορία και τη Βιολογία και διδάσκει Φυσικές Επιστήμες.

Αυτό που κάνει ο Bill Robertson είναι να συνδέει τους στόχους του μαθήματός του με την τεχνική του skateboard. Καθημερινά διαπιστώνει ότι τα περισσότερα παιδιά που τον ακολουθούν είναι αυτά που όχι μόνο τους αρέσουν τα σπορ, αλλά είναι παιδιά με έντονο το στοιχείο της δημιουργικότητας, τους αρέσει να μαθαίνουν αλλά βαριούνται το σχολείο.

Ο Bill Robertson εξηγεί επίσης ότι το skateboard όπως και το BMX πρσφέρουν ένα ξεχωριστό πλαίσιο μάθησης, γιατί κάθε φορά τα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα κατάσταση, αβέβαιη και άγνωστη. Κάθε φορά πρέπει να αξιοποιήσουν αυτά που ήδη έχουν μάθει, για να αντιμετωπίσουν μια νέα πρόκληση. Κάθε φορά πρέπει να παρατηρήσουν προσεκτικά τον χώρο και να δουν τη Φυσική πίσω από το άλμα που θα επιχειρήσουν (επιτάχυνση, δυνάμεις κλπ), να αναλύσουν αυτό που έκαναν και να εξάγουν νέα συμπεράσματα, δηλαδή να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: Τι ήθελα να πετύχω; Ποιες παραμέτρους έλαβα υπόψη; Τι πρέπει να αλλάξω για να το βελτιώσω;

 

Αν το καλοσκεφθείτε, για τα παιδιά που κάνουν skateboard το πάρκο και το πεζοδρόμιο γίνονται το εργαστήριο της Φυσικής που θα μπορούσαν να έχουν και στο σχολείο. Πρέπει να επιστρατεύσουν τις γνώσεις τους στη Φυσική, για να δοκιμάσουν και να μάθουν μέσα από τη δοκιμή. Ο Bill Robertson, λοιπόν, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αξιοποιεί το ενδιαφέρον των μαθητών του για δράση. Αυτό που επιδιώκει είναι τα παιδιά να καταλάβουν ότι για να γίνουν καλοί στο skateboard, πρέπει πρώτα να κατακτήσουν βασικές έννοιες και δεξιότητες. Όπως λέει ο ίδιος «Αυτό είναι η βάση για την επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνουν, γιατί αν τα παιδιά κατακτήσουν ένα πράγμα, ξέρουν ότι μπορούν να κατακτήσουν και το επόμενο».

 

Το παράδειγμα του Bill Robertson δείχνει πόσο σημαντικό είναι ο εκπαιδευτικός να αξιοποιεί τα ενδιαφέροντα των παιδιών και να βρίσκει πολλούς διαφορετικούς δρόμους για να τους οδηγήσει όχι απλώς στη γνώση, αλλά στην κατάκτηση δεξιοτήτων όπως είναι η επιμονή και η αυτό-οργάνωση. Σε καθετί που κάνουν τα παιδιά μπορούμε να βρούμε αφορμές για μάθηση. Ας τολμήσουμε να κάνουμε το άλμα πέρα από τα καθιερωμένα.

 

Φυσικά ως γονείς και εκπαιδευτικοί δεν χρειάζεται να κάνετε οι ίδιοι skateboard ή BMX. Για αρχή… μπορείτε να αξιοποιήσετε με τους μαθητές ή το παιδί σας τα video που έχει ανεβάσει ο Bill Robertson στη σελίδα του http://www.drskateboard.com/

-----------------------

Δρ. Εύη Τρούκη, Παιδαγωγός-Ερευνήτρια

-----------------------

 

Πάρτε μία γεύση από το… μάθημά του, γιατί οι Φυσικές Επιστήμες είναι παντού γύρω μας.

 

 


 

 

Πολλά είναι τα παιδιά που για διασκέδαση έχουν το Skateboard ή το BMX. Οι έφηβοι αναζητούν πλατείες και πάρκα για το χόμπυ τους, συζητούν ατελείωτα για το άλμα που πέτυχαν και πώς τα κατάφεραν. Κι όπως τα παιδιά έτσι μαθαίνουν πολλά. Στην Αμερική ένας εκπαιδευτικός, ο Bill Robertson, που από παιδί είχε χόμπυ το skateboard, διδάσκει τους μαθητές του Φυσική μέσα από τα μυστικά του Skateboard και του BMX. Όπως εξηγεί ο ίδιος, με τον τρόπο αυτό το παιδί μαθαίνει μέσα από μια διαδικασία φυσική και απόλυτα ταιριαστή στη φύση των περισσότερων εφήβων, που αισθάνονται ότι το σχολείο τους πνίγει και τους περιθωριοποιεί.

Οι έφηβοι που αγαπούν το skateboard δεν παίζουν απλώς αλλά μαθαίνουν να αναλύουν και να συνθέτουν παράγοντες και δυνάμεις του περιβάλλοντος, να υπολογίζουν γωνίες και κλίσεις, να δοκιμάζουν και να προσαρμόζουν την τεχνική τους. Αυτό υποστηρίζει ο Bill Robertson (Associate Professor στο Πανεπιστήμιο του Texas) ο οποίος έχει κάνει σπουδές στην Ιστορία και τη Βιολογία και διδάσκει Φυσικές Επιστήμες.

Αυτό που κάνει ο Bill Robertson είναι να συνδέει τους στόχους του μαθήματός του με την τεχνική του skateboard. Καθημερινά διαπιστώνει ότι τα περισσότερα παιδιά που τον ακολουθούν είναι αυτά που όχι μόνο τους αρέσουν τα σπορ, αλλά είναι παιδιά με έντονο το στοιχείο της δημιουργικότητας, τους αρέσει να μαθαίνουν αλλά βαριούνται το σχολείο.

Ο Bill Robertson εξηγεί επίσης ότι το skateboard όπως και το BMX πρσφέρουν ένα ξεχωριστό πλαίσιο μάθησης, γιατί κάθε φορά τα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα κατάσταση, αβέβαιη και άγνωστη. Κάθε φορά πρέπει να αξιοποιήσουν αυτά που ήδη έχουν μάθει, για να αντιμετωπίσουν μια νέα πρόκληση. Κάθε φορά πρέπει να παρατηρήσουν προσεκτικά τον χώρο και να δουν τη Φυσική πίσω από το άλμα που θα επιχειρήσουν (επιτάχυνση, δυνάμεις κλπ), να αναλύσουν αυτό που έκαναν και να εξάγουν νέα συμπεράσματα, δηλαδή να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: Τι ήθελα να πετύχω; Ποιες παραμέτρους έλαβα υπόψη; Τι πρέπει να αλλάξω για να το βελτιώσω;

 

Αν το καλοσκεφθείτε, για τα παιδιά που κάνουν skateboard το πάρκο και το πεζοδρόμιο γίνονται το εργαστήριο της Φυσικής που θα μπορούσαν να έχουν και στο σχολείο. Πρέπει να επιστρατεύσουν τις γνώσεις τους στη Φυσική, για να δοκιμάσουν και να μάθουν μέσα από τη δοκιμή. Ο Bill Robertson, λοιπόν, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αξιοποιεί το ενδιαφέρον των μαθητών του για δράση. Αυτό που επιδιώκει είναι τα παιδιά να καταλάβουν ότι για να γίνουν καλοί στο skateboard, πρέπει πρώτα να κατακτήσουν βασικές έννοιες και δεξιότητες. Όπως λέει ο ίδιος «Αυτό είναι η βάση για την επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνουν, γιατί αν τα παιδιά κατακτήσουν ένα πράγμα, ξέρουν ότι μπορούν να κατακτήσουν και το επόμενο».

 

Το παράδειγμα του Bill Robertson δείχνει πόσο σημαντικό είναι ο εκπαιδευτικός να αξιοποιεί τα ενδιαφέροντα των παιδιών και να βρίσκει πολλούς διαφορετικούς δρόμους για να τους οδηγήσει όχι απλώς στη γνώση, αλλά στην κατάκτηση δεξιοτήτων όπως είναι η επιμονή και η αυτό-οργάνωση. Σε καθετί που κάνουν τα παιδιά μπορούμε να βρούμε αφορμές για μάθηση. Ας τολμήσουμε να κάνουμε το άλμα πέρα από τα καθιερωμένα.

 

Φυσικά ως γονείς και εκπαιδευτικοί δεν χρειάζεται να κάνετε οι ίδιοι skateboard ή BMX. Για αρχή… μπορείτε να αξιοποιήσετε με τους μαθητές ή το παιδί σας τα video που έχει ανεβάσει ο Bill Robertson στη σελίδα του http://www.drskateboard.com/

-----------------------

Δρ. Εύη Τρούκη, Παιδαγωγός-Ερευνήτρια

-----------------------

 

Πάρτε μία γεύση από το… μάθημά του, γιατί οι Φυσικές Επιστήμες είναι παντού γύρω μας.

 

 


 

 

Τι είναι το παιχνίδι αντιστοίχισης σχημάτων;

Είναι ξύλινες, πλαστικές ή και πάνινες κατασκευές με ανοίγματα που έχουν συγκεκριμένο σχήμα. Συνοδεύονται από μικρά αντικείμενα σε διάφορα σχήματα, χρώματα ή/και μεγέθη. Το παιδί προσπαθεί να βάλει κάθε αντικείμενο στο άνοιγμα που ταιριάζει, μέχρι να τοποθετήσει όλα τα αντικείμενα μέσα στην κατασκευή. Αυτό σημαίνει ότι σιγά σιγά μαθαίνει να ταξινομεί τα αντικείμενα και κατευθύνει σωστά τα χεράκια του ώστε να βάλει τα αντικείμενα στο σωστό άνοιγμα.

 

 

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για αυτά τα παιχνίδια;

Από τη βρεφική ηλικία (8 μηνών) το παιδί μπορεί να απασχολείται με ένα τέτοιο παιχνίδι. Ξεκινήστε με παιχνίδια αυτού του τύπου που περιέχουν από 1 αντικείμενο για καθένα από τα βασικά σχήματα: κύκλο, τετράγωνο, ορθογώνιο, τρίγωνο ή πεντάγωνο (αστέρι).

 

Σταδιακά αναζητήστε ανάλογα παιχνίδια που περιλαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό αντικειμένων που διαφέρουν στο χρώμα, την υφή, το μέγεθος κλπ.

 

Υπάρχουν και θεματικά τέτοια παιχνίδια όπου τα αντικείμενα είναι ζωάκια, οχήματα κ.ά.

 

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας ιδανικά είναι τα παιχνίδια αυτά όταν έχουν για αντικείμενα αντιστοίχισης τα γράμματα της αλφαβήτου, τους αριθμούς ή τις ώρες.

 

Πώς παίζουμε με το παιδί και το παιχνίδι αντιστοίχισης σχημάτων;

Πάρτε ένα-ένα το κάθε αντικείμενο (π.χ. τετράγωνο), πείτε δυνατά το όνομα του σχήματος και τοποθετήστε το στο κατάλληλο άνοιγμα.

Κάντε το ίδιο ξανά και αφήστε το παιδί να σπρώξει μαζί σας το αντικείμενο μέσα στο άνοιγμα.

Στη συνέχεια αφήστε το παιδί να δοκιμάσει ελεύθερα μόνο του να βάλει κάθε αντικείμενο στο άνοιγμα, χωρίς να το κατευθύνετε. Δεν πειράζει να κάνει λάθη. Αφήστε το να δοκιμάζει ξανά και ξανά μέχρι να πετύχει το κατάλληλο σχήμα για το αντικείμεο που κρατάει. 

Προσοχή: Μην καθοδηγήσετε το χέρι του, αφήστε το να δοκιμάσει μόνο του. Εσείς μόνο θα λέτε το όνομα του σχήματος (π.χ. Τετράγωνο). Παρατηρήστε απλώς τις δοκιμές που κάνει κι αφήστε το να δοκιμάσει ξανά και ξανά, γιατί με αυτές τις δοκιμές αναπτύσσει σημαντικές δεξιότητες (που θα αναπτύξουμε σε επόμενο κεφάλαιο).

Εάν δείτε ότι το παιδί δεν τα καταφέρνει και σταματήσει να ασχολείται ή αρχίσει να πετάει τα αντικείμενα (σημάδι ότι βαρέθηκε/δυσκολεύεται), ξαναδείξτε του από την αρχή ένα-ένα τα αντικείμενα και το άνοιγμα στο οποίο ταιριάζουν. Κατόπιν αφήστε το και πάλι να παίξει μόνο του, γιατί αυτό είναι που βοηθά στη γνωστική ανάπτυξη και την αυτοπεποίθησή του.  

 

Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να παίξετε ώστε να μάθετε στο παιδί τα χρώματα των αντικειμένων.

Εάν το παιδί είναι προσχολικής ηλικίας κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε πώς παίζουμε με αυτό το παιχνίδι για να του μάθουμε λεξιλόγιο και βασικές αριθμητικές πράξεις.

 

Συμβουλή αγοράς

Το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορείτε να το βρείτε στο εμπόριο και σε πάνινο υλικό που κατά βάση είναι πιο ασφαλές για τα παιδιά βρεφικής ηλικίας. Ωστόσο, προτιμήστε το πλαστικό ή ξύλινο παιχνίδι, γιατί ο ήχος που κάνει κάθε αντικείμενο, όταν περνά από το άνοιγμα, λειτουργεί ως επιπλέον ερέθισμα για το παιδί.

 

 

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…