×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Εφηβική Ακμή: Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση

Ένα δερματικό πρόβλημα, όπως είναι η ακμή, εάν το δούμε ψυχαναλυτικά, έχει τη ρίζα του σε μια ενόχληση που σωματοποιείται, μια κατάσταση δυσάρεστη για το παιδί που προσπαθεί να την απωθήσει.

Η ακμή στους εφήβους παίζει το ρόλο της μάσκας πίσω από την οποία το παιδί κρύβει απωθημένο μίσος, οργή και θυμό που ασυνείδητα νιώθει και έχει απωθήσει. Ταυτόχρονα, η εμφάνιση της ακμής στο πρόσωπο δηλώνει βουβά το πρόβλημα προς τα έξω. Λειτουργεί σαν ένα είδος ‘’κάθαρσης’’ από κάτι που ο έφηβος βίωσε ως βρώμικο και βλαβερό. Όμως δεν εκφράστηκε ως τέτοιο είτε από φόβο απόρριψης είτε από καταπιεσμένο θυμό που έγινε αίσθημα ενοχής. Οι ενοχές είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση στην ψυχολογία των εφήβων.

Η ακμή μπορεί να παρουσιαστεί και σε άλλα σημεία του σώματος όπως η πλάτη και ο θώρακας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το παιδί ασυνείδητα δεν θέλει να δείξει τη δυσαρέσκειά του στο περιβάλλον του.

 

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Ο Κώστας είναι 16 ετών και το «καλό παιδί» των γονιών του. Ο πατέρας του είναι επιχειρηματίας και τον προορίζει να αναλάβει την επιχείρηση. Η κλίση του είναι στα καλλιτεχνικά όμως για να μη δυσαρεστήσει τους γονείς ακολουθεί οικονομικές σπουδές. Στο πρόσωπο του δεν έχει ούτε ένα σημάδι ακμής είναι «καθαρός» και «καλός» όπως τον θέλουν οι γονείς του. Η πλάτη του όμως είναι γεμάτη σπυράκια με έντονη ερυθρότητα και πύον. Σε αυτό το παράδειγμα φαίνεται πώς σωματοποιείται ο διχασμός που βιώνει το παιδί. Ασυνείδητα, έχει διαχωρίσει το σώμα του και έχει διαχωριστεί από αυτό: η μπροστινή πλευρά είναι η αποδεκτή, η «καθώς πρέπει» και η «πίσω πλευρά» η κρυφή, αυτή που καταπιέζεται.

Μελέτες έχουν δείξει πως οι έφηβοι που παρουσιάζουν ακμή, ενώ από τη μια συνειδητοποιούν την αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα τους αρνούνται να έρθουν σε επαφή με τις παρορμήσεις και τα συναισθήματα που τους δημιουργεί. Απωθούν την ερωτική επιθυμία και νιώθουν ένοχοι για τη σεξουαλική τους διέγερση. Το πρόσωπό τους γίνεται μια άκαμπτη μάσκα με σπυράκια που υπαινίσσεται την σεξουαλικότητα που ξυπνάει, αλλά δεν εκδηλώνεται από ντροπή.

 

Επομένως, το έντονο πρόβλημα ακμής είναι καλό οι γονείς να το δουν σαν "καμπανάκι" που δείχνει ότι το έφηβο παιδί τους αντιμετωπίζει κάποια εσωτερική πάλη, κάτι νέο που δυσκολεύεται να διαχειριστεί και να εξωτερικεύσει. 

---------------------------

Ευτυχία Κατσανδρή (Κοινωνιολόγος – Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…