×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170
JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Λουλούδια και λεωφορεία. Πως βιώνει τον κόσμο ένα παιδί που πάσχει από σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής;

Συγκεντρώνεται δύσκολα όμως η προσοχή του εστιάζει σε πράγματα που εμείς ίσως δεν θα παρατηρούσαμε εύκολα.

Η φαντασία του είναι ζωντανή. Είναι δυνατό και ευαίσθητο. Ένα παιδί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) βλέπει τον κόσμο διαφορετικά από εμάς.
Το animation βίντεο Falling Letters του Σουηδού Erik Rosenlund, μας δείχνει τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός τέτοιου, υπέροχου παιδιού ώστε να κατανοήσουμε τη διαφορετικότητα.



Πηγή: www.doctv.gr

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η πλειοψηφία των παιδιών ηλικίας 3-5 ετών παρουσιάζουν δυσκολίες στην άρθρωση και την φωνολογία.

Με άλλα λόγια τα περισσότερα παιδιά δεν μιλούν καθαρά είτε επειδή δεν μπορούν να πουν ορισμένα γράμματα και ήχους, είτε επειδή αλλοιώνουν τους ήχους αυτούς.

Διαβάστε ακόμη: 10 Πράγματα Που Θα Ήθελε Ένα Παιδί Να Γνωρίζετε Για Τον Αυτισμό Κύριο

Επιπλέον, μπορεί να αλλάζουν την σειρά των συλλαβών ή να παραλείπουν συλλαβές κυρίως τις πολυσύλλαβες λέξεις (χωλημένος αντί στεναχωρημένος). Μια ακόμα δυσκολία που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί προσχολικής ηλικίας ή σχολικής ηλικίας είναι η διαταραχή στη ροή ομιλίας δηλαδή, ο γνωστός τραυλισμός ή αντίθετα ταχυλαλία. Σε αυτή την περίπτωση, σημαντικό παράγοντα παίζει η ηλικία της εμφάνισης της διαταραχής, το εύρος και η διάρκεια αυτής.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου τα παιδιά χρειάζονται ενίσχυση σε περισσότερους γνωστικούς τομείς, όπως το λεξιλόγιο, τη δομή των προτάσεων, τη κατανόηση, την περιγραφή κλπ. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον τομέα της εργοθεραπείας, καθώς ολοένα κα περισσότερα παιδιά παρατηρούνται με διάσπαση προσοχής και αδυναμία στη λεπτή και αδρή κινητικότητα.


 

Γεωργία Θωμαδάκη

stoxeuw-ypiresies

 

stoxeuw-logo-10

1. Είμαι παιδί σαν όλα τα άλλα και βρίσκομαι συνεχώς σε εξέλιξη: ο αυτισμός είναι ένα μέρος του εαυτού μου, έχω κι εγώ σκέψεις, συναισθήματα, προτιμήσεις, ιδέες, ταλέντα και όνειρα.

2. Οι αισθήσεις μου είναι εκτός συγχρονισμού: αυτό σημαίνει ότι αξιοθέατα, ήχοι, μυρωδιές, γεύσεις και υφές χωρίς καμία προειδοποίηση μπορεί να είναι επώδυνα για μένα

3. Δεν ειμαι σε θέση να ακούω οδηγίες, όταν μου απευθύνεστε από μακριά (κάπου μέσα στο χώρο) χωρίς να με κοιτάτε και να σας κοιτάω. Ελάτε κοντά, ώστε να στρέψω την προσοχή μου σε σας και μιλήστε μου με απλά λόγια.

4. Ερμηνεύω τη γλώσσα κυριολεκτικά, άρα μη μου μιλάτε με ρητά, ιδιωματισμούς, λογοπαίγνια, συμπεράσματα, μεταφορές διότι με μπερδεύετε.

5. Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί μου με διαφορετικούς τρόπους- είναι δύσκολο για μένα να σας περιγράψω τι θέλω και δεν έχω τρόπο να περιγράψω τα συναισθήματά μου.

6. Είμαι οπτικά προσανατολισμένος/η- δείξτε μου πώς να κάνω κάτι και μη μου το λέτε απλά. Και να είστε προετοιμασμένοι να μου το δείξετε πολλές φορές. Η επαναλαμβανόμενη πρακτική εξάσκηση με βοηθά να μαθαίνω.

7. Εστιάστε στο "τι μπορώ να κάνω" και ΟΧΙ στο "τι δε μπορώ". Όπως κάθε άτομο έτσι κι εγώ δε μπορώ να μαθαίνω σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αισθάνομαι ότι δεν είμαι καλός/ή και δε τα καταφέρνω. Ψάξτε τα δυνατά μου σημεία και θα τα βρείτε.

8. Βοηθήστε στις κοινωνικές μου αλληλεπιδράσεις: μπορεί να φαίνεται ότι δε θέλω να παίξω με άλλα παιδιά, αλλά στνη πραγματικότητα δε γνωρίζω πώς να ξεκινήσω μια συζήτηση ή να ενταχθώ στο παιχνίδι.

9. Προσπαθήστε να προσδιορίσετε τι προκαλεί τις "καταρρεύσεις μου- εκρήξεις θυμού". Είναι πιο επώδυνες για μένα απ' ό,τι για σας. Αυτό συμβαίνει διότι μια από τις αισθήσεις μου έχει πάθει υπερφόρτωση ή επειδή έχω ξεπεράσει το όριο των κοινωνικών μου δυνατοτήτων. Αν μπορείτε να καταλάβετε τις αιτίες των καταρρεύσεων μου, τότε αυτές μπορεί να αποφευχθούν.

10. Αγαπήστε με για αυτό που είμαι και όχι γι' αυτό που προσδοκάτε να γίνω. Δεν επέλεξα εγώ τον αυτισμό, γι' αυτό χρειάζομαι καθημερινή υποστήριξη και καθοδήγηση, δείτε τον αυτισμό μου σαν μια διαφορετική ικανότητα και ΟΧΙ αναπηρία. Να ξέρετε ότι βασίζομαι σε σάς και είστε το θεμέλιο για την επιτυχία μου!

 


 

Γεωργία Θωμαδάκη

stoxeuw-ypiresies

 

stoxeuw-logo-10

Η δυσαριθμησία είναι μια μαθησιακή δυσκολία στα μαθηματικά. Τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες στα μαθηματικά δε σημαίνει πως έχουν χαμηλή νοημοσύνη. Αντιθέτως, είναι πολύ έξυπνα.

Γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να τα βοηθήσουν ώστε ακολουθώντας ορισμένα έξυπνα βήματα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που συναντούν να μπουν πιο εύκολα στον μαγικό κόσμο των μαθηματικών.

 

Τα υλικά μου: μολύβια, χαρτιά, μαρκαδόροι, κόλλα, κύβοι, άβακας, υλικά κουζίνας

 

1ο βήμα: Μαθαίνω πρόσθεση και αφαίρεση

-μαθαίνω να ξεχωρίζω τα σύμβολα των πράξεων («για την πρόσθεση και « για την αφαίρεση).

-μαθαίνω τη χρησιμότητα της κάθε πράξης. Παίρνω ένα βαζάκι και ένα κουτί, χάντρες ή βόλους ή φασόλια. Βάζω π.χ.) 6 φασόλια στο βαζάκι και 3 φασόλια στο κουτί, τα μετράω όλα μαζί  και βρίσκω το συνολικό αποτέλεσμα (6+3=9). Ύστερα, βγάζω 2 φασόλια από το βαζάκι και μετράω πόσα έμειναν (6-2=4). Κάνω το ίδιο και με τα φασόλια στο κουτί, βγάζοντας 1 (3-1=2). Τέλος, προσθέτω πάλι τα φασόλια στο βαζάκι και στο κουτί και βλέπω πόσα περίσσεψαν.

-μαθαίνω να κάνω πρόσθεση με ζευγάρια όμοιων αριθμών, π.χ.) 4+4=8, 6+6=12.

-μαθαίνω να κάνω πρόσθεση και αφαίρεση με αριθμούς που δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα, π.χ.) 6 : 4+2= 6, 3+3=6, 5+1=6, 7-1=6, 9-3=6

-μαθαίνω πως οι πράξεις της πρόσθεσης και της αφαίρεσης γίνονται κάθετα και οριζόντια.

-μαθαίνω να προσθέτω και να αφαιρώ πρώτα με το ‘0’, ύστερα με μονοψήφιους, διψήφιους, τριψήφιους και τέλος με πολυψήφιους αριθμούς, κάνοντας κάθετα τις πράξεις.

-μαθαίνω να κάνω, πρώτα, τις πράξεις χωρίς κρατούμενα και ύστερα με κρατούμενα.

-μαθαίνω να τοποθετώ τους αριθμούς στις πράξεις σε στήλες, να κυκλώνω τα κρατούμενα και όταν τα χρησιμοποιώ τα σβήνω με διαφορετικό χρώμα μολυβιού.

 

2ο βήμα: Μαθαίνω τον πολλαπλασιασμό

-αγοράζω χαρτόνια με διαφορετικά χρώματα. Γράφω μπροστά από κάθε χαρτόνι μία -μία τις στήλες από τον πίνακα του πολλαπλασιασμού και από την πίσω μεριά του χαρτονιού ξαναγράφω τις στήλες με τη μόνη διαφορά πως τα αποτελέσματα θα είναι με ένα ερωτηματικό.

-συνδυάζω π.χ.) το χρώμα κίτρινο με τα πολλαπλάσια του 3 ή το χρώμα πράσινο με τα πολλαπλάσια του 4. Όταν, λοιπόν, μου ζητείται το χρώμα κίτρινο, λέω φωναχτά τον πολλαπλασιασμό του 3 ή το χρώμα κόκκινο, λέω τον πολλαπλασιασμό του 5.

-όταν μάθω όλον τον πίνακα του πολλαπλασιασμού, συμπληρώνω τα ερωτηματικά που βρίσκονται στην πίσω μεριά των χαρτονιών.

-επαναλαμβάνω, καθημερινά, όλους τους πολλαπλασιασμούς, χρωματίζοντας με το αντίστοιχο χρώμα τα πολλαπλάσια της κάθε στήλης, π.χ.) χρωματίζω με κόκκινο τα πολλαπλάσια του 5.

Γενικά, η εκμάθηση του πίνακα του πολλαπλασιασμού είναι σχετικά δύσκολη και μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο. Όταν μάθει πολύ καλά τον πίνακα του πολλαπλασιασμού, τότε το παιδί πηγαίνει στην πράξη, κατανοώντας το ρόλο της πρόσθεσης και την τοποθεσία των αριθμών σε αυτήν.

 

3ο βήμα: Μαθαίνω τη διαίρεση

-μαθαίνω τη σημασία της διαίρεσης, δηλαδή του μοιράσματος με καραμέλες, σοκολάτες ή μπισκότα.

-μαθαίνω ποιο κομμάτι της διαίρεσης είναι ο Διαιρέτης και ποια είναι η θέση του στην πράξη και ποιος ο Διαιρετέος και ποια είναι η δική του θέση.

-μαθαίνω το ρόλο της αφαίρεσης στην πράξη της διαίρεσης.

-παίρνω κάρτες και μαθαίνω καλά τον πίνακα της διαίρεσης, γράφοντας στο μπροστινό μέρος της κάρτας π.χ.) 12:6=2 και στο πίσω μέρος της κάρτας, 6χ2=12.

-μαθαίνω την κάθετη διαίρεση, χρησιμοποιώντας τις λέξεις ‘τονίζω’, ‘κατεβάζω’, ‘πόσες φορές χωράει.....’ και ‘υπόλοιπο’, αν υπάρχει.

-Ο γονιός ή ο δάσκαλος βρίσκουν προβλήματα χρησιμοποιώντας τη λέξη ‘μοίρασμα’, όπως π.χ.)

Μια φορά και έναν καιρό ζούσαν 2 φάλαινες στο βυθό της θάλασσας. Κάποια στιγμή πείνασαν και βρήκαν ένα μέρος που είχε 18 ψαράκια. Η μία φάλαινα έφαγε 8 ψάρια και η άλλη έφαγε 10 ψάρια. Ήταν δίκαιη η μοιρασιά; Πόσα ψάρια έπρεπε να φάει η κάθε μία; (18: 3=6, γιατί 6χ3=18)

 

4ο βήμα: Μαθαίνω τα κλάσματα

Για να προχωρήσω στην εκμάθηση των κλασμάτων, χρειάζεται να γνωρίζω πολύ καλά την πράξη της Διαίρεσης.

-πηγαίνω με τη μητέρα μου στην κουζίνα και παίρνω υλικά όπως, αλεύρι ή ζάχαρη και μια ζυγαριά. Μαθαίνω να ζυγίζω, πχ.) το 1/3 του αλευριού ή το ½ της ζάχαρης.

-παίρνω πορτοκάλια ή μήλα, κόβω π.χ.)το ½ του πορτοκαλιού και τρώω, δηλαδή το 1 από τα δύο κομμάτια.

-ο γονιός ή ο δάσκαλος σχεδιάζουν διάφορα σχήματα και μου ζητούν να χρωματίσω π.χ.) με πράσινο χρώμα το 1/3 των σχημάτων.

-ο γονιός ή ο δάσκαλος φτιάχνουν ερωτήσεις, όπως ποιο είναι το 1/8 του 24; Και εγώ απαντώ το 3 γιατί 24:8=3, αφού 8χ3=24

 

5ο βήμα: Μαθαίνω να λύνω προβλήματα

-ο γονιός ή ο δάσκαλος μου φτιάχνουν απλά προβλήματα μέσα από διάφορες ιστορίες ή παραμύθια με τη χρήση εικόνων, στην αρχή με τις πράξεις της πρόσθεσης και της αφαίρεσης, ύστερα με την πράξη του πολλαπλασιασμού, έπειτα της διαίρεσης και τέλος των κλασμάτων.

-ο γονιός ή ο δάσκαλος μου φτιάχνουν πιο σύνθετα προβλήματα πάλι μέσα από ιστορίες ή παραμύθια με τη χρήση εικόνων και με περισσότερες από μία πράξεις.

-μαθαίνω να ζωγραφίζω αυτό που περιγράφει το πρόβλημα για να μπορώ να το κατανοήσω καλύτερα.

-μαθαίνω στη λύση κάθε προβλήματος να αιτιολογώ την πράξη που χρησιμοποιώ και να γράφω τα δεδομένα και τα ζητούμενα.

                  

Επίλογος

Ο κόσμος των μαθηματικών είναι υπέροχος και μαγικός. Οι όποιες δυσκολίες των παιδιών στα μαθηματικά δε χρειάζεται να αποτελέσουν εμπόδιο στην κατανόηση και εφαρμογή τους.

Ας τα βοηθήσουμε, λοιπόν, να μπουν σε αυτόν τον κόσμο της αριθμητικής χωρίς κανέναν δισταγμό.

                          

 

Ιωάννα Δημητριάδου, Ειδική Παιδαγωγός

Στοιχεία επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  - κιν. 6937423882

Το βιβλίο Γραμματική με μια άλλη οπτική: Φύλλα εργασίας για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είναι ένα βιβλίο γραμματικής για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Αισιοδοξεί να καλύψει, σημαντικά, όλα τα κενά που παρουσιάζουν οι μαθητές με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες στο μάθημα της γραμματικής η οποία θεωρείται ένα γερό θεμέλιο για το ξεκίνημα μιας σωστής ανάγνωσης και μιας σωστής γραφής.

-----------------------

Άνθρωποι με δυσλεξία υπήρχαν ανέκαθεν. Τα τελευταία, όμως, χρόνια υπάρχει ευρύ ενδιαφέρον σε θέματα δυσλεξίας και μαθησιακών δυσκολιών καθώς εντείνονται οι έρευνες όλο και περισσότερο τόσο στον τομέα της διάγνωσης όσο και στον τομέα της παρέμβασης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες έρευνες 1 στους 5 μαθητές ή 15-20% του γενικού πληθυσμού αντιμετωπίζει κάποια μαθησιακή δυσκολία, όπως η δυσλεξία.

Τα νέα στατιστικά δεδομένα αποδεικνύουν πως πλέον το φαινόμενο της δυσλεξίας είναι αναγνωρίσιμο και αποδεκτό τόσο από τους δασκάλους όσο και από τους ίδιους τους γονείς. Οπότε, δημιουργείται η ανάγκη ύπαρξης νέων τρόπων αξιολόγησης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που δίνουν τη δυνατότητα στους δασκάλους και στους γονείς να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις σε θέματα δυσλεξίας και στα ίδια τα παιδιά να αποκτήσουν την πεποίθηση ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Έτσι, γεννήθηκε και η ιδέα αυτού του βιβλίου.

 

Τι περιέχει το βιβλίο:

Το βιβλίο με θέμα Γραμματική με μια άλλη οπτική: Φύλλα εργασίας για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι απλά μια γραμματική της ελληνικής γλώσσας, καθώς η συνήθης γραμματική δεν καλύπτει τις μαθησιακές ανάγκες των παιδιών με δυσλεξία. Το παρόν βιβλίο περιέχει γενικές αλλά και ειδικές ασκήσεις που προορίζονται για την αντιμετώπιση των δυσκολιών των μαθητών με δυσλεξία πάνω στους γραμματικούς κανόνες.

Παράλληλα, κάποιες από αυτές τις ασκήσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πιο εξειδικευμένων προβλημάτων, όπως π.χ. να μάθουν να ξεχωρίζουν τους ήχους του [σ] και του [ζ] έτσι ώστε να μάθουν πιο εύκολα να κλίνουν τα ρήματα σε –ίζω στον Παρατατικό και στον Αόριστο ή να μάθουν να ξεχωρίζουν τις καταλήξεις σε –ικα (Επίθετα) και σε –ηκα (Παθητικός Αόριστος).

 

Πιστεύω πως αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα σημαντικό εγχειρίδιο όχι μόνο για τους ειδικούς σε θέματα δυσλεξίας και μαθησιακών δυσκολιών, αλλά και για όλους τους δασκάλους, καθώς, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην ελληνική βιβλιογραφία. Επειδή είναι ένα βιβλίο εύκολο στη χρήση μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό βοήθημα τόσο στους γονείς όσο και στα ίδια τα παιδιά.


Το βιβλίο Γραμματική με μια άλλη οπτική: Φύλλα εργασίας για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μπορείτε να το βρείτε με ένα κλικ στο ikidbookstore.com.

Ιωάννα Δημητριάδου, Ειδική Παιδαγωγός

Στοιχεία επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  - κιν. 6937423882

  1. Το παιδί βρίσκεται σε συνεχή κινητική υπερδραστηριότητα (πηγαινοέρχεται συνεχώς, δεν μπορεί να καθίσει σε ένα μέρος).
  2. Το παιδί στριφογυρίζει στο κάθισμά του, κουνιέται αδιάκοπα όσο κάθεται, παίζει με τα χέρια του ή με άλλα μικρά αντικείμενα γύρω του.
  3. Το παιδί συγκεντρώνεται μόνο σε πράγματα που το ενδιαφέρουν.
  4. Το παιδί μπορεί να ασχολείται με πολλά πράγματα συγχρόνως την ώρα του μαθήματος.
  5. Το παιδί εστιάζει σε μια μόνο ασχολία κάθε φορά.
  6. Το παιδί μιλά ακατάπαυστα και συχνά απαντά σε μια ερώτηση πριν καν ολοκληρωθεί.
  7. Το παιδί προβαίνει σε ανεξέλεγκτες κινήσεις, π.χ. σπρώχνει ή χτυπά τρίτους, ή έχει ριψοκίνδυνη συμπεριφορά για το ίδιο ή ενδεχομένως για τρίτους.
  8. Δείχνει ανυπόμονο και δεν μπορεί να περιμένει.
  9. Αργεί να ολοκληρώσει μια δραστηριότητα-εργασία ή την ολοκληρώνει με πολύ γρήγορο ρυθμό.
  10. Συχνά μοιάζει αφηρημένο ή φαίνεται μπερδεμένο ή δείχνει να ονειροπολεί.
  11. Διασπάται η προσοχή του από οπτικο-ακουστικά ερεθίσματα.

 

Μαρία Θωμαδάκη, Εργοθεραπεύτρια ΒΑ, SI pediatrics

λογοθεραπεία - εργοθεραπεία
αισθητηριακή ολοκλήρωση - πρώιμη παρέμβαση
ψυχολογική υποστήριξη - συμβουλευτική γονέων
ειδική διαπαιδαγώγηση

stoxeuw 1

25ης Μαρτίου 140, Πετρούπολη, 13231
Τηλ. 2105011558 / 6932270673
www.stoxeuw.com

 

Τι νιώθει ένα παιδί με δυσλεξία; Ποιος είναι ο συναισθηματικός του κόσμος; Ποια είναι τα συναισθήματα που βιώνει κάθε φορά που οι απαιτήσεις των άλλων ξεπερνούν τις δυνατότητές του; Πώς μπορούμε εμείς οι γονείς να υποστηρίξουμε το δυσλεκτικό παιδί και να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή του; Πώς θα το βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει τα αρνητικά συναισθήματα;

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

-          Δε θυμάμαι τη λέξη που θέλω!

-          Ξεχνάω!

-          Αφήστε με ήσυχο!

-          Δεν μπορώ να καταλάβω τι λέει η δασκάλα μου!

-          Γιατί οι συμμαθητές μου με κοροϊδεύουν;

-          Χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να κάνω τα μαθήματά μου.

-          Δυσκολεύομαι.

-          Γιατί είμαι τόσο ανοργάνωτος;

Όλα αυτά αποτελούν σκέψεις των παιδιών με δυσλεξία που τους απομονώνουν και τους γεμίζουν συναισθήματα ματαίωσης και θυμού. Όταν, μάλιστα, η υποστήριξη από τους γονείς και τους δασκάλους δεν είναι επαρκής, τότε τα παιδιά αυτά εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια, κλείνονται ακόμα περισσότερο στον εαυτό τους, φορτώνονται με συναισθήματα μοναξιάς και κατωτερότητας και σύμφωνα με τον F. Robert (2005) αποσύρονται στη μυστική τους ζωή. Βιώνουν καθημερινά την αποτυχία και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, με αποτέλεσμα να νιώθουν ντροπή ή εκνευρισμό ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν το σχολείο.

Επειδή λοιπόν οι γονείς των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τα συναισθήματα της ντροπής και της άρνησης, στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε τρόπους που μπορούν να διώξουν όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα τόσο από τους γονείς όσο και τα ίδια τα παιδιά.

 

Τρόποι αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων που σας προτείνουμε στο parentbook

1. Ο γονιός οφείλει να μάθει όσα περισσότερα μπορεί γύρω από το θέμα της δυσλεξίας και να εφαρμόσει όσο καλύτερα μπορεί τις δημιουργικές λύσεις που του προτείνονται.

2. Ο γονιός μαζί με το παιδί του μπορούν να μπουν σε κάποια ομάδα υποστήριξης με άλλα δυσλεκτικά παιδιά και τους γονείς τους. Το να συναναστρέφονται με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κοινές καταστάσεις, μπορεί να τους ανακουφίσει.

3. Ο γονιός θα πρέπει να δείξει κατανόηση στο πρόβλημα του παιδιού του και να του παρέχει μια συνεχόμενη στήριξη και πολλή αγάπη.

4. Ο γονιός θα πρέπει να αφιερώνει τον αναγκαίο χρόνο ώστε το παιδί να έχει την ευκαιρία να μιλάει για τον εαυτό του και για όλα αυτά που αισθάνεται.

5. Ο γονιός (με τη βοήθεια του δασκάλου) μπορεί να ζητήσει από το παιδί να γράψει σε δύο στήλες σε ποια σχολικά μαθήματα και σε ποιες εξωσχολικές δραστηριότητες πιστεύει ότι είναι καλός και σε ποια σχολικά μαθήματα και σε ποιες εξωσχολικές δραστηριότητες πιστεύει ότι δεν είναι καλός. Με αυτόν τον τρόπο γονιός και δάσκαλος βοηθούν το παιδί να σκεφθεί από μόνο του τις δυνατότητές του και τις αδυναμίες του.

6. Ο γονιός μπορεί να επαινεί και να επιβραβεύει την κάθε προσπάθεια του παιδιού και να του δίνει αυτονομία να καλλιεργήσει ελεύθερα τα ενδιαφέροντά του.

7. Επειδή η λήψη αποφάσεων μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, ο γονιός μπορεί να του δίνει ευκαιρίες να εκφράζει την άποψή του και να έχει τη δυνατότητα επιλογής.

8. Ο γονιός μπορεί να αναθέτει στο παιδί ρόλους που το κάνουν να νιώθει υπεύθυνο, π.χ. να πηγαίνει το σκύλο βόλτα. Με αυτόν τον τρόπο, ο γονιός βοηθάει το παιδί να νιώθει σημαντικό και να αισθάνεται πως συνεισφέρει.

9. Ο γονιός μπορεί να προτρέψει το παιδί του να χρησιμοποιεί θετικά σχόλια σε ό,τι κάνει. Τα θετικά σχόλια μπορούν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή του.

10. Ο γονιός μπορεί μαζί με το παιδί να διαβάζουν βιβλία, όπου ο ήρωας, αν και αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, στο τέλος τα καταφέρνει. Καθώς το παιδί, τις περισσότερες φορές, συμπάσχει με τον ήρωα, οι περιπέτειες του ήρωα του δίνουν αρκετές ιδέες για το πώς μπορεί και εκείνο να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του (βλ. βιβλιοθεραπεία).

 

 

Επίλογος

Η συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη, η αποδοχή και η απέραντη αγάπη είναι τα καλύτερα δώρα που μπορούν να κάνουν οι γονείς στο δυσλεκτικό παιδί τους.

Με τις παραπάνω τεχνικές, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά το παιδί, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή του και να ελαχιστοποιήσουν όλα τα αρνητικά του συναισθήματα.

Η μόνιμη επιβεβαίωση, ενθάρρυνση και υποστήριξη από τους γονείς μπορούν να βοηθήσουν θετικά στο να αντιμετωπίσει το παιδί όλες τις προκλήσεις της ζωής.

Ας το βοηθήσουμε!

 

 

Πηγές:

  1. ‘ Η μυστική ζωή του δυσλεκτικού παιδιού’, Robert Frank and Kathryn E. Livingston (2005), Εκδόσεις ‘Θυμάρι’.
  2. ‘How to Reach and Teach Children and Teens with Dyslexia’, Cynthia M. Stowe (2000), Published by Jossey-Bass

 

Ιωάννα Δημητριάδου, Ειδική Παιδαγωγός

Στοιχεία επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  - κιν. 6937423882

Στο πρώτο άρθρο με θέμα Σκέφτομαι και Γράφω εξηγήσαμε πώς ο γονιός (αλλά και ο δάσκαλος) μπορούν να βοηθήσουν ένα δυσλεκτικό παιδί να επεξεργαστεί προφορικά το θέμα.

Στο δεύτερο άρθρο του Σκέφτομαι και Γράφω προχωρήσαμε σε θέματα γραμματικής και στα σημεία στίξης.

Στο τρίτο άρθρο του Σκέφτομαι και Γράφω είδαμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί με τη δημιουργία παραγράφων, ώστε να μπορέσει να συντάξει την έκθεση

 

Σε αυτό το άρθρο (που είναι και το τελευταίο άρθρο αυτής της κατηγορίας) θα δούμε πώς μπορούμε να παίξουμε με το θέμα της έκθεσης.

 

  • Σ’ ένα χαρτόνι γράφουμε με μεγάλα μαύρα γράμματα τον τίτλο της έκθεσής μας (Π.χ. Τι θα μπορούσα να κάνω, αν ήμουν πλούσιος;).
  • Ζητάμε από το παιδί να ντυθεί, να συμπεριφερθεί σαν κάποιον πλούσιο και να χρησιμοποιήσει το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί, συνήθως, κάποιος πλούσιος.
  • Παίρνοντας ιδέες από το ‘Σκέφτομαι και Γράφω’ που γράψαμε, κάνουμε διαλόγους και φτιάχνουμε ένα θεατρικό.
  • Τέλος, ζητάμε από το παιδί να ζωγραφίσει τη σκηνή του θεατρικού και χρησιμοποιώντας κάποιες από τις λέξεις ή τις προτάσεις της έκθεσης, να τα κολλήσει ως ετικέτες στα κατάλληλα σημεία της ζωγραφιάς.

Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να βοηθήσουμε το παιδί να διευρύνει τη φαντασία του, να εξασκήσει τη μνήμη του, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να καταλάβει πως η γραφή είναι μια βασική αλλά ευχάριστη ανάγκη του ανθρώπου.

----------------------------

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

 

 

Πολύ συχνά ακούμε από το παιδί με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες την έκφραση «Ωχ! Τώρα πρέπει να κάνω το ‘Σκέφτομαι και Γράφω’. Μα τί να γράψω;».

Έχει αποδειχθεί πως η παραγωγή ιδεών ώστε να συνταχθεί μια έκθεση είναι πραγματικά επίπονη για τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες.

Με αυτά τα τέσσερα άρθρα θέλουμε να δείξουμε ότι με την κατάλληλη υποστήριξη μπορούν τα παιδιά με δυσλεξία να μάθουν να αναπαράγουν με σωστό και δομημένο τρόπο τις ιδέες τους και να παρουσιάσουν μια έκθεση πολύ καλής ποιότητας.

Τα βήματα που παρουσιάσαμε αποτελούν ένα γενικό πλάνο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλων των ειδών των εκθέσεων.

----------------------------------------

 

Ιωάννα Δημητριάδου, Ειδική Παιδαγωγός

Στοιχεία επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  - κιν. 6937423882

 

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…