Λαρυγγομαλακία: Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

Εδουάρδος Χατζηχάννας, Ωτορινολαρυγγολόγος

Τι είναι η λαρυγγομαλακία;

Η λαρυγγομαλακία είναι η συχνότερη εκ γενετής ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει κυρίως θορυβώδη αναπνοή (συριγμό) αλλά κάποτε και δύσπνοια στα νεογνά. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το τοίχωμα από τον οποίο αποτελείται ο λάρυγγας, δηλαδή ο χόνδρος και ο βλεννογόνος (το εσωτερικό κάλυμμα του χόνδρου) είναι μαλακά και χαλαρά σε βαθμό που κατά την διάρκεια της εισπνοής συμπίπτουν και αποφράσσουν την αναπνευστική οδό του λάρυγγα και προκαλούν συγκεκριμένα συμπτώματα.

Ποια τα συμπτώματα της λαρυγγομαλακίας;

Το κυριότερο σύμπτωμα της λαρυγγομαλακίας είναι η θορυβώδης αναπνοή, κάτι σαν σφύριγμα κατά την διάρκεια της εισπνοής. Αυτό συνήθως παρουσιάζεται μερικές μέρες μέχρι εβδομάδες μετά την γέννα και είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει από ανησυχία μέχρι και πανικό στους γονείς. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία αλλά βεβαίως είναι ορθό να πάρετε την γνώμη του παιδιάτρου σας. Ο παιδίατρος σας το πιο πιθανό είναι να σας καθησυχάσει και σπανιότατα μπορεί να σας παραπέμψει σε παιδο-ωτορινολαρυγγολόγο ή παιδοπνευμονιολόγο. Συνήθως, τα συμπτώματα υποχωρούν πριν την ηλικία των δυο χρονών.

Πως γίνεται η διάγνωση της λαρυγγομαλακίας;

Η διάγνωση της λαρυγγομαλακίας γίνεται με την βοήθεια του ιατρικού ιστορικού και της κλινικής εξέτασης από τον γιατρό σας. Συγκεκριμένα, όπως προαναφέρθηκε, στις περισσότερες περιπτώσεις το συχνότερο και συνήθως μοναδικό σύμπτωμα είναι η θορυβώδης αναπνοή. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εξέταση (αίματος, ακτινολογική κτλ) που να μπορεί να θέσει τη διάγνωση με βεβαιότητα. Άρα ο γιατρός στηρίζεται ουσιαστικά στο ιστορικό που παίρνει από τους γονείς και από την εξέταση του παιδιού.

Συνέχεια άρθρου: paidorama.com

ParentBook

Τι παίζει; Ό,τι παίζει στο διαδίκτυο. Χαλαρά, σοβαρά, περίεργα, όλα εδώ #googlarotrogontas

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…