×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Πρώτες μέρες στο σχολείο

 Οι πρώτες μέρες στο σχολείο θέτουν τις βάσεις για το πώς θα κυλήσει η σχολική χρονιά σε πολλά επίπεδα.

Τα 3 σημαντικά θέματα που πρέπει να θεμελιώσετε είναι:

 

  • 1ον = Η ρουτίνα του παιδιού, όταν επιστρέφει από το σχολείο στο σπίτι - η μελέτη του στο σπίτι
  • 2ον = Η επικοινωνία με το παιδί
  • 3ον = Η ρουτίνα του παιδιού για τον βραδινό ύπνο και το πρωινό ξύπνημα

 

Με άλλα λόγια αυτό που έχει σημασία στις πρώτες μέρες του σχολείου είναι να βάλουμε το παιδί σε πρόγραμμα και να μιλήσουμε αρκετά μαζί του για αυτά που κάνει και προπαντός για αυτά που νιώθει.

 

  • Σχετικά με το 1ο σημείο θα πρέπει να έχετε υπόψη τα εξής:

Από την 1η κιόλας μέρα που θα πάρετε το παιδί από το σχολείο να του πείτε ότι ερχόμενο στο παιδί θα πρέπει να αφήσει την τσάντα του στο τραπέζι/γραφείο όπου θα μελετά, κατόπιν να πλένει τα χέρια του και να κάθεται για φαγητό. Στη συνέχεια και αφού ξεκουραστεί για 20 λεπτά (όχι βλέποντας τηλεόραση, αλλά χαλαρώνοντας λίγο μαζί σας με ψιλοκουβεντούλα), θα πρέπει να ανοίξει την τσάντα του και να ελέγξει τι έχει σημειώσει στο Πρόχειρό του, ώστε να ετοιμάσει τα μαθήματα της επόμενης μέρας. Ακόμα κι αν το παιδί πηγαίνει Α' Δημοτικού, θα πρέπει να επιμείνετε σε αυτή τη σειρά των ενεργειών και να μην αφήσετε περιθώρια π.χ. το παιδί να πετά την τσάντα δεξιά κι αριστερά, κατόπιν να βλέπει 2 ώρες τηλεόραση και μετά να ανοίγετε εσείς πρώτοι την τσάντα του και να κάθεστε δίπλα του για να ανοίξει τα βιβλία του.

Μην παραλείψετε να διαβάστε την ενότητα "Η μελέτη στο σπίτι", για να δείτε τις συμβουλές μας για το ρόλο των γονιών κατά την καθημερινή προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο.

 

  • Σχετικά με το 2ο σημείο:

Είναι σημαντικό από τις πρώτες μέρες κιόλα της σχολικής χρονιάς να εδραιώνετε τρόπους επικοινωνίας με το παιδί σας. Όσο πιο άνετα αισθάνεται το παιδί να σας μιλά για αυτά που κάνει στο σχολείο, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να το υποστηρίζετε ειδικά στη φάση προσαρμογής (π.χ. Α' Δημοτικού, αλλαγή σχολείου). Να θυμάστε 2 πράγματα:

(α) η κουβέντα που κάνουμε με το παιδί θα πρέπει να μην επικεντρώνεται μόνο στο τι έμαθε, αλλά να αφορά και στις σχέσεις του με τα υπόλοιπα παιδιά και τις διαδικασίες με τις οποίες μετέχουν στη σχολική ζωή (π.χ.πώς περνούν στο διάλειμμα, με ποια από τα παιδιά τις τάξεις κάνει παρέα). Το βασικό είναι το παιδί να αρχίσει να γίνεται ενεργό μέλος της ομάδας των παιδιών μέσα στην τάξη του και να νιώθει καλά όταν είναι μαζί τους.

(β) η κουβέντα που κάνουμε με το παιδί προϋποθέτει τη διάθεση του παιδιού να μας μιλήσει (στην ουσία να απαντήσει στις ερωτήσεις μας). Μπορούμε να κάνουμε εμείς την αρχή μιλώντας του για το τι κάναμε και πώς κύλησε η μέρα μας (αμβλύνοντας φυσικά όσα μας ταλαιπώρησαν). Όμως, ας έχουμε υπόψη ότι για τα περισσότερα παιδιά και προαντός για τα εσωστρεφή, είναι προτιμότερο να τ' αφήνουμε να χαλαρώσουν πρώτα στο σπίτι και να μην τα βομβαρδίζουμε με ερωτήσεις μόλις επιστρέφουν από το σχολείο.

Επίσης, κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε τις συμβουλές μας για το πώς μπορείτε να δημιουργήσετε στο παιδί τη διάθεση να σας μιλήσει για τη μέρα του στο σχολείο.

 

  • Σχετικά με το 3ο σημείο:

Μπορείτε να (ξανα)διαβάσετε την ενότητα Ρουτίνες: τι, γιατί και πώς για να δείτε πώς θα  διαμορφώσετε και θα εδραιώσετε μια ρουτίνα. Επίσης, δείτε στο Πώς να μάθετε στο παιδί σας ν' ακολουθεί μια ρουτίνα απλούς τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί να αυτο-οργανώνεται κάθε πρωί πριν φύγει για το σχολείο.

 

E.T. © parentbook


PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…