Guest of the week: Δημήτρης Κούστας

Τι είναι η παράσταση «ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα; Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο.

Το έργο μας ταξιδεύει σε μια περιοχή των Γαλλικών Άλπεων και μας διηγείται δύο παράλληλες και αλληλοεπιδρούσες ιστορίες από τις αρχές του 20ου αιώνα, ως περίπου τα μέσα του. Είναι η εξιστόρηση της ευρωπαϊκής ιστορίας της περιόδου, μέσα από τις περιπέτειες του Ζαν, που λαμβάνει μέρος στους δύο παγκόσμιους πολέμους και του Ελζεάρ Μπουφιέ που φυτεύει δέντρα αγνοώντας τον πόλεμο. Είναι ένα έργο για τη ζωή, για τη δύναμη του ανθρώπου, τη φιλία, τη γενναιότητα και τη γενναιοδωρία.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η παράσταση;

Απευθύνεται σε παιδιά από 4-12 αλλά άνετα μπορούν να την παρακολουθήσουν και παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών ακόμη και μεγάλοι μιας και οι ιδέες που διαπραγματεύεται το έργο καθώς και ο τρόπος που αυτές εκφράζονται, ξεφεύγοντας από τις μανιέρες των παιδικών παραστάσεων, είναι κλασικές και πανανθρώπινες που σημαίνει πως δεν έχουν ηλικία και τοποχρονικούς περιορισμούς.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για να «ανέβει» η συγκεκριμένη παράσταση;

Από το ίδιο το κείμενο, την εποχή που διαδραματίζεται, το οικολογικό και αντιπολεμικό του μήνυμα και το βαθύ ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του.

Ποιος είναι ο ρόλος του κεντρικού ήρωα;

Κεντρικός ήρωας είναι ο Ελζεάρ Μπουφιέ που φυτεύοντας δέντρα έχει σκοπό του να μεταμορφώσει μια έρημη, άγονη και άχρωμη περιοχή σε ‘μέρος για να ζεις’. Το πράττει αργά υπομονετικά χωρίς να περιμένει ανταπόδοση και αναγνώριση. Στη θέση κάθε ανθρώπου που χάνει τη ζωή του στους δύο παγκόσμιους πολέμους , ο Ελζεάρ ρίχνει το σπόρο για μια καινούργια ζωή.

Πώς αντιδρούν τα παιδιά βλέποντάς την; Τι αισθάνεστε οι ίδιοι αλληλοεπιδρώντας με τα παιδιά;
Όπως συμβαίνει πάντοτε οι αντιδράσεις των παιδιών είναι ποικίλες: ευφάνταστες, αναπάντεχες. Αντιδρούν σε σημεία της παράστασης που δεν θα περιμέναμε και μιας και η περιέργειά τους καθώς και ο αυθορμητισμός τους δεν έχει ‘τιθασευτεί’, κάθε αντίδραση είναι για μας έκπληξη…

Τι αισθάνεστε οι ίδιοι αλληλοεπιδρώντας με τα παιδιά;

Το γεγονός είναι πως διδασκόμαστε από τα παιδιά και κερδίζουμε περισσότερα από αυτά που προσφέρουμε. Προσωπικά αισθάνομαι νοσταλγία, χαρά και ανεμελιά και καμιά φορά καταφέρνω να ξαναδώ τον κόσμο σαν παιδί. Ένα κόσμο γεμάτο θαύματα και ανεξερεύνητες περιοχές..

Ο Δημήτρης Κούστας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978.

Σπούδασε Κλασικό Ακορντεόν και Θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Ελλάδας, τάξη Κων/νου Τσιλίδη, και με τον Ηρακλή Βαβάτσικα στο ωδείο Φίλλιπος Νάκας. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπυδές στο Κλασικό Ακορντεόν (free bass) στο πανεπιστήμιο η του Surrey (UK) με τον Raymond Bodell, και στη σύνθεση με τον Stephen Goss. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Κλασικό Ακορντεόν με τον Owen Murray στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου.

Έχει εμφανισθεί ως σολίστας και ως μέλος μουσικών συνόλων στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία και τη Σουηδία.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή μουσικά φεστιβάλ (Venice-Padova, Warwick, Glastonbury, Nottingham) και έχει εμφανισθείεί σε φημισμένους συναυλιακούς χώρους όπως το Royal Albert Hall και Jazz Cafe στο Λονδίνο καθώς και το Le Divan Du Monde στο Παρίσι.

Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με το Διονύση Τσακνή, Νίκο Ζιώγαλα, Γιάννη Μηλιώκα, Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Μπέζο, και στο θέατρο με τον Κώστα Καζάκο.

Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από κλασική και jazz μέχρι βαλκανική και ελληνική παραδοσιακή μουσική. Έχει συνθέσει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, για ντοκυμαντέρ (BBC ) και “art installations”.

Δείτε ακόμη: Βίντεο παράστασης: "Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα"

Guest of the week

Κάθε εβδομάδα ένας από εσάς γίνεται συντάκτης και μοιράζεται μαζί μας σκέψεις, εμπειρίες, εικόνες, μουσική και λογής συναισθήματα...

#guest_of_the_week #welcome

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…