×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες: Οι προοπτικές απασχόλησης σε Ευρώπη και Ελλάδα

Οι απόφοιτοι θετικών και τεχνολογικών επιστημών φαίνεται να έχουν ευνοϊκότερες προοπτικές απασχόλησης. 

Αυτό επιβεβαιώνεται από τις  σημαντικές διαφορές στα επίπεδα ανεργίας μεταξύ του ανθρώπινου δυναμικού που έχει επενδύσει σε θετικές και τεχνολογικές επιστήμες (HumanResourcesinScience & Technology, HRST) και του υπόλοιπου εργατικού δυναμικού (Non-HRST).

Στο Διάγραμμα 1, παρακάτω, απεικονίζεται το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο ανεργίας στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες, καθώς και εκτός των επιστημών αυτών. Παρατηρούμε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ανεργία εκτός των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία παραμένει 2,5 τουλάχιστον φορές υψηλότερη σε σχέση με τα επίπεδα ανεργίας όσων έχουν συμμετάσχει σε εκπαίδευση θετικής ή/και τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Διάγραμμα 1: Επίπεδα ανεργίας στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες (HRST) και εκτός των επιστημών αυτών (Non-HRST) για τις ηλικίες 25-24 ετών στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη δεκαετία 2003-2012.

Πηγή: Eurostat (hrst_st_nuneage)

Είναι εντυπωσιακό πως, όπως απεικονίζεται στο Διάγραμμα 2, η εκπαίδευση σε θετικές και τεχνολογικές επιστήμες μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο της ανεργίας, τόσο στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης, όσο και στις ανερχόμενες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Βουλγαρία!).

Διάγραμμα 2: Ποσοστό ανεργίας εκτός του τομέα των θετικών και τεχνολογικών επιστημών σε σχέση με το επίπεδο ανεργίας στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες (Non-HRST / HRST), για τις ηλικίες 25-35 ετών (μέσος όρος 2010-2012).

 

Πηγή: Eurostat (hrst_st_nuneage) 

Δυστυχώς, τα στοιχεία για την Ελλάδα επιβεβαιώνουν το εύρος της κρίσης που έχει καταστήσει εξίσου αρνητικές τις προοπτικές απασχόλησης για το σύνολο, σχεδόν, του εργατικού δυναμικού. Με το τέλος της κρίσης, όμως, οι προοπτικές των αποφοίτων θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης αναμένεται να επιστρέψουν σε σαφώς καλύτερα επίπεδα, τουλάχιστον παρόμοια με αυτά που εμφάνισαν κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000 (Διάγραμμα 3).

Διάγραμμα 3: Επίπεδα ανεργίας στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες (HRST) και εκτός των επιστημών αυτών (Non-HRST) για τις ηλικίες 25-24 ετών στην Ελλάδα, κατά τη δεκαετία 2003-2012.

 

Πηγή: Eurostat (hrst_st_nuneage)

Έως τότε όμως οι προοπτικές απασχόλησης που προσφέρουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα παραμένουν ελκυστικές για το κατάλληλα καταρτισμένο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας.

--------------------

Κώστας Στρατής, Υπ. Διδάκτορ ΕΚΠΑ, Ερευνητής Edujob

 

Αναδημοσίευση από το http://edujob.gr/node/186777

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…