×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170

Επιλογή σχολικής τσάντας

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν να αγοράσουν καινούργια σχολική τσάντα για το βλαστάρι τους. Για μια καλύτερη (από την προηγούμενη) αρχή, για ένα νέο ξεκίνημα (π.χ. κατά την αλλαγή σχολικής βαθμίδας) ή απλά επειδή η προηγούμενη δεν... άντεξε τη μαθητική μεταχείριση.

Παραθέτουμε μερικά σημεία που θα βοηθήσουν στην επιλογή τσάντας:

- να είναι κατάλληλη με την ηλικία του παιδιού (ωραίος εκείνος ο δερμάτινος καφέ χαρτοφύλακας, αλλά τα παιδιά δεν θα ενθουσιαστούν)

- να είναι κατάλληλη με τη σχολική βαθμίδα. Συνήθως προτιμάμε τσάντες με ροδάκια για τα παιδιά του Δημοτικού, ώστε να μη χρειάζεται να καταπονούνται σηκώνοντάς τες. Τα μεγαλύτερα παιδιά δεν θέλουν παιδιάστικες παραστάσεις στην τσάντα, μπορεί να τη θέλουν ακόμα και μονόχρωμη ή τελείως σκούρα. Άλλα θα θελήσουν αμέσως να την "επιζωγραφίσουν".

- να ισοκατανέμει το βάρος του περιεχομένου στον σκελετό των παιδιών. Γι' αυτό τσάντες που φοριούνται στον ώμο, συνηθέστερα στον ίδιο ώμο, θεωρούνται ξεπερασμένες γιατί δημιουργούν κακή στάση του σώματος.

- ξεκινήστε από το τι θα μεταφέρει, από το τι καλείται να χωρέσει η τσάντα. Έτσι δεν θα πάρουμε μια τεράστια τσάντα για 2-3 τετράδια και το αντίθετο, δεν θα πάρουμε μια πολύ μικρή τσάντα για πολλά και μεγάλα βιβλία και τετράδια, ώστε τελικά να χρειαζόμαστε και δεύτερη. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να κάνετε μια μικρή συζήτηση με τον εκπαιδευτικό και να ρωτήσετε πόσα βιβλία/τετράδια θα πρέπει να μεταφέρονται σε καθημερινή βάση. Είναι πολύ δυσάρεστο να βλέπουμε μικρούλικα παιδάκια να μεταφέρουν τεράστιες τσάντες σαν να είναι αχθοφόροι.

- μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις- έχετε στο μυαλό τις πραγματικές ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας. Σ' αυτό το σημείο, αν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη αγοράς (π.χ. υπάρχει τσάντα σε καλή κατάσταση από το μεγαλύτερο παιδί κλπ), μπορεί να χρειαστεί να διαθέσετε τα χρήματα για κάτι άλλο.

- μην ξοδεύετε για την τσάντα περισσότερα από όσα χρειάζεται. Αφήστε περιθώριο στα οικονομικά σας (ιδίως αν έχετε κι άλλα παιδιά), για να πάρετε κι άλλα χρήσιμα σχολικά. Δεν είναι σκόπιμο λ.χ. να αγοράσετε μια πανάκριβη τσάντα, αλλά να κάνετε οικονομία στα μολύβια, τις γόμες και τον διαβήτη. Δεν είναι ωραίο το παιδί να ζητά μονίμως τα όργανα γραφής από συμμαθητές του, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

- δώστε σημασία στην ποιότητα κατασκευής (άρα και αντοχής) της τσάντας και όχι στη μάρκα ή τη στάμπα της. Η ποιότητα κατασκευής θα καθορίσει επίσης πόσο θα αντέξουν τα φερμουάρ, τα ροδάκια, τα χερούλια, αν θα υπάρχει αναπαυτική/αντιιδρωτική πλάτη κλπ. Συνεπώς είναι καλό να βλέπουμε τα πράγματα συνολικότερα και όχι κοντόφθαλμα.

Και μην ξεχνάμε: η τσάντα δεν κάνει τον μαθητή! Όσο καλή ή φανταχτερή κι αν είναι μια τσάντα, δεν μπορεί από μόνης της να δημιουργήσει έφεση για μάθηση ούτε να ενισχύσει αυτόματα την επίδοση! Γι' αυτά χρειάζονται συντονισμένες επιλογές και προσπάθεια από μαθητές, γονείς και δασκάλους!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…