×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168
JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170

Επιτυχία στις εξετάσεις: Διαβάστε 6 μικρά μυστικά που θα βοηθήσουν τα παιδιά να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις, αφού η επιτυχία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα βασίζεται κατά πολύ στην απομνημόνευση.

Πώς λοιπόν μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να συγκρατήσουν τον όγκο της πληροφορίας που διαβάζουν;

Γιατί άραγε ξεχνάμε μια πληροφορία που μόλις διαβάσαμε;

 • Επειδή δεν κάνουμε συχνή επανάληψη ή χρήση μιας πληροφορίας
 • Επειδή σκεφτόμαστε κάτι άλλο την ώρα που ακούμε την πληροφορία
 • Επειδή δεν θεωρούμε σημαντική την πληροφορία για να τη συγκρατήσουμε
 • Επειδή δεν γνωρίζουμε κάτι σχετικό για να συνδέσουμε τη νέα πληροφορία 

 

Πόσο μπορεί να επηρεάζεται η ικανότητα να συγκρατούμε πληροφορίες από τον τρόπο με τον οποίο την προσλαμβάνουμε; Αρκεί να μάθετε ότι :

 • Το 10% αυτών που διαβάζουμε
 • Το 20% αυτών που ακούμε
 • Το 30% αυτών που βλέπουμε
 • Το 50% αυτών που ακούμε και βλέπουμε
 • Το 70% αυτών που συζητάμε με άλλους
 • Το 80% αυτών που βιώνουμε οι ίδιοι/δοκιμάζουμε εμπειρικά
 • Το 95% αυτών που διδάσκουμε/εξηγούμε σε άλλους

 

 

Με βάση τα παραπάνω, 6 απλοί τρόποι για να συγκρατούν τα παιδιά αυτά που διαβάζουν είναι οι εξής:

 1. - Να τα λένε φωναχτά
 2. - Να τα γράφουν
 3. - Να τα οπτικοποιούν (σχεδιάγραμμα, εικόνες)
 4. - Να τα συσχετίζουν με αυτά που ήδη γνωρίζουν
 5. - Να κάνουν συχνές επαναλήψεις μέσα σε διάστημα 3-6 ημερών
 6. - Να συζητούν με άλλον γι’ αυτό που διάβασαν και να προσπαθούν να τα εξηγήσουν στους άλλους με δικά τους λόγια

 

Μάλιστα οι περισσότεροι μελετητές θεωρούν ότι το Νο 6 είναι η καλύτερη επανάληψη που μπορεί να κάνει ένα παιδί!

 

Για να εξασκηθεί το παιδί στην προσθαφαίρεση αλλά και να μάθει να υπολογίζει τα ρέστα, μπορείτε να αξιοποιήσετε το παρακάτω παιχνίδι.
 
Στο παιχνίδι αυτό το παιδί βλέπει την τιμή ενός αντικειμένου (πάνω αριστερά) και πρέπει να υπολογίσει πόσα ρέστα θα πάρε από το κέρμα που εμφανίζεται στο πλαίσιο κάτω αριστερά. Στο ίδιο πλαίσιο έχει και βελάκια για να αλλάζετε την αξία του κέρματος σε μεγαλύτερη ή μικρότερη.

 

resta1

 

Το παιδί κάνει κλικ στα κέρματα που εμφανίζονται στο πλαίσιο κάτω δεξιά για να απεικονίσει πόσα ρέστα θα πάρει. Εάν κάνει κλικ 2 φορές σε ένα κέρμα, το κέρμα θα επιλεγεί 2 φορές, όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί.

 

resta2

 

Εάν το παιδί κάνει κλικ σε ένα κέρμα και αλλάξει γνώμη, για να αναιρέσει (σβήσει) την τελευταία ενέργεια, μπορεί να πατήσει το πλήκτρο

pliktro 0   που βρίσκεται πάνω από το RESET.

 

Πατώντας Check ο Η/Υ θα δείξει στο παιδί εάν η απάντηση είναι σωστή (<) ή πρέπει να προσπαθήσει ξανά. Στη δεύτερη περίπτωση, το παιδί πατάει RESET για να καθαρίσει η οθόνη και να μπορέσει να επιλέξει ξανά τα σωστά κέρματα.
 
Για να μπείτε στο παιχνίδι κάντε κλικ ΕΔΩ.

Για να εξασκηθεί το παιδί στην πρόσθεση, μπορείτε να αξιοποιήσετε το παρακάτω παιχνίδι. Στο παιχνίδι αυτό το παιδί πρέπει να επιλέξει ποια είναι τα αντικείμενα που μπορεί να αγοράσει, γιατί το σύνολο της αξίας τους δεν ξεπερνά το καθορισμένο ποσό.
 
Μπορείτε να προσαρμόσετε το παιχνίδι στο επίπεδο του παιδιού, ώστε να του δίνετε ασκήσεις με διαβαθμισμένη δυσκολία.
Η πιο εύκολη εκδοχή αυτού του παιχνιδιού για ένα παιδί Α’ Δημοτικού είναι αυτή που σας προτείνουμε εδώ:

 • Σύροντας με το ποντίκι τα κόκκινα βελάκια στο πάνω αριστερά πλαίσιο επιλέγετε το 10 ως την ανώτερη τιμή που μπορεί να έχει ένα αντικείμενο
 • Στη συνέχεια σύροντας με το ποντίκι τα κόκκινα βελάκια επιλέγετε στο κάτω αριστερά πλαίσιο το 2 ως το μεγαλύτερο αριθμό πραγμάτων που μπορεί το παιδί να αγοράσει.
 • Για να γίνει ακόμα πιο εύκολο το επίπεδο βάλτε στο κάτω δεξιά πλαίσιο τον μικρότερο αριθμό ερωτήσεων (2 ερωτήσεις) και τον μεγαλύτερο δυνατό χρόνο (10 λεπτά).

Έτσι, το παιχνίδι διαμορφώνεται όπως δείχνει η εικόνα που ακολουθεί:

 

money add1

 

Πατάτε Begin και το παιχνίδι αρχίζει.
Δείτε το παράδειγμα που ακολουθεί
Λέμε στο παιδί ότι έχει 11 λεπτά (Το πόσα χρήματα έχει καθορίζεται με τυχαίο τρόπο από τον Η/Υ). Ποια είναι τα 2 αντικείμενα που μπορεί να αγοράσει, δηλαδή ποια είναι αυτά που αν προσθέσει την τιμή τους, το σύνολο δεν θα ξεπερνά το 11;

 

money add2

 

Το παιδί κάνει κλικ στα αντικείμενα που επιλέγει και η τιμή τους κοκκινίζει, όπως φαίνεται και στην εικόνα που ακολουθεί.

 

money add3

 

Πατώντας Check ο Η/Υ θα του δείξει εάν η απάντηση είναι η σωστή (<) ή πρέπει να προσπαθήσει ξανά.
 
Για να κάνετε πιο σύνθετη την πρόσθεση, μπορείτε να συνεχίσετε αυξάνοντας τον αριθμό των αντικειμένων που μπορεί να αγοράσει το παιδί.
Για να μπείτε στο παιχνίδι κάντε κλικ ΕΔΩ

 

Για να εξασκηθεί το παιδί στο να υπολογίζει τα λεπτά (cents), μπορείτε να του δείξετε ένα απλό παιχνίδι στον Η/Υ.

Κάθε φορά ο Η/Υ εμφανίζει στην οθόνη κουτάκια με κέρματα και κουτάκια που δηλώνουν την αξία κερμάτων, όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί.

 

money 5

 

Το παιδί θα πρέπει να αντιστοιχίσει κάθε κουτάκι με κέρματα με ένα από τα κουτάκια που δηλώνουν αξία. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να κάνει με το ποντίκι κλικ σε μια εικόνα με κέρματα και μετά κλικ στο κουτάκι που δηλώνει την αξία των κερμάτων.
 
Μόλις κάνει κλικ σε ένα κουτάκι κιτρινίζει το πλαίσιο. Εάν η απάντηση είναι σωστή τα 2 αυτά κουτάκια εξαφανίζονται και το παιδί προχωρά στα επόμενα.
 
Υπάρχουν 2 τέτοιες εφαρμογές.

 • Η 1η εφαρμογή του δίνει τη δυνατότητα να υπολογίζει ποσά από 2 έως 9 λεπτά. Για να παίξετε κάντε κλικ ΕΔΩ.
 • Η 2η εφαρμογή είναι για ποσά από 10 έως 20 λεπτά. Για να παίξετε κέντε κλικ ΕΔΩ.

 

Ήδη από την Α΄ Δημοτικού τα παιδιά μαθαίνουν τα κέρματα του ευρώ.
Στο Τετράδιο Εργασιών των Μαθηματικών της Α' Δημοτικού στο 1ο τεύχος η σελίδα 35 και στο 2ο τεύχος οι σελίδες 16, 17, 23 και 37 είναι αφιερωμένες στο ευρώ.
 
Για να μάθει το παιδί σας τα κέρματα με τρόπο διασκεδαστικό μπορείτε να του βάλετε να παίξει στον Η/Υ ένα παιχνίδι όπου το παιδί αντιστοιχεί κάθε κέρμα με την αξία του.
Δείτε στο παράδειγμα που ακολουθεί τι μπορεί να κάνει το παιδί με αυτό το παιχνίδι.

 • Πατάτε Begin.

 

money 1

 

 • Στην οθόνη εμφανίζονται κέρματα και αξίες κερμάτων

 

money 2

 

 • Το παιδί πρέπει να κάνει με το ποντίκι κλικ σε ένα κέρμα και μετά κλικ στην αξία του. Μόλις κάνει κλικ σε ένα κουτάκι κιτρινίζει το πλαίσιο. Π.χ. κάνουμε κλικ στο κέρμα 1 ευρώ και στο κουτάκι με την αξία €1.

 

money 3

 

 • Εάν έχει κάνει σωστά την αντιστοίχιση, το κέρμα κι η αξία του θα εξαφανιστούν από την οθόνη.

 

Το παιδί κερδίζει, εάν καταφέρει να τα εξαφανίσει όλα.
 
Για να μπείτε στο παιχνίδι κάντε κλικ ΕΔΩ
 
Επόμενο επίπεδο: Αφού το παιδί εξασκηθεί, θα μπορεί να πάει στην εκδοχή του παιχνιδιού που έχει και  χρονόμετρο. Κάντε κλικ ΕΔΩ
 

Το Βιβλίο της Γλώσσας της Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – Δεύτερο Τεύχος περιλαμβάνει μικρά κείμενα.
Τα μικρά αυτά κειμενάκια προσφέρονται για να εξασκηθεί το παιδί στην ανάγνωση. Το παιδί μπορεί να το διαβάσει φωναχτά 2 και 3 φορές. Όμως, αυτό που επίσης χρειάζεται να μάθει το παιδί είναι να «ακούει» και να «επεξεργάζεται» αυτό που διαβάζει, για να το κατανοήσει.
 
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να «προσέξει», να «επεξεργαστεί» και να «κατανοήσει» αυτό που διαβάζει;
Και κυρίως πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό;
 
 
Το παιδί της Α’ Δημοτικού δεν θα ανταποκριθεί καθόλου, εάν αρχίσουμε να του κάνουμε ερωτήσεις όπως «Λοιπόν, τι κατάλαβες από αυτό που διάβασες; Για ποιον μιλά αυτό το κείμενο;» Όμως, θα μας ακολουθήσει πρόθυμα σε ένα παιχνίδι δραματοποίησης, όπου το παιδί θα εκφραστεί και θα γελάσει.
Μαζί με το παιδί ζωντανέψτε την ιστορία/περιγραφή του κειμένου και βοηθήστε το να μάθει να σκέφτεται για το νόημα των λέξεων. Πίσω από τις λέξεις κρύβονται χρώματα, μυρωδιές, εκφράσεις, διαθέσεις κλπ. Βοηθήστε το παιδί να τα ανακαλύψει.
Μέσα από τέτοιες διαδικασίες θα μάθει να μη βαριέται να σκέφτεται για αυτό που διαβάζει.
---------------------------------------------
Δείτε ένα παράδειγμα με το κείμενο της σελίδας 60 του Βιβλίου της Γλώσσας της Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – Δεύτερο Τεύχος

 

Atext

 

Πώς θα μπορούσαμε να κινητοποιήσουμε το παιδί να επεξεργαστεί το κείμενο; Δείτε το παιχνίδι που έκανα με την κόρη μου.

 • «Λοιπόν, εγώ τώρα είμαι ο κυρ Νικόλας», λέω και αρχίζω να περπατά καμαρωτά, με ψηλά το κεφάλι. (Το πιτσιρίκι γελά κι εγώ απορώ τάχα και συνεχίζω) «Μα, γιατί γελάς; Έτσι, δεν περπατά ο κυρ Νικόλας;» (Η κόρη μου σπεύδει να μου δείξει με το σώμα της πόόόσο σκυφτός είναι ο κυρ-Νικόλας.). «Α, δίκιο έχεις» της λέω «αφού εδώ γράφει ότι η πλάτη του ήταν σκυφτή - τόσο σκυφτή, που η άσπρη του γενειάδα άγγιζε τη γη».
 • «Λοιπόν, τώρα εσύ είσαι ο κυρ-Νικόλας κι εγώ είμαι ένα ξένος.» (Κάνω τα μάτια μου σκιστά και λέω) «Τσιν, τσον, τσιν, τσαν, κυρ Νικόλα; Τι θα μου απαντήσεις;» (Το πιτσιρίκι αρχίζει να μου μιλά κινέζικα κι εγώ απορώ τάχα και ρωτώ) «Μα ξέρει ο κυρ Νικόλας κινέζικα;» (Η μικρή σπεύδει να μου απαντήσουν ότι ο κυρ Νικόλας ξέρει τις γλώσσες όλων των ανθρώπων).
 • «Λοιπόν, και τώρα θα σου δείξω πού μένει ο κυρ Νικόλας». (Παίρνω χαρτί και μολύβι κι αρχίζω να φτιάχνω σπιτάκι το ένα δίπλα στο άλλο, μέχρι να σχηματίσω ένα μικρό χωριό. Μετά δείχνω στο παιδί το πιο κεντρικό σπιτάκι και του λέω) «Νομίζω ότι ο κυρ Νικόλας μένει εδώ ακριβώς». (Το πιτσιρίκι μπορεί και να συμφωνήσει, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον δεν έχει προσέξει ή δεν έχει καταλάβει τι θα πει η λέξη ‘απόμερα’. Έτσι, του εξηγούμε τη φράση και κάνουμε κι άλλα παραδείγματα Π.χ. Το σπίτι μας είναι απόμερο ή όχι;)

 
-   «Στην αυλή του ο κυρ Νικόλας έχει μόνο ένα είδος λουλουδιών» λέω και περιμένω να δω την αντίδραση του παιδιού. Έτσι, θα μπορέσετε να ελέγξετε εάν το παιδί έχει καταλάβει την έκφραση ‘όλων των λογιών’.
 

 • «Τώρα εσύ είσαι ο κυρ Νικόλας κι εγώ ένας συγχωριανός σου και σε συναντώ στον δρόμο. Να, τι θα σου πω ‘Α, πα, πα, πάλι αυτός ο κυρ Νικόλας είναι εδώ. Φεύγω πριν με δει και μου μιλήσει’» (Όσο πιο θεατρικά το κάνετε και γελάσει το πιτσιρίκι, τόσο το καλύτερο, για να κρατήσετε και το ενδιαφέρον του. Το αναμενόμενο είναι ότι το πιτσιρίκι θα γελάσει και θα σας πει ‘Όχι, λάθος, γιατί όλοι τον αγαπούσαν τον κυρ Νικόλα’).

 

Οι φόβοι στα μικρά παιδιά έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα;
 
Αυτό σημαίνει ότι...
είναι φυσιολογικοί φόβοι, γιατί αποτελούν χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου σταδίου ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται το παιδί.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας στη μελέτη για το αυριανό του μάθημα, χωρίς αντιπαραθέσεις μεταξύ σας;
 
Ο συνεργάτης του parentbook, Αθανάσιος Ντάβαρης, δίνει πρακτικές συμβουλές για γονείς ζωηρών  μαθητών Α' εως Δ' Δημοτικού.
 
Ο βασικός προσανατολισμός των συγκεκριμένων κατευθύνσεων, είναι να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδί, αλλά και να συσφιχθούν οι σχέσεις μεταξύ τους.
 
1. Κάνετε διαλείμματα και αξιοποιήστε τα αν μπορείτε
Ένα παιδί που είναι αρκετά ζωηρό, έχει την ανάγκη για εκτόνωση της ενέργειάς του. Γι' αυτό λοιπόν είναι σημαντικό να δίνετε την ευκαιρία για  διάλειμμα 5 λεπτών κάθε 20 – 30 λεπτά, ανάλογα με τις αντοχές κάθε παιδιού. Πολλοί γονείς, εσφαλμένα θεωρούν ότι το διάλειμμα είναι ο μεγάλος εχθρός της μελέτης. Τα διαλείμματα μπορούν να αποτελέσουν μια καλή ευκαιρία για συνεργασία ανάμεσα στο παιδί και το γονιό και για τόνωση της σχέσης τους. Ένα ωραίο αυτοσχέδιο παιχνίδι που μπορεί να επινοήσει το ίδιο το παιδί, μια ζωγραφιά, ένα τραγουδάκι κτλ…
 
 
2. Ποιά είναι η σωστή στιγμή για να διορθωθούν τα λάθη;
Μην του επισημαίνετε  τα λάθη του την ώρα που γράφει, αλλά στο τέλος της συγκεκριμένης εργασίας, εκτός και αν μπορείτε να τα επισημαίνετε με γλυκό τρόπο, χωρίς επικριτική διάθεση. Μπορεί να προκαλέσετε έντονο εκνευρισμό στο παιδί και να του διασπάσετε την προσοχή, αν συνέχεια και με απότομο τρόπο το διακόπτετε για να του πείτε ότι έκανε λάθος. Του κόβετε το ρυθμό της σκέψης του!
 
3. Ο τρόπος που διορθώνουμε τα λάθη του απαιτεί προσοχή
Προσοχή στον τρόπο διόρθωσης των λαθών του παιδιού σας! Πολλές μαμάδες και μπαμπάδες αρπάζουν τη γόμα και αρχίζουν να σβήνουν, σβήνουν…
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να θέτετε το παιδί σας σε θέση άμυνας. Το βιβλίο και το γραπτό είναι δικό του, και αυτό συχνά θεωρείται από το παιδί, ως  παρέμβαση στα πράγματά του. Ακόμα και αν έχει τις χαμηλότερες επιδόσεις του κόσμου, η αξιοπρέπειά του -πρέπει να- είναι παρούσα!
Επομένως, αφήστε το να κάνει εκείνο τη διόρθωση στο λάθος του.
 
4. Να έχετε ρεαλιστικές απαιτήσεις για την ποιότητα των γραμμάτων του
Δεν είναι όλα τα παιδιά καλλιγράφοι, μπορούν όμως να εξασκηθούν στη βελτίωση  της ποιότητας των γραμμάτων τους σε βαθμό που δεν θα εμποδίζει την ταχύτητα γραφής και υλοποίησης των ασκήσεων.
Χρειάζεται λοιπόν μια ισορροπία ανάμεσα στην ταχύτητα και την ποιότητα των γραμμάτων. Εσείς θα τη βρείτε, ώστε να έχετε τις ρεαλιστικές απαιτήσεις για τα γράμματα του παιδιού σας και να αποφεύγετε εντάσεις αλλά και χάσιμο χρόνου ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για πιο σημαντικά στοιχεία της σχολικής ύλης, όπως μαθηματικά προβλήματα, εκμάθηση των 4 βασικών πράξεων, εκμάθηση ορθογραφίας κτλ
 
5. Όχι στη βία
Όχι χειροδικία! Απαγορεύεται δια ροπάλου, ακόμα και αν σας έχει βγάλει εκτός εαυτού! Με τη χρήση βίας αποκομίζετε πρόσκαιρο ‘όφελος’. Το όφελος είναι ότι εκείνη την ώρα μπορεί να πετύχετε το σκοπό σας (να κάτσει να διαβάσει), αλλά τα μειονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι πάρα πολλά:
α) Μαθαίνετε στο παιδί σας να λύνει τις διαφορές του με τη βία, χωρίς να επιχειρηματολογεί. Οι πετυχημένοι άνθρωποι είναι όσοι ξέρουν να χειρίζονται και να αξιοποιούν τη δύναμη του  λόγου και όχι αυτοί που χρησιμοποιούν τη βία.  Αν λοιπόν φερθείτε βίαια, τότε το παιδί θα σας μιμηθεί και θα φερθεί και αυτό έτσι στο παρόν και μέλλον.
β) Απομακρύνεστε συναισθηματικά με το παιδί σας, και το κάνετε να χάσει έναν πολύτιμο σύμμαχο, εσάς! Σκεφτείτε το παιδί σας στην εφηβεία, όταν πιθανώς να χρειαστεί έναν έμπιστο άνθρωπο, για να εκμυστηρευτεί κάποιες ανησυχίες του. Προφανώς δεν θα είστε εσείς ο άνθρωπος αυτός…
γ) Μειώνετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Ένα παιδί που υφίσταται βία, συνήθως  δέχεται και υποτιμητικά σχόλια από το γονιό του. Η εμπιστοσύνη λοιπόν που έχει στον εαυτό του  μειώνεται δραματικά, με συνέπειες που αφορούν, δυστυχώς, όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον του ως προσωπικότητα. 


 
Ντάβαρης Αθανάσιος

 • Ψυχολόγος με ειδίκευση στην εκπαίδευση
 • Msc Γνωσιακής Επιστήμης
 • Ερευνητικός συνεργάτης Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…