Ανακαίνιση διαμερίσματος: "The cozy apartment"

Το έργο είναι αποτέλεσμα ριζικού επανασχεδιασμού υφιστάμενου διαμερίσματος εμβαδού 125 m².

Οι ιδιοκτήτες επιθυμούσαν την «αναγέννηση» του διαμερίσματος και την μετατροπή του σε ένα σύγχρονο χώρο που να αποπνέει αισθητική ηρεμία και γαλήνη, να εκφράζει την προσωπικότητα τους και να καλύπτει τον τρόπο ζωής και τις ανάγκες τους.

Για τον λόγο αυτό επιλέχθηκαν καθαρές - minimal γραμμές, φυσικά υλικά και η απουσία οποιασδήποτε επιτηδευμένης αρχιτεκτονικής φόρμας. Ο συνδυασμός όλων αυτών γέννησε μια σύνθεση απλή και οικεία, μορφοποιώντας έναν ζεστό χώρο, ένα ουδέτερο και διακριτικό σκηνικό , ικανό να αφήσει ζωτικό χώρο στους ιδιοκτήτες να εκφραστούν και να ζήσουν εντός αυτού. Ένα σύγχρονο «δοχείο» ζωής.

Έχοντας αναλάβει το σχεδιασμό, την επίβλεψη και την ανακατασκευή, ο αρχιτέκτονας αποφάσισε χωρίς να θυσιάζεται η λειτουργικότητα στο βωμό της αισθητικής, τη δημιουργία μιας αλληλουχίας άνετων χώρων που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας.

Στους κοινόχρηστους χώρους επιλέχθηκε η ροϊκή σύνδεσή τους, δημιουργώντας μια ενιαία σάλα με την αποξήλωση των εσωτερικών τοίχων και τη διάσπαση του κατακερματισμού. Τα υλικά και οι υφές έχουν αυστηρά φυσικό λεξιλόγιο. Στη λογική αυτή της ενοποίησης των χώρων, επιλέχθηκε το ξύλινο δάπεδο τύπου laminate σε φυσική απόχρωση, να καλύψει το σύνολο των δαπέδων της κατοικίας με εξαίρεση τους χώρους των λουτρών. Οι τοίχοι χρωματίστηκαν σε μια απαλή και θερμή απόχρωση του γκρι. Σε αντίθεση με αυτό τον ουδέτερο χρωματισμό που καλύπτει το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων της κατοικίας τα μεταλλικά στοιχεία του χώρου όπως η κουζίνα, το προφίλ του τζακιού και τα φωτιστικά, είναι μαύρο ματ. Η αντίθεση αυτή δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα διαλεκτική σχέση που προσδίδει μια ασκητική πολυτέλεια στο χώρο , ενώ εντείνεται ακόμα περισσότερο με τα μασιφ ξύλινα τραπέζια, και τα ράφια.

Στο λουτρό, στους τοίχους και στο δάπεδο επιλέχθηκαν πλακίδια με στόχο τον συγκερασμό του φυσικού χρώματος του τσιμέντου και των φθαρμένων ξύλων σε λευκές και μαύρες αποχρώσεις. Ένα παιχνίδισμα που κατευθύνει το βλέμμα και επιλεκτικά τονίζει γεωμετρίες κ σημεία. Σε αντίθεση με το παιχνίδισμα στην τονική κλίμακα από το λευκό στο μαύρο, οι πάγκοι γίνονται από μασιφ ξύλο ιρόκο, δίνοντας μια πιο φυσική και οικεία αύρα στο χώρο.

Τα φωτιστικά στο χώρο του καθιστικού επιλέχθηκαν ράγες με σποτ, με γνώμονα να είναι σχεδόν ενσωματωμένα στην οροφή και να αποκαλύπτονται από τις κηλίδες φωτός που γράφουν πάνω στις επιφάνειες. Εξαίρεση αποτελούν οι μεγάλες κεραμικές καμπάνες που αναρτήθηκαν πάνω από την τραπεζαρία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο τομέας των ανακατασκευών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί ένα απαιτητικό πεδίο όπου ο αρχιτέκτονας καλείται να δοκιμάσει πραγματικά τα όρια των δεξιοτήτων του. Η «αναγέννηση» υφιστάμενων κελυφών, ειδικά μέσα από μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας παρεμβάσεις καθιστά το κτιριακό απόθεμα ικανό να στεγάσει τις σύγχρονες επιταγές του τρόπου ζωής.

Στοιχεία έργου:

  • Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Skarlakidis Architecture Studio
  • Μελέτη-Επίβλεψη: Στέφανος Σκαρλακίδης
  • Ειδικός Συνεργάτης: Πολυξένη Τσαλδάρη
  • Τοποθεσία: Καλαμαριά – Θεσσαλονίκη
  • Εμβαδόν: 125 m² (Indoor)
  • Μελέτη: Νοέμβριος 2016
  • Κατασκευή: Φεβρουάριος –Απρίλιος 2017
  • Φωτογραφίες: studiovd.gr / Ν.Βαβδινούδης-Χ.Δημητρίου

πηγή:ktirio.gr

ParentBook

Τι παίζει; Ό,τι παίζει στο διαδίκτυο. Χαλαρά, σοβαρά, περίεργα, όλα εδώ #googlarotrogontas

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…