×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Δημιουργική απασχόληση και παιδί: υπάρχει μέτρο

Εσείς εκτός από το σχολείο, τι δραστηριότητες θα κάνετε φέτος;

Τυπική ερώτηση μεταξύ γονέων στα παιδικά πάρτι και τις παιδικές χαρές. Για τους περισσότερους σύγχρονους γονείς τα προγράμματα για δημιουργική απασχόληση του παιδιού τους είναι must.  Μήπως όμως πρέπει να υπάρχει μέτρο;

Σαφώς ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο αυτό συμβαίνει είναι ότι οι σύγχρονοι γονείς είναι σκληρά εργαζόμενοι και αναζητούν τρόπους φύλαξης και φροντίδας των παιδιών τους κατά τις απογευματινές ώρες (ειδικά όταν δεν υπάρχουν γιαγιάδες ή μεγαλύτερα αδέρφια για να προσέχουν τα μικρά παιδιά). Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι τα ιδιωτικά σχολεία προσφέρουν απογευματινές δραστηριότητες και μελέτη στα παιδιά, ενώ το κράτος προσπαθεί να επεκτείνει τον θεσμό του Ολοήμερου σχολείου. Την ίδια στιγμή πολλά εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και θεματικά μουσεία που απευθύνονται σε παιδιά εντάσσουν στις δράσεις τους προγράμματα μελέτης.

Σύμφωνα με το Official Journal of the American Academy of Pediatrics παρατηρείται ότι όλο και περισσότερο οι γονείς μειώνουν τον χρόνο που αφήνουν στα παιδιά για ελεύθερο παιχνίδι και στρέφονται σε οργανωμένες δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης. Πέρα από την πρακτική ανάγκη φύλαξης των παιδιών τις απογευματινές ώρες οι βασικότεροι λόγοι που οδηγούν σε αυτό είναι:

-         Ο βομβαρδισμός των γονέων από ιστοσελίδες και περιοδικά για superπρογράμματα δημιουργικής απασχόλησης που κάνουν τα παιδιά έξυπνα και επιτυχημένα. Είναι γεγονός ότι ειδικά στη χώρα μας το marketingγια τη μόρφωση των παιδιών βρίσκει γόνιμο έδαφος και πατά στην αγωνία του κάθε γονιού να δώσει στο παιδί του ευκαιρίες εξέλιξης και να το κάνει μικρό Αϊνστάιν.

-         Το άγχος και η αγωνία των γονέων να δώσουν στα παιδιά τους εφόδια για ακαδημαϊκή επιτυχία. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι σε όσο περισσότερες δραστηριότητες εμπλέκουν το παιδί τους, τόσο περισσότερο το βοηθούν να ανταπεξέλθει σε έναν σύνθετο και ανταγωνιστικό κόσμο. Πιστεύουν ότι αν κάνει λιγότερες δραστηριότητες από τα άλλα παιδιά, θα υστερεί και αργά ή γρήγορα θα μείνει πίσω στον αγώνα για την επιτυχία.    

-         Οι συνθήκες ζωής στις μεγαλουπόλεις δεν αφήνουν περιθώρια για ελεύθερο παιχνίδι. Η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι μεν παθητική διασκέδαση, αλλά για πολλά παιδιά είναι η μόνη διασκέδαση. Από την άλλη, οι γονείς είναι υπεραπασχολημένοι, επιστρέφουν στο σπίτι κουρασμένοι κι έτσι η σκέψη ότι προσφέρουν στο παιδί τους πολλά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης τους κάνει να νιώθουν καλύτεροι γονείς.

Το αποτέλεσμα είναι οι μισοί γονείς να τρέχουν με τα παιδιά τους από δραστηριότητα σε δραστηριότητα και οι άλλοι μισοί να νιώθουν ανεπαρκείς γιατί οι οικονομικές δυσκολίες δεν τους επιτρέπουν να είναι ιδανικοί γονείς.

Όμως, οι ειδικοί στο Official Journal of the American Academy of Pediatrics κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και σημειώνουν ότι οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν σωστή ενημέρωση ώστε να αντιληφθούν ότι η πληθώρα δραστηριοτήτων δεν μπορεί να υποκαθιστά τον δικό τους χρόνο με το παιδί και προπαντός δεν μπορεί να λειτουργεί εις βάρος της ανάγκης του παιδιού για ελεύθερο παιχνίδι.

Τι σας προτείνει το parentbook:

-    Μην υποτιμάτε τη σημασία του ελεύθερου παιχνιδιού. Όταν το παιδί έχει χρόνο μέσα στη μέρα να παίξει με απλά υλικά/παιχνίδια και να φτιάξει τον δικό του κόσμο, έχει την ευκαιρία να κινείται ελεύθερα ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, και μάλιστα αποφασίζει μόνο του για τους ρόλους και την πορεία του παιχνιδιού.

-    Μην υποτιμάτε τη σημασία του αυθόρμητου παιχνιδιού με το παιδί σας. Σκεφθείτε ποιος χρόνος είναι πιο ποιοτικός; Ο χρόνος που τρέχετε με το παιδί να προλάβετε τις δραστηριότητες ή ο χρόνος που περνάτε μαζί με ηρεμία για να μιλήσετε, να του διαβάσετε, να τακτοποιήσετε το σπίτι ή να φτιάξετε κάτι που χάλασε ή απλώς να παίξετε μαζί του σαϊτες, κατάστημα, μπάλα;

-    Επιλέξτε δραστηριότητες με βασικό κριτήριο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παιδιού σας και όχι τι προτείνουν τα περιοδικά και οι εκπομπές ως superπρόγραμμα και δημοφιλές χόμπι. Εάν το παιδί σας θέλει να ασχοληθεί μόνο με ένα μουσικό όργανο και να μην κάνει τίποτε άλλο, δεν σημαίνει ότι θα μείνει πίσω και θα αποτύχει στο μέλλον. Εάν στην ιδιοσυγκρασία του παιδιού ταιριάζει το ομαδικό παιχνίδι, δώστε του την ευκαιρία να είναι μέλος ομάδων. Διαβάστε περισσότερα για την επιλογή εξωσχολικών δραστηριοτήτων ΕΔΩ.

-    Οι δημιουργικές δραστηριότητες δεν είναι προϊόν προς κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι δεν ωφελεί να φορτώνουμε τα παιδιά με δραστηριότητες με στόχο να κάνουν από μικρά όσο περισσότερα πράγματα γίνεται άσχετα με το αν τους ταιριάζουν. Αναζητήστε οργανωμένες δραστηριότητες που ενεργοποιούν τη φαντασία του παιδιού, ανοίγουν δρόμους στη δημιουργικότητά του και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή του.

Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των παιδιών και τη σχολική επιτυχία είναι να τους εξασφαλίζουμε την ισορροπία και να μην τους στερούμε τη χαρά του παιχνιδιού και τη δική μας ουσιαστική παρουσία.

Εύη Τρούκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…