×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Σκέφτομαι και Γράφω (1) - Πώς να υποστηρίξετε τον προφορικό λόγο

Όταν ένα παιδί με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες πρέπει να ασχοληθεί με το "Σκέφτομαι και Γράφω",

ο γονιός (αλλά και ο δάσκαλος) βρίσκεται μπροστά σε μια χαοτική κατάσταση.

 

Το ‘Σκέφτομαι και Γράφω’ είναι από τα μαθήματα που το παιδί αντιμετωπίζει τις περισσότερες δυσκολίες.

Αυτό συμβαίνει, γιατί το δυσλεκτικό παιδί έχει να σκεφτεί πολλά πράγματα συγχρόνως.

Πρέπει να κάνει ωραία γράμματα, να προσέξει την ορθογραφία των λέξεων, τη σύνταξη των προτάσεων, να προσπαθήσει να μη βγει εκτός θέματος, να σκεφτεί τι μπορεί να γράψει για το θέμα που του δίνεται και ποιο θα είναι το λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιήσει.

Όλα αυτά τον αγχώνουν, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί απλές λέξεις, να κάνει σύντομες προτάσεις και να θέλει να τελειώσει όσο πιο σύντομα μπορεί, ώστε να αποφύγει τα λάθη.

Επειδή, όμως, το παιδί, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, πρέπει να μάθει να σκέφτεται και να γράφει, ακολουθώντας κάποια έξυπνα βήματα, μπορούμε να το βοηθήσουμε.

 

Το πρώτο σημείο στο οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί είναι ο προφορικός λόγος. Βοηθώντας το παιδί να επεξεργαστεί προφορικά ένα θέμα, καλλιεργούμε το έδαφος, ώστε να ασχοληθεί με το "Σκέφτομαι και Γράφω" έχοντας οργανώσει πρώτα τη σκέψη του.

 

Ειδικότερα:

Το παιδί με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζει σημαντικά κενά στην κατανόηση ενός κειμένου. Ακόμα πιο δύσκολο είναι για το παιδί, όταν του ζητηθεί να αναπτύξει τις σκέψεις του γραπτώς. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να εξασκήσουμε, πρώτα, το παιδί στον προφορικό λόγο για να μπορεί να αποκτήσει ένα σταθερό λεξιλόγιο και να αισθανθεί σίγουρο με τον εαυτό του.

 

  • Σ’ ένα φύλλο Α4 γράφουμε με μεγάλα και ωραία γράμματα τον τίτλο του θέματος (π.χ. Τι θα μπορούσα να κάνω αν ήμουν πλούσιος;). Βρίσκουμε από κάποιο βιβλίο ή περιοδικό μια εικόνα που να έχει σχέση με το θέμα.
  • Φτιάχνουμε κάρτες από χαρτόνι με δύο διαφορετικά χρώματα. Στο χαρτόνι, π.χ. με πορτοκαλί χρώμα γράφουμε μερικές λέξεις «κλειδιά» και στο χαρτόνι, π.χ. με μπλε χρώμα γράφουμε κάποιες λέξεις για να τις χρησιμοποιήσει ως λεξιλόγιο.
  • Τα τοποθετούμε μπροστά στο παιδί, του δίνουμε κάποιο χρόνο να επεξεργαστεί το θέμα και αφού βεβαιωθούμε πως έχει καταλάβει το νόημα, του ζητάμε να μας αναπτύξει, προφορικά, το θέμα.
  • Ενθαρρύνουμε το παιδί να χρησιμοποιεί με σωστό τρόπο τις προτάσεις και να κάνει σωστή χρήση του λεξιλογίου, ξεκινώντας από τις λέξεις «κλειδιά».
  • Αφού τελειώσει, ζητάμε από το παιδί να ζωγραφίσει το νόημα του θέματος.

 

Το γενικό αυτό πλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα είδη των εκθέσεων.

Στα επόμενα άρθρα αυτής της κατηγορίας θα δώσουμε πληροφορίες για τους υπόλοιπους άξονες που συνδέονται με την απόδοση του παιδιού στο "Σκέφτομαι και Γράφω" (π.χ. δημιουργία παραγράφων). 

 

Ιωάννα Δημητριάδου, Ειδική Παιδαγωγός

 

Στοιχεία επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  - κιν. 6937423882

 

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…