×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170

Η WELT ON LINE μίλησε με τον Πινέδα για τη μάθηση, την «καθυστέρηση» και για τα υπερπροστρατευμένα παιδιά

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ – ΔΥΣΛΕΞΙΑ – ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Η παρορμητικότητα (ή αυθορμητισμός), είναι ένα στοιχείο της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από την τάση ενός ατόμου να ξεκινάει μια συμπεριφορά χωρίς επαρκή προνοητικότητα ως προς τις συνέπειες των πράξεών του, ενεργεί δηλαδή υπό την παρόρμηση της στιγμής.

«Δεν θέλει τα μακρυμάνικα ρούχα, κλαίει όταν τον κουρεύουν, δεν αντέχει να τον χαϊδεύουν, κλείνει τα αφτιά του και φωνάζει όταν ανάβω το ραδιόφωνο, θέλει συγκεκριμένες τροφές...

Λουλούδια και λεωφορεία. Πως βιώνει τον κόσμο ένα παιδί που πάσχει από σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής;

Συγκεντρώνεται δύσκολα όμως η προσοχή του εστιάζει σε πράγματα που εμείς ίσως δεν θα παρατηρούσαμε εύκολα.

Η φαντασία του είναι ζωντανή. Είναι δυνατό και ευαίσθητο. Ένα παιδί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) βλέπει τον κόσμο διαφορετικά από εμάς.
Το animation βίντεο Falling Letters του Σουηδού Erik Rosenlund, μας δείχνει τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός τέτοιου, υπέροχου παιδιού ώστε να κατανοήσουμε τη διαφορετικότητα.Πηγή: www.doctv.gr

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η πλειοψηφία των παιδιών ηλικίας 3-5 ετών παρουσιάζουν δυσκολίες στην άρθρωση και την φωνολογία.

Με άλλα λόγια τα περισσότερα παιδιά δεν μιλούν καθαρά είτε επειδή δεν μπορούν να πουν ορισμένα γράμματα και ήχους, είτε επειδή αλλοιώνουν τους ήχους αυτούς.

Διαβάστε ακόμη: 10 Πράγματα Που Θα Ήθελε Ένα Παιδί Να Γνωρίζετε Για Τον Αυτισμό Κύριο

Επιπλέον, μπορεί να αλλάζουν την σειρά των συλλαβών ή να παραλείπουν συλλαβές κυρίως τις πολυσύλλαβες λέξεις (χωλημένος αντί στεναχωρημένος). Μια ακόμα δυσκολία που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί προσχολικής ηλικίας ή σχολικής ηλικίας είναι η διαταραχή στη ροή ομιλίας δηλαδή, ο γνωστός τραυλισμός ή αντίθετα ταχυλαλία. Σε αυτή την περίπτωση, σημαντικό παράγοντα παίζει η ηλικία της εμφάνισης της διαταραχής, το εύρος και η διάρκεια αυτής.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου τα παιδιά χρειάζονται ενίσχυση σε περισσότερους γνωστικούς τομείς, όπως το λεξιλόγιο, τη δομή των προτάσεων, τη κατανόηση, την περιγραφή κλπ. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον τομέα της εργοθεραπείας, καθώς ολοένα κα περισσότερα παιδιά παρατηρούνται με διάσπαση προσοχής και αδυναμία στη λεπτή και αδρή κινητικότητα.


 

Γεωργία Θωμαδάκη

stoxeuw-ypiresies

 

stoxeuw-logo-10

1. Είμαι παιδί σαν όλα τα άλλα και βρίσκομαι συνεχώς σε εξέλιξη: ο αυτισμός είναι ένα μέρος του εαυτού μου, έχω κι εγώ σκέψεις, συναισθήματα, προτιμήσεις, ιδέες, ταλέντα και όνειρα.

2. Οι αισθήσεις μου είναι εκτός συγχρονισμού: αυτό σημαίνει ότι αξιοθέατα, ήχοι, μυρωδιές, γεύσεις και υφές χωρίς καμία προειδοποίηση μπορεί να είναι επώδυνα για μένα

3. Δεν ειμαι σε θέση να ακούω οδηγίες, όταν μου απευθύνεστε από μακριά (κάπου μέσα στο χώρο) χωρίς να με κοιτάτε και να σας κοιτάω. Ελάτε κοντά, ώστε να στρέψω την προσοχή μου σε σας και μιλήστε μου με απλά λόγια.

4. Ερμηνεύω τη γλώσσα κυριολεκτικά, άρα μη μου μιλάτε με ρητά, ιδιωματισμούς, λογοπαίγνια, συμπεράσματα, μεταφορές διότι με μπερδεύετε.

5. Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί μου με διαφορετικούς τρόπους- είναι δύσκολο για μένα να σας περιγράψω τι θέλω και δεν έχω τρόπο να περιγράψω τα συναισθήματά μου.

6. Είμαι οπτικά προσανατολισμένος/η- δείξτε μου πώς να κάνω κάτι και μη μου το λέτε απλά. Και να είστε προετοιμασμένοι να μου το δείξετε πολλές φορές. Η επαναλαμβανόμενη πρακτική εξάσκηση με βοηθά να μαθαίνω.

7. Εστιάστε στο "τι μπορώ να κάνω" και ΟΧΙ στο "τι δε μπορώ". Όπως κάθε άτομο έτσι κι εγώ δε μπορώ να μαθαίνω σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αισθάνομαι ότι δεν είμαι καλός/ή και δε τα καταφέρνω. Ψάξτε τα δυνατά μου σημεία και θα τα βρείτε.

8. Βοηθήστε στις κοινωνικές μου αλληλεπιδράσεις: μπορεί να φαίνεται ότι δε θέλω να παίξω με άλλα παιδιά, αλλά στνη πραγματικότητα δε γνωρίζω πώς να ξεκινήσω μια συζήτηση ή να ενταχθώ στο παιχνίδι.

9. Προσπαθήστε να προσδιορίσετε τι προκαλεί τις "καταρρεύσεις μου- εκρήξεις θυμού". Είναι πιο επώδυνες για μένα απ' ό,τι για σας. Αυτό συμβαίνει διότι μια από τις αισθήσεις μου έχει πάθει υπερφόρτωση ή επειδή έχω ξεπεράσει το όριο των κοινωνικών μου δυνατοτήτων. Αν μπορείτε να καταλάβετε τις αιτίες των καταρρεύσεων μου, τότε αυτές μπορεί να αποφευχθούν.

10. Αγαπήστε με για αυτό που είμαι και όχι γι' αυτό που προσδοκάτε να γίνω. Δεν επέλεξα εγώ τον αυτισμό, γι' αυτό χρειάζομαι καθημερινή υποστήριξη και καθοδήγηση, δείτε τον αυτισμό μου σαν μια διαφορετική ικανότητα και ΟΧΙ αναπηρία. Να ξέρετε ότι βασίζομαι σε σάς και είστε το θεμέλιο για την επιτυχία μου!

 


 

Γεωργία Θωμαδάκη

stoxeuw-ypiresies

 

stoxeuw-logo-10

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…