×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170

Τι δώρα να πάρω στα παιδιά;

Όλοι λίγο-πολύ έχουμε έρθει αντιμέτωποι με αυτό το «αδυσώπητο» ερώτημα!

Εν τω μεταξύ ακούω φίλους και γνωστούς να λένε: «τι δώρα μάς προτείνει το parentbook να αγοράσουμε αυτές τις μέρες;».

Μπορείτε να βρείτε ήδη στις προτάσεις μας αρκετά δώρα που ξεχωρίζουμε και εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους τα προτείνουμε. http://parentbook.gr/suggestions/products.html Επίσης μπορείτε να διαβάσετε για την επιλογή παιχνιδιών: http://parentbook.gr/free-time-cat/home-creative-activities/kids-toys/item/400-simple-toys.html

Εδώ θα ήθελα να υπενθυμίσω τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να επιλέγουμε δώρα για τα παιδιά: αν κάτι καλλιεργεί τη φαντασία και προκαλεί τη δημιουργικότητα, προσφέρει γνώσεις ή ενισχύει τις θετικές κλίσεις του παιδιού, είναι καλή ιδέα για δώρο. Με αυτή την απλή συλλογιστική μπορούμε να "φιλτράρουμε" οτιδήποτε μάς σερβίρεται και να αποφασίζουμε αν εξυπηρετεί τον σκοπό μας ή όχι.

Αλλά, ας προσέχουμε το εξής: τα παιχνίδια δεν έχουν σκοπό να μας απαλλάξουν από την παρουσία των παιδιών. Δεν αγοράζουμε παιχνίδια για να τα απασχολούμε και να μας αφήνουν ήσυχους!

Γι' αυτό και οι διάφορες κονσόλες που υπόσχονται ατελείωτες ώρες απασχόλησης, δεν είναι πάντα ό,τι καλύτερο. Ακούω γονείς να παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους καταναλώνουν άπειρες ώρες παίζοντας με τέτοιες κονσόλες... παραμελώντας ταυτόχρονα τα μαθήματά τους ή άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.

Μα, ποιος αγόρασε αυτά τα παιχνίδια; Φυσικά οι γονείς ή κάποιοι άλλοι με τη συγκατάθεση των γονιών!

Υποθέτει κάποιος ενήλικος ότι το παιδί θα έχει στην κατοχή του τέτοια παιχνίδια και θα αντισταθεί σθεναρά στην πολύωρη χρήση τους; Μήπως ξεχνάμε τι αυτοσυγκράτηση είχαμε εμείς στην ηλικία τους; Μήπως τελικά την ευθύνη δεν την έχουν τα παιδιά, αλλά εμείς που επιλέγουμε τα παιχνίδια και έχουμε τον κύριο λόγο για τη χρήση τους;

Και τι γίνεται με τους υπολογιστές-ταμπλέτες, με τα κινητά τηλέφωνα και άλλα παρόμοια; Είναι απαραίτητα στα μικρότερα παιδιά;

Προσωπικά έχω υποκύψει στη λύση «tablet», επειδή είναι υπολογιστική μηχανή με ανεξάντλητες δυνατότητες, μόνο με την προϋπόθεση ύπαρξης μιας εφαρμογής γονικού ελέγχου, όπως αυτή που παρουσιάζεται εδώ: http://parentbook.gr/suggestions/applications/item/1072-kids-place-parental-control.html και πάντα υπό γονική επιτήρηση.

Ποιος όμως ο λόγος να έχει ένα παιδί κινητό τηλέφωνο; Μήπως η κατοχή μιας κινητής συσκευής συνδυάζεται με το status της οικογένειας, το "πρεστίζ" του παιδιού και άλλους τέτοιους παράγοντες; Τότε όμως είναι αναπόφευκτες και οι αρνητικές συνέπειες τέτοιων επιλογών.

Αρκετοί γονείς αυτές τις μέρες «ανταμείβουν» τα παιδιά τους (ιδίως όταν πετύχουν καλή βαθμολογία στο σχολείο) με διάφορα τεχνολογικά gadget. Και αρκετά συχνά πρόκειται για πανάκριβες συσκευές. Παράλληλα όμως αναρρωτιούνται γιατί το παιδί δεν διαθέτει χρόνο για μελέτη και για δημιουργικές δραστηριότητες, ενώ "χάνεται" με τις ώρες σ' αυτά τα παιχνίδια!

Ας το σκεφτούμε νηφαλιότερα. Αυτές τις γιορτές ας επενδύσουμε λιγότερο σε αντικείμενα, σε συσκευές, και περισσότερο σε ανθρώπινη επαφή!

Όπως έχει τονιστεί ξανά στο parentbook, ο καλύτερος τρόπος να δείξουμε στο παιδί πόσο το αγαπάμε δεν είναι το να του αγοράσουμε έναν σωρό παιχνίδια. Είναι να διαθέτουμε χρόνο για να κάνουμε πράγματα μαζί. Είναι να παραραμερίζουμε την κούραση ή τις έγνοιές μας και να ασχολούμαστε ποιοτικά μαζί του. Όποτε μπορούμε και όσο μπορούμε.

Χρόνια Πολλά!!!

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…