×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Τα πειράγματα μεταξύ παιδιών

Πειράγματα και κοροϊδευτικά σχόλια μεταξύ παιδιών;

Σε όλα τα παιδιά θα συμβεί κάποια στιγμή στη σχολική τους ζωή (ή και πριν το σχολείο) να γίνουν δέκτες πειραγμάτων από τους άλλους. Ακόμα και ένα παράξενο ρούχο ή ένα ιδιαίτερο χρώμα μπορεί για τα παιδιά να γίνει αντικείμενο καυστικού σχολίου και πειράγματος. Όμως, ο αυθορμητισμός των παιδιών κι ένα αστείο μπορεί να γίνουν αιτία να στενοχωρηθεί και να πληγωθεί ένας φίλος τους.

Όπως αναφέρει ο M. Herbert, Καθηγητής Ψυχολογίας (1989, Ψυχολογικά προβλήματα παιδικής ηλικίας), «Αυτήν τη συμπεριφορά την παρουσιάζουν μάλλον παιδιά που κατατρύχονται από συναισθήματα ανεπάρκειας, κατωτερότητας και ανασφάλειας. Τα ‘θύματα’ είναι συνήθως παιδιά που δεν τα καταφέρνουν στα αντίποινα, που δεν είναι αποτελεσματικά στην αντεκδίκηση.»

---------------------------------------

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, όταν αντιληφθούμε ή πληροφορηθούμε ότι τα άλλα παιδιά στο σχολείο πειράζουν το παιδί μας κάθε φορά που σηκώνεται στον πίνακα/διαβάζει/φορά ένα συγκεκριμένο ρούχο ή έστω τα γυαλιά μυωπίας κοκ;

(α) Θα πρέπει να «ξεκλειδώσετε» το πώς νιώθει το παιδί και να το ενθαρρύνετε να εκφράσει σκέψεις και συναισθήματα, τα οποία στη συνέχεια θα διοχετεύσετε σε τρόπους αντίδρασης που θα του διδάξετε. Το parentbook σας προτείνει 3 απλά βήματα:

  • 1ο βήμα: Αρχίστε διαβάζοντας ένα βιβλίο/παραμύθι (ανάλογα με την ηλικία του παιδιού) που να αφηγείται μια ανάλογη ιστορία (δηλ. ένα παιδάκι ή ζωάκι που διαφέρει από τους άλλους, οι άλλοι γελούν όταν το βλέπουν, το κοροϊδεύουν και δεν το κάνουν παρέα).
  • 2ο βήμα: Αφού διαβάσετε το παραμύθι/ιστορία, συζητείστε με το παιδί και δώστε του αφορμές να σκεφθεί και να εκφραστεί. Μην του κάνετε ερωτήσεις (θα νομίζει ότι το εξετάζετε για το τι κατάλαβε και γενικώς θα το βάλετε σε θέση άμυνας). Ξεκινήστε λοιπόν μια κουβέντα σχολιάζοντας πρώτοι εσείς αυτό που διαβάσατε.
  • 3ο βήμα: Με αφετηρία πάντα την ιστορία που διαβάσατε καθοδηγήστε το παιδί να εκφράσει αυτά που νιώθει και να βρει τρόπους αντίδρασης.

(β) Θα πρέπει να συμφωνήσετε μαζί με το παιδί αναφορικά με συγκεκριμένους τρόπους αντίδρασης. Όπως έχουμε σημειώσει και στην ενότητα «Σχολικοί καβγάδες» «Θα πρέπει να γίνει σαφές στο παιδί ότι δικαιούται ν’ αντιδρά και να απευθύνεται σε όποιον ενήλικα είναι αναγκαίο για να προστατεύσει τον εαυτό του. Το να μιλήσει για αυτό που συμβαίνει και ν’ απευθυνθεί σε έναν ενήλικα είναι αντίδραση, είναι τρόπος να προστατεύσει τον εαυτό του και το να αξιοποιεί αυτές τις πρακτικές είναι από μόνο του σημαντικό για να αισθάνεται καλά με το εγώ του. Από κει και πέρα η επιβολή της τάξης και η εφαρμογή των κανόνων, ώστε όλα τα παιδιά να αισθάνονται και να είναι ασφαλή, είναι ευθύνη και υποχρέωση των ενηλίκων.».

Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στο παιδί να ΜΗΝ υπομένει σιωπηλά μια κατάσταση που δεν του αρέσει, αλλά να αντιδρά.:

  • Αξιοποιείστε το θεατρικό παιχνίδι ή, αν το παιδί είναι πιο μεγάλο σε ηλικία, κάντε «πρόβες στον καθρέφτη» για το πώς θα αντιδράσει την επόμενη φορά που τα παιδιά στο σχολείο θα το πειράξουν.
  • Είναι καλό να προτείνετε στο παιδί διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης και να αφήσετε το παιδί να επιλέξει τον τρόπο αντίδρασης που του ταιριάζει και το κάνει να νιώθει καλύτερα.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε: 1) Προτεινόμενους τρόπους αντίδρασης του παιδιού στα πειράγματα και 2) Συμβουλές για τους γονείς

Δείτε ακόμα ένα παράδειγμα εφαρμογής για τα μικρά παιδιά (3-7 ετών): Σας προτείνουμε να ακούσετε από την ενότητα του parentbook «Παραμύθια» το παραμύθι «Το ασχημόπαπο». Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτό το παραμύθι, για να βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίζει τα πειράγματα των άλλων.

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…