×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168
Diy

Η χειροτεχνία κάνει καλό στο σώμα και στην ψυχή - Α Μέρος - σώμα

Αφού μάθαμε τους κανόνες της Χειροτεχνίας, ας δούμε τώρα γιατί είναι τόσο ωφέλιμη η ενασχόληση του παιδιού με την Χειροτεχνία.

 

Σε αυτό το άρθρο θα σας περιγράψω τα πρακτικά οφέλη της Χειροτεχνίας για ένα παιδί (στο επόμενο άρθρο μου θα μιλήσουμε αναλυτικά για εκείνα τα οφέλη που δεν φαίνονται άμεσα, τα ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη).

---------------------------

Ας ξεκινήσουμε από το μουτζούρωμα, που όπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο είναι βασικό κομμάτι της ενασχόλησης του παιδιού με τη χειροτεχνία. Σε τι βοηθά ένα παιδί ο πειραματισμός με υλικά και χρώματα, με υφές και μείξεις;

Η κινέζικη παροιμία λέει: «Ακούω και ξεχνάω - Βλέπω και θυμάμαι - Κάνω και καταλαβαίνω».

Αυτό βρίσκει άμεση εφαρμογή στη χειροτεχνία. Μόνο μέσα από τον πειραματισμό (επιτυχημένο ή αποτυχημένο) ένα παιδί θα κατανοήσει πλήρως τις ιδιότητες των υλικών, τους τρόπους ανάμειξης χρωμάτων και τελικά τις σχέσεις αιτίας-αποτελέσματος σε κάθε τι που κάνει.

Η γνώση αυτή, γενικεύοντάς την σε άλλους τομείς της ζωής, βοηθά το παιδί να σχεδιάζει μια ενέργεια και να προβλέπει τα αποτελέσματά της. Με λίγα λόγια καλλιεργείται μέσα από την Χειροτεχνία η Πρακτική Νοημοσύνη, η ικανότητα δηλαδή του ανθρώπου να εντοπίσει ένα εργαλείο (με την ευρεία έννοια της λέξης) και τον τρόπο να το χρησιμοποιήσει για να επιλύσει μια κατάσταση της ζωής του.

 

 

Επιπλέον η Χειροτεχνία από τη φύση της απαιτεί τη χρήση και των τριών διαστάσεων- σε αντίθεση με την ζωγραφική που αρκείται στις δύο διαστάσεις του χαρτιού. Καλούμενο το παιδί να ολοκληρώσει μια τρισδιάστατη κατασκευή, να ταιριάξει τα στοιχεία της και να την κάνει λειτουργική, αναπόφευκτα αρχίζει και κατανοεί τον τρόπο που λειτουργεί ο τρισδιάστατος χώρος και σταδιακά να γενικεύει αυτή την εμπειρία σε καθημερινές καταστάσεις. Ο γνωστός ψυχολόγος Howard Gardner θα ονόμαζε την ικανότητα αυτή Χωροταξική Νοημοσύνη, την ικανότητα δηλαδή να τοποθετεί το παιδί τον εαυτό του στον χώρο, να κατανοεί τις θέσεις, τα μεγέθη και τις σχέσεις μεταξύ των αντικειμένων.

Και σε τι χρησιμεύει αυτή η νοημοσύνη; Η βαρύγδουπη απάντηση είναι: «Οι μεγαλύτεροι Αρχιτέκτονες και σχεδιαστές έχουν εξαιρετική Χωροταξική Νοημοσύνη». Προτιμώ όμως την πιο απλή εξήγηση: «Μα, η Χωροταξική Νοημοσύνη με βοηθά να υπολογίσω αν η βαλίτσα που θέλω να αγοράσω χωράει στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μου!».

 

Η επαφή, τέλος, των χεριών με διάφορα υλικά και υφές, καθώς και με τις διαφορετικές κινήσεις τις οποίες καλείται το παιδί να κάνει κατά την διάρκεια μιας κατασκευής, καλλιεργούν τη λεπτή κινητικότητα.

Τι είναι αυτό; Είναι η ικανότητα του ανθρώπου να πραγματοποιεί λεπτούς χειρισμούς με τα χέρια του για να πετύχει εργασίες που απαιτούν επιδεξιότητα και ακρίβεια. Η λεπτή κινητικότητα μας βοηθά σε καθημερινές εργασίες, όπως το να δέσουμε τα κορδόνια των παπουτσιών μας, μέχρι και στην κατάκτηση της γραφής τα πρώτα σχολικά χρόνια.

 

-----------------------------------------------------

 

Μαρία Δαμανάκη - Υπεύθυνη της Δημιουργικής Γωνιάς - http://www.dimiourgikigonia.gr/

 Γνωρίστε από κοντά τις δραστηριότητες της Δημιουργικής Γωνιάς στις Ημέρες Ανοιχτής Πόρτας κάθε μήνα. Πληροφορίες θα βρίσκετε στις Προτάσεις μας για Εκδηλώσεις.

 

 

 

 

 

 

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…