ParentBook

ParentBook

Τι παίζει; Ό,τι παίζει στο διαδίκτυο. Χαλαρά, σοβαρά, περίεργα, όλα εδώ #googlarotrogontas

Κάθε δάσκαλος μπορεί να σκεφτεί και να ονομάσει πολλά πράγματα που πιστεύει ότι οι μαθητές πρέπει να κάνουν κάθε μέρα. 

Όμως οι γονείς, καλό είναι να συνοψίσουν και να επικεντρωθούν στις πιο βασικές συνήθειες που ο καλός μαθητής ακολουθεί μέσα στην ημέρα του.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε όλα αυτά που ακολουθούν συνήθως, όπως κριτική σκέψη, διανοητική ενσυναίσθηση, δημιουργική έκφραση, καθορισμός προτεραιοτήτων, φιλτράρισμα σημαντικών πληροφοριών, λήψη αποφάσεων, και προβληματισμός σχετικά με τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων και τόσο άλλα. 

Ας το κάνουμε πιο εύκολο, και ας δούμε σύμφωνα με τους ειδικούς κάποιες γρήγορες και χρήσιμες διαδικασίες που θα βοηθήσουν τους μαθητές να μαθαίνουν σε καθημερινή βάση. 

Οι μαθητές πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο από ότι εισπράττουν. 

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να μπορούν κάθε μέρα φεύγοντας από το σχολείο να αισθάνονται ότι έχουν γνωστικά και διανοητικά κίνητρα. Πρέπει να γνωρίζουν ότι κάτι άλλαξε σε αυτά. Και για να εξακολουθεί να υπάρχει με την πάροδο του χρόνου, πρέπει να προέρχεται από τους ίδιους τους μαθητές και όχι από τους εκπαιδευτικούς. 

Έτσι, πρέπει να δημιουργήσουν, να εξασκήσουν, να συνεργαστούν και να σχεδιάσουν και όχι να κάθονται και να περιμένουν για να μάθουν κάτι. Στην ιδανική περίπτωση, οι ρόλοι μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών ίσως πρέπει να αλλάξουν λίγο. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να τους οδηγήσουν στην αυτοδιάθεση, δηλαδή να νιώσουν ότι είναι οι ιδιοκτήτες των διαδικασιών και της δέσμευσης για μάθηση.

Μία καλή στρατηγική μπορεί να είναι η χρήση μάθησης βάσει έργου για την προσοχή και την εμψύχωση  των μαθητών στην τάξη.

Οι μαθητές πρέπει να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις από τις απαντήσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τη συνέχεια

Ο καθένας μας έχει στιγμές αρνητικότητας. Όλοι θυμώνουμε, πληγώνουμε, ανησυχούμε έχουμε ενοχές και άγχος.

Απλά δεν είναι δυνατόν να περάσουμε όλη τη ζωή μας χωρίς να βιώσουμε τα συναισθήματα αυτά. Το ίδιο και το παιδί. Θα πληγωθεί ίσως από τον καλύτερό του φίλο και κάποια στιγμή θα πάρει ένα κακό βαθμό στο σχολείο.

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν το παιδί εκφράζει τα αρνητικά του συναισθήματα.

Αντίθετα είναι καλό να τα εκφράσει για να τα αντιμετωπίσει. Ο θυμός είναι μία φυσική συναισθηματική ανταπόκριση σε κάτι άσχημο που μας έχει συμβεί.

Ακόμη και το να κλάψει το παιδί δεν είναι κακό ούτε λάθος. Απλά είναι δύσκολο για τους γονείς να το βλέπουν στενοχωρημένο, λυπημένο ή και θυμωμένο, ειδικά όταν έχει δυσκολία να διαχειριστεί αυτό που το πληγώνει.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τη συνέχεια

Εάν θέλετε να αποκαταστήσετε παλιά ξύλινα έπιπλά σας και να τα κάνετε να λάμψουν ξανά σαν καινούρια μπορείτε να ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες!

Αναζητάτε πρακτικές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αποκατάστασης επίπλων από ξύλο; Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε! Τα παραμελημένα παλιά ξύλινα έπιπλα συχνά υποφέρουν από συσσώρευση βρωμιάς και σκόνη. Το χρώμα χάνει τη λάμψη του με αποτέλεσμα να δείχνουν θαμπά. Έχοντας αυτό κατά νου, οι ιδιοκτήτες επίπλων αντίκας συχνά αναρωτιούνται πώς μπορούν να επαναφέρουν τα παλιά έπιπλα από ξύλο (συχνά πολύτιμα κομμάτια) στην παλιά τους δόξα. 

Ευτυχώς, η αποκατάσταση επίπλων από ξύλο μπορεί να φαίνεται τέχνη αλλά γίνεται πολύ εύκολα μέσα από αυτό τον εύκολο οδηγό που δημιουργήσαμε για εσάς. 

Πριν ξεκινήσετε θα χρειαστείτε:

  • Γάντια εργασίας
  • Μάσκα σκόνης
  • Πινέλα
  • γυαλόχαρτο 
  • υγρό διαβρωτικό
  • βερνίκι ξύλου
  • προστατευτικό βερνίκι
  • λάδι φινιρίσματος
  • Κερί μέλισσας
  • Βαμβακερά πανιά (χωρίς χνούδια) 

 

1. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Η αποκατάσταση των επίπλων είναι ακατάστατη, αφού πρέπει να ξυστεί ολόκληρη η επιφάνεια και να ξεγυμνωθεί το έπιπλο από τις παλιές στρώσεις βερνίκι. Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι να εργαστείτε σε εξωτερικό χώρο. Εάν εργάζεστε σε εσωτερικούς χώρους, προστατέψτε τα δάπεδα και τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά σας με ένα πλαστικό υπόστρωμα ή εφημερίδες και εξασφαλίστε καλό εξαερισμό. 

 

 2. ΞΥΣΤΕ ΜΕ ΓΥΑΛΟΧΑΡΤΟ

Για ένα καλό αποτέλεσμα κατά το φινίρισμα του ξύλου, θα πρέπει να δείξετει την κατάλληλη υπομονή και επιμονή κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης των παλαιών στρώσεων βερνικιού. Το ιδανικό νούμερο για να ξεκινήσετε είναι το 100. Αφού εργαστείτε με αυτό σε όλη την επιφάνεια, συνεχίζετε με νούμερο 150 και 220. Το κόστος τους είναι μηδαμινό και τα βρίσκουμε σε κάθε κατάστημα με εξοπλισμό για εργασίες στο σπίτι όπως στις Leroy Merlin προσφορές (0,29 το τεμάχιο) ή στο Πράκτικερ (3 ευρώ το σετ). Φροντίστε ώστε να εξομαλύνετε όλες τις ανωμαλίες της επιφάνειας μέχρις ότου να έχετε ένα ενιαίο και λείο αποτέλεσμα. Για έπιπλα με ιδιαίτερες λεπτομέρειες όπου δε μπορείτε να εφαρμόσετε γυαλόχαρτο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διαβρωτικό το οποίο θα αφήσετε να δράσει για 15 περίπου λεπτά. Το κόστος του είναι εξίσου χαμηλό, αφού ξεκινάει από τα 5,50 ευρώ. 

 

3. ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΑ

Καθαρίστε τη βρωμιά και το παλιό βερνίκι χρησιμοποιώντας ένα βαμβακερό πανί. Περάστε το από όλα τα σημεία και να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί ώστε να μείνει η επιφάνεια του επίπλου απόλυτα λεία και καθαρή. 


 

 4. ΒΑΨΤΕ ΜΕ ΒΕΡΝΙΚΙ ΓΙΑ ΞΥΛΑ

Διαλέξτε το κατάλληλο βερνίκι ανάλογα με τη χρήση του επίπλου (για παράδειγμα θα χρειαστείτε αδιάβροχο βερνίκι για καλοκαιρινά έπιπλα βεράντας που φθείρονται πιο εύκολα) σε όποιο χρώμα σας αρέσει. Οι διάφορες εταιρείες με βερνίκια παρέχουν μεγάλη γκάμα σε βερνίκια για όλες τις χρήσεις, σε πολλά χρώματα και σε οικονομικές τιμές που ξεκινούν από τα 5 ευρώ το μισό λίτρο. Αν πάλι σας αρέσει μπορείτε να επιλέξετε ένα διάφανο βερνίκι που θα αφήσει να φανεί η πραγματική απόχρωση ξύλου του επίπλου σας. Για να βάψετε το έπιπλό σας χρησιμοποιήστε πινέλο ακολουθώντας την φορά των νερών που έχει το ξύλο. Αφήστε να στεγνώσει για κάποιες ώρες και περάστε την επιφάνεια με γυαλόχαρτο 220 προκειμένου να κλείσουν οι πόροι του ξύλου που άνοιξαν από το βερνίκωμα. Σκουπίστε πολύ καλά με ένα βαμβακερό ύφασμα και περάστε ακόμα μια στρώση, αφήσετε να στεγνώσει καλά και ξανατρίψτε. Έπειτα περάστε ένα τελευταίο χέρι με ένα προστατευτικό βερνίκι χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο πινέλο και αφήστε το να στεγνώσει για τουλάχιστον μια μέρα πριν το χρησιμοποιήσετε. 

 

5. ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΚΕΡΙ

Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για προστασία ένα λάδι κατάλληλο για ξύλινες επιφάνειες ή κερί μέλισσας όπως θα δείτε στο βίντεο. Το λάδι έχει την ιδιότητα να εισχωρεί στο ξύλο και να το κάνει αδιάβροχο και ανθεκτικότερο στο χρόνο. Το κερί από την άλλη πλευρά βοηθάει δημιουργώντας μια επιφάνεια που απωθεί τη σκόνη και τους ρύπους. Είναι βέβαια λίγο πιο ακριβό (περιπου 20 ευρώ τα 500 ml) αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη ότι χρησιμοποιούμε ελάχιστη ποσότητα σε κάθε εφαρμογή. Εκτός αυτού τα συγκεκριμένα υλικά  έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι φυσικά, δεν περιέχουν δηλαδή τοξικές ουσίες και μπορούν έτσι να χρησιμοποιηθούν σε παιδικά έπιπλα. Επιπρόσθετα, επιτρέπουν στον ξύλο να αναπνέει αφού δε φράζουν τους πόρους.


Σπιτική συνταγή για καθαρισμό ξύλινων επίπλων:

Υπάρχουν μερικά ακόμη κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποκαταστήσετε και να ξαναζωντανέψετε γρήγορα τα έπιπλα στο σπίτι. Μπορείτε να αφαιρέσετε την επιφανειακή βρωμιά και τα παλιά στρώματα βερνικιού κεριού το παρακάτω σπιτικό μείγμα (4 κουταλιές οινόπνευμα, μια κουταλιά λιναρόσπορου και δύο κουταλιές ξύδι). Εάν το φινίρισμα εξακολουθεί να φαίνεται θαμπό, ρίξτε λίγο ξύδι σε ένα βαμβακερό πανί και τρίψτε δυνατά.

Έτσι μπορούμε και αποκαθιστούμε μόνοι μας τα παλιά ξύλινα έπιπλά μας εύκολα και πάνω απ’ όλα χωρίς να ξοδεύουμε μια περιουσία. Μέσα από απλά βήματα επαναφέρουμε την παλιά αίγλη τους και τους δίνουμε έναν φρέσκο αέρα ανακαινίζοντας παράλληλα και τον χώρο μας!

Το καλοκαίρι έχει φτάσει και οι νέοι γονείς προβληματίζονται πολύ για το πώς θα καταφέρουν να πάνε τις βόλτες τους με το μωράκι τους χωρίς να ταλαιπωρηθούν, ούτε εκείνοι ούτε και ο μικρός τους θησαυρός. Γίνεται; Φυσικά και ναι, αρκεί να φροντίσουν να είναι καλά οργανωμένοι!

Αν είστε και εσείς ένας νέος γονέας, δεν χρειάζεται να κουβαλήσετε μαζί σας όλη την προίκα του μωρού, οι βόλτες είναι για να ξεκουραστούμε και όχι το ανάποδο!

Τί θα χρειαστείτε να έχετε μαζί σας σε κάθε βόλτα με το μωρό;

Μία μεγάλη τσάντα- αλλαξιέρα: Μέσα εκεί θα έχετε ένα λεπτό στρωματάκι που διπλώνει για να μπορείτε να ξαπλώνετε πάνω το μωράκι σας σε καθαρή επιφάνεια και να το αλλάζετε. Αναλόγως πόσες ώρες θα είστε εκτός σπιτιού, πάρτε αρκετές πάνες μαζί σας, από 2 έως 5 είναι αρκετές για να σας καλύψουν αντίστοιχα από 1 έως 8 ώρες που μπορεί να είστε στην βόλτα σας. Μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας μια αλλαξιά ρούχα και φανελάκι, γιατί τα ατυχήματα παραμονεύουν!

Να έχετε πάντα μαζί σας και ένα πακέτο μωρομάντηλα – εμείς συνιστούμε τα μωρομάντηλα καθαρισμού Mustela®, γιατί είναι κατάλληλα για τη μηρογεννητική περιοχή, αλλά και για το πρόσωπο και το σώμα του μωρού! Επιπλέον, έχουν ως βασικά συστατικά το αβοκάντο και την Αλόε Βέρα, ενώ έχουν πρακτικό, επανασφραγιζόμενο άνοιγμα που κρατά τα μαντηλάκια πάντα φρέσκα, χωρίς να στεγνώνουν.

Εάν αισθάνεστε ότι το μωρό σας χρειάζεται παραπάνω καθάρισμα, μην αγχώνεστε για το που θα βρείτε καθαρό νιπτήρα για να το πλύνετε. Αφού το καθαρίσετε με μωρομάντηλα ή ακόμα και αν δεν έχετε μαζί σας μωρομάντηλα, υπάρχει το απαλό νερό καθαρισμού που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα, με πρακτική αντλία για να το έχετε πάντα και παντού μαζί σας, για χρήση από την 1η ημέρα της γέννησης. Καθαρίστε την περιοχή της πάνας βάζοντας λίγο από το νερό καθαρισμού σ’ ένα βαμβάκι, ένα πανάκι ή μία μικρή πετσέτα!

Αφού έχετε καθαρίσει το μικρό σας, ήρθε η ώρα και για την κρέμα αλλαγής πάνας που δεν την ξεχνάμε ποτέ, ειδικά όταν είμαστε εκτός σπιτιού σε πολύωρες βόλτες και μπορεί να περάσει παραπάνω ώρα απ’ ότι συνήθως για να αλλάξουμε το μωρό. Επιλέξτε μία κρέμα αλλαγής με τριπλή δράση που προλαμβάνει, καταπραΰνει και επανορθώνει από τους ερεθισμούς και τις κοκκινίλες στην περιοχή της πάνας, με 98% συστατικά φυσικής προέλευσης και κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Εμείς προτείνουμε την Κρέμα Αλλαγής Πάνας Mustela® VBC 1<2<3 που, εκτός από τα παραπάνω, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την 1η ημέρα της γέννησης, απορροφάται αμέσως και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από ατοπικά δέρματά, αφού δεν περιέχει άρωμα! Μπορείτε να τη βρείτε και σε μικρή συσκευασία των 50ml για να την έχετε μαζί στις βόλτες σας.

Με όλα τα παραπάνω είστε πλήρως εξοπλισμένοι για να φροντίσετε κάθε «ατύχημα» που μπορεί να συμβεί την ώρα της βόλτας - από λέρωμα της πάνας του μωρού μέχρι και ενδεχόμενη γουλίτσα στα ρούχα του.

Προετοιμαστείτε για όλα!

Extra tip: Θυμηθείτε να έχετε μαζί σας και ένα ζευγάρι κάλτσες και μια ελαφριά πικέ κουβερτούλα, καθώς μπορεί να σηκώσει αεράκι ξαφνικά ή να μπείτε σε κάποιο χώρο με δυνατό κλιματισμό.


Φυσικά δεν ξεχνάμε στην τσάντα μας 2-3 αγαπημένα παιχνιδάκια του μωρού για να το απασχολήσουμε την ώρα της αλλαγής της πάνας ή της βόλτας αν βαρεθεί, 2 πιπίλες αν τις χρησιμοποιείτε, 2 σαλιάρες και εάν δε θηλάζετε ένα θερμός με ζεστό νερό, 2-3 μπιμπερό (πάλι ανάλογα με το πόσες ώρες θα είστε εκτός σπιτιού) και τη σκόνη για το γάλα του ή την κρέμα του- πάντα σε ειδικά μικρά σκεύη σε μερίδες- δε χρειάζεται να κουβαλάτε ολόκληρο το κουτί! Τέλος για όταν θα σας βρει το σούρουπο στη βόλτα, φροντίστε να έχετε μαζί σας ειδικά αυτοκολλητάκια για τα κουνούπια.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος, φτιάξε μια λίστα με όλα τα παραπάνω, φτιάξτε την τσάντα της βόλτας σας μια φορά και μετά απλά αντικαταστήστε ότι τελειώνει ή λερώνεται. Έτσι θα είστε έτοιμοι μαζί με το μικρό σας πλασματάκι να οργώσετε το καλοκαίρι τα σοκάκια, τις καφετέριες και τις ταβέρνες!

Γιατί λένε ψέματα τα παιδιά; Δηλαδή ας το παραδεχτούμε: Εάν έχετε παιδιά, σας έχουν πει ψέματα.

Εάν έχετε παιδιά και πιστεύετε ότι δεν σας έχουν πει ποτέ ψέματα, μάλλον τα παιδιά σας είναι πράγματι τόσο καλά στο να λένε ψέματα!

Το ψέμα είναι μέρος του πώς τα παιδιά καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί ο κόσμος. Είναι φυσιολογικό καθώς μεγαλώνουν.

Φυσικά, δεν θέλετε να το ενθαρρύνετε, αλλά μερικές φορές αυτό γίνεται ακούσια. Δείτε πιο κάτω 5 τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι το ψέμα δεν γίνεται απλά μία κακή συνήθεια, αλλά ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του παιδιού σας.

Να είσαι ψεύτης.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσετε την προθυμία του παιδιού σας να διαστρεβλώνει την αλήθεια είναι να το κάνετε εσείς.

Εάν είστε πρόθυμοι να πείτε ψέματα σε ένα πωλητή στο τηλέφωνο επειδή δεν θέλετε να σας ενοχλούν, ή πείτε ψέματα στη μητέρα σας γιατί δεν θέλετε να την επισκεφτείτε αυτό το Σαββατοκύριακο, τότε γιατί να μην πιστεύει το παιδί ότι είναι εντάξει να λες ψέματα για να καταφέρεις κάτι; Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα;

Συχνά επειδή το κάνουν οι γονείς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τη συνέχεια

Έχετε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας, το κοιτάτε, το χαζεύετε ώρες ατέλειωτες και ο νους σας ταξιδεύει. Αχ, αυτή η μωρουδίστικη μυρωδιά! Αξέχαστη χαράσσεται μέσα στο μυαλό κάθε γονέα! Αυτά τα πατουσάκια που τα γραπώνετε και τα φιλάτε, τα μυρίζετε…

Η στιγμή του μπάνιου, αφότου «ξεθαρρέψετε» λιγάκι, θα γίνει η αγαπημένη στιγμή της ημέρας για εσάς αλλά και για το μωρό σας!

Βρεφικό μπάνιο: Τα οφέλη.

Το βρεφικό μπάνιο έχει αρκετά οφέλη τόσο για εσάς, όσο και για το μωρό! Ποια είναι αυτά;

  1. Ενισχύει τον δεσμό του γονέα με το μωρό.

Το βρεφικό μπάνιο δεν είναι τυχαία «η καλύτερη στιγμή» της ημέρας για τον γονέα αλλά και το μωρό. Είναι ο χρόνος που περνάτε μαζί με το μωρό σας. Το φροντίζετε, κοιτάτε τα μεγάλα του μάτια, φιλάτε την κοιλίτσα του, μετράτε τα δαχτυλάκια του, του τραγουδάτε ό,τι σας έρθει στο μυαλό. Ό,τι κι αν κάνετε το μωρό το αισθάνεται, το απολαμβάνει και εισπράττει την αγάπη σας. 

  1. Διδάσκετε το μωρό σας παίζοντας.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι το μωρό μαθαίνει πολλά την ώρα του μπάνιου. Ανακαλύπτει τις αισθήσεις του, αισθάνεται διαφορετικά το κρύο και το ζεστό,  νιώθει ευχάριστο γαργαλητό όταν τρέχει το ζεστό νεράκι στο σώμα του, προσπαθεί το ίδιο να πιάσει το νερό, μαθαίνει ότι κουνώντας τα χεράκια του μπορεί να σας πιτσιλίσει και όλα αυτά αποτελούν για το μωρό σας ένα αισθητηριακό μάθημα που συνδυάζεται με το παιχνίδι και για εσάς υπέροχες στιγμές διασκέδασης.

  1. Χαλαρώνει τα ανήσυχα μωρά.

Μάλλον από τη δική σας εμπειρία γνωρίζετε ήδη πόσο χαλαρωτικό είναι ένα ζεστό μπάνιο μετά από μία δύσκολη ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για το μωρό σας. Ένα ζεστό μπανάκι, με χαδάκια και τραγουδάκια σίγουρα θα του προσφέρει τη χαλάρωση που χρειάζεται για να ηρεμήσει. Η καλύτερη ώρα για να το κάνετε μπανάκι είναι λίγο πριν τον ύπνο. Το ζεστό νερό, το ζεστό δωμάτιο, η αίσθηση της ασφάλειας που προκαλείται από τα χάδια και τα λόγια σας, όλα αυτά το βοηθούν να κλείσει σιγά- σιγά τα ματάκια του και με μια-δυο αγκαλιές μετά να είναι έτοιμο για ύπνο βαθύ.

Μικρά tips και απαραίτητα αξεσουάρ μπάνιου

  1. Καθιερώστε μια ρουτίνα:

Μπορείτε να συνδέσετε το νυχτερινό μπάνιο πριν τον ύπνο με τον μπαμπά, και να είναι πάντα αυτός που το κάνει μπάνιο. Έτσι δίνετε την ευκαιρία στον μπαμπά να περάσει όμορφο και δημιουργικό χρόνο με το παιδί και έτσι το παιδί θα μάθει ότι όταν έρθει αυτή η ώρα που θα πλατσουρίσει με τον μπαμπά στην μπανιέρα και θα κάνουν μαζί χαμό, μετά ακολουθεί… βραδινός ύπνος! 

  1. Μαζέψτε όλα τα «απαραίτητά» σας σε ένα σημείο:

Είναι καλό να έχετε όλα όσα θα χρειαστείτε, πετσετούλα, προϊόντα για το μπάνιο, πάνα, φανελάκι, πυτζαμούλες κ.λπ. σε ένα σημείο ώστε να μη χρειάζεται να αφήσετε το μωρό ή να φωνάζετε κάποιον να σας τα φέρει μετά το μπάνιο που θα τα χρειαστείτε.

  1. Κρατήστε σταθερή τη θερμοκρασία του νερού:

Τα μωρά χάνουν γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματός τους οπότε είναι καλό να έχετε ζεστό το μπάνιο. Μπορείτε στην αρχή να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό θερμόμετρο μπάνιου για να κρατάτε σταθερή τη θερμοκρασία στους 32ο -37ο  C, μέχρι τουλάχιστόν να συνηθίσει το χέρι σας και να ξέρετε αν είναι αρκετά ζεστό το νερό.  

Σημείωση: Μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος του (10 μέρες περίπου από τη γέννηση) προσέχουμε να μην βρέχεται ο ομφαλός, οπότε είναι προτιμότερο να κάνετε μπάνιο το μωρό στο νιπτήρα του μπάνιου σας. Όταν περάσει αυτό το στάδιο, μπορείτε να το κάνετε μπάνιο στη δική του βρεφική μπανιερίτσα για να το ευχαριστιέται ακόμα περισσότερο πλατσουρίζοντας.

Αγαπημένα αξεσουάρ και προϊόντα.

Θερμόμετρο.

Όπως αναφέραμε ήδη παραπάνω, επιλέγουμε ένα θερμόμετρο για να μας καθοδηγεί ειδικά τον πρώτο καιρό για τη σωστή θερμοκρασία του νερού. Υπάρχουν άπειρα σχέδια στα φυσικά καταστήματα αλλά και σε e-shops, είτε με ηλεκτρονική ένδειξη θερμοκρασίας, είτε με αναλογική, είτε απλά με hot/no hot ένδειξη. Διαλέξτε αυτό που βολεύει εσάς και το μικρό σας θα το λατρέψει!

Χρησιμοποιούμε πάντα κατάλληλα και ποιοτικά προϊόντα για το δέρμα του μωρού:

Εμείς προτείνουμε τα βρεφικά προϊόντα της Mustela®.  Με 95% συστατικά φυσικής προέλευσης κατά μέσο όρο - βασικό συστατικό τους είναι το αβοκάντο, είναι απόλυτα ασφαλή στη χρήση από την 1η ημέρα της γέννησης αλλά κατάλληλα ακόμα και για μεγαλύτερα παιδάκια! Είναι πολύ σημαντικό ότι είναι ειδικά σχεδιασμένα για βρέφη και παιδιά ενώ η σειρά περιλαμβάνει προϊόντα για κάθε τύπο δέρματος του μωρού (κανονικό, ευαίσθητο, ξηρό και ατοπικό δέρμα).  Για τα μωράκια σας, το Απαλό Αφροντούς είναι κατάλληλο για το σώμα και τα μαλλάκια τους, με σύνθεση που δεν προκαλεί δάκρυα. Μετά το μπανάκι του,  βάλτε στο χέρι σας λίγη ποσότητα από την Κρέμα Ενυδάτωσης Σώματος και απλώστε τη σε όλο του το σωματάκι, για μεταξένια αίσθηση & απαλό δέρμα!  Για τα λίγο μεγαλύτερα παιδάκια, το Απαλό Σαμπουάν είναι ιδανικό για το καθημερινό πλύσιμο των μαλλιών του, καθώς ξεμπερδεύει τα λεπτά μαλλιά τους χωρίς να προκαλεί δάκρυα. Όλα τα προϊόντα Mustela θα τα βρείτε σε φαρμακεία, ηλεκτρονικά φαρμακεία και επιλεγμένα σημεία πώλησης.

 

Παιχνιδάκια μπάνιου:

Μεγαλώνοντας το μωρό σας, τα παιχνιδάκια του προσφέρουν γέλιο αλλά και στιγμές ξενοιασιάς. Ακόμα και τις μέρες που το μωρό σας δε θα έχει όρεξη για μπάνιο, γιατί πονάνε τα δοντάκια του, ή γιατί απλά έχει νευράκια, ο πιο εύκολος τρόπος για να το ξεγελάσετε είναι να βάλετε παρέα μαζί του στην μπανιέρα ένα όμορφο πολύχρωμο παιχνίδι μπάνιου! Τότε μόνο θα καταφέρετε να ξεχαστεί, να διασκεδάσει και να ξεχάσει το λόγο της γκρίνιας!

Μπουρνουζάκι-ζωάκι:

Φροντίστε, για μετά το μπάνιο να επιλέξετε ένα μπουρνουζάκι απαλό, ιδανικά από υποαλλεργικό βαμβάκι. Και γιατί όχι, όσο πιο γλυκούλι είναι το ζωάκι τόσο πιο χαριτωμένο θα δείχνει το μωρό σας.

Ποιος δε θα ήθελε λίγο μασαζάκι;

Τελευταίο βήμα για να ολοκληρωθεί  η μαγική στιγμή του μπάνιου είναι το μασάζ του μωρού με την Κρέμα Ενυδάτωσης Σώματος Mustela®. Κάντε απαλές κινήσεις, αγγίγματα ή απαλές πιέσεις. Ξαπλώνετε το μωρό ανάσκελα και ξεκινάτε πάντα από το πάνω μέρος του σώματος και κατεβαίνετε προς τα πόδια. Στη συνέχεια, γυρίζετε το μωρό μπρούμυτα και προχωράτε από τα πόδια προς το κεφάλι, κατά μήκος της πλάτης. Έτσι περιποιείστε και ενυδατώνετε τέλεια το εύθραυστο δερματάκι του μωρού σας και το χαλαρώνετε με απαλές κινήσεις μασάζ που απολαμβάνετε και οι δύο. Επίσης, βοηθάτε το μωρό σας να εκπληρώσει στο μέγιστο τις φυσικές του δυνατότητες, καθώς επίσης και την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη μέσα από το τρυφερό άγγιγμα, την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση.

Η ώρα του μπάνιου είναι εξίσου σημαντική και για τους γονείς και για το μωρό. Είναι στο δικό σας χέρι να την κάνετε ευχάριστη για όλους- να περάσετε εποικοδομητικό χρόνο με το παιδί σας, να το βοηθήσετε να αναπτύξει τις αισθήσεις του, να απολαύσει τα χάδια σας, να αισθανθεί πόσο πολύ το αγαπάτε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα που θα μετατρέψουν την καθημερινή ρουτίνα του μπάνιου σε κοινές όμορφες στιγμές και αναμνήσεις.

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…