×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Τι προβλέπεται για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο;

Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία

Συνήθως η πρώτη παρατήρηση των δυσκολιών στη μάθηση γίνεται από το δάσκαλο των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Είναι σημαντικό όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα ο εκπαιδευτικός να καλέσει τον γονέα σε συνάντηση για να του εξηγήσει ότι «βλέπει κάποια δυσκολία στη γραφή, την ανάγνωση, την κατανόηση του κειμένου, ακόμα και στα γραμματάκια του παιδιού» και να προτείνει στους γονείς να κάνουν μια περαιτέρω αξιολόγηση για την ύπαρξη ή μη μαθησιακής δυσκολίας.

«Και τώρα…..τί;» σκέφτεται αμέσως ο γονιός, εάν δεν λάβει καμία καθοδήγηση ή κατεύθυνση για το τι πρέπει να κάνει.

Ο γονιός θα πρέπει να γνωρίζει 4 βασικά θέματα:

1. Πού μπορεί να απευθυνθεί για διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών στο παιδί;

  • Αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου Παιδείας  για την αξιολόγηση των μαθησιακών δυσκολιών είναι τα ΚΕΔΔΥ (Κέντρα Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης)- πρώην ΚΔΑΥ. Κάντε κλικ στο Οργανωθείτε και δείτε τη λίστα των ΚΕΔΔΥ πανελληνίως.
  • Επιπλέον, λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας των ΚΕΔΔΥ οι γονείς μπορούν να απευθυνθούν και στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο της περιοχής τους. Κάντε κλικ στο Οργανωθείτε και δείτε τη λίστα των Ιατροπαιδαγωγικών Υπηρεσιών για τους κατοίκους της Αθήνας-Πειραιά.

 

2. Τι περιλαμβάνει η διαδικασία αξιολόγησης-διάγνωσης;

Η διαδικασία αξιολόγησης για την ύπαρξη ή όχι μαθησιακών δυσκολιών περιλαμβάνει σταθμισμένες και αστάθμιστες δραστηριότητες που ελέγχουν πολλές παραμέτρους όπως είναι:

  • η  γραφή-αυθόρμητη και αντιγραφή-,
  • η κατανόηση,
  • η οπτικοκινητικό συντονισμό,
  • η πλευρίωση,
  • το επίπεδο φωνολογικής ενημερότητας,
  • ο βαθμός αντιληπτικότητας και συνεργασίας του παιδιού,
  • οι αριθμητικές ικανότητες,
  • το νοητικό δυναμικό

Παράλληλα, πολύ σημαντική είναι η αναλυτική λήψη ιστορικού από τους γονείς, ώστε να διασφαλιστεί η αρτιότητα στην όραση και την  ακοή και να συλλεχθούν πληροφορίες για τις μαθησιακές συνήθειες του μαθητή (πχ. Αν διαβάζει μόνο του, αν έχει σταθερό χώρο μελέτης, πόσο χρόνο δαπανά για διάβασμα κτλ.)

Όλα αυτά συνθέτουν μια πολυδιάστατη  διαδικασία στην οποία θα συνεργαστούν διάφορες επαγγελματικές ειδικότητες (Παιδοψυχίατρος ή Ψυχολόγος για την ψυχολογική εκτίμηση, γιατροί για τον έλεγχο όρασης-ακοής, Κοινωνικός λειτουργός για τη λήψη ιστορικού και την συμβουλευτική των γονέων όσον αφορά τα διαδικαστικά θέματα, Ειδικός παιδαγωγός για το μαθησιακό έλεγχο, πολύ πιθανώς  και Λογοθεραπευτής και Εργοθεραπευτής ).

Η διεπιστημονική ομάδα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα και έτσι γίνεται η συνεκτίμηση και η διαφοροδιάγνωση.

 

3. Μετά τη διάγνωση τι δικαιούται το παιδί και πώς μπορεί να υποστηριχθεί στο σχολείο;

Μετά τη διαδικασία αξιολόγησης και έχοντας πια την πολύτιμη «διάγνωση» στα χέρια τους, ο γονιός μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία παρέμβασης  σε συνεργασία με το ασφαλιστικό του ταμείο και βεβαίως να την προσκομίσει στο σχολείο του παιδιού για να διασφαλίσει ορθότερη αντιμετώπιση από τον δάσκαλο ή/και βοήθεια ειδικού παιδαγωγού.

Το οικείο ΚΕΔΔΥ μαζί με τη γνωμάτευση εισηγείται:

  • για την κατάταξη, εγγραφή και φοί­τηση στην κατάλληλη σχολική μονάδα ή άλλο εκπαιδευ­τικό πλαίσιο ή πρόγραμμα ΕΑΕ, καθώς και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της εκπαιδευτικής πορείας των μαθητών
  • για την αντικατάσταση των γρα­πτών δοκιμασιών των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με προφορικές ή άλλης μορφής δοκιμασίες, στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετά­σεις των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευσης, καθώς και στις εισαγωγικές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εισηγήσεις αφορούν, εκτός των μαθητών που φοιτούν σε ΣΜΕΑΕ και μαθητές που φοιτούν σε σχολεία της γενικής εκπαίδευσης. Ειδικότε­ρα για τους μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσγραφία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, εισηγείται τη μέθοδο διδασκαλίας και αξιολόγησης για τον έλεγχο και πιστοποίηση των γνώσεων του μαθητή στα μαθήματα που εξετάζεται, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο εξετάζονται προφορικά κατόπιν αίτησής τους οι μαθητές που αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση επειδή παρουσιάζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία. Όταν ο μαθητής της περίπτωσης αυτής επιθυμεί να απαντήσει και γραπτά σε κάποια ερωτήματα, αυτά αξιολογούνται κατά τη βαθμολόγηση.

 

4. Πώς θα πρέπει οι γονείς να μιλήσουν στο παιδί για την όλη διαδικασία και το αποτέλεσμά της;

Πριν την αξιολόγηση: Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες συνήθως έχουν αναπτύξει άγχος και φόβο για οποιαδήποτε διαδικασία εξέτασης. Έχει αρχίσει ήδη να  ματαιώνονται ψυχοσυναισθηματικά, οπότε πιθανώς να αντιδράσουν αρνητικά όταν τους ανακοινωθεί πως θα «πάνε για αξιολόγηση». Επιπλέον, ο ανοίκειος χώρος και η παρουσία τόσων «δασκάλων» στα μάτια του παιδιού, λειτουργούν προσθετικά ανασταλτικά. Επομένως, η σωστή προετοιμασία από τους γονείς είναι υψίστης σημασίας τόσο για την καλύτερη και αρτιότερη απόδοση του παιδιού όσο και για τη συναισθηματική του γαλήνη.

Πρέπει λοιπόν:

  • να εξηγήσουμε στο παιδί πως θα πάμε μαζί να κάνει κάποια εύκολα παιχνίδια και δραστηριότητες, ώστε να βοηθηθεί στις δυσκολίες που γνωρίζει πως έχει.
  • τονίζουμε στο παιδί πως οι εξεταστές είναι φιλικοί και ευγενικοί, ΔΕΝ θα τον βαθμολογήσουν για κάτι, ενώ μπορεί όποια στιγμή θέλει να διακόψει την διαδικασία (για να ζητήσει ένα μικρό διάλειμμα, τουαλέτα ή νερό).

 

Μετά την αξιολόγηση: Οι γονείς πρέπει να μιλήσουν με ηρεμία, σαφήνεια και απλότητα στο παιδί πώς έχει η κατάσταση. Δηλαδή να αποφύγουν ταμπέλες του τύπου «είσαι δυσλεκτικός» αλλά να του εξηγήσουν πως έχει το δικό του ιδιαίτερο τρόπο μάθησης, ο οποίος δεν είναι πάντα εφικτό να διδάσκεται στο σχολείο, στα πλαίσια μιας μεγάλης τάξης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να κάνει το δικό του πρόγραμμα εκμάθησης, με τους δικούς του ρυθμούς και τον τρόπο που «βολεύει» καλύτερα το παιδί.

Πρέπει να του τονίσουν πως οι γονείς, σε συνεργασία με το σχολείο και τον ειδικό παιδαγωγό θα του προσφέρουν ολόψυχα βοήθεια, αγάπη, κατανόηση και σεβασμό στην προσπάθεια που θα κάνει.

Ας μην ξεχνάμε πως το κυριότερο μας μέλημα είναι να χτίσουμε ψυχικά υγιή και χαρούμενα παιδιά, με αυτοπεποίθηση, αίσθηση ασφάλειας και δημιουργικότητα!

 

 

 Ευχαριστούμε τη συνεργάτιδά μας Αρετή Δόνου για τις πληροφορίες και επισημάνσεις που μοιράστηκε με την ομάδα του parentbook.

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…