×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170

Κινητό και οδήγηση

Κύριο

Με αφορμή μια διαφήμιση, έχω αρχίσει να παρατηρώ πόσοι οδηγοί επιλέγουν να οδηγούν μιλώντας στο κινητό τηλέφωνο. Αν και ζητούμε από τα παιδιά να είναι προσεκτικά, να σέβονται τους κανόνες και προσπαθούμε να τα ευαισθητοποιήσουμε σε θέματα ασφαλείας, όλο και περισσότεροι μιλούν στο κινητό καθώς οδηγούν.
Δεν θα αναλύσω το πόσο επικίνδυνο είναι κάτι τέτοιο. Δεν θα αναφέρω περιπτώσεις γνωστών προσώπων που ενεπλάκησαν σε τροχαίο λόγω του κινητού. Λίγους μήνες πριν συνέβη και κάτι τέτοιο μπροστά στα μάτια μου.
Καταλαβαίνω πολύ καλά την ανάγκη να μιλήσει κανείς στο κινητό ενώ οδηγεί. Οδηγούμε πολλές ώρες και θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο που περνάμε μέσα στο αυτοκίνητο. Μερικοί από μας είναι ιδιαίτερα "επικοινωνιακοί", άλλοι είναι αρκετά πολυάσχολοι. Μεγάλο μέρος της ζωής μας περνά μέσα από το κινητό μας.
Η χρήση του τηλεφώνου, για ευνόητους λόγους, απαγορεύεται από τον Κ.Ο.Κ. ακόμα κι αν χρησιμοποιούμε hands-free, ενώ υπάρχουν αρκετά τσουχτερές ποινές για τους παραβάτες. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι εξαιρείται η χρήση bluetooth hands-free. Προφανώς για τον λόγο ότι το bluetooth δεν χρησιμοποιεί καλώδια, η χρήση του θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη κατά την οδήγηση. Άλλωστε υπάρχουν σήμερα και ηχοσυστήματα αυτοκινήτου που έχουν ενσωματωμένο bluetooth και έτσι μπορούμε να ακούμε τον συνομιλητή μας από τα ηχεία του αυτοκινήτου.
Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί κάποιος δίνει ένα σωρό χρήματα για να αγοράσει ένα πανάκριβο κινητό, ενώ δεν διαθέτει ούτε 20 ευρώ (από τέτοιες τιμές περίπου μπορεί να βρει κάποιος ένα αξιοπρεπέστατο αξεσουάρ αυτιού) για να αγοράσει ένα bluetooth hands-free. Μάλιστα μου κάνει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση όταν βλέπω ανθρώπους να οδηγούν πανάκριβα αυτοκίνητα, πολυτελέστατα και απαστράπτοντα, αλλά να μην έχουν στην κατοχή τους ένα bluetooth.
Η κατάσταση είναι σοβαρή αν σκεφτούμε ότι μιλώντας στο κινητό μας αυξάνουμε ραγδαία τους κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων, ενώ συχνά έχουμε συνεπιβάτες τα παιδιά μας! Και την κατάσταση αυτή τη βλέπουμε καθημερινά γύρω μας.
Το συμπέρασμα στο οποίο αυθόρμητα καταλήγω είναι το εξής: η χρήση bluetooth, όπως και η σωστή οδηγική συμπεριφορά, είναι θέμα παιδείας. Επίσης, ενώ το ακριβό κινητό ή το ακριβό αυτοκίνητο μπορούν να επιδεικνύονται στους άλλους, το bluetooth ακόμα δεν αποτελεί αντικείμενο επίδειξης, άρα και αντικείμενο πόθου!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…