×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170

Σε συνέχεια της δραστηριότητας που αναφέρεται στη δημιουργία ευχετήριας κάρτας, υπάρχει η παρακάτω εναλλακτική.

 

Αντί να εκτυπώσετε τη δημιουργία των παιδιών σε ευχετήρια κάρτα, μπορείτε να πάρετε το ψηφιακό αρχείο (π.χ. σ’ ένα usb stick) και, μαζί με το παιδί, να πάτε σε ένα φωτογραφείο ή τυπογραφείο. Εκεί έχετε πολλές επιλογές.

 

Μπορείτε, για παράδειγμα, να εκτυπώσετε τη φωτογραφία σε κούπα ή διάφορα άλλα είδη, όπως mouse-pads, παζλ μικρών ή μεγαλύτερων διαστάσεων, μπρελόκ ή μπλουζάκια (με τιμές που κυμαίνονται συνήθως από 5 έως 20 ευρώ). Έτσι έχετε τη δυνατότητα να δωρίσετε σε προσφιλή πρόσωπα δημιουργίες των παιδιών που έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και θα μείνουν για αρκετό διάστημα. Επιπλέον, τέτοιου είδους δώρα αποκτούν επιπλέον και χρηστικότητα, χωρίς όμως να χάνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

 

Τα δώρα αυτού του είδους δεν αντιπροσωπεύουν μόνο το κόστος αγοράς. Περιλαμβάνουν επιπλέον τον κόπο, τη δημιουργικότητα και την προσωπική σφραγίδα των παιδιών και γι’ αυτό διαφέρουν από τα έτοιμα και συχνά ομοιόμορφα δώρα που συνήθως βρίσκουμε στα καταστήματα.

 

Βήμα 1ο

Κατά πρώτον συζητήστε με το παιδί για το σκοπό αυτής της κάρτας (π.χ. Σε ποιον θα τη δώσει/στείλει; Με ποια αφορμή;). Ζητήστε του το θέμα να σχετίζεται με την εποχή που διανύουμε (π.χ. Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, άνοιξη, φθινόπωρο, κάποια επέτειος κλπ) ή με κάποια γιορτή (π.χ. η ονομαστική γιορτή ή τα γενέθλια ενός αγαπημένου προσώπου κλπ).

Στη συνέχεια ζητήστε από το παιδί να ζωγραφίσει ένα θέμα που το εκφράζει. Αν δεν έχει αρκετές ιδέες, καθοδηγήστε το σχετικά (π.χ. Σε ποιον είπαμε θα δώσουμε αυτή την κάρτα;  Τι είναι αυτό που αγαπά πολύ η γιαγιά; Μήπως να αφιέρωνες στη γιαγιά κάτι σχετικό με την εποχή; Πώς φαντάζεσαι αυτή την κάρτα; Τι θέλεις να έχει επάνω; Τι θέλεις να λέει; Μπορείς να βάλεις όσα χρώματα θέλεις).

Ενθαρρύνετε την προσθήκη κάποιας αφιέρωσης του τύπου «στην αγαπημένη μου νονά» ή «στην αγαπημένη μου γιαγιά» κλπ.

Να θυμάστε ότι ο σκοπός δεν είναι το παιδί να δημιουργήσει μεγάλες καλλιτεχνικές δημιουργίες, αλλά να εκφραστεί αυθόρμητα και όσο πιο καλαίσθητα μπορεί.

 

Βήμα 2ο

Ψηφιοποιήστε τη ζωγραφιά του, π.χ. σαρώντάς τη με ένα scanner (ακόμα και σύγχρονα smartphones έχουν τέτοιες δυνατότητες).

Εκτυπώστε τη ζωγραφιά πάνω σε ειδικό χαρτί ευχετήριας κάρτας (τέτοιο χαρτί βρίσκουμε σε ειδικά καταστήματα χαρτικών ή πολυκαταστήματα με είδη σχεδίου και εκτυπωτών- προσοχή χρειάζεται στον καθορισμό των παραμέτρων εκτύπωσης: πρέπει να είναι ανάλογες του χαρτιού που θα χρησιμοποιηθεί). Μπορεί το παιδί να γράψει μέσα στην κάρτα ένα ποίημα ή ένα κειμενάκι που το εκφράζει ή να κολλήσει επιπλέον εικόνες (που έκοψε π.χ. από ένα περιοδικό), ώστε να κάνετε πιο πλούσια την κάρτα ή να την προσωποποιήσετε περισσότερο.

Οι παραπάνω διαδικασίες ψηφιοποίησης, εμπλουτισμού και εκτύπωσης μπορούν να γίνουν από εσάς, αν τα παιδιά είναι μικρά, ή και από τα ίδια τα παιδιά, όταν αυτά είναι σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η κάρτα σας είναι έτοιμη! Το παιδί μπορεί να τη χαρίσει ή να την ταχυδρομήσει σε όποιον επιθυμεί.

 

Με τη δραστηριότητα αυτή όχι μόνο έχετε περάσει ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο με το παιδί, όχι μόνο το εξοικειώνετε με την τεχνολογία και αναπτύσσετε τις κιναισθητικές  του δεξιότητες, αλλά του δίνετε και την ευκαιρία να ασκηθεί στη γραπτή γλωσσική έκφραση (για τα παιδιά του Δημοτικού η διατύπωση ενός μηνύματος που απευθύνεται σε συγκεκριμένο δέκτη είναι συνήθης γλωσσική άσκηση).

 

 

 

Δείτε παρακάτω ένα πολύ λεπτομερές βίντεο για το πώς μπορείτε να εκτυπώσετε κάρτες σε χαρτόνι διάστασης Α4 (αρκεί να μετατρέψετε τους αριθμούς που αναφέρονται από ίντσες σε εκατοστά):

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…