«Γέφυρα ζωής» για γονείς με παιδιά

Είναι δύσκολο να δώσεις συμβουλή σε γονέα. Γι’ αυτό και θα παραθέσουμε μία ιστορία.

«Μια φορά λοιπόν κι ένα καιρό ήταν μια νεαρή κοπέλα που σχεδίαζε ένα ταξίδι στην Αγγλία. Γι’ αυτό της το ταξίδι προετοιμαζόταν εννιά μήνες.

Έμαθε Αγγλικά, έμαθε ότι μπορούσε για τον πολιτισμό της Αγγλίας κι όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ετοίμασε τις αποσκευές της με βάση τον καιρό που θα επικρατούσε εκείνη την εποχή στην Αγγλία και ξεκίνησε για το αεροδρόμιο.

Μπήκε στο αεροπλάνο και σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μιλούσε με τους γύρω της συνεπιβάτες με ενθουσιασμό γι’ αυτό το πολυπόθητο ταξίδι της.

Ξαφνικά ακούστηκε από τα μεγάφωνα του αεροπλάνου ότι το αεροπλάνο για λόγους πέρα από τις δυνάμεις όλων θα προσγειωθεί στη Σουηδία.

Αναστατωμένη η κοπέλα μόλις φτάνει στη Σουηδία είναι έξω φρενών, τα βάζει με τον πιλότο με την αεροπορική εταιρεία, αρνείται να δεχτεί πως το ταξίδι της στην Αγγλία δεν θα γίνει ποτέ.

Στη συνέχεια κι αφού δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα ψάχνει να βρει τους λόγους αυτής της αλλαγής αλλά κι αυτό είναι μάταιο, κανείς δεν της δίνει μια σαφή απάντηση.

Απογοητευμένη, βάζει τα κλάματα και πεισματικά αρνείται την πραγματικότητα.

Στο μεταξύ έχει να λύσει και πρακτικά προβλήματα σχετικά με την επικοινωνία της με τους Σουηδούς καθώς αυτή είχε μάθει αγγλικά, αλλά και με την ένδυσή της αφού αυτή είχε προετοιμαστεί για άλλες καιρικές συνθήκες.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν έχει δύο λύσεις.

Η μία είναι να συνεχίσει να αρνείται την πραγματικότητα της Σουηδίας και να ζει περιθωριοποιημένη σε ένα ξένο και εχθρικό αλλά και άγνωστο περιβάλλον χωρίς επικοινωνία με δυσκολίες διαβίωσης και η άλλη είναι να αποδεχτεί την πραγματικότητα και να αρχίσει να μαθαίνει σουηδικά, να αγοράσει ρούχα ανάλογα της χώρας που πια θα ζει, να γνωρίσει τη σουηδική κουλτούρα και να ψάξει να βρει τις ομορφιές της Σουηδίας».

Η απόφαση είναι προσωπική του κάθε γονιού ο οποίος στους μήνες της εγκυμοσύνης ονειρευόταν ένα υπέροχο απόγονο ( Βλέπε Αγγλία ) και όταν αυτό το ταξίδι έφτασε στο τέλος ανακάλυψε έναν άλλον προορισμό ( βλέπε Σουηδία).

Κάθε χώρα όπως και κάθε παιδί έχει τις δικές του ομορφιές αρκεί να έχει μάτια κανείς για να τις ανακαλύψει.

Η μόνη λοιπόν συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε είναι εκείνη της: ΑΠΟΔΟΧΗΣ.

Η αποδοχή είναι και το κλειδί για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων αλλά και για την απόλαυση των μοναδικών στιγμών με τα παιδιά μας.

Σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να σας βοηθήσουν ειδικοί, σύλλογοι που έχουν δημιουργηθεί από άτομα που είτε έχουν μέλη με ειδικές ανάγκες στην οικογένειά τους είτε πρόσκεινται φιλικά απέναντι στις μειονοτικές αυτές ομάδες.

Ένας τέτοιος αξιέπαινος σύλλογος είναι η Γέφυρα Ζωής Αμεα Δυτικού Τομέα. Ο σύλλογος αυτός αποτελεί έναν εθελοντικό οργανισμό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με βασικό στόχο την διευκόλυνση την καθημερινότητας των νέων με ειδικές ανάγκες και ειδικότερα με νοητική υστέρηση και φάσμα αυτισμού μέσω της δραστηριοποίησής και της δημιουργικής τους απασχόλησης, σε καθημερινή βάση, αλλά κυρίως μέσα από την αποδοχή της διαφορετικότητας και την καλλιέργεια των ατομικών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων.

Μη διστάζετε να έρθετε σε επαφή μαζί τους. Ακόμη κι αν δεν έχετε ένα δικό σας μέλος που θα ήθελε να επισκέπτεται τον σύλλογο και να καλλιεργεί τις δεξιότητές του, μπορείτε να στηρίξετε με τη δική σας συμβολή το έργο τους.

Ένας πολύ σημαντικός αρωγός για τον σύλλογο είναι η Visa η οποία στηρίζει οργανισμούς που στέκονται αλληλέγγυοι σε συνανθρώπους μας οι οποίοι έχουν ανάγκη. Μέσω του προγράμματος αλληλεγγύης της Visa και με την υποστήριξη συνεργαζόμενων τραπεζών, διατίθεται 1.000.000 σε 15 ΜΚΟ, για δεύτερη χρονιά.

Μία πράξη που δίνει πνοή. Μία πράξη που γίνεται παράδειγμα προς μίμηση καθώς:

«Είναι γεγονός ότι εμπόδια υπάρχουν, όμως όλα ,εν τέλει, ξεπερνιούνται με καλή διάθεση».

 

ParentBook

Τι παίζει; Ό,τι παίζει στο διαδίκτυο. Χαλαρά, σοβαρά, περίεργα, όλα εδώ #googlarotrogontas

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…