×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 995

Άραγε είναι σημαντικό να αφήνετε το παιδί να βλέπει μόνο του το πρόγραμμα των μαθημάτων της επόμενης μέρας.... ή μήπως είναι ένα απλό διαδικαστικό ζήτημα, που μπορούμε να το προσπερνάμε, για να μη χάσει χρόνο.... αφού άλλωστε εσείς γνωρίζετε απ’ έξω το πρόγραμμα του σχολείου του;

Διαβάστε τι πρέπει να μπορεί να κάνει το παιδί μόνο του ώστε να έχει τον έλεγχο των σχολικών του υποχρεώσεων και πόσο σημαντικές είναι οι δεξιότητες που θα αναπτύξει μέσα από αυτή τη διαδικασία.

 

Ποιος είναι ο στόχος μας

Στόχος μας είναι το παιδί σταδιακά και ήρεμα να εδραιώσουμε την πρακτική το παιδί μόνο του (δηλαδή χωρίς τη δική μας βοήθεια):

  • να παρακολουθεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τις υποχρεώσεις του
  • να βρίσκει μόνο του ποια μαθήματα και ποιες ασκήσεις έχει να κάνει για την επόμενη μέρα
  • να αποφασίζει τι χρειάζεται να έχει στην τσάντα του για την επόμενη μέρα

 
Οι παραπάνω στόχοι εντάσσονται στο γενικότερο σκοπό να βοηθήσουμε το παιδί να αναλάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την προετοιμασία του για το σχολείο.Όταν το παιδί συνηθίζει να βλέπει μόνο του το πρόγραμμα του σχολείου και να αναζητά τι έχει να κάνει για την επόμενη μέρα: 

  • Καλλιεργεί δεξιότητες αυτο-οργάνωσης
  • Μαθαίνει να αποφασίζει ποιες είναι οι σχετικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν (π.χ. ποια βιβλία θα ανοίξει, ποια τετράδια θα βγάλει από το συρτάρι κλπ)
  • Αποκτά τον έλεγχο των ενεργειών του κι έτσι η μελέτη γίνεται δική του υπόθεση και όχι μια διαδικασία που οι άλλοι τη διαμορφώνουν ερήμην του

 

3 βήματα για να καθοδηγήσετε το παιδί

Με τα 3 βήματα που σας παρουσιάζουμε θα βοηθήσετε το παιδί να αυτονομηθεί στο θέμα της παρακολούθησης των υποχρεώσεών του για το σχολείο. Έτσι, τα βιβλία, τα τετράδια και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα θα γίνουν υπόθεση του παιδιού.

Κάνοντας κλικ πάνω στο καθένα από αυτά  θα δείτε αναλυτικές οδηγίες  και παραδείγματα για το τι θα πείτε στο παιδί.

1. Προκαταρκτική ενέργεια - Ποιος τακτοποιεί τα βιβλία;

2. Ενδιάμεση ενέργεια - Ποιος φτιάχνει το πρόγραμμα;

3. Τελική ενέργεια - Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για το πρόγραμμα;

Μήπως καθημερινά η μελέτη του παιδιού στο σπίτι αρχίζει πάντα με εσάς να λέτε στο παιδί κάτι τέτοιο;

"Λοιπόν, για να δούμε τα μαθήματα που έχεις για αύριο. Έχετε Γλώσσα … για να δω… έχετε αυτές τις 2 ασκήσεις… Μάλιστα.
Θα αρχίσουμε από τις ασκήσεις που έχετε στα Μαθηματικά και μετά θα κάνουμε τα Αγγλικά."
 
 
 
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς, ώστε το παιδί να είναι σε θέση να διαμορφώνει μόνο του την εικόνα για το ποιες είναι οι υποχρεώσεις του για το σχολείο και να αποφασίζει με ποια σειρά θα κάνει τα μαθήματα της επόμενης μέρας;
 

(Α) Τι θέλω να πετύχω;

Στόχος μας είναι το παιδί αφενός να μάθει να αποφασίζει για τη σειρά με την οποία θα κάνει τα μαθήματα της επόμενης μέρας ακολουθώντας τα κατάλληλα - κάθε φορά - κριτήρια και αφετέρου να ενσωματώσει στην καθημερινή του πρακτική αυτή τη διαδικασία οργάνωσης.

Άρα, απώτερος στόχος μας πρέπει να είναι το παιδί να μάθει να οργανώνει τη μελέτη του χωρίς να έχει ανάγκη από τη δική μας παρέμβαση.

Βεβαίως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι προκειμένου το παιδί να μάθει να αποφασίζει, θα πρέπει να του αφήσουμε το περιθώριο να δοκιμάσει στην πράξη τις αποφάσεις του και μέσα από τα αποτελέσματά τους να διαμορφώσει άποψη.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι πολλά πράγματα στη ζωή τα μαθαίνουμε μέσω δοκιμής και πλάνης. Δοκιμάζουμε μια πρακτική, βλέπουμε στην πράξη το αποτέλεσμα και αναθεωρούμε ή όχι την γνώμη μας. Δεν πρέπει να στερήσουμε από το παιδί αυτή την επιλογή.

 

(Β) Ποια είναι τα 6 βήματα που πρέπει να ακολουθήσω για να πετύχω το στόχο μου

Ακολουθώντας τα παρακάτω 6 βήματα, μπορείτε να καθοδηγήσετε το παιδί ώστε να μάθει να οργανώνει τη μελέτη του.

 

Κάνοντας κλικ πάνω σε καθένα από τα παρακάτω 6 βήματα θα δείτε αναλυτικές οδηγίες  και παραδείγματα για το τι θα πείτε στο παιδί.

 

1ο βήμα: Καθοδηγούμε το παιδί να διαμορφώσει συνολική εικόνα για το τι έχει να κάνει.

 

2ο βήμα: Κατευθύνουμε το παιδί ώστε να λάβει αποφάσεις για το πώς θα ξεκινήσει τη μελέτη του (δηλ. ποιο μάθημα θα κάνει πρώτο, δεύτερο κ.ο.κ.).

 

3ο βήμα: Καθοδηγούμε το παιδί ώστε να μάθει να παίρνει αποφάσεις με βάση συγκεκριμένα κριτήρια για το πώς θα οργανώσει τη μελέτη του.

 

4ο βήμα: Βοηθάμε το παιδί να αποφασίσει ποιο θα είναι το συνολικό πλάνο της μελέτης του.

 

5ο βήμα: Καθοδηγούμε το παιδί ώστε να συνοψίσει τη συλλογιστική που ακολουθήσαμε για την οργάνωση της μελέτης του.

 

6ο βήμα: Τις επόμενες μέρες υπενθυμίζουμε στο παιδί τη στρατηγική οργάνωσης της μελέτης.

 

------------------------------

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όταν καθοδηγούμε το παιδί με στόχο να μάθει να αποφασίζει για τη σειρά με την οποία θα κάνει τα μαθήματα της επόμενης μέρας ακολουθώντας τα κατάλληλα κριτήρια, ας έχουμε υπόψη ότι είναι καλό:

  • να προηγούνται μαθήματα που παραδοσιακά θεωρούνται πρωτεύοντα (π.χ. Γλώσσα, Μαθηματικά) και συνοδεύονται από ασκήσεις και άρα να ακολουθούν μαθήματα που είναι πιο θεωρητικά
  • η σειρά επιλογής ανάμεσα στα πρωτεύοντα να βασίζεται στο ποιο μάθημα αρέσει πιο πολύ στο παιδί, γιατί είναι καλύτερο να αρχίζει με αυτό που του αρέσει περισσότερο.... για να «παίρνει φόρα»
  • να προηγείται το μάθημα στο οποίο ξέρει ότι θα γράψει προειδοποιημένο διαγώνισμα/τεστ
  • εάν το παιδί θα πρέπει να διακόψει το διάβασμα για κάποια εξωτερική δραστηριότητα, να ξεκινά με το μάθημα που θα έχει προλάβει μέχρι τότε να ολοκληρώσει

E.T. © parentbook.gr


Πολύ σύντομα φτάνει ο καιρός που το παιδί επιστρέφει στο σπίτι από το σχολείο και φέρνει μαζί του και το πρώτο του….Φυλλάδιο με ασκήσεις!

Μάλιστα ορισμένες φορές αυτό συμβαίνει στο Νηπιαγωγείο ήδη: το παιδί φέρνει στο σπίτι ασκήσεις που του ζητούν να γράψει πολλές φορές το γράμμα άλφα, τον αριθμό 2, να μετρά σωστά τις πεταλούδες κλπ.

 

Ποιο είναι το ζητούμενο για τους γονείς; Πώς θα καθοδηγήσουμε σωστά το παιδί;

Ο τρόπος με τον οποίο ο γονιός θα καθοδηγήσει το παιδί στις πρώτες του ασκήσεις είναι η αρχή για μια ρουτίνα, που ενδέχεται να ακολουθεί το παιδί για τα επόμενα χρόνια.  

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βάλουμε καλά θεμέλια και να βοηθήσουμε το παιδί να αποκτήσει δεξιότητες χρήσιμες για τη μελέτη του στο σπίτι.  Ο στόχος μας σε αυτή τη φάση πρέπει να είναι να «μάθει» το παιδί τη μέθοδο να κάνει τις ασκήσεις του. Αυτό σημαίνει ότι δεν επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας τόσο στο περιεχόμενο των ασκήσεων όσο στο να μάθει το παιδί να κάθεται και να ξέρει τι πρέπει να κάνει.

 

Τα περισσότερα παιδιά συνηθίζουν να κάθονται με το φυλλάδιο μπροστά τους και να σας λένε «Πες μου τι να κάνω». Θα πρέπει, λοιπόν, να καθοδηγήσουμε το παιδί με τρόπο που βάζει τα θεμέλια για να κάνει αυτό που πρέπει ΜΟΝΟ του. 

Το μόνο που χρειάζεται από την πλευρά σας είναι συστηματική εφαρμογή των βημάτων που σας προτείνουμε και υπομονή.

Κάντε κλικ ΕΔΩ και διαβάστε 10 βήματα-συμβουλές για να καλλιεργήσετε στο παιδί καλές συνήθειες για τη μελέτη στο σπίτι.

 

Κάντε κλικ στο συνημμένο αρχείο και εκτυπώστε το memo με τις βασικές οδηγίες, ώστε να καθοδηγείτε το παιδί.

 E.T. © parentbook.gr

Πώς νομίζετε ότι θα αντιδράσει το παιδί σας εάν του πείτε:

"Το σχολείο είναι δική σου υπόθεση και δεν πρέπει να περιμένες από μένα να θυμόμαι τι έχεις να κάνεις για το σχολείο ή να πρέπει να κάθομαι δίπλα σου για να διαβάσεις" (;)

 

Δείτε τρεις πιθανές αντιδράσεις και πώς μπορούν οι γονείς να ανταποκριθούν κατάλληλα σε καθεμία από αυτές, ώστε να ενθαρρύνουν το παιδί να αναλάβει την ευθύνη της προετοιμασίας του για το σχολείο.

 

  • 1η πιθανή αντίδραση: Γιούπι!!!

Είναι πιθανό το παιδί να χαρεί ιδιαίτερα που έστω και για λίγο θα σας «ξεφορτωθεί» και θα ενεργήσει μόνο του.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε τι είναι καλό να κάνουν και να πουν στο παιδί οι γονείς, όταν αυτό ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό στην ανακοίνωσή τους ότι στο εξής "η προετοιμασία του για το σχολείο θα είναι δική του υπόθεση και ευθύνη".

 

  • 2η πιθανή αντίδραση: Σε παρακαλώ!!!

Είναι πιθανό το παιδί να αρχίσει να σας παρακαλάει να μην το αφήσετε μόνο του.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε απλές συμβουλές για το τι είναι καλό να κάνουν και να πουν στο παιδί οι γονείς, όταν αυτό τους παρακαλά να κάθονται δίπλα του, εάν θέλουν να διαβάσει για το σχολείο.

 

  • πιθανή αντίδραση: Έλα ΤΩΡΑ!!!

Είναι πιθανό το παιδί να αντιδράσει με θυμό και άρνηση.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε τι είναι καλό να κάνουν και να πουν στο παιδί οι γονείς, όταν αυτό αντιδρά αρνητικά στην ανακοίνωσή τους ότι στο εξής "η προετοιμασία του για το σχολείο θα είναι δική του υπόθεση και ευθύνη" και απαιτεί να κάθονται δίπλα του για να διαβάσει.

E.T. © parentbook.gr

Παρά το γεγονος ότι η πρόθεση των γονέων είναι πάντα να βοηθήσουν το παιδί τους και να συμβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ανάπτυξή του, ενδέχεται να υιοθετήσουν ρόλους που επί της ουσίας απομακρύνουν το παιδί από τους στόχους της αυτονομίας και της θετικής στάσης απέναντι στη μάθηση.

Έτσι, πριν βιαστεί ένας γονιός να σκεφτεί και μάλιστα να πει στο παιδί του πόσο αδιάφορο ή αφηρημένο είναι σε σχέση με τη μελέτη του, θα πρέπει πρώτα να αναλογιστεί ‘ποια είναι η δική του στάση και κατά πόσο έχει αφήσει στο παιδί το περιθώριο να αναλάβει αυτή την ευθύνη’.

 

  • Η συνειδητοποίηση του γονιού ότι έχει αναλάβει έναν λάθος ρόλο (π.χ. έχει γίνει μαθητής στη θέση του μαθητή ή εκπαιδευτικός στη θέση του εκπαιδευτικού) και για ποιους λόγους το κάνει αυτό (π.χ. από τελειομανία, ανάγκη αυτοπροβολής) είναι σίγουρα το πρώτο βήμα για να ξεφύγει από τις ατυχείς επιλογές.

 

  • Το δεύτερο βήμα είναι να κατανοήσει και να θυμάται 3 βασικές θέσεις που αναδεικνύουν το φαύλο κύκλο στον οποίο εγκλωβίζονται τα παιδιά, όταν οι γονείς ακολουθούν τους λάθος ρόλους στη μελέτη του παιδιού στο σπίτι. Κάντε κλικ για να τις διαβάσετε:

 

  • Επειδή οι λάθος ρόλοι παγιώνουν και λάθος πρακτικές, θα πρέπει ο γονιός να αντέξει τις συνέπειες που θα έχει η αλλαγή της στάσης του και η μεταβίβαση έστω και μέρους της ευθύνης στο παιδί. Γι 'αυτό το τρίτο βήμα είναι να προετοιμαστεί ψυχολογικά να αναλάβει το κόστος που θα έχει μια τέτοια αλλαγή μέχρι να εδραιωθεί η νέα κατάσταση. Έτσι, θα πρέπει να αντέξει στην ιδέα ότι:
    • το παιδί του θα πρέπει να πάει μία ή και περισσότερες φορές την επόμενη ημέρα στο σχολείο ελλιπώς ή και καθόλου έτοιμο ανάλογα με την προετοιμασία που το ίδιο έχει κάνει για τον εαυτό του (π.χ. μισογραμμένο, με λιγότερα βιβλία στην τσάντα από όσα θα έπρεπε), οπότε θα το επιπλήξουν ή του βάλουν χαμηλό βαθμό
    • αν και μπορεί να προλάβει τα παραπάνω (δηλαδή την επίπληξη και το χαμηλό βαθμό), θα επιλέξει να αφήσει ο παιδί να αναλάβει τις ευθύνες του και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες
    • τα πρώτα αποτελέσματα από την προσπάθεια του παιδιού να αναλάβει τις ευθύνες του μπορεί να είναι φτωχά, αλλά το μακροπρόθεσμο όφελος θα είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό για την πορεία του στη ζωή
 
Κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε απλές συμβουλές για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για τα παραπάνω ενδεχόμενα, ώστε να μπορέσετε να αναλάβετε το κόστος της αλλαγής μιας εσφαλμένης συμπεριφοράς και να βοηθήσετε το παιδί σταδιακά να αναπτύξει υπεύθυνη στάση σε σχέση με τη μελέτη του.

- Μήπως κάθε φορά που το παιδί σας γράφει τεστ/διαγώνισμα συμμετέχετε στην προετοιμασία του σα να δίνατε εσείς εξετάσεις και βάζετε στοίχημα με τον εαυτό σας ότι θα "πάρετε" ένα ακόμα "Άριστα";

 - Μήπως κάθε φορά που το παιδί φέρνει στο σπίτι μια δύσκολη άσκηση ή μια απαιτητική εργασία σπεύδετε να τους καταπλήξετε όλους - και προπαντός τον/την εκπαιδευτικό - με τις γνώσεις και τις ικανότητές σας;

Εάν ναι, ή περίπου ναι, έχετε σκεφθεί ότι μια τέτοια στάση απομακρύνει το παιδί από το σχολείο και τη μάθηση;

Η ενασχόληση των γονέων με τη μελέτη των παιδιών τους επηρεάζει θετικά την πορεία τους στο σχολείο, αρκεί να μην υπονομεύει την αυτονομία τους

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε ποιοι από τους ρόλους που τείνουν να αναλαμβάνουν οι γονείς, όταν βοηθούν το παιδί στη μελέτη του για το σχολείο είναι εσφαλμένοι και γιατί.

 -----------------------------------

Είναι σημαντικό ως γονείς να συνειδητοποιούμε τις επιλογές μας και να κατανοούμε γιατί παρασυρόμαστε σε ατυχείς επιλογές και πώς θα ξεφύγουμε από αυτές.

 

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε ποιες σκέψεις είναι πιθανό να έχουν οδηγήσει ένα γονιό στο να αναλαμβάνει κάποιον από τους λάθος ρόλους, όταν βοηθά το παιδί του στην προετοιμασία του για το σχολείο.

 

Στη συνέχεια, σκεφθείτε μήπως κι εσείς λειτουργείτε με ανάλογο τρόπο. Είναι σημαντικό να έχετε μία ξεκάθαρη εικόνα για το ποιον ρόλο έχετε αναλάβει σε σχέση με τη μελέτη του παιδιού στο σπίτι και γιατί. Επιχειρείστε μια «συζήτηση» με τον εαυτό σας και με ειλικρίνεια σκεφθείτε τι επιλογές έχετε κάνει ως τώρα και γιατί.

 

Για να ξεφύγετε από τους λάθος ρόλους δεν έχετε παρά να διαβάσετε το άρθρο που ακολουθεί με τίτλο "Πώς θα ξεφύγουμε από τους λάθος ρόλους"

 

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…