Ποια είναι η επίδραση της καφεΐνης στα παιδιά;

Ένα θέμα που συχνά παραβλέπουμε είναι οι επιδράσεις της καφεΐνης στα παιδιά.

Αν και μας φαίνεται αδιανόητο ένα μικρό παιδί να πίνει καφέ, στην εφηβική ηλικία η κατανάλωση καφεΐνης δεν είναι σπάνια. Για διαφόρους λόγους, που έχουν συνήθως σχέση με την ηλικία, οι έφηβοι υιοθετούν συμπεριφορές των μεγαλυτέρων μιμούμενοι διάφορα πρότυπα. Μέσα σ' αυτές τις συμπεριφορές είναι και η κατανάλωση καφεΐνης.

Η καφεΐνη είναι διεγερτική ουσία που επηρεάζει τη συμπεριφορά και συνήθως τονώνει τη διάθεση, ενώ βοηθά σε διάφορες πνευματικού τύπου δραστηριότητες. Η υπερκατανάλωση όμως αυτής της ουσίας μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητες παρενέργειες και συμπεριφορές. Η καφεΐνη αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, την πίεση του αίματος και τη θερμοκρασία του σώματος, εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου, ενώ δρα ως διουρητικό, δηλαδή οδηγεί σε απώλεια υγρών από το σώμα.

Τα παιδιά μας έχουν μικρότερο σώμα και λιγότερα κιλά από εμάς τους ενηλίκους και κατά συνέπεια η ίδια ποσότητα καφεΐνης ασκεί εντονότερη διεγερτική δράση.

Παιδιά που καταναλώνουν καφεΐνη έχουν μεγάλη πιθανότητα να υποφέρουν από αΰπνίες, ανησυχία, ακράτεια ούρων κατά τον ύπνο τους, να είναι οξύθυμα.

Μια σχετικά πρόσφατη διαπίστωση είναι ότι η καφεΐνη μειώνει τον βαθύ ύπνο και την πραγματική ξεκούραση του εγκεφάλου, οπότε και τη φυσιολογική του ανάπτυξη. Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και διαταραχές σ' αυτή την περίοδο μπορούν μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν σε έντονο στρες, σχιζοφρένεια, κατάχρηση ουσιών και σε διαταραχές της προσωπικότητας.

Αυτό που συνήθως υποτιμούμε είναι ότι η καφεΐνη δεν περιέχεται μόνο στον καφέ. Η ίδια ουσία περιέχεται και στο τσάι, στα ροφήματα παγωμένου τσαγιού, στα αναψυκτικά τύπου κόλα, σε ενεργειακά ποτά, ακόμα και σε παγωτά ή καραμέλες. Συνήθως συνδυάζεται με πρόσληψη αρκετής ζάχαρης, η οποία επιβαρύνει περισσότερο τον οργανισμό.

Τι μπορούμε να κάνουμε: μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα καφεϊνούχα ποτά με «ζωογόνο» νερό (σκέτο ή με λίγες σταγόνες λεμόνι), χαμομήλι, φασκόμηλο, χυμό φρούτων, χυμό λαχανικών ή γάλα.

 

Ευχαριστούμε την κα Πούρνου Δήμητρα, χημικό, για τις πολύτιμες υποδείξεις της.

 

Πηγές

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=532259
http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_caffeine.htm
http://www.moh.gov.cy/MOH/fsc/fsc.nsf/All/B30493BC226F04E1C22579B20032C56D/$file/%CE%95%CE%9D%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%95%CE%99%CE%91%CE%9A%CE%91%20%CE%A0%CE%9F%CE%A4%CE%91%20%CE%A4%CE%A1%CE%99%CE%A0%CE%A4%CE%A5%CE%A7%CE%9F.pdf
http://archive.in.gr/Reviews/placeholder.asp?lngReviewID=38464&lngChapterID=49808&lngItemID=49830 

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…