×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Πώς να βοηθήσετε το δυσλεξικό παιδί στη μελέτη για το σχολείο

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθούν το παιδί με δυσλεξία στην καθημερινή του μελέτη για το σχολείο;

 

Α. Η δυσκολία του παιδιού στην ανάγνωση καλό είναι να μην γίνεται εμπόδιο στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στις σχολικές του υποχρεώσεις. Γι’ αυτό η πιο σημαντική βοήθεια που μπορείτε να του προσφέρετε είναι να το διευκολύνετε στην ανάγνωση των εκφωνήσεων και εργασιών. Διαβάστε του τι λέει η εκφώνηση της άσκησης και συζητείστε την μαζί του, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να την κάνει.

 

Β. Για να μη γίνεται η δυσκολία στην ορθογραφία εμπόδιο στο να κάνει τις εργασίες του εφοδιάστε το παιδί με λεξικά (ορθογραφικό και ετυμολογικό) ώστε να μπορεί να ανατρέχει σε αυτά. Μια ακόμη ιδέα είναι να γράφει στον Η/Υ και να χρησιμοποιεί τον αυτόματο ορθογράφο (συζητείστε αυτή την επιλογή και με το σχολείο).

 

Γ. Να προτείνετε στο παιδί να διαβάζει πάντα φωναχτά, έχοντας πάντα δίπλα του μια λευκή κόλλα ή post it, για να σημειώνει. Μία καλή ιδέα είναι να ηχογραφεί αυτό που διαβάζει για να μπορεί να το ακούει όσες φορές θέλει και να το μαθαίνει ακούγοντας και όχι διαβάζοντας.  Το parentbook για να βοηθήσει τα δυσλεξικά παιδιά (αλλά και όσα παιδιά είναι κυρίως ακουστικοί τύποι) έχει εντάξει στα Εργαλεία του τα Ηχοβιβλία, όπου μπορείτε να "ακούσετε" συγκεκριμένες ενότητες από την Ιστορία του Δημοτικού.  Έτσι, το παιδί μπορεί να ακούει όσες φορές θέλει το κείμενο που έχει μπροστά του, κάτι που το βοηθά ιδιαίτερα σε θεωρητικά μαθήματα, όπως είναι η Ιστορία.

 

Δ. Βοηθείστε το παιδί στη μελέτη των θεωρητικών μαθημάτων (π.χ. Ιστορία) ακολουθώντας τις εξής προτεινόμενες πρακτικές. Ειδικότερα:

  • Διαβάζετε πρώτα εσείς το κείμενο και μετά το παιδί, ξεκινώντας από την επικεφαλίδα.
  • Κάντε μια μικρή συζήτηση  με το παιδί για να το βοηθήσετε να συνδέσει μεταξύ τους αυτά που διαβάζει. Δηλαδή κάνουμε τη σύνδεση με τα προηγούμενα: ποια είναι η προηγούμενη ενότητα που είχαν κάνει στο σχολείο και πώς συνδέεται με αυτό που έχει να διαβάσει στην παρούσα φάση.
  • Στη συνέχεια εάν υπάρχουν φωτογραφίες ή έχει δοθεί σχεδιάγραμμα από το σχολείο, ζητάμε από το παιδί να δει προσεκτικά και  να σκεφτεί ποιο είναι το κεντρικό θέμα.
  • Διαβάζουμε πρώτα εμείς την 1η παράγραφο ολόκληρη και μετά το παιδί (πάντα φωναχτά). Τη διαβάζουμε 2η φορά και ζητάμε από το παιδί να υπογραμμίσει τα βασικά σημεία. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε και μαρκαδόρους-highlighters και μάλιστα καλό είναι κάθε χρώμα να έχει συγκεκριμένη σημασία. Π.χ. το πράσινο για χρονολογίες.
  • Ζητάμε από το παιδί να ξαναδιαβάσει την παράγραφο και να σημειώσει σε ένα λευκό χαρτί τις βασικές πληροφορίες (λέξεις-κλειδιά και σχέσεις π.χ. αίτιο-αποτέλεσμα).
  • Στο τέλος ζητάμε από το παιδί να μας πει ποια είναι τα ερωτήματα στα οποία απαντά η παράγραφος (π.χ. Γιατί ήταν σημαντική η μάχη στα Δερβενάκια;). Να ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει ερωτήσεις στον εαυτό του ή καλύτερα να κάνει έναν διάλογο με το κείμενο:
    • Τι μου λέει το κείμενο σε αυτή την πρόταση;
    • Είναι σημαντικό και γιατί;
    • Πώς συνδέεται με αυτό που μου είπε στην προηγούμενη πρόταση;
    • Τι έχω μάθει ως τώρα;
    • Τι σχετικό μου θυμίζει;

Είναι βασικό στο τέλος το παιδί να μπορεί να μελετά τη συγκεκριμένη παράγραφο διαβάζοντας τις σημειώσεις-σχεδιάγραμμα.

Έτσι, προχωρεί και για τις υπόλοιπες παραγράφους.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Ενθάρρυνση και επιβράβευση της προσπάθειας ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα
  • Δεν είναι το ζητούμενο να διαβάζει πιο γρήγορα, αλλά να καταλαβαίνει αυτό που διαβάζει.
  • Να διαβάζετε καθημερινά στο παιδί. Είναι σημαντικό το παιδί να ακούει ώστε να επικεντρώνεται στα νοήματα.

 

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…