×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 995

Όταν το παιδί κάθεται να διαβάσει τα μαθήματά του για την επόμενη μέρα στο σχολείο, είναι πιθανό να σηκώνεται κάθε λίγο από τη θέση του και να έρχεται να μας κάνει κάποια ερώτηση.

Τι πρέπει να έχουν υπόψη οι γονείς για αυτές τις περιπτώσεις; Πότε και πώς απαντάμε σε αυτές τις συνεχείς ερωτήσεις;

 

Το βασικό είναι κάθε φορά να διαχωρίζουμε τις ερωτήσεις του παιδιού με κριτήριο την προσπάθεια που έχει κάνει να μελετήσει μόνο του και αναλόγως να ανταποκρινόμαστε.

 

Κάντε κλικ στις περιπτώσεις που ακολουθούν για να διαβάσετε απλές συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε:

 • Α' Περίπτωση: Ερωτήσεις που μαρτυρούν προσπάθεια από την πλευρά του παιδιού

 

 • Β' Περίπτωση: Ερωτήσεις που δείχνουν την πρόθεση του παιδιού να πάρει από εμάς έτοιμη την απάντηση, χωρίς να έχει προσπαθήσει.
 
E.T. © parentbook.gr

 

Ακόμα και αν έχουμε εξηγήσει στο παιδί ότι θα πρέπει να κάθεται πρώτα μόνο του να μελετά και στο τέλος να βλέπουμε μαζί τι έχει κάνει, ενδέχεται αυτό να αφήνει κάθε τόσο τη μελέτη του και να πηγαινο-έρχεται σε μας ζητώντας να καθήσουμε δίπλα του.

 

Κάντε κλικ ΕΔΩ και διαβάστε απλές συμβουλές για το πώς μπορούμε να αντιδράσουμε σε αυτή την περίπτωση.

E.T. © parentbook.gr

Ποια στάση πρέπει να τηρούμε εμείς οι γονείς, εάν το παιδί εξαντλήσει το χρόνο που έχει στη διάθεσή του για μελέτη, αλλά δεν έχει μελετήσει;

 

Κάντε κλικ ΕΔΩ και διαβάστε απλές συμβουλές για το πώς μπορούμε να χειριστούμε μια τέτοια κατάσταση και τι είναι προτιμότερο να κάνουμε.

Στα πρώτα βήματα του παιδιού στο σχολείο ο γονιός θα πρέπει ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ, ενώ σταδιακά θα πρέπει να μειώνει αυτή τη βοήθεια.

Όμως στην πράξη τι σημαίνει αυτό;

Πότε κάθομαι δίπλα στο παιδί κυριολεκτικά και πότε το αφήνω μόνο του;

Τι κάνει το παιδί μόνο του και τι μαζί μου;

 

(Α) Ποιος είναι ο στόχος μου;

Ενθαρρύνω το παιδί να μελετά ΜΟΝΟ του σημαίνει ότι ο στόχος μου είναι:

 • Το παιδί να προσπαθεί πρώτα μόνο του να κάνει τις ασκήσεις του και να διαβάσει  (χωρίς τη δική μας φυσική παρουσία δίπλα του)
 • Το παιδί να συγκεντρώνει τυχόν απορίες του
 • Στο τέλος να συζητούμε μαζί τις απορίες και κάνουμε να ένα συνολικό έλεγχο

 

Για να περιορίσουμε εμείς οι γονείς την παρουσία μας δίπλα στο παιδί την ώρα της μελέτης του, υπάρχουν βασικά προαπαιτούμενα. Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε ποια είναι αυτά τα προαπαιτούμενα.

 

(Β) Γενικοί τρόποι καθοδήγησης

Στην προσπάθειά μας να ενθαρρύνουμε το παιδί να μελετά μόνο του, πρέπει να το βοηθήσουμε να αντιληφθεί ότι όσο περισσότερο χρόνο και προσπάθεια αφιερώσει στο διάβασμά του, χωρίς να καταφύγει στη δική μας παρουσία-παρέμβαση, τόσο περισσότερα πράγματα θα μαθαίνει και τόσο μεγαλύτερη ευχαρίστηση θα αντλεί από το διάβασμα για το σχολείο. 

Επομένως, κλειδί για να αρχίσει το παιδί να μελετά μόνο του είναι να μάθει να προσπαθεί.  

Για αυτό κάντε κλικ και διαβάστε απλές και πρακτικές συμβουλές: 

 

 

 

 

Άραγε είναι σημαντικό να αφήνετε το παιδί να βλέπει μόνο του το πρόγραμμα των μαθημάτων της επόμενης μέρας.... ή μήπως είναι ένα απλό διαδικαστικό ζήτημα, που μπορούμε να το προσπερνάμε, για να μη χάσει χρόνο.... αφού άλλωστε εσείς γνωρίζετε απ’ έξω το πρόγραμμα του σχολείου του;

Διαβάστε τι πρέπει να μπορεί να κάνει το παιδί μόνο του ώστε να έχει τον έλεγχο των σχολικών του υποχρεώσεων και πόσο σημαντικές είναι οι δεξιότητες που θα αναπτύξει μέσα από αυτή τη διαδικασία.

 

Ποιος είναι ο στόχος μας

Στόχος μας είναι το παιδί σταδιακά και ήρεμα να εδραιώσουμε την πρακτική το παιδί μόνο του (δηλαδή χωρίς τη δική μας βοήθεια):

 • να παρακολουθεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τις υποχρεώσεις του
 • να βρίσκει μόνο του ποια μαθήματα και ποιες ασκήσεις έχει να κάνει για την επόμενη μέρα
 • να αποφασίζει τι χρειάζεται να έχει στην τσάντα του για την επόμενη μέρα

 
Οι παραπάνω στόχοι εντάσσονται στο γενικότερο σκοπό να βοηθήσουμε το παιδί να αναλάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την προετοιμασία του για το σχολείο.Όταν το παιδί συνηθίζει να βλέπει μόνο του το πρόγραμμα του σχολείου και να αναζητά τι έχει να κάνει για την επόμενη μέρα: 

 • Καλλιεργεί δεξιότητες αυτο-οργάνωσης
 • Μαθαίνει να αποφασίζει ποιες είναι οι σχετικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν (π.χ. ποια βιβλία θα ανοίξει, ποια τετράδια θα βγάλει από το συρτάρι κλπ)
 • Αποκτά τον έλεγχο των ενεργειών του κι έτσι η μελέτη γίνεται δική του υπόθεση και όχι μια διαδικασία που οι άλλοι τη διαμορφώνουν ερήμην του

 

3 βήματα για να καθοδηγήσετε το παιδί

Με τα 3 βήματα που σας παρουσιάζουμε θα βοηθήσετε το παιδί να αυτονομηθεί στο θέμα της παρακολούθησης των υποχρεώσεών του για το σχολείο. Έτσι, τα βιβλία, τα τετράδια και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα θα γίνουν υπόθεση του παιδιού.

Κάνοντας κλικ πάνω στο καθένα από αυτά  θα δείτε αναλυτικές οδηγίες  και παραδείγματα για το τι θα πείτε στο παιδί.

1. Προκαταρκτική ενέργεια - Ποιος τακτοποιεί τα βιβλία;

2. Ενδιάμεση ενέργεια - Ποιος φτιάχνει το πρόγραμμα;

3. Τελική ενέργεια - Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για το πρόγραμμα;

Μήπως καθημερινά η μελέτη του παιδιού στο σπίτι αρχίζει πάντα με εσάς να λέτε στο παιδί κάτι τέτοιο;

"Λοιπόν, για να δούμε τα μαθήματα που έχεις για αύριο. Έχετε Γλώσσα … για να δω… έχετε αυτές τις 2 ασκήσεις… Μάλιστα.
Θα αρχίσουμε από τις ασκήσεις που έχετε στα Μαθηματικά και μετά θα κάνουμε τα Αγγλικά."
 
 
 
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς, ώστε το παιδί να είναι σε θέση να διαμορφώνει μόνο του την εικόνα για το ποιες είναι οι υποχρεώσεις του για το σχολείο και να αποφασίζει με ποια σειρά θα κάνει τα μαθήματα της επόμενης μέρας;
 

(Α) Τι θέλω να πετύχω;

Στόχος μας είναι το παιδί αφενός να μάθει να αποφασίζει για τη σειρά με την οποία θα κάνει τα μαθήματα της επόμενης μέρας ακολουθώντας τα κατάλληλα - κάθε φορά - κριτήρια και αφετέρου να ενσωματώσει στην καθημερινή του πρακτική αυτή τη διαδικασία οργάνωσης.

Άρα, απώτερος στόχος μας πρέπει να είναι το παιδί να μάθει να οργανώνει τη μελέτη του χωρίς να έχει ανάγκη από τη δική μας παρέμβαση.

Βεβαίως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι προκειμένου το παιδί να μάθει να αποφασίζει, θα πρέπει να του αφήσουμε το περιθώριο να δοκιμάσει στην πράξη τις αποφάσεις του και μέσα από τα αποτελέσματά τους να διαμορφώσει άποψη.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι πολλά πράγματα στη ζωή τα μαθαίνουμε μέσω δοκιμής και πλάνης. Δοκιμάζουμε μια πρακτική, βλέπουμε στην πράξη το αποτέλεσμα και αναθεωρούμε ή όχι την γνώμη μας. Δεν πρέπει να στερήσουμε από το παιδί αυτή την επιλογή.

 

(Β) Ποια είναι τα 6 βήματα που πρέπει να ακολουθήσω για να πετύχω το στόχο μου

Ακολουθώντας τα παρακάτω 6 βήματα, μπορείτε να καθοδηγήσετε το παιδί ώστε να μάθει να οργανώνει τη μελέτη του.

 

Κάνοντας κλικ πάνω σε καθένα από τα παρακάτω 6 βήματα θα δείτε αναλυτικές οδηγίες  και παραδείγματα για το τι θα πείτε στο παιδί.

 

1ο βήμα: Καθοδηγούμε το παιδί να διαμορφώσει συνολική εικόνα για το τι έχει να κάνει.

 

2ο βήμα: Κατευθύνουμε το παιδί ώστε να λάβει αποφάσεις για το πώς θα ξεκινήσει τη μελέτη του (δηλ. ποιο μάθημα θα κάνει πρώτο, δεύτερο κ.ο.κ.).

 

3ο βήμα: Καθοδηγούμε το παιδί ώστε να μάθει να παίρνει αποφάσεις με βάση συγκεκριμένα κριτήρια για το πώς θα οργανώσει τη μελέτη του.

 

4ο βήμα: Βοηθάμε το παιδί να αποφασίσει ποιο θα είναι το συνολικό πλάνο της μελέτης του.

 

5ο βήμα: Καθοδηγούμε το παιδί ώστε να συνοψίσει τη συλλογιστική που ακολουθήσαμε για την οργάνωση της μελέτης του.

 

6ο βήμα: Τις επόμενες μέρες υπενθυμίζουμε στο παιδί τη στρατηγική οργάνωσης της μελέτης.

 

------------------------------

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όταν καθοδηγούμε το παιδί με στόχο να μάθει να αποφασίζει για τη σειρά με την οποία θα κάνει τα μαθήματα της επόμενης μέρας ακολουθώντας τα κατάλληλα κριτήρια, ας έχουμε υπόψη ότι είναι καλό:

 • να προηγούνται μαθήματα που παραδοσιακά θεωρούνται πρωτεύοντα (π.χ. Γλώσσα, Μαθηματικά) και συνοδεύονται από ασκήσεις και άρα να ακολουθούν μαθήματα που είναι πιο θεωρητικά
 • η σειρά επιλογής ανάμεσα στα πρωτεύοντα να βασίζεται στο ποιο μάθημα αρέσει πιο πολύ στο παιδί, γιατί είναι καλύτερο να αρχίζει με αυτό που του αρέσει περισσότερο.... για να «παίρνει φόρα»
 • να προηγείται το μάθημα στο οποίο ξέρει ότι θα γράψει προειδοποιημένο διαγώνισμα/τεστ
 • εάν το παιδί θα πρέπει να διακόψει το διάβασμα για κάποια εξωτερική δραστηριότητα, να ξεκινά με το μάθημα που θα έχει προλάβει μέχρι τότε να ολοκληρώσει

E.T. © parentbook.gr


Πολύ σύντομα φτάνει ο καιρός που το παιδί επιστρέφει στο σπίτι από το σχολείο και φέρνει μαζί του και το πρώτο του….Φυλλάδιο με ασκήσεις!

Μάλιστα ορισμένες φορές αυτό συμβαίνει στο Νηπιαγωγείο ήδη: το παιδί φέρνει στο σπίτι ασκήσεις που του ζητούν να γράψει πολλές φορές το γράμμα άλφα, τον αριθμό 2, να μετρά σωστά τις πεταλούδες κλπ.

 

Ποιο είναι το ζητούμενο για τους γονείς; Πώς θα καθοδηγήσουμε σωστά το παιδί;

Ο τρόπος με τον οποίο ο γονιός θα καθοδηγήσει το παιδί στις πρώτες του ασκήσεις είναι η αρχή για μια ρουτίνα, που ενδέχεται να ακολουθεί το παιδί για τα επόμενα χρόνια.  

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βάλουμε καλά θεμέλια και να βοηθήσουμε το παιδί να αποκτήσει δεξιότητες χρήσιμες για τη μελέτη του στο σπίτι.  Ο στόχος μας σε αυτή τη φάση πρέπει να είναι να «μάθει» το παιδί τη μέθοδο να κάνει τις ασκήσεις του. Αυτό σημαίνει ότι δεν επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας τόσο στο περιεχόμενο των ασκήσεων όσο στο να μάθει το παιδί να κάθεται και να ξέρει τι πρέπει να κάνει.

 

Τα περισσότερα παιδιά συνηθίζουν να κάθονται με το φυλλάδιο μπροστά τους και να σας λένε «Πες μου τι να κάνω». Θα πρέπει, λοιπόν, να καθοδηγήσουμε το παιδί με τρόπο που βάζει τα θεμέλια για να κάνει αυτό που πρέπει ΜΟΝΟ του. 

Το μόνο που χρειάζεται από την πλευρά σας είναι συστηματική εφαρμογή των βημάτων που σας προτείνουμε και υπομονή.

Κάντε κλικ ΕΔΩ και διαβάστε 10 βήματα-συμβουλές για να καλλιεργήσετε στο παιδί καλές συνήθειες για τη μελέτη στο σπίτι.

 

Κάντε κλικ στο συνημμένο αρχείο και εκτυπώστε το memo με τις βασικές οδηγίες, ώστε να καθοδηγείτε το παιδί.

 E.T. © parentbook.gr

Πώς νομίζετε ότι θα αντιδράσει το παιδί σας εάν του πείτε:

"Το σχολείο είναι δική σου υπόθεση και δεν πρέπει να περιμένες από μένα να θυμόμαι τι έχεις να κάνεις για το σχολείο ή να πρέπει να κάθομαι δίπλα σου για να διαβάσεις" (;)

 

Δείτε τρεις πιθανές αντιδράσεις και πώς μπορούν οι γονείς να ανταποκριθούν κατάλληλα σε καθεμία από αυτές, ώστε να ενθαρρύνουν το παιδί να αναλάβει την ευθύνη της προετοιμασίας του για το σχολείο.

 

 • 1η πιθανή αντίδραση: Γιούπι!!!

Είναι πιθανό το παιδί να χαρεί ιδιαίτερα που έστω και για λίγο θα σας «ξεφορτωθεί» και θα ενεργήσει μόνο του.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε τι είναι καλό να κάνουν και να πουν στο παιδί οι γονείς, όταν αυτό ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό στην ανακοίνωσή τους ότι στο εξής "η προετοιμασία του για το σχολείο θα είναι δική του υπόθεση και ευθύνη".

 

 • 2η πιθανή αντίδραση: Σε παρακαλώ!!!

Είναι πιθανό το παιδί να αρχίσει να σας παρακαλάει να μην το αφήσετε μόνο του.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε απλές συμβουλές για το τι είναι καλό να κάνουν και να πουν στο παιδί οι γονείς, όταν αυτό τους παρακαλά να κάθονται δίπλα του, εάν θέλουν να διαβάσει για το σχολείο.

 

 • πιθανή αντίδραση: Έλα ΤΩΡΑ!!!

Είναι πιθανό το παιδί να αντιδράσει με θυμό και άρνηση.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε τι είναι καλό να κάνουν και να πουν στο παιδί οι γονείς, όταν αυτό αντιδρά αρνητικά στην ανακοίνωσή τους ότι στο εξής "η προετοιμασία του για το σχολείο θα είναι δική του υπόθεση και ευθύνη" και απαιτεί να κάθονται δίπλα του για να διαβάσει.

E.T. © parentbook.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…