τοκετός: Γιατί δεν κατεβαίνει το μωρό μου;

γράφει Θεοφάνης Κατερινάκης, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Πολλές γυναίκες, αν και βλέπουν την πιθανή ημερομηνία τοκετού να πλησιάζει, ακούνε από το γιατρό τους ή τη μαία τους, να τους λέει ότι το μωρό τους είναι πολύ ψηλά.

Το παρακάτω άρθρο έρχεται για να λύσει απορίες για τις αιτίες αυτής της εξέλιξης καθώς και να συμβουλέψει τις μέλλουσες μανούλες τι πρέπει να κάνουν για να τα καταφέρουν.

Αρχικά, η κάθοδος του μωρού σας ουσιαστικά σηματοδοτεί την προετοιμασία για τον τοκετό με την συμμετοχή του ίδιου. Με την ολοκλήρωση του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, το έμβρυο εγκαθίσταται ή «κατεβαίνει» στη λεκάνη της μητέρας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη γέννηση. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «κάθοδος». Όταν το κεφαλάκι του μωρού σας μπει μέσα στην πύελο τότε λέμε πως το μωρό σας έχει «εμπεδωθεί».

Το μωρό σας ίσως να μην κατεβαίνει και να μην εμπεδώνεται μέσα στην λεκάνη εάν είναι πολύ μεγάλο ή εάν δεν έρχεται με το κεφάλι (κεφαλική προβολή). Ακόμη μπορεί να είναι πλαγίως στην κοιλιά της μητέρας (λοξό), να έρχεται με τα πόδια (ισχιακή προβολή) ή με επί γλουτούς προβολή.

Όπως καταλαβαίνετε η θέση και η προβολή του μωρού παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη του τοκετού. Συνεπώς, εάν ανησυχείτε γιατί δεν κατεβαίνει το μωρό σας , πολύ πιθανό είναι να έχει λάθος θέση.

Ακόμη μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις διαστάσεις της λεκάνης σας. Μπορεί να μην μπορούμε να πούμε με σιγουριά εάν το μωρό σας είναι πολύ μεγάλο συγκριτικά με την πύελο σας μέχρι να αρχίσει ο τοκετός, αυτό όμως που σίγουρα χρειάζεται είναι συστολές της μήτρας, πονάκια κοινώς, οι οποίες θα οδηγήσουν στην κάθοδο και στην εμπέδωση του στην πύελο. Επίσης, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως επειδή δεν νιώθετε το μωρό σας να κατεβαίνει δεν σημαίνει πως αυτό πραγματικά δεν κατεβαίνει προς την πύελο σας. Τέλος θα πρέπει να θυμάστε ότι η καθυστέρηση της καθόδου και της εμπέδωσης του μωρού σας, δεν σημαίνει πως θα υπερβείτε απαραίτητα την πιθανή ημερομηνία τοκετού σας.

συνέχεια άρθρου.

ParentBook

Τι παίζει; Ό,τι παίζει στο διαδίκτυο. Χαλαρά, σοβαρά, περίεργα, όλα εδώ #googlarotrogontas

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…