×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168
JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170

Ορίζονται ως Ολοήμερα από το σχολικό έτος 2013-2014, χωρίς αύξηση του συνολικού
αριθμού των οργανικών θέσεων δασκάλων της χώρας, τα είκοσι εννέα (29) Δημοτικά
Σχολεία με τριάντα εννέα (39) Ολοήμερα Τμήματα

Επίσης μετατρέπονται εκατόν δεκατρία (113) Νηπιαγωγεία σε Ολοήμερα με εκατόν είκοσι (120) Ολοήμερα Τμήματα, από το σχολικό έτος 2013-2014, χωρίς αύξηση του συνολικού αριθμού των οργανικών θέσεων νηπιαγωγών της χώρας

 

Κάντε κλικ στα συνημμένα αρχεία για να δείτε ποια είναι αυτά τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.

Η είσοδος του παιδιού μας στη μουσική εκπαίδευση πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσουμε το παιδί να αναπτύξει θετική στάση απέναντι στη μουσική. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία; Πώς θα επιλέξω τον πρώτο δάσκαλο μουσικής για το παιδί μου; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να αρχίσουν ν' ασχολούνται με τη μουσική.

 

Το δυναμικό του παιδιού είναι απεριόριστο και μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τον τρόπο που ανατρέφεται και καλλιεργείται. Έτσι, ένα περιβάλλον γενναιόδωρο και εγκάρδιο μπορεί να βοηθήσει το παιδί να δημιουργήσει, να δράσει, να μάθει και να χαρεί με τη μουσική.

 

Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει η ενασχόληση του παιδιού με τη μουσική;

Στο στάδιο που τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν και η ακουστική τους ικανότητα είναι γι’ αυτό το λόγο πολύ ευαισθητοποιημένη, είναι ακριβώς μια χρονική στιγμή που το παιδί μπορεί ν’ αρχίσει μουσική.

Οποιοδήποτε θέμα μπορεί να διδαχτεί σε οποιαδήποτε ηλικία σε οποιοδήποτε παιδί, αρκεί η γνώση να είναι προσαρμοσμένη στο επίπεδο ανάπτυξης του παιδιού. Υπάρχουν πλέον κατάλληλες μέθοδοι για πολύ μικρές ηλικίες, τις οποίες θα παρουσιάσουμε σε επόμενα άρθρα. Γι’ αυτό και ο ρόλος του δασκάλου είναι να δημιουργήσει ένα μουσικό περιβάλλον που θα διευκολύνει την ανάπτυξη των μαθησιακών δυνατοτήτων του παιδιού.

 

Το δεύτερο θέμα που απασχολεί τους γονείς είναι πώς θα επιλέξουν τον πρώτο δάσκαλο μουσικής του παιδιού τους.

Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να επιλέξουμε δάσκαλο μουσικής για το παιδί μας. Ωστόσο, οι πιο απλές και συγχρόνως ουσιαστικές συμβουλές που μπορούμε να δώσουμε είναι:

Οι συστάσεις είναι ένας τρόπος αρκεί να συνδυαστεί με καλή επικοινωνία τόσο του καθηγητή με το παιδί όσο και του καθηγητή με το γονέα (ιδιαίτερα στις πολύ μικρές ηλικίες).

Εννοείται πως ο καθηγητής πρέπει να έχει τα τυπικά προσόντα, αλλά για την πρόοδο και την ανάπτυξη ενός παιδιού καθοριστικό ρόλο παίζει η προσωπικότητα του καθηγητή και η επικοινωνία που μπορεί να αναπτύξει με το παιδί.

Όπως και να έχει, όταν ένας γονέας επιλέγει το δάσκαλο του παιδιού του και το μουσικό περιβάλλον του, πρέπει να θυμάται πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά στην ατμόσφαιρα που υπάρχει γύρω τους.

Χρειάζεται να νιώθουν μια φιλική ένταση και μια θερμή προσοχή για ν’ ανθίσουν με τρόπο ελεύθερο και φυσικό!!!

---------------------

Γράφει η Κατερίνα Παπαδάκου

Καθηγήτρια πιάνου και ανώτερων θεωρητικών της μουσικής, ιδρύτρια της ομάδας musicArte

 

Υπάρχουν αρκετοί γονείς που ενδιαφέρονται για τη μουσική και αναγνωρίζουν τη σημασία που έχει για τη σφαιρική πνευματική ανάπτυξη και την καλλιέργεια των παιδιών τους. Έτσι, αργά ή γρήγορα αντιμετωπίζουν το ερώτημα Πώς θα φέρω το παιδί μου κοντά στη μουσική;

Υπάρχουν τρεις (3) βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορουν οι γονείς να φέρουν το παιδί τους κοντά στη μουσική ξεκινώντας μάλιστα από τη βρεφική ηλικία και προσχολική ηλικία:

 

 • Ένα παιδί από τη βρεφική του ακόμη ηλικία είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται με τις αισθήσεις του και να εκφράζει προτιμήσεις. Σε αυτές τις προτιμήσεις ένας γονέας μπορεί να παρέμβει. Να φροντίσει δηλαδή ώστε «τα πρώτα ακούσματα» που θα έχει το παιδί του να είναι τέτοια που να ανταποκρίνονται στο περιβάλλον που ζει και μεγαλώνει το παιδί, διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα των πρώτων μουσικών του εμπειριών.

 

 • Είναι ωραίο οι γονείς ν’ ακούν μουσική μαζί με το παιδί τους, να μοιράζονται την εμπειρία της ακρόασης και να εμβαθύνουν στη μουσική που ακούν. Μπορούν να μιλήσουν για τα μουσικά όργανα που ακούν, για τα συναισθήματα που τους γεννά αυτή η μουσική, για το ύφος της μουσικής κ.ά.

 

 • Από την προσχολική ήδη ηλικία σημαντική εμπειρία για ένα παιδί είναι και η παρακολούθηση μιας συναυλίας ή μουσικής παράστασης. Ο ζωντανός ήχος, η παρουσία μιας ορχήστρας, η ύπαρξη του κοινού – η αίσθηση δηλαδή ότι μοιραζόμαστε την ίδια εμπειρία με άλλους ανθρώπους – είναι όλα καθοριστικά για ένα παιδί.

 

Είναι ωραίο οι γονείς να δημιουργούν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο το παιδί θα έρχεται σε επαφή με τη μουσική αβίαστα και θα έχει την ευκαιρία να την απολαμβάνει, αν είναι δυνατόν κάθε μέρα.

Αν ένα παιδί αποκτήσει καλή σχέση με τη μουσική από πολύ νωρίς, είναι πιθανό να θελήσει ν’ αρχίσει κάποιο όργανο ή ν’ αντιδράσει θετικά σε μια σχετική πρόταση από το γονέα του.

 

---------------------

Γράφει η Κατερίνα Παπαδάκου

Καθηγήτρια πιάνου και ανώτερων θεωρητικών της μουσικής, ιδρύτρια της ομάδας musicArte

 

 

------------

πηγή φωτογραφικού υλικού: http://ak7.picdn.net/shutterstock/videos/597457/preview/stock-footage-footage-in-high-definition-of-young-parents-and-little-son-listeninf-to-music-on-bed-at-home.jpg

 

Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των προγραμμάτων του, για την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-14, θα λειτουργήσει Αθλητικές Ακαδημίες:

 • καλαθοσφαίρισης,
 • ποδοσφαίρου,
 • πετοσφαίρισης,
 • τένις,
 • κλασικού αθλητισμού,
 • ενόργανης γυμναστικής
 • και καράτε

για όλα τα παιδιά (αγόρια - κορίτσια) ηλικίας 6-12 ετών.

 

Σκοπός των ακαδημιών είναι η σωστή εκμάθηση των βασικών στοιχείων των αθλημάτων και η ανάπτυξη της φυσικής και ψυχικής υγείας των παιδιών. Οι δραστηριότητες θα γίνονται στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο του Α.Π.Θ. σε άριστο περιβάλλον με καθαρούς αθλητικούς χώρους, από έμπειρους προπονητές και πρωτότυπο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Παράλληλα με το πρόγραμμα των αθλητικών ακαδημιών θα υπάρχει και το πρόγραμμα μουσικοκινητικής αγωγής για παιδιά ηλικίας 4-6.

Επιπλέον δίνεται  η δυνατότητα στους γονείς - συνοδούς να γυμνάζονται στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο την ώρα που τα παιδιά τους συμμετέχουν στα προγράμματα των Ακαδημιών (το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει βελτίωση φυσικής κατάστασης, γενική ενδυνάμωση: διάδρομος, ποδήλατο, κωπηλατικές μηχανές, μηχανήματα ενδυνάμωσης).

 

----------------

Ώρες λειτουργίας για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14: Θα ανακοινωθούν

Οι Ακαδημίες θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου (Γ΄ Σεπτεμβρίου με Αγίου Δημητρίου γωνία).

Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν από τις 2/09/2013  και θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά (http://www.auth.gr/gym-academies-registration)

 

_____________________________________________________

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Για γονείς που δεν έχουν σχέση εργασίας με το ΑΠΘ

 -Το κόστος συμμετοχής στην Ακαδημία είναι 75 € το εξάμηνο:

-Κόστος συμμετοχής για 2 παιδιά 140 € και για 3 παιδιά και άνω 180€ το εξάμηνο

-Επιπλέον άθλημα 40€/εξάμηνο

Για γονείς φοιτητές του ΑΠΘ ή για γονείς που έχουν εργασιακή σχέση με το ΑΠΘ

-Το κόστος συμμετοχής στην Ακαδημία είναι 65 € το εξάμηνο για 1 παιδί

-Κόστος συμμετοχής για 2 παιδιά 120 € και για 3 παιδιά και άνω 150€ το εξάμηνο

-Επιπλέον άθλημα 40€/εξάμηνο

 

ΣΧετικά με τον Κανονισμό-Πλαίσιο λειτουργίας διαβάστε το συνημμένο αρχείο

Πολλά παιδιά στην εφηβεία νιώθουν ανασφάλεια και αβεβαιότητα, καθώς αντιλαμβάνονται ότι οι ελευθερίες που σταδιακά κατακτούν συνοδεύονται από προκλήσεις και ευθύνες. Η αυτοεκτίμηση στον έφηβο εξαρτάται και από τους γονείς.

Οι γονείς πρέπει στη διάρκεια της εφηβείας να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους με τρόπο που θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν τον εαυτό τους σε βάθος και να αποκτήσουν θετική αυτοεικόνα.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν έναν έφηβο να χτίσει την αυτοεκτίμησή του;

Διαβάστε βασικές συμβουλές που μπορείτε να έχετε ως οδηγό της συμπεριφοράς σας.

 

 • Να είστε παρόντες: Δώστε προσοχή σε αυτά που σας λέει και κυρίως σε αυτά που κάνει το παιδί. Αφιερώστε χρόνο στο να ακούσετε σκέψεις και προβληματισμούς. Δείξτε κατανόηση για τα συναισθήματά του. Σεβαστείτε την προσωπικότητα που προσπαθεί το παιδί σας να διαμορφώσει σε αυτή την κρίσιμη ηλικιακά, φάση της ζωής του.

 

 • Δείξτε το ενδιαφέρον σας χωρίς πίεση: Το παιδί σε αυτή την φάση έχει ανάγκη από το δικό του χώρο, τον ιδιωτικό. Αυτό μπορεί να εκφραστεί με αποστασιοποίηση και τάση για μυστικοπάθεια. Δεν σημαίνει πως θέλει να σας κρύψει κάτι. Ψάχνει τρόπο να κερδίσει την ανεξαρτητοποίησή του, να οριοθετήσει την οντότητά του. Γι' αυτό κάντε τις ερωτήσεις σας με ήρεμο ενδιαφέρον και όχι ελεγκτικά.

 

 • Μιλήστε μαζί του με ειλικρίνεια: Μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί του για διάφορα θέματα που το απασχολούν, κυρίως αυτά που αφορούν τις φιλικές σχέσεις, τις παρέες συνομηλίκων και τις ερωτικές του ανησυχίες. Μιλήστε του για τις δικές σας εμπειρίες, δώστε του παραδείγματα και έμμεσα συμβουλές που θα το βοηθήσουν να χειριστεί καταστάσεις που ενδεχομένως το αγχώνουν.

 

 • Οριοθετείστε τη σχέση σας: Θέστε ξεκάθαρους κανόνες για απλά πράγματα εξηγώντας με λογικά επιχειρήματα τους λόγους που αναμένετε συγκεκριμένη συμπεριφορά από εκείνο. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δυσπιστία του και την τάση για αμφισβήτηση μόνο αν εσείς είστε σταθεροί στις αποφάσεις σας και υπάρχει συνέπεια στα λόγια και στα έργα σας.

-----------------------------------------

 Γράφει η Ευτυχία Κατσανδρή (Κοινωνιολόγος – Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Το parentbook σας προτείνει να δοκιμάσετε παραμυθένιες συνταγές με την υπογραφή της Κάρμεν Ρουγγέρη.

Αν προσθέσεις 1kg εμπνευσμένα παραμύθια, 500gr. μοναδικές συνταγές μαγειρικής, 2 κουταλιές του γλυκού τρυφερή εικονογράφηση και πολλά κιλά παιδικής φαντασίας θα έχεις στο τέλος το καλύτερο μίγμα για την πιο επιτυχημένη "Παραμυθομαγειρική".

Το parentbook σας προτείνει τέσσερα (4) βιβλία από τη μοναδική Κάρμεν Ρουγγέρη για μικρούς και μεγάλους.

Τα βιβλία αυτά με τον ευρηματικό συνδυασμό παραμυθιών και συνταγών μαγειρικής μαθαίνουν στα παιδιά μας με απλό κα διασκεδαστικό τρόπο να τρώνε όλες τις τροφές!!! Δοκιμάστε τα!!!!

 

-------------------------------

Η αρχική τιμή και για τα 4 βιβλία είναι 50 ευρώ, αλλά το parentbook έχει εξασφαλίσει για τους φίλους του έκπτωση 20%!

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα με θέμα "Κάρμεν Ρουγγέρη".

Εμείς θα σας στείλουμε έναν μοναδικό εκπτωτικό κωδικό που θα χρησιμοποιήσετε κατά την παραγγελία σας από το fotonio.gr (τηλ. 210.92.49.292).

Εάν δεν είστε ήδη μέλος του parentbook, κάντε εγγραφή χρήστη στο http://parentbook.gr/user/register. Η εγγραφή είναι δωρεάν. Με αυτήν θα μπορείτε να λαμβάνετε τα νέα μας και τις προσφορές μας και να εξασφαλίσετε ακόμα περισσότερα προνόμια στο μέλλον.

---------------------------------------

 

1ο βιβλίο Παραμυθoμαγειρική- Τα Αγαπημένα. Δείτε λεπτομέρειες στο http://www.fotonio.gr/store/viewItem.asp?idProduct=1965&bp=0&vd=1

 

2ο βιβλίο Παραμυθoμαγειρική- Τα Δυνατά. Δείτε λεπτομέρειες στο http://www.fotonio.gr/store/viewItem.asp?idProduct=1970&bp=0&vd=1

 

 

3ο βιβλίο Παραμυθoμαγειρική- Τα Παρεξηγημένα. Δείτε λεπτομέρειες στο http://www.fotonio.gr/store/viewItem.asp?idProduct=1975&bp=0&vd=1

 

 

4ο βιβλίο Παραμυθoμαγειρική- Τα Πράσινα. Δείτε λεπτομέρειες στο http://www.fotonio.gr/store/viewItem.asp?idProduct=1976&bp=0&vd=1

 

 

Η Πηνελόπη Δέλτα φώτισε τα παιδικά μας χρόνια, τα κατοίκησε και τα ενθάρρυνε δίνοντας “όνομα” –και μια σπάνια αύρα- στα ανείπωτα της ψυχής. Κι αν η γενιά μας στρέφει ακόμη το βλέμμα της νοσταλγικά σ’ εκείνα τα αναγνώσματα, οι τάξεις των νεόκοπων αναγνωστών ούτε λιγότερο πυκνές είναι ούτε λιγότερο ένθερμες.

ΖΥΡΑΝΝΑ ΖΑΤΕΛΗ
 
Το parentbook πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξουμε τους πνευματικούς ορίζοντες των παιδιών μας, να τα βοηθήσουμε να εκτιμήσουν τις δυνατότητες της γλώσσας και να τους καλλιεργήσουμε "ωραίες συνήθειες" είναι η λογοτεχνία.
 
Βιβλία που δεν μπορεί να λείπουν από την παιδική-νεανική βιβλιοθήκη και τα προτείνουμε με ιδιαίτερη θέρμη είναι τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα.
 
---------------------------

 

Η αρχική τιμή και για τα 4 βιβλία είναι 50 ευρώ, αλλά το parentbook έχει εξασφαλίσει για τους φίλους του έκπτωση 20%!

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα (email) με θέμα "Πηνελόπη Δέλτα".

Εμείς θα σας στείλουμε έναν μοναδικό εκπτωτικό κωδικό που θα χρησιμοποιήσετε κατά την παραγγελία σας από το fotonio.gr (τηλ. 210.92.49.292).

Εάν δεν είστε ήδη μέλος του parentbook, κάντε εγγραφή χρήστη στο http://parentbook.gr/user/register. Η εγγραφή είναι δωρεάν. Με αυτήν θα μπορείτε να λαμβάνετε τα νέα μας και τις προσφορές μας και να εξασφαλίσετε ακόμα περισσότερα προνόμια στο μέλλον.

 

-------------------------------------

 
1ο βιβλίο! Παραμύθι χωρίς όνομα. Δείτε λεπτομέρειες στο http://www.fotonio.gr/store/viewItem.asp?idProduct=1938&bp=0&vd=1
 
 
 
 
2ο βιβλίο: Ο Τρελαντώνης. Δείτε λεπτομέρειες στο http://www.fotonio.gr/store/viewItem.asp?idProduct=1939&bp=0&vd=1
 
 
 
 
3ο βιβλίο: Ο Μάγκας. Δείτε λεπτομέρειες στο http://www.fotonio.gr/store/viewItem.asp?idProduct=1940&bp=0&vd=1
 
 
 
 
 
 
4ο βιβλίο: Στα μυστικά του βάλτου. Δείτε λεπτομέρειες στο http://www.fotonio.gr/store/viewItem.asp?idProduct=1947&bp=0&vd=1
 
  
 
 

 

Η μουσική είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής των περισσότερων ανθρώπων. Ακούμε μουσική, τραγουδάμε, χορεύουμε, δημιουργούμε ήχους. Η μουσική αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στη ζωή μας, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, να διασκεδάσουμε, να επικοινωνήσουμε, αλλά και να αποκτήσουμε γνώσεις. Όμως, η σημασία της μουσικής στη ζωή των παιδιών μας είναι ένα ξεχωριστό θέμα.

 

Ειδικά για ένα παιδί η ενασχόληση με τη μουσική είναι στοιχείο που συμβάλει πολλαπλά στην ανάπτυξή του.

Η μουσική ενισχύει τη σφαιρική ανάπτυξη του παιδιού, γιατί προάγει τόσο την πνευματική όσο και τη συναισθηματική ανάπτυξη.

Ένα παιδί που μαθαίνει μουσική βελτιώνει την προσοχή του, οξύνει τη μνήμη του, οργανώνει και συγκεντρώνει τη σκέψη του και μαθαίνει να εστιάζει στην επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων κάθε φορά. Δεδομένου ότι αυτές είναι ικανότητες που μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλες περιοχές της μαθητικής ζωής του παιδιού, το μάθημα της «μουσικής» είναι πιο ουσιαστικό απ΄ όσο ίσως φανταζόμαστε.

Επιπλέον, η μουσική βοηθά τα παιδιά να έρθουν σ’ επαφή με τα συναισθήματά τους και τους επιτρέπει να τα εκφράζουν, διαδικασία μέσα από την οποία αναπτύσσουν την αυτογνωσία.

 

Ειδικά για τα πολύ μικρά παιδιά, η μουσική έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία ως στοιχείο της καθημερινότητάς τους.

Στην προσχολική ηλικία και την πρώτη σχολική ηλικία, ο εσωτερικός κόσμος του παιδιού είναι εύπλαστος και τρυφερός, ενώ η ικανότητά του να εκφραστεί με λέξεις δεν είναι αρκετά αναπτυγμένη. Η μουσική όμως είναι ένας απλός τρόπος να εκφράσει τα συναισθήματα και τις ανάγκες του. Οι νότες γίνονται ο οδηγός του και η πρώτη βάση για να προσεγγίσει συναισθήματα και έννοιες της ζωής που θα κατανοήσει μεγαλώνοντας.

Η επιτυχία ενός παιδιού σε μια μουσική δραστηριότητα (π.χ. σε μια εκδήλωση) του δίνει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση, για να απελευθερωθεί και να δείξει τις ικανότητές του.

Το κυριότερο όμως είναι ότι η μουσική δίνει στα παιδιά χαρά. Τα παιδιά αντλούν χαρά από το άκουσμα μιας αγαπημένης μελωδίας που παίζουμε εμείς οι ίδιοι ή που εκείνα δημιουργούν και χαρίζουν στον εαυτό τους και σε αυτούς που αγαπούν.

---------------------

Γράφει η Κατερίνα Παπαδάκου

Καθηγήτρια πιάνου και ανώτερων θεωρητικών της μουσικής, ιδρύτρια της ομάδας musicArte

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…