×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170

Πρακτική 1: Οργανωμένο περιβάλλον

Μην αφήνετε το σπίτι να μοιάζει με ακατάστατο παιδότοπο, όπου παντού υπάρχουν αραδιασμένα και ανάκατα παιχνίδια.
 
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι όταν το παιδί βρίσκεται εν μέσω πολλών παιχνιδιών, μένει απασχολημένο για περισσότερη ώρα, γιατί σε κάθε του βήμα βρίσκει κάτι να παίξει. Όμως, μία τέτοια καθημερινότητα δεν βοηθά καθόλου το παιδί ν’ αναπτύξει την ικανότητα συγκέντρωσης και ούτε το κρατά απασχολημένο, αφού το παιδί αδυνατεί να συγκεντρωθεί. Γι’ αυτό και το βλέπουμε ν’ ασχολείται 2 λεπτά με ένα παιχνίδι και μετά να το παρατά για το επόμενο.

Μια εικόνα σαν αυτή που ακολουθεί αποσυντονίζει το παιδί και δυσκολεύει κατά πολύ την οργάνωση των ερεθισμάτων.

toys-all-over

 

Τα πράγματα και τα παιχνίδια του παιδιού πρέπει να έχουν μια λογική οργάνωση και να μην είναι ατάκτως εριμμένα, προκειμένου το παιδί να μπορεί να εστιάσει την προσοχή του.

toys-order-3

Ένα οργανωμένο περιβάλλον βοηθά το παιδί να οργανώνει τη σκέψη του και να εστιάζει την προσοχή του σ’ ένα πράγμα. Ακόμα αυτό που βοηθά στο να υπάρχει στο σπίτι ατμόσφαιρα ηρεμίας είναι:

  • οι ρουτίνες,
  • οι ξεκάθαροι κανόνες για το πού τοποθετούμε τα πράγματα,
  • τα τακτοποιημένα «ωράρια» και η ξεκάθαρα δομημένη μέρα (π.χ. πρωί – δουλειά/σχολείο/παιδικός σταθμός/πάρκο, μεσημέρι-φαγητό/χαλάρωση/διάβασμα, βράδυ-μπάνιο/φαγητό/χαλάρωση/ύπνος).

 
 
Ιδού 2 απλές τεχνικές για να βοηθήσουμε το παιδί να μάθει ν’ ακολουθεί μια λογική οργάνωση στα πράγματά του.
 
     (1) Στο τέλος της μέρας λέμε το παιδί «Και τώρα θα έρθει το συνεργείο καθαρισμού! Λοιπόν, ξεκινάμε να μαζεύουμε όλα τα κυβάκια και τα βάζουμε σε αυτό το κουτί. Και τώρα μαζεύουμε όλα τα στρατιωτάκια, για να τα βάλουμε εδώ. Σειρά έχουν όλα τα χαρτιά. Και τέλος οι μαρκαδόροι που θα μπουν σε αυτό το κουτί».
Με τον τρόπο αυτό εισάγουμε τα παιδιά στην ταξινόμηση. Μαθαίνουν να οργανώνουν τα πράγματα σε κατηγορίες και φυσικά τακτοποιούν το χαμό όλης της μέρας.
Εάν έχουμε πολλά παιδιά κοντινής ηλικίας από 4 ετών και πάνω μπορούμε να τους δίνουμε εναλλάξ τον ρόλο του να αποφασίζουν με ποια σειρά θα δράσει το συνεργείο καθαρισμού.
(2) Όταν τακτοποιούμε τα σιδερωμένα ρούχα, ζητάμε τη βοήθεια του παιδιού. Μαζί τα οργανώνουμε σε κατηγορίες: πρώτα θα βάλουμε στη ντουλάπα τα φανελάκια σου, μετά τα μπλουζάκια σου κλπ.
 
 
Όσο πιο καλά οργανωμένη είναι η καθημερινότητα, τόσο μεγαλύτερη σταθερότητα υπάρχει στο οικογενειακό περιβάλλον, τόσο λιγότερες είναι οι εντάσεις κι ο εκνευρισμός, πράγμα που με τη σειρά του ευνοεί την ικανότητα συγκέντρωσης του παιδιού.
--------------------------------
 
Για μια οργανωμένη καθημερινότητα διαβάστε τις συμβουλές μας για το πώς να εδραιώσετε ρουτίνες στα παιδιά σας! Κάντε κλικ ΕΔΩ!
 
 
------------------
Πηγές για τις φωτο:
www.milfitude.com
catsdesignblog.blogspot.com
furnikidz.com

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…