5 κατηγορίες παιδικών φωτογραφιών που δεν πρέπει να ανεβάσεις ποτέ στα κοινωνικά δίκτυα

Ζούμε στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου όλοι θέλουμε να μοιραζόμαστε με τους διαδικτυακούς μας φίλους φωτογραφίες και στιγμιότυπα από τη ζωή μας.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που είμαστε γονείς;

Τόσο η Αστυνομία όσο και οι ειδικοί επί της προστασίας στο διαδίκτυο επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με το περιεχόμενο των φωτογραφιών των παιδιών μας, τις οποίες επιλέγουμε να αναρτήσουμε στα προφίλ που διατηρούμε σε Facebook, Instagram και Τwitter.

Mπορεί να είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας και για τα σπουδαία τους κατορθώματα αλλά θα πρέπει να βάλουμε ένα "φρένο" στην άκρατη μας επιθυμία να αναρτήσουμε κάθετί που τα αφορά στο διαδικτυακό μας προφίλ καθότι το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να φαντάζουν μια φιλόξενη εικονική στέγη αλλά δεν είναι ο όμορφος αγγελικός κόσμος που θέλουμε να πιστεύουμε. Δεν ξέρουμε ποιος βρίσκεται πίσω από κάθε προφίλ και τι πραγματικά επιδιώκει από εμάς οπότε είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε από κάθε δυνητική απειλή τα παιδιά και την οικογένεια μας.

Αν λοιπόν δεν είστε διατεθειμμένοι να σταματήσετε να ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας στα μέσα κοινωνικής δίκτυωσης τότε αξίζει να δώσετε πολλή προσοχή στις 5 κατηγορίες φωτογραφιών των παιδιών που σίγουρα δεν πρέπει να μοιράζεστε με τους διαδικτυακούς σας φίλους πρωτίστως για την ασφάλεια των παιδιών:

1 Φωτογραφίες των παιδιών σας παρέα με άλλα παιδιά

Δεν έχουν όλοι οι γονείς τις ίδιες απόψεις για το αν θέλουν η φωτογραφία του παιδιού τους να είναι ανηρτημένη στο διαδικτύο. Πριν λοιπόν ανεβάσετε στο δικό σας προφίλ μια φωτογραφία του παιδιού σας από κάποιο πάρτι ή συνάντηση με άλλα παιδιά καλό θα είναι να είστε σίγουροι για το πώς θα αντιδράσουν οι γονείς των εικονιζόμενων παιδιών. Για το δικό σας καλό, επιλέξτε φωτογραφίες που φιγουράρει μόνο το δικό σας παιδί.

2. Φωτογραφία από το σχολείο

Δεν υπάρχει κανένας απολύτος λόγος να ξέρουν όλοι, γνωστοί και"άγνωστοι" φίλοι σε ποιο σχολείο και σε πιο τμήμα φοιτά το παιδί σας. Εάν μοιράζεστε φωτογραφίες των παιδιών σας στην τάξη ή στο σχολείο, βεβαιωθείτε ότι το όνομα ή / και τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τη θέση του παραμένουν επιμελώς ασαφή.

3. Γυμνές φωτογραφίες των παιδιών
Οι λόγοι για να αποφύγετε αυτή την κατηγορία είναι αρκετά προφανείς. Ενώ το σκεπτικό σου όταν μοιράζεσαι μια τέτοια φωτογραφία από το πρώτο του μπάνιο είναι το "είναι τόσο χαριτωμένο!" εντούτοις δεν το αντιλαμβάνονται όλοι με αυτόν τον τρόπο. Και σε καμία περίπτωση δεν αξίζει οι φωτογραφίες αυτές να πέσουν σε λάθος χέρια. Τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα έχουν πρότυπα γυμνότητας, αλλά ως γονείς πρέπει να κάνουμε ένα ακόμη βήμα. Εάν μια φωτογραφία μπορεί να ερμηνευτεί εσφαλμένα ως σεξουαλική, απλά μην δημοσιεύετε.

4. Όχι στις φωτογραφίες που απεικονίζεται το πλήρες όνομα του παιδιού

Πολλές φορές οι γονείς δημοσιεύουν αντικείμενα όπως σχολικοί έλεγχοι, ταυτότητα, τετράδια στα οποία απεικονίζεται το πλήρες όνομα του παιδιού. Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να δημοσιεύσετε κάτι αντίστοιχο, επεξεργαστείτε την εικόνα ούτως ώστε αυτή η πληροφορία να μην είναι γνωστή στους υπόλοιπους χρήστες.

5. Μην δημοσιεύετε φωτογραφίες που δεν θα ήθελαν τα παιδιά σας

Μια εύκολη κατευθυντήρια γραμμή που θα πρέπει ακολουθήσετε όταν αποφασίζετε ποια στιγμιότυπα από τα παιδιά σας θα αναρτήσετε στη προσωπική σας σελίδα είναι η εξής: αν νομίζετε ότι όταν μεγαλώσουν μπορεί να μην θέλουν η εν λόγω εικόνα να έχει δημοσιοποιηθεί γιατί τούς φέρνει σε δύσκολη θέση τότε δεν υπάρχει λόγος να την δημοσιεύσετε και εσείς.

ParentBook

Τι παίζει; Ό,τι παίζει στο διαδίκτυο. Χαλαρά, σοβαρά, περίεργα, όλα εδώ #googlarotrogontas

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…