×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168
JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170

Σε προηγούμενο άρθρο Η Χειροτεχνία κάνει καλό στο σώμα εξηγήσαμε τα πρακτικά οφέλη και τις σωματικές δεξιότητες που αναπτύσσει το παιδί. Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψουμε τα λιγότερο εμφανή, αλλά πολύ σημαντικά οφέλη της Χειροτεχνίας. Θα εξηγήσουμε γιατί η Χειροτεχνία κάνει καλό στην ψυχή.

-----------------------------

Η Χειροτεχνία περιέχει τόσο στην ονομασία της όσο και στην εφαρμογή της δύο συστατικά, αυτό της Τέχνης και αυτό της Χειρονακτικής εργασίας ( με την έννοια του Τεχνίτη), αντλώντας θετικά στοιχεία και από τα δύο.

 

Τα οφέλη από το στοιχείο της Τέχνης

Ξεκινώντας από την Τέχνη, δανειζόμαστε το στοιχείο πως αποτελεί προσωπική μορφή έκφρασης. Κατά συνέπεια δεν γίνεται να είναι σωστή ή λάθος. Αυτό σημαίνει πως ένα παιδί δεν κινδυνεύει να ματαιωθεί μέσα από την χειροτεχνία κάνοντας λάθη. Το γεγονός αυτό του παρέχει την ελευθερία να βιώσει τη χαρά της δημιουργίας απαλλαγμένης από φόβο και άγχος, γεγονός που συντελεί στην ανάπτυξη των συναισθημάτων της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.

 

Επιπλέον, ο προσωπικός χαρακτήρας της καλλιτεχνικής έκφρασης, δίνει σ’ ένα παιδί νέους τρόπους επικοινωνίας. Είναι συχνό το φαινόμενο ένα παιδί να δυσκολεύεται να επικοινωνήσει ικανοποιητικά τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Ο λόγος αυτής της δυσκολίας μπορεί να είναι αναπτυξιακός (π.χ. δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί επαρκώς η λεκτική επικοινωνία) ή άλλος (π.χ. «κλειστός χαρακτήρας», περιβάλλον που δεν ευνοεί την συναισθηματική επικοινωνία κ.ά.) .

Όποιος και αν είναι ο λόγος όμως, η ελεύθερη προσωπική έκφραση μπορεί να λειτουργήσει σε πρώτη φάση ανακουφιστικά για το παιδί, να του δώσει ένα εναλλακτικό βήμα εκτόνωσης όσων δυσκολεύεται να εκφράσει λεκτικά. Σε δεύτερη φάση μπορεί να αξιοποιηθεί από το ίδιο το παιδί αλλά και από το άμεσο περιβάλλον του ως εναλλακτικός κώδικας επικοινωνίας. Τι εννοούμε; Εννοούμε ότι μια παιδική χειροτεχνία μπορεί να αποτελέσει αφορμή να συζητήσει μαζί του ο γονέας τις σκέψεις και τα συναισθήματα του παιδιού όταν την έφτιαχνε και να ανταλλάξει μαζί του πληροφορίες που κάτω από άλλες συνθήκες θα έμεναν ανείπωτες.

 

Τα οφέλη από το στοιχείο της Χειρονακτικής εργασίας

Το δεύτερο χαρακτηριστικό της Χειροτεχνίας, εκείνο της χειρονακτικής εργασίας (με την έννοια του τεχνίτη) χρησιμεύει ήδη εδώ και χρόνια σε ειδικούς στο πλαίσιο θεραπευτικών πρακτικών. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και πολλά χρόνια Εργοθεραπευτές, Ψυχοθεραπευτές και Θεραπευτές μέσω Τέχνης (Art Therapists) χρησιμοποιούν συχνά την απασχόληση των χεριών με κατασκευές.

Αυτό συμβαίνει επειδή μέσα από τις δραστηριότητες αυτές το παιδί (το άτομο γενικότερα) μπορεί να κατακτήσει την αίσθηση της ηρεμίας, να απαλλαγεί από άγχος, να κατανοήσει τον εαυτό του και το σώμα του μέσα από το αντικείμενο που παράγει.

--------------------------------

Επιβεβαίωση όσων αναλύσαμε εδώ, είναι οι εκφράσεις που άκουσα τις τελευταίες εβδομάδες από μικρούς και μεγάλους φίλους του εργαστηρίου μου.

- "Τώρα κατάλαβα γιατί η μαμά μου ζωγραφίζει, με ηρεμεί πολύ να βάφω" (ηρεμεί).

- «Κυρία, σου έφερα ένα δώρο που έφτιαξα μόνη μου στο σπίτι για σένα» (εναλλακτικός κώδικας επικοινωνίας/ έκφραση συναισθημάτων)

- «Έχω γίνει πολύ καλός στον να…., νόμιζα πως δεν θα τα καταφέρω» (αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση)

- «Μου αρέσει να έρχομαι, επειδή με αυτά που φτιάχνουμε ξεχνιέμαι για λίγο από τα προβλήματα της δουλειάς- άρχισα να φτιάχνω και στο σπίτι πράγματα» (απαλλαγή από άγχος).

-------------------------

Θα πρέπει παρόλα αυτά να τονίσουμε πως όλα τα οφέλη που περιγράφουμε προκύπτουν μέσα από την χειροτεχνική απασχόληση με διαφορετικό τρόπο για κάθε άτομο, μερικές φορές τυχαία.

Ένα παιδί ή ένας νέος που αντιμετωπίζει σοβαρές, συγκεκριμένες δυσκολίες δεν αρκεί να ασχοληθεί με την Χειροτεχνία γενικά για να ξεπεράσει το πρόβλημά του. Μάλιστα, σε περίπτωση που υπάρχει μια συγκεκριμένη δυσκολία σε έναν τομέα, είναι σημαντικό να λάβει γνωμάτευση από επαγγελματία θεραπευτή, ο οποίος θα του προτείνει εξατομικευμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσέγγισης και αντιμετώπισης των δυσκολιών του εστιασμένα.

Μαρία Δαμανάκη - Υπεύθυνη της Δημιουργικής Γωνιάς - http://www.dimiourgikigonia.gr/

 Γνωρίστε από κοντά τις δραστηριότητες της Δημιουργικής Γωνιάς στις Ημέρες Ανοιχτής Πόρτας κάθε μήνα. Πληροφορίες θα βρίσκετε στις Προτάσεις μας για Εκδηλώσεις. Για την πασχαλινή εκδήλωση στις 13 Απριλίου κάντε κλικ ΕΔΩ.

Αφού μάθαμε τους κανόνες της Χειροτεχνίας, ας δούμε τώρα γιατί είναι τόσο ωφέλιμη η ενασχόληση του παιδιού με την Χειροτεχνία.

 

Σε αυτό το άρθρο θα σας περιγράψω τα πρακτικά οφέλη της Χειροτεχνίας για ένα παιδί (στο επόμενο άρθρο μου θα μιλήσουμε αναλυτικά για εκείνα τα οφέλη που δεν φαίνονται άμεσα, τα ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη).

---------------------------

Ας ξεκινήσουμε από το μουτζούρωμα, που όπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο είναι βασικό κομμάτι της ενασχόλησης του παιδιού με τη χειροτεχνία. Σε τι βοηθά ένα παιδί ο πειραματισμός με υλικά και χρώματα, με υφές και μείξεις;

Η κινέζικη παροιμία λέει: «Ακούω και ξεχνάω - Βλέπω και θυμάμαι - Κάνω και καταλαβαίνω».

Αυτό βρίσκει άμεση εφαρμογή στη χειροτεχνία. Μόνο μέσα από τον πειραματισμό (επιτυχημένο ή αποτυχημένο) ένα παιδί θα κατανοήσει πλήρως τις ιδιότητες των υλικών, τους τρόπους ανάμειξης χρωμάτων και τελικά τις σχέσεις αιτίας-αποτελέσματος σε κάθε τι που κάνει.

Η γνώση αυτή, γενικεύοντάς την σε άλλους τομείς της ζωής, βοηθά το παιδί να σχεδιάζει μια ενέργεια και να προβλέπει τα αποτελέσματά της. Με λίγα λόγια καλλιεργείται μέσα από την Χειροτεχνία η Πρακτική Νοημοσύνη, η ικανότητα δηλαδή του ανθρώπου να εντοπίσει ένα εργαλείο (με την ευρεία έννοια της λέξης) και τον τρόπο να το χρησιμοποιήσει για να επιλύσει μια κατάσταση της ζωής του.

 

 

Επιπλέον η Χειροτεχνία από τη φύση της απαιτεί τη χρήση και των τριών διαστάσεων- σε αντίθεση με την ζωγραφική που αρκείται στις δύο διαστάσεις του χαρτιού. Καλούμενο το παιδί να ολοκληρώσει μια τρισδιάστατη κατασκευή, να ταιριάξει τα στοιχεία της και να την κάνει λειτουργική, αναπόφευκτα αρχίζει και κατανοεί τον τρόπο που λειτουργεί ο τρισδιάστατος χώρος και σταδιακά να γενικεύει αυτή την εμπειρία σε καθημερινές καταστάσεις. Ο γνωστός ψυχολόγος Howard Gardner θα ονόμαζε την ικανότητα αυτή Χωροταξική Νοημοσύνη, την ικανότητα δηλαδή να τοποθετεί το παιδί τον εαυτό του στον χώρο, να κατανοεί τις θέσεις, τα μεγέθη και τις σχέσεις μεταξύ των αντικειμένων.

Και σε τι χρησιμεύει αυτή η νοημοσύνη; Η βαρύγδουπη απάντηση είναι: «Οι μεγαλύτεροι Αρχιτέκτονες και σχεδιαστές έχουν εξαιρετική Χωροταξική Νοημοσύνη». Προτιμώ όμως την πιο απλή εξήγηση: «Μα, η Χωροταξική Νοημοσύνη με βοηθά να υπολογίσω αν η βαλίτσα που θέλω να αγοράσω χωράει στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μου!».

 

Η επαφή, τέλος, των χεριών με διάφορα υλικά και υφές, καθώς και με τις διαφορετικές κινήσεις τις οποίες καλείται το παιδί να κάνει κατά την διάρκεια μιας κατασκευής, καλλιεργούν τη λεπτή κινητικότητα.

Τι είναι αυτό; Είναι η ικανότητα του ανθρώπου να πραγματοποιεί λεπτούς χειρισμούς με τα χέρια του για να πετύχει εργασίες που απαιτούν επιδεξιότητα και ακρίβεια. Η λεπτή κινητικότητα μας βοηθά σε καθημερινές εργασίες, όπως το να δέσουμε τα κορδόνια των παπουτσιών μας, μέχρι και στην κατάκτηση της γραφής τα πρώτα σχολικά χρόνια.

 

-----------------------------------------------------

 

Μαρία Δαμανάκη - Υπεύθυνη της Δημιουργικής Γωνιάς - http://www.dimiourgikigonia.gr/

 Γνωρίστε από κοντά τις δραστηριότητες της Δημιουργικής Γωνιάς στις Ημέρες Ανοιχτής Πόρτας κάθε μήνα. Πληροφορίες θα βρίσκετε στις Προτάσεις μας για Εκδηλώσεις.

 

 

 

 

 

 

Η διακόσμηση του παιδικού δωματίου πρέπει να είναι μια διασκεδαστική και χαρούμενη διαδικασία. Ξέρω ότι πολλές φορές μοιάζει με άλυτο παζλ, αλλά με λίγη βοήθεια όλα γίνονται. Ήρθε λοιπόν η στιγμή που έχετε επιλέξει τα έπιπλα, τα χρώματα, τα υφάσματα & τις κουρτίνες του δωματίου, όλα έτοιμα!!! Ας μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει να γεμίσετε και αυτούς τους άδειους τοίχους, και τώρα τι; Δείτε 4 απλά DIY projects που μπορείτε να εφαρμόσετε και εσείς, εύκολα και απλά, για να διακοσμήσετε το παιδικό δωμάτιο. Έτσι θα έχετε βάλει και την προσωπική σας πινελιά σε έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο !!!

 

DIY 1

1. Χρησιμοποιήστε πολύχρωμα και διαφορετικά χαρτόνια για να φτιάξετε ανεμόμυλους (οδηγίες κατασκευής http://www.littledeco.gr/idees-party-anemomulos/). Φτιάξτε 2-3 διαφορετικά μεγέθη και διακοσμήστε, εύκολα και απλά, μια γωνιά του παιδικού δωματίου.

 

DIY 2

2. Η διακόσμηση με γράμματα είναι κάτι που μας αρέσει και δίνει έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα στον χώρο. Κρατήστε τους φελλούς από τα μπουκάλια κρασιού και χρησιμοποιώντας ένα κοπίδι κόψτε τα σε διάφορα ύψη. Σχεδιάστε με ένα μολύβι το περίγραμμα στο σημείου του τοίχου που θέλετε να διακοσμήσετε και κολλήστε προσεκτικά το ένα δίπλα στο άλλο.

 

DIY 3

3. Σίγουρα πρωτότυπο και εντυπωσιακό η τοποθέτηση τρισδιάστατων γραμμάτων. Εκτυπώστε ένα- ένα τα γράμματα σε εκτυπωτή στην διάσταση που θέλετε και προσεκτικά καρφώστε μικρά καρφάκια περιμετρικά. Με διαφορετικό χρώμα μαλλιού τυλίξτε και «γράψτε» το κάθε γράμμα.

 

DIY 4

4. Αφού έχετε τελειώσει με την επιλογή των χρωμάτων στους τοίχους του παιδικού δωματίου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δειγματολόγια που σας περίσσεψαν για να φτιάξετε αυτή την διακοσμητική γιρλάντα. Με ένα περφοματέρ (επιλέξτε το σχέδιο που σας ταιριάζει) κόψτε τα δειγματολόγια με διαφορετικά χρώματα, και με μια κλωστή κρεμάστε ένα-ένα τα σχέδια.

 

Χρήσιμες συμβουλές διακόσμησης, από την αρχιτέκτονα-μηχανικό Βάλια Δημοπούλου, για περισσότερες ιδέες επισκεφτείτε το www.littledeco.gr

 cropped-photologo

 

Πηγές φωτογραφικού υλικού

http://blog.mixbook.com/5-no-sew-fabric-diy-projects/pink-grey-baby-nursery-fabric-wall-art/
http://www.curbly.com/users/faith-towers/posts/15092-roundup-10-easy-diy-nursery-wall-art-ideas
http://www.viewalongtheway.com/2012/04/pinwheel-art-tutorial/girl-nursery-pinwheel-art-3/
http://knockoffdecor.com/colorful-abacus-wall-dcor/
http://www.chiccheapnursery.com/2012/real-rooms/featured-real-room-retro-modern-gray-nursery/
http://www.justkeepitsimpleblog.com/2011/11/diy-nail-and-string-wrapped-letters.html
http://designindulgence.blogspot.gr/2010/12/baby-gs-nursery.html
http://www.littledeco.gr/girlanta-paidiko-domatio/

 

Το parentbook προτείνει να δοκιμάσετε μαζί με τα παιδιά το ψηφιακό παιχνίδι "Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο" από το Μουσείο της Ακρόπολης.

 

Στο Μουσείο Ακρόπολης θα βρείτε μια μοναδική συλλογή των αρχαϊκών αγαλμάτων που σώζουν λίγο ή πολύ τα χρώματά τους. 

Η ως τώρα επιστημονική έρευνα για το χρώμα στα αρχαία γλυπτά έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και έχει οδηγήσει σε εκπληκτικά συμπεράσματα που αναίρεσαν σε μεγάλο βαθμό στερεότυπες παραδοχές για την αρχαία γλυπτική. Το χρώμα αποδεικνύεται ότι αποτέλεσε όχι στοιχείο απλής διακόσμησης αλλά προστιθέμενη αισθητική ποιότητα του γλυπτού.

Τα χρώματα για τους αρχαίους Έλληνες και την κοινωνία τους αποτελούσαν ένα μέσο χαρακτηρισμού. Οι θεοί είχαν ξανθή κόμη που ακτινοβολούσε τη δύναμή τους, οι πολεμιστές και αθλητές φαιόχρωμη επιδερμίδα ως ένδειξη αρετής και ανδρείας, οι κόρες λευκό δέρμα που δήλωνε τη χάρη και λάμψη της νεότητας.

Τα ξεκάθαρα, κορεσμένα χρώματα των αγαλμάτων πάνω στα φωτεινά ενδύματα και τα τρυφερά σώματα, σε συνδυασμό με τα πλούσια κοσμήματα, συχνά από μέταλλο, και τους περίτεχνους βοστρύχους της κόμης δημιουργούσαν μία ιδιαίτερη αισθητική χαρά κάνοντας τα αρχαϊκά αγάλματα να είναι για τους ανθρώπους της εποχής «θαύμα ιδέσθαι».

--------------------------------------

Μέσα από το ψηφιακό παιχνίδι «Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο» μπορείτε να διαλέξετε το πινέλο και τα χρώματα που επιθυμείτε, χρωματίζοντας το άγαλμα της Πεπλοφόρου και αποθηκεύοντας ή τυπώνοντας το έργο σας όσες φορές επιθυμείτε και με πολλές απίθανες παραλλαγές.

Καλή διασκέδαση!!!!

Ψάχνετε δημιουργικές ασχολίες για τα παιδιά;

Δείτε κι άλλες ιδέες για τα βότσαλα που μαζέψατε το καλοκαίρι... από το blog της Κατερίνας Διαμαντή
http://titinasartroom.blogspot.gr/2013/08/blog-post_30.html
 
--------------------------------------------
 
Ντόμινο με βότσαλα

δείτε το στο http://casualcrafter.info/2013/05/25/rock-dominoes/


 
Ντόμινο χρωμάτων με βότσαλα
 
δείτε το στο http://www.childcarelandblog.com/2013/08/rock-dominoes.html


Τρίλιζα με βότσαλα

 
 
Καλή Διασκέδαση!
 

Αρκετά συχνά αναρωτιόμαστε: «τι να κάνω με τις πετρούλες και τα κοχύλια που μαζεύει ένα παιδί από την παραλία;»
Συγκεντρώσαμε λοιπόν κάποιες ενδεικτικές ιδέες και εικόνες:


1) Φτιάξτε βραχιόλια ή μενταγιόν.

1   2


Πάρτε τις πέτρες που έχουν συγκεντρώσει τα παιδιά, ζητήστε τους να τις ζωγραφίσουν και, αφού τις τρυπήσετε ή τις δέσετε με κάποιον τρόπο μαζί, κάντε τες βραχιόλια ή μενταγιόν για τον λαιμό.

7


Εναλλακτικά βρίσκουμε κοχύλια που έχουν τρυπήσει από τη θάλασσα (ή τους κάνουμε εμείς μια τρύπα), παίρνουμε σχοινάκι κηρωμένο (από ένα κατάστημα που πουλά κλωστές κλπ) και, αφού μετρήσουμε τον λαιμό του παιδιού, περνάμε τα κοχύλια κάνοντας κι έναν κόμπο στο καθένα, για να μη φεύγουν από τη θέση τους.

 

2) Καρδούλες.

4


Ζητήστε τους να βρουν πετρούλες σε σχήμα καρδιάς και ζωγραφισμένες ή όχι με επιπλέον σχέδια, χρησιμοποιήστε τες ως διακόσμηση.

 

3) Φτιάξτε πατουσάκια.

3   8


Ζητήστε τους να μαζέψουν μεγαλύτερες πέτρες, που να μοιάζουν με πέλματα, και πολύ μικρότερες, που να μοιάζουν με δαχτυλάκια. Τοποθετήστε τες όλες στη σωστή σειρά και θα έχετε ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

 

4) Ανανεώστε τα πόμολά σας.

5


Αν έχουν βρει στρογγυλές πέτρες, μπορείτε να τις κολλήσετε με μια δυνατή κόλλα πάνω σε βάσεις από χαλασμένα πόμολα (για συρτάρια ή ντουλάπια) και να έχετε νέα πρωτότυπα σχέδια στα πόμολά σας.

 

5) Δαχτυλίδια.

6


Πέτρες σε σχήμα δαχτυλιδιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρατούν τυλιγμένα ειδικά και σημαντικά χαρτιά ή έντυπα.


Το σημαντικό σε όλα τα παραπάνω είναι να εμπλέξετε ενεργά τα παιδιά στη διαδικασία. Θα δείτε ότι θα ενθουσιαστούν με το αποτέλεσμα, αλλά και με την ευκαιρία να κάνετε πράγματα μαζί!!!

Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές το μεγάλο στοίχημα για τους γονείς είναι να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους τις ώρες που αναγκαστικά πρέπει να τα κρατήσουν μέσα στο σπίτι αλλά και να βάλουν τάξη σε ένα σωρό μικρά πραγματάκια που τα παιδιά μαζεύουν στις διακοπές τους και θέλουν οπωσδήποτε να τα κρατήσουν στο δωμάτιό τους.

 

Δείτε μερικές απλές κατασκευές που προσφέρονται για να απασχολήσουν ευχάριστα το παιδί αλλά και να του δείξουν δημιουργικούς τρόπους αξιοποίησης απλών υλικών που βρίσκουμε στη φύση. Μην ξεχνάτε ότι οι εναλλακτικοί τρόποι χρήσης και συνδυασμού πραγμάτων βοηθά τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη δημιουργική σκέψη και να δίνουν διέξοδο στη φαντασία τους.

 

(1) Τα κουκουνάρια είναι εξαιρετικό υλικό για να φτιάξει το παιδί μια ολόκληρη οικογένεια από πλασματάκια-ζωάκια. Το μόνο που θα χρειαστείτε επιπλέον είναι χρωματιστά χαρτάκια (που μπορεί να κόψει και από περιοδικά) και κόλλα.

 

(2) Ύστερα από τόσο παιχνίδι στη θάλασσα η μόνη παρηγοριά μπορεί να είναι ένας μικρός στόλος στη μπανιέρα μας ή σε μια μικρή παιδική πισινούλα στην αυλή. Και τι χρειάζεται το παιδί εκτός από χρόνο (!); Κλαδάκια/Ξυλαράκια, σκοινάκι/σπάγγο και χαρτονάκι! Σαλπάρουμε και πάλι!!!

 

 

(3) Το παιδί σας έχει κουβαλήσει άμμο, πετραδάκια, σπασμένα κοχυλάκια, κομμάτια από πολύχρωμα πλαστικά, ξυλάκια και άλλους σπάνιους θησαυρούς που δεν θέλει να αποχωριστεί; Το μόνο που χρειάζεστε είναι κι ένα εξίσου σπάνιο μπουκάλι για να φτιάξει τον δικό του ενθύμιο από τα μέρη που πήγε. 

 

(4) Πέτρες και πάλι πέτρες. Η αλήθεια είναι ότι οι αγαπημένες πέτρες των παιδιών προσφέρονται για πολλές κατασκευές και παιχνίδια. Μία από αυτές που μας αρέσει ιδιαίτερα κι εντυπωσιάζει τους φίλους μας είναι να φτιάχνουν τα παιδιά με τις πέτρες διακοσμητικά μανιτάρια για κήπους/βεράντες/μπαλκόνια ανάλογα με το μέγεθος της πέτρας.

 

(5) Η αλήθεια είναι ότι στα πολύ παλιά χρόνια η επιστροφή από τις διακοπές σήμαινε πάμε για εμφάνιση το φίλμ με τις φωτογραφίες. Μετά όποιος είχε μεράκι έγραφε πίσω από κάθε φωτογραφία τόπο/χρόνο και τις έβαζε στο άλμπουμ. Οι φωτογραφίες ακόμα και σε ηλεκτρονική μορφή είναι αγαπημένη απασχόληση των παιδιών. Πόσο μάλλον όταν είναι σε έντυπη μορφή. Τυπώστε τις αγαπημένες τους και με λίγα κλαδάκια/ξυλαράκια και σπάγγο βοηθήστε τα παιδιά να φτιάξουν αγαπημένες κορνίζες - αναμνηστικά δωράκια σε φίλους και συγγενείς με τους οποίους πέρασαν μαζί τις διακοπές τους.

 

Καλή διασκέδαση από την παρέα του parentbook!!!!

Φτιάξτε μια απλή μάσκα με το παιδί σας!
 
Κάντε κλικ ΕΔΩ και εκτυπώστε ένα απλό σχέδιο μάσκας (ζωγραφισμένη στο χέρι- τη βρήκαμε στο http://blog.leeandlow.com). Προσπαθήστε να εκτυπώσετε το σχέδιο σε ένα χαρτόνι μεγέθους Α4.
 
Δώστε το στο παιδί να χρωματίσει τη μάσκα. Μπορεί να φανταστεί το ζώο ή να το χρωματίσει ακατάστατα. Δεν έχει σημασία να προκύψει ένα τέλειο αποτέλεσμα, αλλά να εκφραστεί το παιδί ελεύθερα.
 
Κόψτε τη μάσκα στο περίγραμμα και κάντε με ένα μολύβι τις τρύπες στα άκρα.
 
Κόψτε τις μεγαλύτερες τρύπες για τις θέσεις των ματιών.
 
Προσαρμόστε ένα λάστιχο στις τρύπες των άκρων, ανάλογα με το μέγεθος του κεφαλιού.
 
Η μάσκα είναι έτοιμη!
 
 
Ενθαρρύνετε το παιδί να φτιάξει κι άλλα αντίστοιχα σχέδια που θα τα κάνει μάσκες για τα αδέλφια ή τους φίλους του!
 
 
Μια εναλλακτική πρόταση που μπορείτε να τυπώσετε είναι στο
http://www.docstoc.com/docs/50904038/Cat-Mask-Template
 
Μπορείτε να αναζητήσετε αντίστοιχο υλικό στο διαδίκτυο.
Σας προτείνουμε όμως να βάλετε το παιδί στη διαδικασία να δημιουργήσει μόνο του τα δικά του σχέδια ή τουλάχιστον να διακοσμήσει με τη δική του δημιουργική σφραγίδα τα έτοιμα σχέδια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…