×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 179

Είδα... τη «Μεγάλη Χίμαιρα»

του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και διασκευή Στρατή Πασχάλη στο Θέατρο Πορεία.

Αν και απούσα αρκετές ημέρες, επιτέλους επανέρχομαι με νέα θεατρική εμπειρία!

Παρεμπιπτόντως δε, κατάφερα ύστερα από δύο συναπτά έτη που παίζεται η εν λόγω παράσταση να βρω εισιτήριο, μάλλον ως εκ θαύματος! Το θέατρο κατάμεστο, παρέες «βιαίως» διασκορπισμένες σε άσχετα καθίσματα και όλοι εν αναμονή για το τρίτο κουδούνι.

Με λίγα λόγια η ιστορία: η νεαρή Γαλλίδα Μαρίνα Μπαρέ, οικονομικά ευκατάστατη με τεράστια περιουσία που της άφησε η μητέρα της – αν και με με την οποία όσο ήταν εν ζωή βρισκόταν σε απόλυτη αντιπαλότητα – γνωρίζει κι ερωτεύεται τον Γιάννη Ρεΐζη, Έλληνα ναυτικό και πλοιοκτήτη, τον παντρεύεται και τον ακολουθεί στη γενέτειρά του, τη Σύρο. Εκεί, γνωρίζει και συγκατοικεί επίσης με την πεθερά της, ενώ ανά διαστήματα τους επισκέπτεται και ο αδερφός του Γιάννη, ο Μηνάς Ρεΐζης, μόνιμος κάτοικος Αθηνών και εν δυνάμει δικηγόρος. Τα χρόνια περνούν, το ζευγάρι ολοκληρώνει την ευτυχία του με τη γέννηση μιας κόρης, νύφη και πεθερά δεν τα πάνε ούτε έκδηλα άσχημα, αλλά ούτε αρμονικά, σίγουρα όμως αδιάφορα, με το μόνο αίσθημα να τις ενώνει μια υφέρπουσα μεταξύ τους διαμάχη.

Κι ως εδώ η περιγραφή μου σίγουρα σας μοιάζει βαρετή (ακόμα κι εγώ τη βρίσκω υποτονική, όσο κι αν θα έπρεπε να υπερασπίζομαι τα γραπτά μου), ωστόσο η «Μεγάλη Χίμαιρα» είναι κάτι παραπάνω από μια απλή καθημερινή ιστορία.

Οι χαρακτήρες, χωρίς πολλές περιγραφές και επικεντρώνοντας στα βασικά τους χαρακτηριστικά:

ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΑΡΕ: Όμορφη και το γνωρίζει καλά, μορφωμένη, λάτρης της φιλοσοφίας και της αρχαίας Ελλάδας , αλλά και του ελληνικού στοιχείου εν γένει. Παραδομένη στις γενετήσιες ανάγκες της, με τάσεις προς την αυτοταπείνωση και την αυτοκαταστροφή. Αγαπά τον άντρα της, δε χάνει ευκαιρία να τον απατά ως έρμαιο της σάρκας της και οι αισθήσεις της - αλλά όχι τα συναισθήματά της – είναι πάντα σε εγρήγορση στη θέα (ούτε καν στη σκέψη) του κουνιάδου της, Μηνά.

Την Μαρίνα, υποδύεται η, κατά κοινή ομολογία πλέον κατάλληλη για το ρόλο, Αλεξάνδρα Αϊδίνη: εντυπωσιακά τα γαλλικά της (που ναι, ειδικά στην αρχή χρησιμοποιούνται εκτεταμένως στην παράσταση και εκεί δόξασα το φτωχό μου delf), με κινήσεις σκέτο αερικό, με νεύρο και παλμό όπου χρειαζόταν, αλλά μεστότητα και ερωτοτροπία μεταξύ ρομαντισμού και κυνισμού στις στιγμές της πιο εσωτερικής προσέγγισης του ρόλου. Πάντα με λυρικά μελαγχολικό βλέμμα, που δύσκολα σε αφήνει να πάρεις το δικό σου από πάνω της. Αναμφίβολα, κουβαλά όλο το βάρος της παράστασης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΪΖΗΣ: Σύζυγος της Μαρίνας, στοργικός χαρακτήρας που σε γενικές γραμμές επιτελεί με συνέπεια και υπευθυνότητα όλους τους κοινωνικούς του ρόλους: του γιου, του συζύγου, του πατέρα, του αδελφού. Με το βάρος της ευθύνης για την επιβίωση όλης της οικογενείας, κυριολεκτικά με την έννοια της βιοτικής της εξασφάλισης και μεταφορικά, φροντίζοντας για την κοινωνική ζωή και εικόνα της, ακόμα και μετά την οικονομική καταστροφή που υπέστη λόγω της οικονομικής κρίσης (βλ. δεακετία ’30) και του ναυαγίου ενός εκ των πλοίων των Ρεΐζηδων.

Τον Γιάννη, υποδύεται ο Μάξιμος Μουμούρης. Μια ερμηνεία ώριμη, που ίσως επιτέλους να τον «ξεκολλά» κι από το τηλεοπτικό του προφίλ, γεμάτη καθαρότητα λόγου, κινήσεων και αισθήματος. Καταφέρνει επιτυχώς να αναδείξει την ιδιότητά του ως συνδετικός και συνάμα εξισορροπητικός κρίκος της οικογενείας.

ΜΗΝΑΣ ΡΕΪΖΗΣ: Αδερφός του Γιάννη, φοιτητής της Νομικής στην Αθήνα. Bon viveur, απόλυτα γοητευτικός, άπιαστος, με μυαλό και βλέμμα σπινθηροβόλο. Μόνιμα ερωτευμένος - εκ φύσεως και πεποιθήσεως - με το άλλο φύλο, μυστήριος, ετοιμόλογος. Κινείται στους Αθηναϊκούς λογοτεχνικούς κύκλους, κάτι που δημιουργεί σημείο επαφής μεταξύ του ιδίου και της Μαρίνας, με την οποία αναπτύσσει μια λανθάνουσα, πλατωνική σχέση πάθους.

Τον Μηνά, υποδύεται ο Δημήτρης Μοθωναίος. Γοητευτικός, τόσο εμφανισιακά όσο και υποκριτικά, σαφής στις εκδηλώσεις κάθε πτυχής του χαρακτήρα που υποδύεται. Άλλοτε ζωηρός κι άλλοτε σκοτεινός, σαν τα πάθη της ψυχοσύνθεσης που καλείται να υπηρετήσει και που ως Μηνά τον κυριεύουν. Ένας χαρακτήρας που υπηρετεί την αντίφασή του, μέσα από τη γοητεία του.

ΡΕΪΖΑΙΝΑ: Μητέρα του Γιάννη και του Μηνά και πεθερά της Μαρίνας. Μορφή δεσποτική αλλά δίκαιη, χωρίς να της λείπει η ανθρωπιά όταν οι περιστάσεις το αποζητούν.   

Την Ρεΐζαινα, υποδύεται η Σμαράγδα Σμυρναίου. Υποδειγματική η ερμηνεία της ως δεσποτική νησιώτισσα, απόλυτα πειστική, δίχως υπερβολές. Μια ηθοποιός έμπειρη, που ερμηνεύει με απόλυτη επιτυχία τη μάνα-αρχηγό και μεταλλάσσεται επί σκηνής σε – σκληρή – πεθερά για τη Μαρίνα και αυστηρή, αλλά τρυφερή γιαγιά για το εγγόνι της.

Σας παρέθεσα μόνο τους βασικούς χαρακτήρες, χωρίς σκοπό να αδικήσω τους υπόλοιπους συντελεστές, καθώς όσα μοιράζομαι μαζί σας δεν αποτελούν φυσικά κριτική (καθώς δε διαθέτω τη γνώση για κάτι τέτοιο), αλλά μόνο τη γενική αίσθηση που αποκόμισα και την άποψή μου ως απλή θεατρόφιλη.

Το σκηνοθετικό εύρημα επιμειξίας κινηματογράφου–θεάτρου (το πρώτο σκέλος υλοποιημένο μέσα από την προβολή βιντεοσκοπημένων αποσπασμάτων, σε οθόνη που βρισκόταν τοποθετημένη στο πίσω μέρος της σκηνής) και με την ιστορία να εκτυλίσσεται μεταξύ των δύο μέσων, είναι κάτι που προσωπικά στη συγκεκριμένη περίπτωση με εξέπληξε ευχάριστα. Τα πολύ καλογυρισμένα πλάνα που προβάλλονταν εμβόλιμα κατά τη διάρκεια της παράστασης κι είχαν κάτι από film noir, σε συνδυασμό με τις άρτιες ερμηνείες επί σκηνής, εξυπηρετούσαν στην άψογη συνέχεια και εξέλιξη της ιστορίας.

Παρακάτω, μια σκηνή – highlight, που προσωπικά θεωρώ άξια ειδικής αναφοράς:

Το πλοίο των Ρεΐζηδων βυθίζεται, μαζί με 30 ναυτικούς. Η Ρεΐζαινα «υποχρεώνει» τη νύφη της Μαρίνα, καθώς το θεωρεί ιερό καθήκον της οικογενείας, να επισκεφτούν τις οικογένειες των θυμάτων.

Κατά τη συνάντησή τους με μια από τις μάνες των αδικοχαμένων (της σπαρακτικά συγκινητικής Καίτης Μανωλιδάκη στο ρόλο της Ανεζιώς) επί σκηνής και δια στόματος κάποιας άλλης ηθοποιού που επίσης παρίσταται, ακούγεται ένα μοιρολόι.

Λυπάμαι πολύ που δε γνωρίζω τη γυναίκα στην οποία ανήκει αυτή η φωνή, καθώς δε μπορούσαμε να δούμε παρά μόνο τα μαύρα της ρούχα και σχεδόν κανένα της χαρακτηριστικό και που το συνταρακτικό της μοιρολόι, γεμάτο πόνο και λυγμό, ήσυχο αλλά πληγωμένο, ήταν το «χαλί» σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της σκηνής. Είμαι σίγουρη πως το συγκεκριμένο άκουσμα, δε θα μπορούσε να αφήσει ούτε πέτρα ασυγκίνητη.

Γενικά, η παράσταση συνδυάζει ακρίβεια και κινηματογράφηση υψηλού επιπέδου. Η σκηνοθεσία του Δ. Τόρλοου προσεγμένη, με σεβασμό στο πρωτότυπο έργο. Εύρυθμη και ατμοσφαιρική, με μέτρο και αισθητική.

Στην είσοδο του θεάτρου, διατίθεται προς πώληση (8€) ένα πολύ προσεγμένο και ενδιαφέρον πρόγραμμα, του οποίου το περιεχόμενο διευρύνεται πέρα από το ίδιο το έργο, συμπεριλαμβάνοντας συνεντεύξεις οικείων του Καραγάτση, ανέκδοτο ως σήμερα φωτογραφικό υλικό, βιογραφικά στοιχεία κλπ.

Δεν αντιστάθηκα στο ν’ αγοράσω επίσης, μαζί με το πρόγραμμα, το ομώνυμο βιβλίο από τις εκδόσεις Εστία, σε μια πολύ όμορφη έκδοση με σκληρό εξώφυλλο και σε πολυτονική γραφή.

Τέλος, προσοχή! ΌΧΙ στις θέσεις με την ένδειξη «περιορισμένη θέαση», οι οποίες είναι απορίας άξιον γιατί διατίθενται στο κοινό. Πρόκειται για θέσεις πλαϊνές, από τις οποίες σας εγγυώμαι ότι δε θα καταφέρετε να δείτε ούτε τη μισή από την παράσταση.

Δυστυχώς έχασα τη φωτογραφία της υπόκλισης που θα ήθελα πολύ να μοιραστώ μαζί σας.

Έτσι, μοιράζομαι ένα απόσπασμα από το «Χαμένο νησί», επίσης του Μ. Καραγάτση:

 

«Η αλήθεια όμως τι μας νοιάζει εμάς,

τους δραπέτες, τους λιποτάχτες της στεγνής λογικής των τριών διαστάσεων...;

Τη φυγή ζητάμε στο άπειρο, στον ίλιγγο της φαντασίας...

Ας γίνουμε χίμαιρες κι ας ξεδιψάσουμε από νάματα παραμυθιών και θρύλων» 

Είμαι η Ειρήνη. Μεγάλες μου αδυναμίες το διάβασμα, τα ταξίδια, το θέατρο, ο κινηματογράφος.. #ΛίσταΕιρήνης

 

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…