×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να χαίρεται την επαφή του με τον αθλητισμό

Γράφει η Ράνια Φιλίνδρα, Ψυχολόγος-Oικογενειακή θεραπεύτρια

 

 

Η συμπεριφορά των γονιών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη στάση και το συναίσθημα των παιδιών σε σχέση με την αθλητική δραστηριότητα που έχουν επιλέξει.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πώς ξεκινά το παιδί να ασχολείται με κάποιο άθλημα; Προηγείται κάποια συζήτηση κατά την οποία το παιδί ερωτάται για το τι πραγματικά θέλει; Η επιλογή αθλήματος είναι δική του επιλογή ή αποφασίζουν οι γονείς «για το καλό του», όπως συνηθίζουμε να λέμε; Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές οι γονείς στρέφουν τα παιδιά σε δραστηριότητες που οι ίδιοι ήθελαν να κάνουν όταν ήταν παιδιά και για κάποιο λόγο δεν τα κατάφεραν. Αν όμως οι γονείς έχουν αποφασίσει μόνοι τους ή έχουν πείσει το παιδί χωρίς το ίδιο να θέλει πραγματικά είναι πιθανό το τελευταίο να βιώνει την άθληση ως αγγαρεία παρά ως κάτι ευχάριστο. Ενδεχομένως να αρνείται να πάει ή η επίδοσή του να μην είναι η αναμενόμενη (σύμφωνα με τις απαιτήσεις των μεγάλων).

  • Για αρχή χρειάζεται συζήτηση – τι θέλει το παιδί, ποια δραστηριότητα του αρέσει, τι σημαίνει ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τάε κβο ντο - μαθαίνω το σώμα μου, το εξασκώ, δυναμώνω, γνωρίζω φίλους, μαθαίνω να συνεργάζομαι, χαίρομαι…

 

Αν το παιδί θέλει να γνωρίσει ένα άθλημα ακολουθεί η διαδικασία της επιλογής. Σε ποιο χώρο θα πάει, ποιο είναι το κόστος, ποιος θα είναι ο προπονητής του. Αν π.χ. το κόστος είναι πολύ υψηλό οι γονείς θα πρέπει να εξηγήσουν στο παιδί ότι δεν μπορούν να το στηρίξουν οικονομικά συνεπώς θα πρέπει να ψάξουν για μια λύση πιο οικονομική.

  • Με αυτό τον τρόπο οι μεγάλοι εισάγουν το παιδί στην πραγματικότητα – δεν έχουμε πάντα ό,τι θέλουμε, κάποιες φορές πρέπει να περιμένουμε μέχρι να κάνουμε την κατάλληλη επιλογή, ας δούμε όλοι μαζί τι άλλες επιλογές μας προσφέρονται.

 

Η επιλογή του προπονητή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι σχέσεις άλλωστε στηρίζονται στη «χημεία», στο ταίριασμα. Αν οι γονείς έχουν καλή σχέση με τον προπονητή, τον εμπιστεύονται, τους εμπνέει η προσωπικότητα και η φιλοσοφία του υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να τον εμπιστευθεί το παιδί και να διαμορφώσει μαζί του μια σχέση εμπιστοσύνης.

  • Γονείς και προπονητής θα πρέπει να είναι σύμμαχοι στα μάτια του παιδιού. Διαφορετικά, αν άλλα λέει ο προπονητής και άλλα οι γονείς το παιδί μπερδεύεται, αγωνιά και ενδόμυχα αισθάνεται ότι πρέπει να πάρει «θέση» και να υποστηρίξει τη μία ή την άλλη πλευρά.

 

Οι προσδοκίες, οι αξίες και οι αντιλήψεις των γονιών επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση και τα συναισθήματα του παιδιού σε σχέση με το εκάστοτε άθλημα. Καλό είναι οι γονείς να θέτουν ερωτήσεις στον εαυτό τους ειδικά όταν τα παιδιά δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους. Τι είναι πιο σημαντικό για εμένα ως γονιό; Με ενδιαφέρει η επίδοση ή θέλω το παιδί μου κυρίως να χαίρεται αυτό που κάνει και να αποκτά νέες εμπειρίες; Αν το παιδί δεν έχει την επίδοση που θέλω εξακολουθεί να αξίζει για μένα το ίδιο; Η ήττα είναι ταυτόσημη με την αποτυχία του παιδιού ή του γονιού που κάτι «έκανε λάθος» ή ευκαιρία για νέα μάθηση; Τι σημαίνει για εμένα ως γονιό «ανταγωνισμός», «ισότητα», «συνεργασία»; Τέτοια ερωτήματα βοηθούν το γονιό να παίρνει μια ξεκάθαρη θέση από την οποία θα μπορεί να στηρίξει το παιδί του.

 

  • Οι αξίες, οι αντιλήψεις και τα πιστεύω των γονέων είναι πληροφορίες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τα παιδιά. Ένα παιδί π.χ. έχει μάθει μέσα στην οικογένεια ότι όταν θέλω να φτάσω ένα στόχο κάνω μικρά βήματα, βάζω μικρότερους στόχους για να τα καταφέρω. Αν τελικά δε φτάσω στην κορφή του βουνού δε σημαίνει ότι δεν προσπάθησα ή δεν έχω αξία. Ίσως χρειάζεται να κάνω μια στάση, να πάρω δυνάμεις και να συνεχίσω.

 

Κάθε φορά που ξεκινάμε κάτι καινούριο έχουμε προσδοκίες για αυτό. Έτσι και οι γονείς μπορεί να κάνουν σχέδια για το παιδί, να θέλουν να τα καταφέρει, να κερδίσει, πιθανά να γίνει γνωστός, να ξεχωρίσει…

Ας έχουμε όμως κατά νου ότι τα παιδιά είναι παιδιά και αυτό που κυρίως έχουν ανάγκη είναι να παίξουν και να χαρούν. Αυτό είναι το καλύτερο μονοπάτι που οδηγεί σε μια μάθηση χωρίς βαρίδια.

 
--------------------------------
Ράνια Φιλίνδρα
Ψυχολόγος-Oικογενειακή θεραπεύτρια
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…