×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168
JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170

 

Το 2015 το ARKKI συνεχίζει τη δράση του με εργαστήρια Αρχιτεκτονικής για παιδιά.Οι νέοι κύκλοι εργαστηρίων αρχίζουν απο τις 10 Ιανουαρίου.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Φιλανδίας που έφερε στην Ελλάδα η  DESIGNEMBASSADOR.COM UG σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό AKTO απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 έως 13 ετών.

 

Τα αυτοτελή εργαστήρια που πραγματοποιούν ο Σταύρος Μαρτίνος και η Χριστίνα Μουδαρά δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να φτιάξουν τη δική τους μοναδική κατασκευή και μέσα από αυτή να εξερευνήσουν έννοιες χώρου και κλίμακας, να συσχετίσουν διαφορετικές φόρμες με τη λειτουργία τους, να παίξουν με το φως και τη σκιά αλλά και να μελετήσουν τα στοιχεία μιας πόλης.

 

Οι κύκλοι εργαστηρίων για το 2015 τρέχουν τα Σαββατοκύριακα στο International School of Piraeus, στο Ιnternational School of Athens, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και στο Μουσείο Ηρακλειδών. 

 

Τα προγράμματα περιλαμβάνουν τέσσερις κύκλους. Κάθε κύκλος είναι διάρκειας 4 ημερών με εργαστήρια διάρκειας 90 λεπτών.
Δηλώστε συμμετοχή για να κρατήσετε θέση στο 210-5230130 (κ. Φούντα)

------------------------------

 

Μάθετε περισσότερα για τη φιλοσοφία των εργαστηρίων του Arkki στο www.arkki.gr

Διαβάστε το αφιέρωμα του parentbook στο arkki και τη δημιουργικότητα των παιδιών κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Το 2015, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά του Μουσείου Ηρακλειδών μπαίνουν κάτω από μια κοινή «ομπρέλα» υπό την ονομασία STEM* & ART, αλλά και επεκτείνονται καθώς πλέον απευθύνονται σε μαθητές τόσο του Νηπιαγωγείου όσο και όλων των τάξεων του Δημοτικού, αλλά και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου.

Μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση με διαδραστικά και παραστατικά εκθέματα-παιχνίδια, καθώς και επιλεγμένα έργα Τέχνης, τα παιδιά ανακαλύπτουν και διαχειρίζονται τις βασικές μαθηματικές έννοιες που αντιστοιχούν στην ύλη της τάξης τους σύμφωνα με το αναλυτικό σχολικό πρόγραμμα. Παράλληλα βιώνουν τα μαθηματικά μέσα από τη σχέση τους με τη φυσική, τη ρομποτική και την αρχιτεκτονική, ως «τη γλώσσα που είναι γραμμένο το βιβλίο της φύσης», οικοδομώντας σε στέρεες βάσεις τη λογικομαθηματική τους σκέψη.

* STEM: Ακρωνύμιο από τις λέξεις Science, technology, engineering και math (: Επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά).

 

Εκπαιδευτικά εργαστήρια STEM & ART

Συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα STEM & ART περιλαμβάνει τα εξής 5 εκπαιδευτικά εργαστήρια:

  • Μαθηματικά σαν παιχνίδι (Σχεδιασμός-επιστημονική επιμέλεια: Άρης Μαυρομμάτης-Αποστόλης Παπανικολάου) [Σάββατο, 16:00-18:00, 60€/κύκλο (ή 15€/μάθημα)]

Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, που μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με εκθέματα-παιχνίδια και έργα τέχνης, ανακαλύπτουν τις βασικές μαθηματικές έννοιες.

10/1/2015: Έναρξη Α΄ κύκλου εκπαιδευτικών εργαστηρίων για το Νηπιαγωγείο.

11/1/2015: Έναρξη Α΄ κύκλου εκπαιδευτικών εργαστηρίων για Α΄-ΣΤ΄ Δημοτικού.

  • Εκπαιδευτική Ρομποτική (από την WROHellas)

[Κυριακή, 10:00-12:00 (Γ΄-Δ΄ Δημοτικού) & 12:00-14:00 (Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού), 80€/κύκλο]

Απευθύνεται σε μαθητές Γ’-Δ’ & Ε΄-ΣΤ’ Δημοτικού. Εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής, όπου το μόνο όριο στη δημιουργία είναι η φαντασία των παιδιών.

11/1/2015: Έναρξη 4ου κύκλου εκπαιδευτικών εργαστηρίων (πρόγραμμα WeDo) για Γ΄-Δ΄ Δημοτικού.

11/1/2015: Έναρξη 4ου κύκλου εκπαιδευτικών εργαστηρίων (πρόγραμμα MindStorms) για Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού.

  • Φυσική (LetsgoSTEM) [από την WROhellas]

[Κυριακή, 10:00-12:00 (Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού-Γυμνάσιο) & 12:00-14:00 (Γ΄-Δ΄ Δημοτικού), 80€/κύκλο]

Απευθύνεται σε μαθητές Γ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή µε τους νόμους της Φυσικής, κατασκευάζοντας µε τα ίδια τους τα χέρια «απλές μηχανές».

11/1/2015: Έναρξη 4ου κύκλου εκπαιδευτικών εργαστηρίων για Γ΄-Δ΄ Δημοτικού.

11/1/2015: Έναρξη 4ου κύκλου εκπαιδευτικών εργαστηρίων για Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού-Γυμνάσιο.

  • Αρχιτεκτονική-ARΚKI (σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΑΚΤΟ)

[Κυριακή, 17:00-18:30 (Α΄-Γ΄ & Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού), 80 €/κύκλο]

Απευθύνεται σε μαθητές Α΄-Γ΄ & Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού. Τα παιδιά δημιουργούν πρωτότυπες κατασκευές με εργαλείο την  αρχιτεκτονική, σύμφωνα με το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ARKKI (School of Architecture for Children and Youth).

4/1/2015: Έναρξη 4ου κύκλου εκπαιδευτικών εργαστηρίων για Α΄-Γ΄ & Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού.

  • Τέχνη (σε συνεργασία με την ομάδα ARTACTS)

[Κυριακή, 16:00-17:30, 15€/μάθημα (έκπτωση 10% για αδέλφια)]

 

Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά 5-8 ετών. Ένα μαγικό ταξίδι έκφρασης, μέσα από έργα σπουδαίων καλλιτεχνών και με ποικίλες εικαστικές τεχνικές (κολάζ, κατασκευές) και μουσικοκινητική αγωγή.

11/1/2015: Α΄ εργαστήρι για τον LeonardoDaVinci.

25/1/2015: Β΄ εργαστήρι για τον Michelangelo Buonarroti.

Πληροφορίες-Κρατήσεις θέσεων:Τηλ.: 210 34 61 981 (εσωτ.: 201)

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.http://www.herakleidon-art.gr

 

herakleidon-20d

Μόλις επέστρεψα από έναν παιδότοπο, όπου είχα πάει με την οικογένειά μου. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις τα παιδιά να διασκεδάζουν σε έναν χώρο με σχετικά λίγες πιθανότητες να χτυπήσουν ή να δυσαρεστηθούν. Επειδή δε μας έχει γίνει ρουτίνα, αντιμετωπίζουν με χαρά την κάθε μας επίσκεψη.
Αναρωτιέμαι επ’ ευκαιρία: τι χαρακτηριστικά αναζητά ένας σύγχρονος μπαμπάς σε έναν παιδότοπο;
Φυσικά για τον καθένα τα κριτήρια είναι διαφορετικά και αυτό έχει να κάνει και με τις προτεραιότητες που βάζει κάποιος. Αυτό που ξέρω είναι ποια κριτήρια βάζω εγώ για να πω ότι ένας παιδότοπος με ικανοποιεί.
Πρώτα απ’ όλα, φυσικά, πρέπει να είναι καθαρός. Να είναι καθαρός ο χώρος που παίζουν τα παιδιά, αλλά και ο χώρος που κάθονται οι ενήλικες. Αυτό πάει μαζί με την καθαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα, που με τη σειρά του σημαίνει καλό εξαερισμό του χώρου. Ιδίως σε τέτοιους χώρους δεν χωρούν συμβιβασμοί σε θέματα όπως το κάπνισμα, η βρομιά, η σκόνη ή τα σκουπίδια.
Έπειτα να είναι άνετος. Αν και στις μεγάλες πόλεις η άνεση χώρου είναι ένα μεγάλο θέμα, σίγουρα αυτό το κριτήριο παίζει μεγάλο ρόλο. Στενοχωριέμαι να βλέπω δεκάδες παιδιά να συνωστίζονται σε μικρούς χώρους. Καλύτερα να καθίσουν σπίτι τους. Εδώ βοηθά η σωστή χωροταξική τοποθέτηση των παιχνιδιών. Προσωπικά, σε παιδότοπους που συγκεντρώνουν πολλά άτομα με ενδιαφέρει (και ρωτώ σχετικά) να ξέρω πότε υπάρχει η μικρότερη προσέλευση παιδιών (μέρες και ώρες), ώστε να μην αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα.
Ένα άλλο θέμα είναι η τήρηση κάποιων κανόνων συμπεριφοράς, ιδίως όσον αφορά στα παιδιά. Δεν μπορούν ορισμένα παιδιά να σπρώχνουν ή να αποδεικνύονται επικίνδυνα για άλλα, συνήθως μικρότερα ή πιο συνεσταλμένα, και κανείς από τους υπευθύνους να μη δίνει σημασία (δυστυχώς το έχω δει κι αυτό). Ως γονιός δεν αισθάνομαι ωραία να επέμβω και να μαλώσω το παιδί του άλλου, που είναι πιθανώς πιο ζωηρό. Περιμένω όμως από τον ιδιοκτήτη του χώρου να θέτει κανόνες και να επιβάλλει/απαιτεί την τήρησή τους. Η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου σ’ αυτόν τον τομέα μακροπρόθεσμα ευνοεί και τον ίδιον τον ιδιοκτήτη.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Υπάρχουν παιδότοποι που προσφέρουν περισσότερα στα παιδιά και άλλοι λιγότερα. Φαντάζομαι ότι οι τιμές εξαρτώνται και από όλα αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις. Εμένα πάντως με ενδιαφέρει πόσο δημιουργικές ή αγχολυτικές μπορεί να είναι αυτές οι δραστηριότητες για τα παιδιά, γιατί αυτός είναι και ο σκοπός της επίσκεψής μας.
Κυρίως όμως με ενδιαφέρει η ασφάλεια των παιδιών την ώρα που παίζουν. Στον παιδότοπο πηγαίνουμε αφ’ ενός για να περάσουν ωραίες στιγμές τα παιδιά, αφ’ ετέρου γιατί κι εγώ θέλω να περάσω κάποιες στιγμές χαλάρωσης. Σ’ αυτή τη χαλάρωση δε βοηθά να ξέρω ότι μπορεί να κινδυνεύσουν ή ότι στην ουσία είναι ανεπιτήρητα. Τα άτομα που επιτηρούν δεν πρέπει να είναι απλοί υπάλληλοι. Πρέπει να έχουν στοιχειώδεις γνώσεις της παιδικής συμπεριφοράς και της αποτροπής/εκτόνωσης δυσάρεστων καταστάσεων, μέσα στα πλαίσια του εφικτού βέβαια.
Οι δυνατότητες που έχει ένας γονιός στον παιδότοπο είναι ένα ακόμα ζήτημα. Αν είναι με παρέα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ίσως χρειαστεί ένα σνακ, ένα φαγητό, ένα ποτό, κάτι που να μπορεί να συνοδεύσει την παρέα. Αν είναι μόνος του, χρειάζεται πράγματα που θα τον βοηθήσουν να περάσει πιο ευχάριστα, πιο δημιουργικά και λιγότερο μονότονα την ώρα του. Δε μπορώ να φανταστώ παιδότοπο που να μην έχει εφημερίδες ή περιοδικά και να μην προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τι πιο απλό από μια ασύρματη σύνδεση τη στιγμή που πολλοί –αν όχι οι περισσότεροι– χρησιμοποιούμε κινητές συσκευές ή ταμπλέτες για ενημέρωση, επικοινωνία, ψυχαγωγία κλπ.
Η αξία ενός παιδότοπου, τέλος, κρίνεται και σε κάποιες λεπτομέρειες. Στον χυμό χωρίς ζάχαρη που θα προσφερθεί στα παιδιά, στα όσο γίνεται «ελαφριά» τσιπς, στα υγιεινά επιπλέον εδέσματα/σνακ που θα είναι διαθέσιμα, όταν ένα παιδί πεινάσει και ζητήσει κάτι παραπάνω. Και, φυσικά, στην καλή διάθεση των υπευθύνων να προσαρμόζουν τον χώρο και τις υπηρεσίες στις ανάγκες των παιδιών και όχι στις δικές τους.

Σάββατο 16/6/12: « Άσπρα καράβια τα όνειρά μας….» (για παιδιά 3-8 ετών)

Το άσπρο μας καράβι είναι έτοιμο να σαλπάρει για ένα φανταστικό ταξίδι στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου! Ελάτε να επιβιβαστούμε για να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε και να συνθέσουμε τα δικά μας καράβια από ξύλο για να συνεχίσουμε το παιχνίδι και στο σπίτι!

Ώρα έναρξης: 11:30-πμ  - Είσοδος: 7 ευρώ (για παιδιά 3-8 ετών)

 

Σάββατο 16/6/12: «Μια λεκάνη γεμάτη… σαπουνόφουσκες!» (για βρέφη 18-36 μηνών μαζί με τους γονείς τους)

 

Πως κάνουμε σαπουνόφουσκες με ένα δίχτυ, ένα χωνί ή ένα καλαμάκι; Πόση ώρα μπορούμε να παίζουμε με το νερό;

Σας περιμένουμε για μια ώρα παιχνιδιού γεμάτη εκπλήξεις και πολύ…. νερό!!!

Ώρα έναρξης: 11:00πμ – Είσοδος: 8 ευρώ για το κάθε παιδάκι.

 

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.
Μετά τη λήξη των εργαστηρίων υπάρχει η δυνατότητα παραμονής του παιδιού στο χώρο για παιχνίδι 1 ώρα, με επιπλέον χρέωση 4 ευρώ.
«Μικρές Ιστορίες», Δημητρακοπούλου 70- Κουκάκι (στάση μετρό-τραμ: Συγγρού-Φιξ), τηλ: 210-9227730


11:00-13:00

Για παιδιά
3-6 ετών
 


«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ» Εργαστήρι Μουσικοκινητικής Aγωγής και Κατασκευής Μουσικών Οργάνων.

Με υλικά από τη φύση και με άχρηστα υλικά, τα παιδιά θα κατασκευάσουν μουσικά όργανα στοχεύοντας στην παραγωγή φυσικών ήχων και μελωδιών. Το εργαστήριο θα ξεκινήσει με παραμύθια και τραγούδια που θα έχουν θεματικό άξονα την μουσική και τους ήχους.
Συντελεστές:
Ελεάννα Γεροντοπούλου, Ιωάννα Παρασκελίδη
 


12:00- 14:30

Για παιδιά
7-12 ετών


«ΠΛΑΘΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ... ΠΛΑΘΟΝΤΑΣ ΠΗΛΟ...» Εργαστήριο Πηλού με Αφήγηση Παραμυθιών.

Τα λαϊκά παραμύθια τα έπλασαν οι άνθρωποι χιλιάδες χρόνια πριν και ακόμη και σήμερα τα παραμύθια αυτά πλάθονται και ξαναπλάθονται και φτάνουν στ' αυτιά και στην ψυχή μας. Η μορφή τους αλλάζει καθώς περνούν από στόμα σε στόμα, λες κι είναι φτιαγμένα από νωπό πηλό...όμως το βασικό τους υλικό παραμένει ανέπαφο...
Η αφήγηση λαϊκών παραμυθιών θα είναι η αφορμή και η έμπνευση για να πλάσουν τα παιδιά με πηλό πλάσματα και αντικείμενα από τις ιστορίες που θ' ακούσουν. Τα υλικά τους θα είναι η φαντασία και ο πηλός.
Συντελεστές:
Σύλβια Βενιζελέα, Άσπα Παπαδοπούλου
 


15:00- 21:00

Για μικρούς και μεγάλους


«ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ»

Η εθελοντική ομάδα, που δραστηριοποιείται στο τομέα προστασίας του περιβάλλοντος θα διαθέσει έντυπο υλικό και θα ενημερώσει για τη δράση της, μέσα από το παιδικό εργαστήριο που θα υπάρχει για το σκοπό αυτό.
 


18:15- 19:15

Για παιδιά από 3 ετών και άνω


«ΠΕΤΡΑ, ΨΑΛΙΔΙ, ΧΑΡΤΙ ...»

Α΄ Μέρος:
Παραμύθια με ήρωες σοφούς ανθρώπους μικρά ζωάκια που ταξιδεύουν στην θάλασσα στον ουρανό… άραγε θα βρούμε τις δικές μας απαντήσεις στη συνέλευση των ποντικών; Tο χρυσό τριαντάφυλλο θα το μυρίσει η πριγκίπισσα. Το χάρτινο καράβι θα γλιτώσει από την κόψη του ψαλιδιού; O μπαμπουίνος θα απονείμει δικαιοσύνη;
Μία παράσταση κεντημένη με παιδικά τραγούδια και με μηνύματα για την αγάπη, την δικαιοσύνη, την φιλία ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα, την φροντίδα της φύσης, την ανακύκλωση, τους στόχους και τις αξίες της ζωής.

Β΄ Μέρος: Οrigami.
Τα παιδιά με αφορμή τις ιστορίες θα δημιουργήσουν από χαρτί ήρωες των παραμυθιών. To οριγκάμι είναι η τεχνική διπλώματος του χαρτιού, χωρίς την χρήση κόλλας ή ψαλιδιού, για την δημιουργία διάφορων σχημάτων Μια πανάρχαια γιαπωνέζικη τεχνική που η ιστορία της είναι περίπου τόσο παλιά όσο η ιστορία του χαρτιού.
Συντελεστές:
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός,
Μουσική: Κωνσταντίνος Μπαλταζάνης
 


19:30-20:30

Για παιδιά από 3ετών και άνω


«ΒΕΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΞΩΘΙΕΣ» ...παράξενα πλάσματα του νερού...

Οι νεράιδες και οι ξωθιές γεύονται το γλυκό νερό, λούζονται, χτενίζονται στις βρύσες.
Οι γοργόνες και οι βεργόνες κολυμπούν στην αλμύρα.
Όλες τους όμως αγαπούν το νερό, άλλες τ' αλμυρό κι άλλες το γλυκό.
Ας αλαφροπατήσουμε λιγάκι να τις δούμε, ας ησυχάσουμε και το τραγούδι τους ν' αφουγκραστούμε !!.
Μια διαδραστική παράσταση αφήγησης για παιδιά με πολύ μουσική και τραγούδι.
Τα παιδιά συμμετέχουν, τραγουδούν, χειροκροτούν, καθορίζουν την εξέλιξη του παραμυθιού και την τύχη του ήρωα βοηθώντας τον στις δύσκολες δοκιμασίες του!!.
Συντελεστές:
Αφήγηση: Ανθή Θάνου,
Μουσική: Παναγιώτης Κούλελης.
 


21:00- 22:15

Για παιδιά από 3 ετών και άνω


«Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ» ...μια παράσταση Θεάτρου Σκιών με δημιουργική συμμετοχή των παιδιών, σε τρία μέρη

Α΄ Μέρος: Η ιστορία της μεγάλης μας πόλη με θέατρο σκιών: Ένα πρωί, στη μεγάλη μας πόλη, οι άνθρωποι ξύπνησαν κανονικά αλλά τίποτα πια δεν ήταν το ίδιο.
Η φύση αποφάσισε να εκδικηθεί. Δύο σκιοπαίχτες, ψάχνοντας στα χαλάσματα, αποφασίζουν να ξαναδώσουν ζωή γύρω τους, κατασκευάζοντας με «άχρηστα» και ανακυκλώσιμα υλικά ένα μικρό θέατρο με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη!
Β΄ Μέρος: Η παράσταση του Καραγκιόζη: Ο Καραγκιόζης με την παρέα του σκορπούν το γέλιο και τη χαρά με το έργο  «Τα κολλητήρια πάνε διακοπές».
Γ΄ Μέρος: Η δική μας χαρούμενη «πόλη των σκιών»! Τα παιδιά παίζουν παιχνίδια με αφορμή την παράσταση. Με τη βοήθεια των δυο σκιοπαικτών, ζωντανεύουν τη δική τους ιστορία για την «πόλη των σκιών». Μαθαίνουν πως φτιάχνεται ένα μικρό θέατρο από απλά υλικά και παίρνουν ρόλους από την παράσταση, που παρακολούθησαν.

Μέσα από ένα εμπνευσμένο σκηνικό, φτιαγμένο από παλιά υλικά, παιχνίδια, εφημερίδες, τσίγκινα κουτάκια και χαρτόνια και με τους ήχους παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, ο θεατρικός δημιουργός και σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς και η ηθοποιός Ιωάννα Μυλωνά θα στήσουν από την αρχή μια καινούρια και χαρούμενη πόλη, την «πόλη των σκιών»!
 Συντελεστές: 
Θίασος Ηλία Καρελλά

 

Πλέον για τις περισσότερες οικογένειες μία συνηθισμένη έξοδος με τα παιδιά είναι να πηγαίνουν σε εκδηλώσεις, όπως είναι είτε η παρουσίαση ενός παιδικού βιβλίου  είτε η αφήγηση και δραματοποίηση ενός παραμυθιού.

Οι γονείς συνοδεύουν τα παιδιά μικρών ηλικιών σε χώρους που σχεδόν πάντα είναι οργανωμένοι και διακοσμημένοι με ιδιαίτερη ευαισθησία και καλαισθησία, ώστε να συμβάλλουν κατάλληλα σε αυτή την εμπειρία πολιτισμού που θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας.

Γι' αυτό είναι καλό να έχουμε υπόψη μας 5 βασικά σημεία, ώστε μικροί και μεγάλοι να απολαύσουν την έξοδό τους σε μια τέτοια εκδήλωση.

  • 1ον Οι εκδηλώσεις απευθύνονται πάντα σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα παιδιών. Γι' αυτό όταν επικοινωνείτε με τους υπεύθυνους, θα πρέπει να ρωτάτε σε ποιες ηλικίες παιδιών αφορά η εκδήλωση και να πράττετε αναλόγως. Είναι γεγονός ότι το συνηθέστερο είναι να σας απαντούν ότι η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω. Είναι σημαντικό να σεβαστείτε αυτόν τον περιορισμό, τόσο για ηθικούς όσο και για πρακτικούς λόγους. Συγκεκριμένα, δεν θα είναι σωστό εσείς να παρευρεθείτε με παιδιά μικρότερης ηλικίας, όταν άλλοι γονείς έχουν τηρήσει αυτόν τον περιορισμό. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό το παιδί μικρότερης ηλικίας να θελήσει να καθίσετε μαζί του στο χώρο που έχει προβλεφθεί να καθίσουν μόνο τα πιτσιρίκια, οπότε η δική σας παρουσία στο χαλί των παιδιών θα είναι μάλλον...πρόβλημα.
  • 2ον Εμπιστευθείτε τα παιδιά στους υπεύθυνους της οργάνωσης και μην παρεμβαίνετε στο έργο τους. Τα παιδιά από τη στιγμή που αρχίζουν να πηγαίνουν στον Παιδικό μαθαίνουν να μπαίνουν στη σειρά και ν’ ακολουθούν διαδικασίες. Ξέρουν λοιπόν ότι πρέπει να περιμένουν υπομονετικά για να καθίσουν. Για το λόγο αυτό είναι καλό να αφήνουμε τους υπεύθυνους να αναλάβουν τα παιδιά και να τα βάλουν να καθίσουν, γιατί αυτοί γνωρίζουν καλύτερα την οργάνωση του χώρου και μεριμνούν για όλα τα παιδιά. Το να εισβάλλουμε στο χώρο και μάλιστα ν’ αλλάζουμε τη διάταξη των καθισμάτων/μαξιλαριών κλπ, για να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή θέση για το δικό μας το παιδί, είναι κινήσεις που δημιουργούν χάος, δυσκολεύουν το έργο των οργανωτών και στερούν από τα παιδιά την ηρεμία και το σεβασμό με τον οποίο πρέπει να προσέρχονται σ’ έναν χώρο.
  • 3ον Από τη στιγμή που το παιδί μας καθίσει στη θέση του, είναι καλό να πάρουμε και μεις τη δική μας θέση, να του δείξουμε μ’ ένα βλέμμα/νεύμα του χεριού πού καθόμαστε, για να ξέρει πού θα μας αναζητήσει, και να το αφήσουμε να συγκεντρωθεί σε αυτό που θα παρακολουθήσει. Το να πηγαινοερχόμαστε από τη θέση μας στο σημείο που είναι το παιδί μας, για να το ρωτήσουμε αν θέλει νερό ή για να του δώσουμε να πιει μια γουλιά νερό από το παγουρίνο του, για να του δώσουμε το χυμό του, για να του βάλουμε κρυφά στο χέρι 2-3 μπισκότα κλπ, εκτός του ότι προκαλεί αναστάτωση στα υπόλοιπα παιδιά, δεν έχει νόημα, εκτός κι αν η εκδήλωση λαμβάνει χώρα κάτω από καυτό ήλιο και διαρκεί 3 ώρες...... Καλό είναι τις φυσικές ανάγκες των παιδιών σε νερό, τροφή και τουαλέτα να τις καλύψουμε μέχρι να μπει το παιδί στην αίθουσα.
  • 4ον Εάν παραμείνουμε στην αίθουσα, θα πρέπει να μείνουμε σιωπηλοί. Ας μην  μπούμε λοιπόν στον πειρασμό να αξιοποιήσουμε το χρόνο αυτό για ψιλή κουβέντα με την κουμπάρα, φίλη, εξαδέρφη με την οποία πήγαμε παρέα στην εκδήλωση. Αυτό το σύννεφο θορύβου που απλώνεται στην αίθουσα από την κουβέντα των μεγάλων στο βάθος δυσκολεύει τα παιδιά να συγκεντρωθούν και στερεί από την όλη εκδήλωση τη μαγεία. Τα παιδιά αρχίζουν να κοιτούν δεξιά και αριστερά, γιατί κάτι «χάνουν» και δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τη συνέχεια, κάποιοι γονείς εκνευρίζονται και μεταδίδουν τον εκνευρισμό τους στην αίθουσα και κάποιοι άλλοι παρατηρώντας την αδυναμία των παιδιών να συγκεντρωθούν αρχίζουν να σχολιάζουν την ικανότητα αφήγησης του συγγραφέα και να επιτείνουν το γενικό θόρυβο. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την ησυχία, για να παρακολουθήσουν τη ροή αυτών που συμβαίνουν, να νιώσουν την ενέργεια του αφηγητή, ν’ αφουγκραστούν, ν’ ακολουθήσουν με τη φαντασία τους τα μονοπάτια που τους ανοίγει μπροστά τους ο αφηγητής με τα λόγια, τη μουσική και τις κινήσεις του.
  • 5ον Τελικώς, ο χρυσός κανόνας είναι ένας: «Ακολουθείστε τους κανόνες που σας λένε οι υπεύθυνοι της οργάνωσης». Εκτός του ότι θα χαλαρώσετε και θα απολαύσετε και οι ίδιοι την εκδήλωση σα να είστε και σεις παιδιά, θα χαρίσετε στα παιδιά σας ένα μαγικό ταξίδι ψυχής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…