Πώς είναι ένα σχολείο ανηλικων παραβατών

O άνθρωπος που μπορεί να κάνει τα δύσκολα εύκολα είναι ο [πραγματικός] διδάσκαλος είχε γράψει ο Ralph Waldo Emerson.

Για τον Νίκο Αρμένη, τον δάσκαλο στο σχολείο των φυλακών ανηλίκων Αυλώνας, τα πράγματα αν δεν είναι δύσκολα τουλάχιστον είναι πολύ πιο διαφορετικά από τα “έξω” σχολεία.

Μιλήσαμε μαζί του, επιχειρώντας να καταλάβουμε πόσο διαφορετικό είναι το περιβάλλον και οι συνθήκες που διδάσκει σε Έλληνες και αλλοδαπούς μαθητές τα πλέον στοιχειώδη πράγματα της εκπαίδευσης.

Στο παρελθόν διδάξατε σε μαθητές του «έξω κόσμου», σε συμβατικά σχολεία. Τι είναι αυτό που σε αυτά τα χρόνια παρατηρήσατε ότι διακρίνει αυτά τα σχολεία, τα γνωστά σε όλους μας από το σχολείο μιας φυλακής;

Δεδομένου ότι, ενδεχομένως, ένας μαθητής μπορεί να παρακολουθεί μαθήματα μόνο και μόνο για την ευνοϊκότερη ποινική του μεταχείριση.

Η πορεία μου ως δάσκαλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ξεκίνησε από τα Σχολεία του «έξω κόσμου» όπου κι από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχα διαπιστώσει πως για το Σχολείο της Νέας Χιλιετίας σχεδιάζεται ένα πρότυπο δασκάλου περισσότερο «καθηγητικού προφίλ» παρά το πρότυπο του Παιδαγωγού, του φορέα και μεταδότη κοινωνικών και προσωπικών αξιών κι εν γένει του προσώπου το οποίο ενταγμένο στο σχολικό πλαίσιο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ρόλους κοινωνικούς στο επίπεδο της συνεκτικότητας δια μέσω της εκπαίδευσης των μαθητών.

πατήστε για τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

ParentBook

Τι παίζει; Ό,τι παίζει στο διαδίκτυο. Χαλαρά, σοβαρά, περίεργα, όλα εδώ #googlarotrogontas

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…