×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Πλέον για τις περισσότερες οικογένειες μία συνηθισμένη έξοδος με τα παιδιά είναι να πηγαίνουν σε εκδηλώσεις, όπως είναι είτε η παρουσίαση ενός παιδικού βιβλίου  είτε η αφήγηση και δραματοποίηση ενός παραμυθιού.

Οι γονείς συνοδεύουν τα παιδιά μικρών ηλικιών σε χώρους που σχεδόν πάντα είναι οργανωμένοι και διακοσμημένοι με ιδιαίτερη ευαισθησία και καλαισθησία, ώστε να συμβάλλουν κατάλληλα σε αυτή την εμπειρία πολιτισμού που θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας.

Γι' αυτό είναι καλό να έχουμε υπόψη μας 5 βασικά σημεία, ώστε μικροί και μεγάλοι να απολαύσουν την έξοδό τους σε μια τέτοια εκδήλωση.

  • 1ον Οι εκδηλώσεις απευθύνονται πάντα σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα παιδιών. Γι' αυτό όταν επικοινωνείτε με τους υπεύθυνους, θα πρέπει να ρωτάτε σε ποιες ηλικίες παιδιών αφορά η εκδήλωση και να πράττετε αναλόγως. Είναι γεγονός ότι το συνηθέστερο είναι να σας απαντούν ότι η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω. Είναι σημαντικό να σεβαστείτε αυτόν τον περιορισμό, τόσο για ηθικούς όσο και για πρακτικούς λόγους. Συγκεκριμένα, δεν θα είναι σωστό εσείς να παρευρεθείτε με παιδιά μικρότερης ηλικίας, όταν άλλοι γονείς έχουν τηρήσει αυτόν τον περιορισμό. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό το παιδί μικρότερης ηλικίας να θελήσει να καθίσετε μαζί του στο χώρο που έχει προβλεφθεί να καθίσουν μόνο τα πιτσιρίκια, οπότε η δική σας παρουσία στο χαλί των παιδιών θα είναι μάλλον...πρόβλημα.
  • 2ον Εμπιστευθείτε τα παιδιά στους υπεύθυνους της οργάνωσης και μην παρεμβαίνετε στο έργο τους. Τα παιδιά από τη στιγμή που αρχίζουν να πηγαίνουν στον Παιδικό μαθαίνουν να μπαίνουν στη σειρά και ν’ ακολουθούν διαδικασίες. Ξέρουν λοιπόν ότι πρέπει να περιμένουν υπομονετικά για να καθίσουν. Για το λόγο αυτό είναι καλό να αφήνουμε τους υπεύθυνους να αναλάβουν τα παιδιά και να τα βάλουν να καθίσουν, γιατί αυτοί γνωρίζουν καλύτερα την οργάνωση του χώρου και μεριμνούν για όλα τα παιδιά. Το να εισβάλλουμε στο χώρο και μάλιστα ν’ αλλάζουμε τη διάταξη των καθισμάτων/μαξιλαριών κλπ, για να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή θέση για το δικό μας το παιδί, είναι κινήσεις που δημιουργούν χάος, δυσκολεύουν το έργο των οργανωτών και στερούν από τα παιδιά την ηρεμία και το σεβασμό με τον οποίο πρέπει να προσέρχονται σ’ έναν χώρο.
  • 3ον Από τη στιγμή που το παιδί μας καθίσει στη θέση του, είναι καλό να πάρουμε και μεις τη δική μας θέση, να του δείξουμε μ’ ένα βλέμμα/νεύμα του χεριού πού καθόμαστε, για να ξέρει πού θα μας αναζητήσει, και να το αφήσουμε να συγκεντρωθεί σε αυτό που θα παρακολουθήσει. Το να πηγαινοερχόμαστε από τη θέση μας στο σημείο που είναι το παιδί μας, για να το ρωτήσουμε αν θέλει νερό ή για να του δώσουμε να πιει μια γουλιά νερό από το παγουρίνο του, για να του δώσουμε το χυμό του, για να του βάλουμε κρυφά στο χέρι 2-3 μπισκότα κλπ, εκτός του ότι προκαλεί αναστάτωση στα υπόλοιπα παιδιά, δεν έχει νόημα, εκτός κι αν η εκδήλωση λαμβάνει χώρα κάτω από καυτό ήλιο και διαρκεί 3 ώρες...... Καλό είναι τις φυσικές ανάγκες των παιδιών σε νερό, τροφή και τουαλέτα να τις καλύψουμε μέχρι να μπει το παιδί στην αίθουσα.
  • 4ον Εάν παραμείνουμε στην αίθουσα, θα πρέπει να μείνουμε σιωπηλοί. Ας μην  μπούμε λοιπόν στον πειρασμό να αξιοποιήσουμε το χρόνο αυτό για ψιλή κουβέντα με την κουμπάρα, φίλη, εξαδέρφη με την οποία πήγαμε παρέα στην εκδήλωση. Αυτό το σύννεφο θορύβου που απλώνεται στην αίθουσα από την κουβέντα των μεγάλων στο βάθος δυσκολεύει τα παιδιά να συγκεντρωθούν και στερεί από την όλη εκδήλωση τη μαγεία. Τα παιδιά αρχίζουν να κοιτούν δεξιά και αριστερά, γιατί κάτι «χάνουν» και δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τη συνέχεια, κάποιοι γονείς εκνευρίζονται και μεταδίδουν τον εκνευρισμό τους στην αίθουσα και κάποιοι άλλοι παρατηρώντας την αδυναμία των παιδιών να συγκεντρωθούν αρχίζουν να σχολιάζουν την ικανότητα αφήγησης του συγγραφέα και να επιτείνουν το γενικό θόρυβο. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την ησυχία, για να παρακολουθήσουν τη ροή αυτών που συμβαίνουν, να νιώσουν την ενέργεια του αφηγητή, ν’ αφουγκραστούν, ν’ ακολουθήσουν με τη φαντασία τους τα μονοπάτια που τους ανοίγει μπροστά τους ο αφηγητής με τα λόγια, τη μουσική και τις κινήσεις του.
  • 5ον Τελικώς, ο χρυσός κανόνας είναι ένας: «Ακολουθείστε τους κανόνες που σας λένε οι υπεύθυνοι της οργάνωσης». Εκτός του ότι θα χαλαρώσετε και θα απολαύσετε και οι ίδιοι την εκδήλωση σα να είστε και σεις παιδιά, θα χαρίσετε στα παιδιά σας ένα μαγικό ταξίδι ψυχής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…