×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Διαβάστε τους βασικούς κανόνες ασφάλειας για τη χρήση του ποδηλάτου από παιδιά!

Πηγή: www.cyclist.gr

  • Συνεχής καθοδήγηση και έλεγχος από ενήλικο άτομο ιδίως για τα παιδιά κάτω των εννέα ετών. Τα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν έχουν ανεπτυγμένες ικανότητες οδήγησης τέτοιου επιπέδου προκειμένου να ποδηλατούν χωρίς επίβλεψη
  • Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά έχουν διδαχθεί και κατανοήσει τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης πριν τους επιτραπεί να οδηγήσουν χωρίς επίβλεψη
  • Οι αυτοκινητόδρομοι είναι πάντοτε επικίνδυνοι για τα παιδιά. Σε περίπτωση που πρόκειται να τον διασχίσουμε κάθετα, θα πρέπει να ελέγξουμε τον δρόμο με ασφάλεια κοιτώντας πρώτα αριστερά και μετά δεξιά και σε καμία περίπτωση χωρίς την καθοδήγηση ενός έμπειρου ενήλικα.
  • Για λόγους ασφάλειας τα παιδιά θα πρέπει καθώς οδηγούν να μπορούν να αγγίζουν το έδαφος με τα πέλματά τους με ιδιαίτερη ευκολία ανά πάσα στιγμή εφόσον χρειασθεί.
  • Πάντοτε χρησιμοποιούμε ειδικό προστατευτικό ποδηλατικό κράνος.
  • Ποτέ δεν αφήνουμε τα παιδιά να οδηγούν τη νύχτα.
  • Δεν ακούμε μουσική (με ακουστικά) όταν οδηγούμε το ποδήλατο.
  • Η ασφαλής οδήγηση απαιτεί την χρήση και των δύο χεριών.
  • Δεν οδηγούμε πίσω από ογκώδη σταθμευμένα οχήματα (φορτηγά κλπ.).
  • Η οδήγηση του ποδηλάτου τις βροχερές ημέρες πρέπει να αποφεύγεται αυστηρώς.
  • Κατά την διάρκεια της οδήγησης θα πρέπει το βλέμμα να είναι στραμμένο συνεχώς εμπρός προκειμένου να αντιληφθούμε εμπόδια που υπάρχουν στην πορεία.
  • Τέλος, θα πρέπει τα παιδιά να ενημερώνουν τους γονείς τους που πρόκειται να κινηθούν ή να παίξουν με το ποδήλατό τους.

Επειδή το μέγεθος και το βάρος του ποδηλάτου είναι κρίσιμα για την ασφάλεια του παιδιού, διαβάστε πρακτικές συμβουλές και στη συνέχεια ζητείστε από το εξειδικευμένο προσωπικό στα καταστήματα ποδηλάτων να σας προτείνει το πλέον κατάλληλο και άρα ασφαλές για το παιδί σας ποδήλατο.

 

Όσο για το πώς θα μάθετε στο παιδί σας ποδήλατο, σας προτείνουμε το βίντεο σε αυτό το σύνδεσμο:

http://www.babycenter.com/2_how-to-teach-your-child-to-ride-a-bike_10354840.bc

 

Οι γονείς έχουν ευθύνη να μάθουν στα παιδιά τους πώς θα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια, όταν χρησιμοποιούν το ποδήλατο. Δεν αρκεί να μαθαίνουμε στα παιδιά να κάνουν ποδήλατο. Το σημαντικό είναι να τα βοηθήσουμε να μάθουν κανόνες και να αποκτήσουν συνήθειες που θα κάνουν τη χρήση του ποδηλάτου ασφαλή για τους ίδιους και για τους άλλους.

 

Μια συνήθης ανησυχία των γονέων, όταν το παιδί τους ξεκινά μια εξωσχολική δραστηριότητα, είναι ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή που το παιδί θα θελήσει να την παρατήσει και μάλιστα να ασχοληθεί με κάτι εντελώς διαφορετικό.  

  • Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε, όταν το παιδί μας θέλει να  «παρατήσει» μια δραστηριότητα, ακόμα και αν πρόκειται για κάτι που το ίδιο επέλεξε με μεγάλη θέρμη;
  • Πότε έχει νόημα να πούμε «Ναι» στην επιθυμία του να την εγκαταλείψει και πότε πρέπει να επιμείνουμε στο «Όχι, θα συνεχίσεις να πηγαίνεις»;

 

Το parentbook απαντά σε αυτά τα ερωτήματα και σας δίνει πρακτικές συμβουλές!

Υπάρχουν 3 βασικά βήματα που καλό είναι να ακολουθήσουμε. Κάντε κλικ στο καθένα από αυτά για να δείτε τις αναγκαίες λεπτομέρειες.

1ο βήμα:  (Κάντε κλικ ΕΔΩ και δείτε πώς Ξεκαθαρίζουμε τους κανόνες)

2ο βήμα:  (Κάντε κλικ ΕΔΩ και δείτε πώς Μπαίνουμε στην ουσία του προβλήματος)

3ο βήμα:  (Κάντε κλικ ΕΔΩ και δείτε πώς Δείχνουμε στο παιδί ποια διαδικασία θα ακολουθήσει για να λάβει την τελική του απόφαση)

 

Εάν το παιδί είχε εμπλακεί στην εξωσχολική δραστηριότητα, χωρίς να το θέλει αλλά μετά από δική μας πίεση, ίσως θα έπρεπε να το περιμέναμε.

Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί απλώς το παιδί να χρειάζεται ένα διάλειμμα και μετά από αυτό να ζητήσει μόνο του να επιστρέψει στη δραστηριότητα.

Η τελική απόφαση λαμβάνεται κατά περίπτωση. Έτσι, εάν η δραστηριότητα δεν είναι πηγή χαράς για το παιδί που το βλέπετε να ταλαιπωρείται ψυχικά ή/και σωματικά, είναι ανώφελο να επιμένετε. Αντίθετα, εάν αντιλαμβάνεστε ότι το παιδί λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις ελαφρά τη καρδία και χωρίς να καταλαβαίνει τις συνέπειες και τις δικές σας θυσίες, ίσως είναι καιρός να επιμείνετε στην αρχή «ολοκληρώνω αυτό που άρχισα».

Και αν τελικά το παιδί εγκαταλείψει μια εξωσχολική δραστηριότητα…; Τότε θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν είναι χάσιμο χρόνου ή χρημάτων ο καιρός που αφιερώσατε. Το παιδί έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή, έχει μάθει νέα πράγματα και έχει κερδίσει την εμπειρία να αξιολογεί καταστάσεις.

 

Ε.Τ. © parentbook

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι μία ακόμα ευκαιρία για να διδάξουμε στο παιδί πόσο σημαντικό είναι να συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα και να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις υποχρεώσεις του.

 

Τα βασικά διδάγματα που πρέπει να πάρει το παιδί από τη διαδικασία αυτή είναι:

  • Να είναι πάντα στην ώρα του
  • Να δείχνει επιμονή και να μην εγκαταλείπει στα μισά μια ενασχόληση

 

Το parentbook σας δίνει βασικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί ώστε να αναλάβει τις υποχρεώσεις του, πριν αρχίσει μια νέα εξωσχολική δραστηριότηταΚάντε κλικ ΕΔΩ

 

Ε.Τ. © parentbook

Οι περισσότεροι γονείς συνειδητοποιούν αργά ή γρήγορα ότι οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους απαιτούν πρώτιστα από τους ίδιους καλή οργάνωση και διαχείριση του χρόνου, ειδικά εάν τα παιδιά τους είναι διαφορετικών ηλικιών και έχουν διαφορετικές ασχολίες.

 

Κάντε κλικ ΕΔΩ και διαβάστε βασικές πρακτικές με τις οποίες μπορείτε να οργανώσετε τις εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού σας.

 

Επιπλέον, να θυμάστε ότι:
  • Καλό είναι να αποφεύγετε εξωσχολικές δραστηριότητες που δεν διευκολύνουν το παιδί σας στις σχολικές του υποχρεώσεις, γιατί συμπίπτουν χρονικά με τις ημέρες που το παιδί έχει πολλή μελέτη. Γι’ αυτό είναι καλό οι εξωσχολικές δραστηριότητες να προγραμματίζονται σε ημέρες που το παιδί είναι ξεκούραστο.
  • Υπάρχουν και δραστηριότητες που οργανώνονται περιοδικά από Δήμους και Συλλόγους ή λαμβάνουν χώρα μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Προκειμένου να καθοδηγήσετε σωστά το παιδί σας κατά την επιλογή εξωσχολικών δραστηριοτήτων και προπαντός για να αποφύγετε υπερβολές και λάθος επιλογές, είναι καλό να έχετε σαφή άποψη για τα κριτήρια επιλογής εξωσχολικών δραστηριοτήτων καθώς και για το τι πρέπει να αποφεύγετε.

Το parentbook σας δίνει σχετικές συμβουλές!

 

(Α) Κριτήρια επιλογής

Έχετε σκεφθεί ποιοι μπορεί να είναι οι λάθος λόγοι για να προτρέψετε το παιδί σας να ασχοληθεί με μια εξωσχολική δραστηριότητα;

Ιδού 3 λόγοι που ΔΕΝ θα πρέπει να έχετε ως αφετηρία:

  • "Για να κρατάω το παιδί απασχολημένο, ώστε να μην δημιουργεί προβλήματα μέσα στο σπίτι."
  • "Για να καλύπτει όλα όσα δεν μαθαίνει στο σχολείο."
  • "Για να αποκτήσει ένα πλούσιο βιογραφικό με σπάνια χόμπι."

Για να δείτε τους στόχους που είναι σημαντικό να έχετε ως κριτήριο, όταν προτείνετε στο παιδί σας εξωσχολικές δραστηριότητες, κάντε κλικ ΕΔΩ.

 

(Β) Τι πρέπει να αποφεύγω

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες πρέπει να είναι ΛΙΓΕΣ και ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ για το ίδιο το παιδί και όχι για εμάς.

Μην εξαντλείτε το παιδί με το να το τρέχετε από τη μια δραστηριότητα στην άλλη, γιατί:

  • Τελικώς ούτε απολαμβάνει αυτό που κάνει αλλά και ούτε αποδίδει
  • Η δραστηριότητα γίνεται πηγή άγχους αντί πηγή χαράς
  • Όλα τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για χαλάρωση
  • Το μέτρο είναι βασικό στοιχείο για την ποιότητα ζωής και αυτό είναι που πρέπει να του διδάξετε

 

Επίσης, να θυμάστε ότι:

  1. Κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς και τις δικές του ανάγκες. Αυτές πρέπει να «ακούτε»!
  2. Μην έχετε άγχος για το αν το παιδί σας θα μάθει από μικρό και τένις και ιππασία και ισπανικά. Σημασία δεν έχει πότε αρχίζουμε να κάνουμε κάτι, αλλά να νιώσουμε την επιθυμία και την ανάγκη να το κάνουμε.
  3. Εάν στο πρόγραμμά σας δεν υπάρχει κανένα ελεύθερο απόγευμα λόγω των δραστηριοτήτων του παιδιού, μάλλον το έχετε παρακάνει...

 

(Γ) Πώς θα ανακαλύψω τι θέλει το παιδί;

Για να ανακαλύψετε τι θέλει το ίδιο το παιδί να κάνει στον ελεύθερο χρόνο του, μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξής πρακτικές:

  • Μιλήστε του για το πώς επιλέξατε εσείς τα δικά σας χόμπι. Όμως μην μείνετε σε αυτά. Καλό είνα να του δείξετε ή να του μιλήσετε και για άλλες ασχολίες.
  • Παρατηρήστε το παιδί. Τα παιχνίδια του (ειδικά αυτά που επινοεί το ίδιο) και οι ζωγραφιές του μας δείχνουν τι του αρέσει να κάνει.
  • Δώστε στο παιδί 2-3 επιλογές και αφήστε το να διαλέξει.

 

 Μερικές ακόμη χρήσιμες συμβουλές που καλό είναι να έχετε υπόψη:

  1. Επειδή είναι σημαντικό το παιδί να δοκιμάζει διαφορετικές δραστηριότητες για να ανακαλύπτει τι του αρέσει, μπορείτε να διασφαλίσετε την ποικιλία με την εναλλαγή δραστηριοτήτων. Υπάρχουν δραστηριότητες που καλύπτουν μικρά χρονικά διαστήματα.
  2. Μία χαλαρή βόλτα με το παιδί σας είναι εξίσου σημαντική εξωσχολική απασχόληση.
  3. Εξηγείστε του πόσο σημαντικό είναι να επιλέξει μια δραστηριότητα με βάση αυτό που του αρέσει και όχι με κριτήριο τι κάνουν οι φίλοι του.

Ε.Τ. © parentbook

Εάν συχνά αναρωτιέστε ποια είναι τα οφέλη για το παιδί και την ανάπτυξή του από την ενασχόλησή του με εξωσχολικές δραστηριότητες, κάντε κλικ ΕΔΩ και διαβάστε πώς οι εξωσχολικές δραστηριότητες επιδρούν θετικά στη ζωή του παιδιού σε πολλαπλά επίπεδα και με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

 

Έχοντας υπόψη τα στοιχεία αυτά θα είστε σε θέση να συνεκτιμήσετε πιο ουσιαστικά το κόστος, το χρόνο και την ενέργεια που συχνά καλείσθε να δίνετε για τις ασχολίες των παιδιών τον ελεύθερο χρόνο τους.

Ε.Τ. © parentbook

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…