×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 171
JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 175
JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170

Είναι μια διασκεδαστική πρακτική που συνδυάζει τις αρχές της yoga με το δημιουργικό παιχνίδι.

Το Πρόγραμμα Kinder+Sport ολοκλήρωσε για 3η συνεχόμενη χρονιά τη συνεργασία του με το 14ο Αθλητικό Camp του Δήμου Αμαρουσίου.

Το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Kinder+SPORT της εταιρείας Ferrero, στήριξε για 3η συνεχόμενη χρονιά στήριξε το 14ο Αθλητικό Camp του Δήμου Αμαρουσίου περνώντας θετικά μηνύματα για τις χαρές και τα οφέλη του αθλητισμού στα παιδιά που συμμετείχαν. Πρωταγωνιστές στη προσπάθεια αυτή ήταν και φέτος τα παιδιά και διεθνείς πρωταθλητές. οι οποίοι μίλησαν για το σημαντικό ρόλο της άσκησης στην καθημερινότητά μας και παρότρυναν τα παιδιά να διαλέξουν το άθλημα που αγαπούν, και να το ακολουθήσουν.

Η διεθνής πρωταθλήτρια και Χάλκινη Ολυμπιονίκης Κλέλια Πανταζή στη Ρυθμική Γυμναστική και ο Μιχάλης Μουρούτσος, Χρυσός Ολυμπιονίκης και Πρωταθλητής Ελλάδος στο Tae Kwo Do, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιρινού προγράμματος μοιράστηκαν με τα παιδιά προσωπικές τους εμπειρίες.

Συζήτησαν μαζί τους ιστορίες από την αθλητική τους καριέρα, τα ενθάρρυναν να θέτουν στόχους και να ακολουθούν ένα δραστήριο τρόπο ζωής, περνώντας το μήνυμα ότι ο αθλητισμός εκτός από διασκέδαση είναι και μια συνεχής προσπάθεια με σύμμαχο τον εαυτό τους.

Όλα τα παιδιά παρέλαβαν τo «Σακίδιο του Μικρού Αθλητή» και ένα καπέλο από το Kinder+SPORT, ώστε να έχουν πάντα μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό για ευχάριστες ώρες άθλησης και κίνησης!

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, με την παρουσία του στην έναρξη του προγράμματος στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αμαρουσίου δήλωσε: «Σκοπός του Αθλητικού Camp του Δήμου μας είναι να προσφέρουμε στα παιδιά την ευκαιρία να δοκιμάσουν ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες, αξιοποιώντας δημιουργικά κι ευχάριστα τους μήνες του καλοκαιριού. Είναι χαρά μας που το Πρόγραμμα Kinder+SPORT της Ferrero στηρίζει τον αθλητισμό και φέρνει κοντά μας έμπειρους αθλητές που αποτελούν υγιή πρότυπα για τα παιδιά».

Η Ιωάννα Στρουμπή, από το τμήμα Marketing της Ferrero Greece, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που για άλλη μια χρονιά το Πρόγραμμα Kinder+SPORT συνεργάζεται με το Δήμο Αμαρουσίου και το Αθλητικό Camp. Για 3η συνεχόμενη χρονιά συνεργαζόμαστε με κορυφαίους αθλητές της χώρας μας προσπαθώντας να μυήσουμε τα παιδιά σε ένα δραστήριο και υγιή τρόπο ζωής διδάσκοντάς τους παράλληλα αξίες όπως η ομαδικότητα, η προσπάθεια και η πειθαρχία!»

Το Αθλητικό Camp οργανώνεται κάθε καλοκαίρι από το Δήμο Αμαρουσίου και διαθέτει τέσσερις περιόδους από τον Ιούνιο μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι αξίες του Kinder+SPORT:

-Φιλία & Σεβασμός
-Ενεργητικότητα & Διασκέδαση
-Άμιλλα & Δίκαιο Παιχνίδι
-Συμμετοχή & Ομαδικότητα
-Προσπάθεια & Επιβράβευση

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος 550.000 αιτήσεων για το οικογενειακό επίδομα.

Σύμφωνα πάντως με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ η διαδικασία ελέγχου θα έχει ολοκληρωθεί ώστε το διάστημα 19 – 22 Ιουλίου να γίνει η κατάθεση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση του Οργανισμού.

Οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου
Το έντυπο Α21 αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης χρησιμοποιείται για τη χορήγηση είτε μόνο του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων (οικογένειες με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα), είτε και του ειδικού επιδόματος (οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα).

Αιτών / δικαιούχος των επιδομάτων είναι ο υπόχρεος σε υποβολή του εντύπου Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Για τη συμπλήρωση του εντύπου Α21 ο αιτών θα πρέπει να γνωρίζει:
• Τον αριθμό οικογενειακής μερίδας από το δημοτολόγιο του Δήμου στην Ελλάδα όπου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη με κανονική εγγραφή (όχι ενδεικτική).
Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αναζητείται υποχρεωτικά αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία.

• Τον αριθμό ΙΒΑΝ του λογαριασμού του σε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., όπου θα πιστώνεται το ποσό των επιδομάτων.
• Τους ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικότερα ο ΑΜΚΑ του αιτούντα/δικαιούχου είναι υποχρεωτικός, προκειμένου να δικαιωθεί και να εισπράξει τα επιδόματα.
• Tην ονομασία του Δήμου, της Δημοτικής Ενότητας και της Δημοτικής/Τοπικής Κοινότητας, όπου κατοικεί (σύμφωνα με τον ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης»).

Διευκρινίσεις για την συμπλήρωση ορισμένων πεδίων/ερωτήσεων:
• Τα πεδία «Χώρα Γέννησης», «Χώρα Διαμονής» και «Χώρα Υπηκοότητας» συμπληρώνονται, επιλέγοντας από την λίστα το ακριβές όνομα της χώρας π.χ. Γαλλία
• Τα πεδία που αφορούν στα στοιχεία του δημοτολογίου («Νομός» δημότη, «Δήμος» δημότη και «Αριθμ.οικογ.μερίδας») συμπληρώνονται μόνο για τα μέλη της οικογένειας που είναι εγγεγραμμένα σε δημοτολόγιο Δήμου στην Ελλάδα.
• Το πεδίο «Σπουδαστής/Φοιτητής» συμπληρώνεται για τέκνο άνω των 18 και κάτω των 19 ή 24 ετών, ανάλογα με την περίπτωση.
• Το πεδίο «Ποσοστό αναπηρίας» δε συμπληρώνεται, εάν το τέκνο δεν είναι ανάπηρο
• Τα πεδία «Κύρια ευθύνη διατροφής» και «Αποκλειστική ευθύνη διατροφής» συμπληρώνονται όταν ο αιτών είναι διαζευγμένος ή σε διάσταση ή όταν το τέκνο είναι από προηγούμενο γάμο ή αναγνωρισθέν.
• Η ερώτηση 4. «Διαμένετε μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα;», απαντάται υποχρεωτικά από όλους τους αιτούντες.
• Ο αριθμός IBAN λογαριασμού Τραπέζης συμπληρώνεται υποχρεωτικά από όλους τους αιτούντες.

Συμπλήρωση του πίνακα με τα δικαιολογητικά (επισυνάπτεται στο έντυπο Α21):
Ο αιτών επιλέγει υποχρεωτικά τα δικαιολογητικά, από τα οποία αποδεικνύονται όσα έχει δηλώσει προηγουμένως στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση και τα οποία πρέπει να είναι διαθέσιμα όταν του ζητηθούν.

Ειδικότερα:
α) Η μόνιμη και συνεχής διαμονή του αιτούντα/δικαιούχου στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία (2003-2012) αποδεικνύεται κατά βάση από την αδιάλειπτη υποβολή του εντύπου Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα τελευταία 10 έτη και επαληθεύεται αυτόματα από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Εάν για κάποια έτη δεν βρεθεί έντυπο Ε1, θα καλείται ο αιτών να συμπληρώσει ένα ή περισσότερα από τα δικαιολογητικά Α.2 – Α.10, για την απόδειξη της διαμονής του στην Ελλάδα κατά τα έτη αυτά.
Το δικαιολογητικό Α.11 («Άλλο δικαιολογητικό...») συμπληρώνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις (όταν ο αιτών δεν διαθέτει κανένα από τα δικαιολογητικά Α2 έως Α10).

β) Τα δικαιολογητικά Β.1 και Β.2 του πίνακα Β αφορούν οικογένειες ομογενών και αλλοδαπών και συνεπώς δεν απαιτείται η συμπλήρωσή τους από αιτούντες που είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγιο στην Ελλάδα, καθώς για αυτούς η αναζήτηση του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης διενεργείται υποχρεωτικά αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία.

γ) Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά του πίνακα Β καθώς και τα δικαιολογητικά του πίνακα Γ συμπληρώνονται κατά περίπτωση.

 Πηγή: newsbomb.gr

Το καλοκαίρι έφτασε. Σε λίγο ξεκινάνε τα ταξίδια με τα παιδιά σας και οι εξορμήσεις στις παραλίες! Τι πιο ωραίο από μία ημέρα στην παραλία. Όμως προσοχή μην ξεκινήσετε χωρίς να έχετε ετοιμαστεί πάρα πολύ καλά. Πάμε λοιπόν:

1. Μην περιμένετε να μαζέψετε τα πράγματα σας την τελευταία στιγμή.

Ακούγεται απλό, αλλά να θυμάστε ότι όταν έχετε ένα παιδί, χρειάζεστε τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο για να ετοιμαστείτε. Φτιάξτε μία λίστα και επιμείνετε σε αυτή. Βεβαιωθείτε ότι όλα είναι έτοιμα τουλάχιστον μία ημέρα πριν. Θα δείτε ότι συνεχώς θα σκέφτεστε να πάρετε μαζί σας και άλλα πράγματα.

2. Ετοιμάστε την λίστα σας και ελέγξτε την δύο φορές.

Έχετε δίπλα στο κρεβάτι σας, χαρτί και μολύβι. Μόλις σκεφτείτε κάτι που χρειάζεστε για την θαλασσινή εξόρμησή σας, σημειώστε το αμέσως.

3. Πακετάρετε τα ρούχα του μικρού σας σε ξεχωριστές τσάντες.

Έτσι, θα έχετε έτοιμα τα παιδικά ρούχα που θέλει να φορέσει το πρωί πριν ξεκινήσετε όπως και ρούχα καθαρά, χωρίς άμμο, για να φορέσει μετά.

4. Προγραμματίστε καλά τον χρόνο σας.

Είναι κάτι που θα χρειαστείτε οπωσδήποτε εσείς και το παιδί σας. Ρεαλιστικά μιλώντας, το παιδί σας δεν θα μπορέσει να περάσει περισσότερο από μιάμιση ή δύο ώρες στην θάλασσα, στην παραλία ή στην πισίνα. Χρειάζεται χρόνο για να χαλαρώσει και να «ρουφήξει» όλες αυτές τις καινούργιες εμπειρίες του.
Ο σωστός προγραμματισμός είναι απαραίτητος και για την δική σας ευχαρίστηση. Προγραμματίστε το γεύμα σας, χωρίς να κυνηγάτε το μικρό σας και απολαύστε το ηλιοβασίλεμα την ώρα που εκείνο κοιμάται.

5. Προστασία από τον ήλιο

Μην νομίζετε ότι είναι εύκολο. Να θυμάστε πάντα ότι ο ήλιος είναι 10 φορές πιο δυνατός στην παραλία ακόμη και μία συννεφιασμένη ημέρα. Έχετε μαζί σας μία ομπρέλα. Βέβαια, είναι πολύ δύσκολο να το κρατήσετε κάτω από αυτή για πολύ ώρα, έτσι φορέστε του καπέλο και ρούχα που να καλύπτουν τα χέρια και τους ώμους. Ρούχα λεπτά, άνετα και ανοιχτόχρωμα. Φυσικά, δεν ξεχνάμε ποτέ το αντιηλιακό. Προσπαθείτε να μην είστε στην παραλία περισσότερο από 45 λεπτά την φορά.

6. Πάρτε νερό και κάποιο σνακ.

Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε στην παραλία, είναι ένα πεινασμένο παιδάκι! Έχετε μαζί σας μπισκότα ή κράκερ, όχι φρούτα στην άμμο. Βεβαιωθείτε ότι πίνει αρκετό νερό. Μπορεί να αφυδατωθεί γρήγορα κάτω από τον ήλιο και τη ζέστη. Χρειάζεται την προσοχή σας.

7. Μην πάρετε πολλά πράγματα μαζί σας, αλλά μην ξεχάσετε…

Μην κουβαλήσετε ένα τόνο πράγματα για να πάτε στην παραλία. Αλλά διαλέξτε προσεκτικά τι θα πάρετε μαζί σας. Μην κάνετε το λάθος και πάρετε το καρότσι του στην άμμο είναι σωστός εφιάλτης. Ένα τραπεζομάντιλο, μπουκάλια με νερό, 2 -3 πακέτα κράκερ ή μπισκότα, το κύπελλο του, αντηλιακό και τα παιχνίδια του της παραλίας, είναι ότι καλύτερο μπορείτε να έχετε μαζί σας. Επίσης το ταλκ για τα μωρά, είναι μία εύκολη λύση για να βγάλετε την άμμο από το σωματάκι του,(ρίξτε λίγο ταλκ επάνω στην άμμο και σκουπίστε ελαφρά). Τέλος μην ξεχάσετε την φωτογραφική σας μηχανή!!!

8. Μην πάρετε μαζί σας ηλεκτρονική συσκευή.

Εκτός και αν πραγματικά το χρειάζεστε. Το μικρό σας θα θέλει οπωσδήποτε να παίζει μαζί σας, έτσι δεν θα υπάρχει χρόνος για να χαζέψετε στο διαδίκτυο.

9. Φροντίστε τον εαυτό σας.

Μην ξεχάσετε το αντιηλιακό σας. Κάθε φορά που βάζετε στο μικρό σας, ανανεώστε και το δικό σας. Μία καμένη μαμά δεν είναι ότι το καλύτερο! Και να είστε σίγουρη ότι θα μαυρίσετε, χωρίς εγκαύματα όμως.

10. Ηρεμήστε λίγο πριν από το δείπνο.

Λίγη ώρα πριν το βραδινό φαγητό προσπαθήστε να χαλαρώσετε, μαζί με το παιδάκι σας στην σκιά, ξαπλωμένη χωρίς παιχνίδια, για να μπορέσει να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει, πριν το δείπνο. Θα δείτε ότι είναι μία όμορφη και ήρεμη ώρα με το μικρό σας.

11. Μην αναγκάσετε το παιδί σας να μπει στην θάλασσα.

Συνήθως τα παιδιά αγαπούν και παίζουν με το νερό. Αν όμως διαπιστώσετε ότι κάτι το φοβίζει και δεν θέλει να μπει στη θάλασσα, μην το αναγκάσετε. Θυμηθείτε είναι όλα καινούργια για αυτό. Σιγά – σιγά, θα πλησιάσει την θάλασσα και θα χαρεί το νερό όταν αυτό αισθανθεί ασφάλεια.

12. Απολαύστε την πισίνα του ξενοδοχείου.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν παιδική πισίνα. Εκεί το παιδάκι σας μπορεί να παίξει με τα παιχνίδια του και να διασκεδάσει, χωρίς το φόβο από το κύμα. Φυσικά πάντα με την δική σας επίβλεψη.
Αυτή η ημέρα, είναι ίσως η πρώτη φορά που το μικρό σας είναι σε διακοπές! Αφήστε το να πάρει κάποιες αποφάσεις και να σας οδηγήσει σε αυτό που πραγματικά το ευχαριστεί. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα με τις εκλογές του!

Καλή διασκέδαση και ας ελπίσουμε ότι επιβιώσατε από αυτή την πρώτη εξόρμησή σας με το αγγελούδι σας στην παραλία.

Πόσα παιδιά να κάνουμε; 1,2,3,4,5, πόσα; Πόσα θέλουμε, πόσα μπορούμε να στηρίξουμε οικονομικά; Όλα όσα σας απασχολούν σε ένα υπέροχο άρθρο από την Μαρία Καλαϊτζάκη, Ψυχολόγο.

Σε μια εποχή που τα παιδιά εκλαμβάνονται ως τεκμήριο, αυτό είναι ένα πράγματι δύσκολο ερώτημα που ταλαιπωρεί λίγο ή πολύ τα ζευγάρια που σκέφτονται να κάνουν ή έχουν ήδη κάνει ένα παιδί.
Ενώ αυτό θα έπρεπε να αποτελεί μια απόφαση ιδιωτική, οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες την ανάγουν πλέον σε κοινωνικό ζήτημα με πολιτικές προεκτάσεις.

Διότι πολλά είναι τα ζευγάρια που επιλέγουν να μην κάνουν ακόμα καθόλου παιδιά και πολλά περισσότερα αυτά που μένουν με ένα παιδί για καθαρά οικονομικούς λόγους και με αιτία την ανεργία ή την απλήρωτη εργασία.

Φυσικά, πολλοί κάνουν εντέλει δυο παιδιά για να έχει το ένα την παρέα του άλλου και γιατί υπάρχει βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι "ένα ίσον κανένα".

Όσοι πια τολμάνε να κάνουν τρία ή και παραπάνω παιδιά, αντιμετωπίζονται είτε με θαυμασμό ("πώς τα βγάζετε πέρα", εννοώντας οικονομικά ή σε θέματα καθημερινής συμβίωσης) είτε με αποδοκιμασία ("σπέρνουν παιδιά που δεν μπορούν να θρέψουν", "το έκαναν για να βρουν πιο εύκολα δουλειά", κτλ).

Το θέμα είναι τι πραγματικά θέλει το ζευγάρι και κατά πόσο επιλέγουν συνειδητά και υπεύθυνα τον αριθμό των τέκνων τους.

Εννοώντας με αυτό αν έχουν κάνει οικογενειακό προγραμματισμό που λαμβάνει υπόψη το τι μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους για τη σωστή ανατροφή και διαπαιδαγώγησή τους.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι η πίεση του γύρω περιβάλλοντος για το πόσα παιδιά θα κάνει το ζευγάρι.
Όχι μόνο οι γονείς και τα πεθερικά, αλλά και οι φίλοι και οι γείτονες και οι άγνωστοι θα πουν την γνώμη τους:
"έχεις παιδιά;, όχι;! α, να βάλεις μπρος...άντε ακόμα;",

"μόνο ένα έχεις; να του κάνεις και αδελφάκι...και σύντομα κιόλας",
"δυο έχετε;-μπράβο, να σας ζήσουν, στα δυο να μείνετε, είναι καλά- δεν είναι καιροί για περισσότερα...",
"έχετε τρία;! τέσσερα;!, πωπω, χαρά στο κουράγιο σας!"...

Ειλικρινά, τα σχόλια δεν έχουν σταματημό.

Πού μπαίνουν τα όρια; Και πού σταματά η επίδραση του περιβάλλοντος και κυριαρχεί η καθαρή επιθυμία του ζεύγους; Δεν είναι ευδιάκριτα τα σύνορα.

Αυτό που θέλουμε, είναι δικιά μας επιθυμία ή έμμεση επιθυμία τρίτων που την κουβαλάμε μερικές φορές από όταν γεννιόμαστε;

Διότι είναι γνωστά και αποδεδειγμένα τα στερεότυπα που δύσκολα αποβάλλει κανείς και με τα οποία οι περισσότεροι στον δυτικό κόσμο έχουν ανατραφεί, τύπου τα κορίτσια να παίζουν με κούκλες και τα αγόρια με αυτοκινητάκια.

Α, και αυτό το θεϊκό που άκουσα μια φορά στην παιδική χαρά (καλοκαίρι 2012) από μια γιαγιά προς την εγγονή της: "Μη!!! Μην κάνεις τραμπάλα! Αυτό είναι μόνο για τα αγόρια!
Κατέβα αμέσως!"... Και η λίστα συνεχίζεται ως εξής: Τα κορίτσια να περιμένουν τον πρίγκηπα.

Ο γάμος είναι το happy end.

Τα αγόρια πρέπει να είναι δυνατά και να μην κλαίνε. Οι γυναίκες στην κουζίνα. Οι άντρες φέρνουν το φαί και το χρήμα στην οικογένεια.

Και πολλές ακόμα στερεοτυπικές αντιλήψεις, καλά κρυμμένες και βαθιά ριζωμένες.

Μόνο τα ανοιχτά μυαλά, η γνώση η θεωρητική και η επίγνωση της συμπεριφοράς μας, βοηθάνε στο ξερίζωμα τέτοιων αντιλήψεων.

Όπως κι αν έχει, την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να αποφασίσετε αν θα κάνετε ένα, δύο, τρία ή τέσσερα παιδιά, ας έχετε υπόψην ότι αυτή δεν είναι τελικά μια καθαρά δικιά σας απόφαση. Από την στιγμή που ζούμε, ανήκουμε και εξαρτιόμαστε από τη συγκεκριμένη κοινωνία μας, είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο να επηρεάζεται η σκέψη μας από τις γύρω συνθήκες και απόψεις.

Το ιδανικότερο είναι να μπορεί κανείς να φιλτράρει τις εξωτερικές επιδράσεις και αυτό είναι εφικτό μόνο μέσω της αυτογνωσίας.

Να προσπαθεί δηλαδή κανείς σε συνεχόμενο επίπεδο να αναγνωρίζει κάθε φορά τις δυνατότητες και τα όρια του εαυτού του, ώστε να διακρίνει τις δικές του επιθυμίες και ανάγκες από αυτές του/της συζύγου του και από αυτές των υπόλοιπων ανθρώπων γύρω του.

Έτσι, οι επιλογές του θα είναι συνειδητοποιημένες...

Πηγή: psychologia-oikogeneia.blogspot.gr

Μια 37χρονη Αφγανή αφηγείται την ιστορία της..

Έχοντας γεννηθεί σε πολύ φτωχή οικογένεια, οι γονείς της θεωρούσαν τον γάμο διέξοδο. Τώρα, όμως, δεν θέλει σε καμία περίπτωση οι κόρες της να ζήσουν το ίδιο.

Μια 37χρονη μητέρα πέντε παιδιών από το Αφγανιστάν, που παντρεύτηκε όταν ήταν ακόμα 7 ετών, εξηγεί τις καταστροφικές συνέπειες των παιδικών γάμων στη ζωή των ανήλικων κοριτσιών.

Η ίδια, μάλιστα, αφηγείται της ιστορία της στο σάιτ Sahar Speaks ως «η μητέρα του Spengul», εφόσον, κατά παράδοση, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικό της όνομα, παρά μόνο να συστηθεί ως η μαμά του πρώτου της παιδιού.

«Δεν θέλω οι κόρες μου να ζήσουν τους ίδιους περιορισμούς και τα ίδια προβλήματα που έχω ζήσει εγώ», αναφέρει, λοιπόν, η μητέρα του Spengul, η οποία ζει σήμερα μαζί με τα παιδιά της σε ένα βρώμικο χωριό έξω από την Καμπούλ.

«Θέλω να παντρευτούν όταν θα έχουν μεγαλώσει αρκετά. Όχι όταν θα είναι ακόμα ανήλικες».


«H μητέρα του Spengul» αφηγείται την ιστορία της και τις συνέπειες των παιδικών γάμων για τις γυναίκες.

Η συγκεκριμένη γυναίκα παντρεύτηκε σε ηλικία 7 ετών με έναν άνδρα που ήταν περίπου 25.

Οι γονείς της, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα φτωχοί, θεωρούσαν ότι αυτός ο γάμος θα της πρόσφερε οικονομική ανακούφιση και ένα είδος προστασίας. «Όμως, ήμουν παιδί.

Πώς μπορεί ένα παιδί να είναι ευτυχισμένο, χωρίς τη μητέρα και τον πατέρα του, σε ένα άγνωστο σπίτι»;

Στη συνέχεια, αποδείχθηκε ότι ο σύζυγός της είχε ψυχικές διαταραχές και, επιπλέον, ήταν εθισμένος στο όπιο.
Έτσι, η κοπέλα άρχισε να υποφέρει από εγκατάλειψη και αφόρητη μοναξιά.

Όταν της εμφανίστηκε η πρώτη της περίοδος, σε ηλικία 13 ετών, συνέλαβε το πρώτο τους παιδί. Όμως, το εφηβικό σώμα της δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί πλήρως και δεν ήταν έτοιμο για γέννα.
Επίσης, η ίδια δεν είχε χρήματα για επαρκές φαγητό και φάρμακα. Κι έτσι, το βρέφος πέθανε μετά από 4 μήνες.


Η γυναίκα σήμερα έχει τρεις κόρες.
Εδώ, φαίνεται η Ζαρμίνα, 2 ετών, και η Μπαγκζαμίνα, 10 ετών.

Όπως συμβαίνει συχνά στις ανήλικες μητέρες, έτσι κι εκείνη, μετά τη γέννα υπέφερε από προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με ειδικούς, η μητρότητα πριν την ηλικία των 18 ετών μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, αναιμία ή καρδιακές παθήσεις.

Η ίδια ήταν τυχερή που έζησε. Εξάλλου, το Αφγανιστάν έχει τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας νέων μητέρων στον κόσμο, κυρίως λόγω του εθίμου των παιδικών γάμων.

Η φτώχεια και η ελλιπής διατροφή επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Η συγκεκριμένη γυναίκα, λοιπόν, έμεινε ακόμα πιο μόνη της και με προβλήματα υγείας μετά τον θάνατο του πρώτου παιδιού της.
Και μόνο όταν, λίγα χρόνια αργότερα, ο σύζυγός της την απείλησε ότι θα παντρευόταν άλλη, εκείνη έκανε περισσότερα παιδιά, όπως τον, 11χρονο σήμερα, Spengul. «Είμαι χαρούμενη που έχω τα παιδιά μου.

Αλλιώς, δεν θα είχα καμία χαρά στη ζωή μου», εξηγεί.


Εικόνα του φτωχικού χωριού έξω από την Καμπούλ, στο οποίο μένει η οικογένεια.
Σήμερα, η «μητέρα του Spengul» έχει τρεις κόρες και δύο γιους, που δεν πηγαίνουν σχολείο, φορούν λερωμένα ρούχα και τρέφονται ελάχιστα. Το μικρότερο παιδί είναι 3 ετών.

Ο σύζυγός της εγκατέλειψε την οικογένεια πριν από 2,5 χρόνια χωρίς προειδοποίηση.
«Εξαφανίστηκε», εξηγεί η ίδια, υποθέτοντας ότι μπορεί να είναι και νεκρός. «Δεν βρέθηκε ποτέ το σώμα του».

Τώρα, εκείνη μένει μαζί με τα πεθερικά και τα παιδιά της σε ένα μικρό, κατεστραμμένο και παλιό σπίτι.

Για να βγάλει λίγα χρήματα, καθαρίζει σταφίδες. Για κάθε μπολ σταφίδες, κερδίζει 80 σεντς. Χρειάζεται μια ολόκληρη μέρα για να καθαρίσει ένα μπολ. Τα παιδιά της άλλες μέρες έχουν φαγητό, άλλες όχι.

Στο μεταξύ, οι παιδικοί γάμοι στο Αφγανιστάν συνεχίζονται.

Παρότι το 2009 θεσπίστηκε ένας νόμος που απαγόρευε τους γάμους πριν από την ηλικία των 16 ετών για τα κορίτσια και των 18 για τα αγόρια, το έθιμο διατηρείται και οι δράστες σπάνια τιμωρούνται.
Όπως οι ίδιες οι γυναίκες περιγράφουν, οι παιδικοί γάμοι είναι αποδεκτοί ως τρόπος ζωής και ως μέρος της ταυτότητας και των παραδόσεων των Αφγανών.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη γυναίκα τονίζει ότι ο γάμος σε τόσο μικρή ηλικία είναι καταστροφικός, τόσο για τα ίδια τα κορίτσια, όσο και για τα παιδιά που θα κάνουν. Και το μεγαλύτερο όνειρό της είναι να στείλει τις κόρες της στο σχολείο, μήπως και καταφέρουν να τα αποφύγουν όλα αυτά.

πηγή: womantoc.gr

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε παιδί έχει το δικό του ταλέντο!

Ας το ανακαλύψουμε και ας το ενισχύσουμε!

 

 

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…