×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

2ο βήμα για την αντιμετώπιση της δυσορθογραφίας

Το 2ο βήμα για την αντιμετώπιση της δυσορθογραφίας είναι:  "Μαθαίνω τις καταλήξεις των λέξεων"

 

Για να βοηθήσουμε το παιδί σε αυτό, μπορούμε να ακολουθήσουμε την εξής σειρά ενεργειών:

  • Ομαδοποιώ τις καταλήξεις των λέξεων:

(π.χ.) Ουσιαστικά σε –εις και ρήματα σε –εις (π.χ. αρσενικά - οι γονείςθηλυκά – οι ερωτήσεις και ρήματα - εσύ παίζεις).

        Ουσιαστικά σε –ώ και –ο και ρήματα σε –ω () (π.χ. θηλυκά- η ΗρώΟυδέτερα – το παγωτό, ρήματα –εγώ παίζω).

           Επίθετα σε –ινός, -εινός, -υνός, -ηνός, -οινός

           Ρήματα σε –ώνω και ουσιαστικά σε –ώμα (π.χ., εγώ στρώνω  –το στρώμα).

 

  • Παίρνω μια ομάδα ( π.χ. ουσιαστικά και ρήματα σε –εις) και πάνω σε χαρτόνι γράφω όσες περισσότερες λέξεις μπορώ με τις διδασκόμενες καταλήξεις (π.χ. αρσενικά: οι γονείς, θηλυκά: οι τάξεις, ρήματα: εσύ τρέχεις). Του εξηγώ πως η κατάληξη –εις μπορεί να τη βρει στα αρσενικά σε –έας, όπου ο πληθυντικός αριθμός είναι -εις και στα θηλυκά σε –η, όπου ο πληθυντικός αριθμός είναι -εις αλλά και στα ρήματα.

 

  • Ζητάω από το παιδί να διαβάσει τις λέξεις και να τις αντιγράψει σε χαρτί ή στον υπολογιστή, ξεχωρίζοντας την κατάληξη. Ύστερα, με κόκκινο χρώμα χρωματίζει την κατάληξη –εις των ουσιαστικών, λέγοντας πότε το ουσιαστικό είναι αρσενικό και πότε θηλυκό και με πράσινο χρώμα χρωματίζει την κατάληξη –εις των ρημάτων.

 

  • Γράφω προτάσεις χρησιμοποιώντας λέξεις της ομάδας και ζητάω από το παιδί να χρωματίσει με κόκκινο τις καταλήξεις των ουσιαστικών σε –εις και με πράσινο τις καταλήξεις των ρημάτων σε –εις.

 

  • Γράφω προτάσεις, αφήνοντας κενό την κατάληξη των λέξεων και ζητάω από το παιδί με κόκκινο χρώμα να συμπληρώσει την κατάληξη –εις, όταν η λέξη είναι ουσιαστικό και με πράσινο χρώμα να συμπληρώσει την κατάληξη –εις, όταν η λέξη είναι ρήμα.

 

  • Ζητάω από το παιδί να πλάσει με πλαστελίνη κάποιες από τις λέξεις της ομάδας, πλάθοντας, πάντα την κατάληξη των ουσιαστικών με κόκκινη πλαστελίνη και την κατάληξη των ρημάτων με πράσινη πλαστελίνη.

 

  • Συνεχίζω με τον ίδιο ρυθμό και στις άλλες ομάδες των καταλήξεων. Όμως, προχωράω μόνο όταν έχω σιγουρευτεί πως το παιδί έχει εμπεδώσει τις συγκεκριμένες καταλήξεις και γνωρίζει τους γραμματικούς κανόνες.

 

  • Φυλάω σε κουτί τις ομάδες των λέξεων που έχω διδάξει.

 

 

------------------------------------------

Η αλήθεια είναι πως το φαινόμενο της Δυσορθογραφίας ταλαιπωρεί πολύ τα παιδιά με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες. Η σωστή, όμως, ενημέρωση και καθοδήγηση βοηθούν τα παιδιά να γίνουν λειτουργικά και να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους, καθώς η γραφή αποτελεί ένας σημαντικός τρόπος έκφρασης.

Τα έξυπνα βήματα που σας προτείνουμε σε αυτή την ενότητα για την αντιμετώπιση της δυσορθογραφίας είναι ασκήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυρίως από τους γονείς και έχουν τη δυνατότητα εμπλουτισμού.

Για περαιτέρω πληροφορίες που αφορούν τις συγκεκριμένες ασκήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Ιωάννα Δημητριάδου, Ειδική Παιδαγωγό (Στοιχεία επικοινωνίας:κιν. 6937423882 ή στείλτε μήνυμα στο forum http://parentbook.gr/forum/index.html).

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…