×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 995

Η αξιολόγηση είναι κομμάτι της ανθρώπινης δραστηριότητας που συνδέεται με την ανάγκη για αναγνώριση, το κίνητρο της επίδοσης και τελικώς την αυτογνωσία. Επομένως, οι εξετάσεις και τα τεστ ως  βασικό στοιχείο της σχολικής ζωής δεν εξυπηρετούν απλώς τις διαδικασίες επιλογής, αλλά βοηθούν πρώτα πρώτα τους ίδιους τους μαθητές να σταθμίσουν τις ικανότητές τους και να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους.
 
  Όμως, πόσο κοντά σε αυτές τις παρατηρήσεις είναι οι συνηθέστερες σκέψεις που κάνουμε εμείς οι γονείς, όταν πληροφορούνται ότι το παιδί τους θα γράψει τεστ στο σχολείο;
Ποια είναι τα σωστά μηνύματα που πρέπει οι γονείς να περνούν στα παιδιά τους για τη σημασία των τεστ και των σχολικών εξετάσεων;

 

Πριν διαβάσετε τις συμβουλές για το πώς μπορείτε να καθοδηγήσετε τα παιδιά σας, όταν προετοιμάζονται να γράψουν τεστ/διαγώνισμα/εξετάσεις, είναι χρήσιμο να έχετε σκεφθεί πώς εσείς βλέπετε τις εξετάσεις του παιδιού σας.

Δηλαδή αναρωτηθείτε ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σας, όταν πλησιάζει ο καιρός των εξετάσεων ή το παιδί σας ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα θα γράψουν τεστ στην Ιστορία.

 

Επειδή οι δικές σας σκέψεις είναι η αρχή του νήματος, κάνοντας κλικ ΕΔΩ θα έχετε την ευκαιρία να αναρωτηθείτε για το πώς βλέπετε εσείς αυτό το θέμα και να διαπιστώσετε εάν έχετε τη σωστή οπτική ή κάτι πρέπει αναθεωρήσετε το θέμα εξετάσεις.

Συνεχίζοντας την αναφορά μας στους παράγοντες που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη μελέτη, θα αναφερθούμε σ’ αυτούς που συνδέονται με τη συγκέντρωση και την απομνημόνευση. Γνωρίζοντας και ελέγχοντας αυτούς τους παράγοντες, μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να μελετά με πιο αποδοτικό τρόπο.

Η συγκέντρωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέληση, αλλά και από ορισμένους εξωτερικούς παράγοντες:

 • οτιδήποτε δεν σχετίζεται άμεσα με το στόχο μελέτης της κάθε μέρας (π.χ. τηλεφωνική επικοινωνία με φίλους, κοινωνικές επισκέψεις, ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εκπομπές κλπ) είναι πιθανό να διασπάσει την προσοχή του παιδιού και γι’ αυτό πρέπει να προσπαθούμε να το αγνοεί. Μπορεί να ασχοληθεί μ’ αυτό μόλις πετύχει τον ημερήσιο στόχο του.
 • αναγκαία είναι η ως ένα βαθμό απομόνωση των βιοτικών και συναισθηματικών προβλημάτων.
 • ένα αναπαυτικό κάθισμα και ένας χώρος μελέτης χωρίς πολλά ερεθίσματα, βοηθούν στη διατήρηση της προσοχής.
 • η σωστή διατροφή και ο επαρκής ύπνος που έχει προηγηθεί καθυστερούν την κόπωση.
 • για την αποφυγή της κόπωσης, και εφ’ όσον υπάρχει το χρονικό περιθώριο, μία ημέρα της εβδομάδας είναι καλό να αφιερώνεται σε ανάπαυση και ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός, η μουσική, τα χόμπυ κλπ.

Η ικανότητα απομνημόνευσης των όσων διαβάζουμε ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Έτσι π.χ. ένας οπτικός τύπος μαθαίνει καλύτερα όταν περιεργάζεται οπτικά τα σχήματα, τις εικόνες, τα κείμενα. Για έναν ακουστικό τύπο όμως είναι καλύτερα να περιγράφει «από μέσα του», να διαβάζει δυνατά ή ακόμα και να ηχογραφεί (π.χ. με ένα κινητό τηλέφωνο) ένα δύσκολο κείμενο, προκειμένου να το αφομοιώσει καλύτερα! Σε γενικές πάντως γραμμές, για να πετύχει το παιδί την καλύτερη δυνατή απομνημόνευση, πρέπει:

 • να αρχίζει το διάβασμα από τα δυσκολώτερα σημεία.
 • όπου μπορεί να χρησιμοποιεί μνημονικά τρυκ (ομοιοκαταληξίες, ακρώνυμα, ποιηματάκια, σχήματα κλπ) για να συνδέει τις πληροφορίες μεταξύ τους.
 • να κρατά σημειώσεις γι’ αυτά που διαβάζει. Οι σημειώσεις πρέπει να είναι λιτές (όχι μακροσκελείς και λεπτομερείς), αλλά περιεκτικές.
 • να αποφεύγει τα εξωτερικά ερεθίσματα (η συγκράτηση πληροφοριών είναι κατά 18% μεγαλύτερη όταν δεν ακούει παράλληλα μουσική και κατά 22% μεγαλύτερη όταν δεν έχει ανοικτή τηλεόραση).
 • να μελετά την εξεταστέα ύλη εγκαίρως. Όσα μαθαίνει υπό το άγχος των εξετάσεων, ξεχνιούνται πιο εύκολα.
 • να κάνει συστηματικές επαναλήψεις. Η συχνή επανάληψη βοηθά στην εδραίωση της μάθησης. Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας χρόνου προτιμώτερη είναι η προσεκτική μελέτη λίγων σημαντικών στοιχείων, παρά η επιπόλαιη ανάγνωση όλης της ύλης.
 • πριν από την εξέταση να δίνει χρόνο στον εαυτό του για χαλάρωση και ηρεμία. Άγχος, ένταση και πανικός αυτή την ώρα δεν ωφελούν, αντίθετα επιδεινώνουν την κατάσταση. Το άγχος μπορεί σε λογικά επίπεδα να βελτιώσει το βαθμό εγρήγορσης του ατόμου. Αν αυξηθεί όμως υπερβολικά, μπορεί και να ακινητοποιήσει το άτομο.

Οι παραπάνω επισημάνσεις δεν αποσκοπούν στην κατάργηση του ελεύθερου χρόνου. Η σωστή και μεθοδική οργάνωση μπορεί να οδηγήσει και στη δημιουργική εκμετάλλευση του χρόνου μελέτης και στην απόλαυση του ελεύθερου χρόνου. Ακολουθώντας τις παραπάνω υποδείξεις μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να αποκτήσει σωστές συνήθειες μελέτης για την επόμενη φορά που θα βρεθεί ενώπιον εξετάσεων. Η επιμελής προετοιμασία στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να εγγυηθεί θετικά αποτελέσματα.

Με δεδομένο ότι οι εξετάσεις έχουν μπει για τα καλά στη ζωή όλων, μικρών και μεγάλων μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, είναι σημαντικό να αποκτήσει το παιδί μας δεξιότητες σωστής μελέτης, αν θέλει να πετυχαίνει τα μέγιστα στις εξετάσεις που θα δίνει. Τα όσα περιγράφονται παρακάτω ισχύουν για τα παιδιά μας, αλλά μπορούν να αφορούν και σε μας τους ίδιους.

Συχνά η αποτυχία στις εξετάσεις αποδίδεται στη δυσκολία των θεμάτων, στην πολυπλοκότητα της διατύπωσης, στη δυστροπία των καθηγητών ή των εξεταστών. Κατά τη γνώμη μας όμως, μια από τις κύριες αιτίες είναι η ελλιπής προετοιμασία. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι για τη σωστή προετοιμασία σημασία δεν έχει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα του διαβάσματος. Αναπόφευκτα λοιπόν το βάρος πέφτει στην αποτελεσματική και αποδοτική μελέτη και στην κατάρτιση ενός προγράμματος εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι προσεγμένο, εφικτό, ευέλικτο και καλύτερα να έχει γραπτή μορφή.

Η προς μελέτη ύλη πρέπει να ισοκατανεμηθεί στο χρόνο που έχει το παιδί στη διάθεσή του, π.χ. μέχρι τις εξετάσεις. Στόχος μας κάθε μέρα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση ενός κεφαλαίου ή μιας συγκεκριμένης ενότητας. Έτσι θα είμαστε σίγουροι πως η μελέτη προχωράει κανονικά. Αυτό επίσης το εφοδιάζει με ηρεμία και δύναμη για το διάβασμα της επόμενης μέρας.

Όσον αφορά στην καθεαυτό μελέτη, πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας τα εξής:

 • οτιδήποτε κι αν διαβάζει, δεν θα μπορέσει να το συγκρατήσει στη μνήμη του, αν δεν καταφέρει να βρει τη σχέση του με την καθημερινή μας ζωή (ή αν εμείς δεν το βοηθήσουμε να τη βρει).
 • για να μάθει κάτι σωστά, πρέπει να μπορεί να το κατανοεί πλήρως. Εδώ χρειάζεται το πλούσιο λεξιλόγιο και η καλή χρήση της γλώσσας. Επιβεβλημένη λοιπόν θεωρείται η χρήση ενός σύγχρονου λεξικού και η συνεχής ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων και δοκιμίων. Έτσι βελτιώνουμε παράλληλα και την ταχύτητα ανάγνωσης και κατανόησης.
 • για να μην κουράζεται πολύ το μυαλό του, καλό είναι να έχει ποικιλία στη μελέτη: λίγο διάβασμα, λίγο γράψιμο, μετά λίγη επανάληψη κ.ο.κ. Ποικιλία χρειάζεται και μεταξύ των μαθημάτων: μετά τα Μαθηματικά ας διαβάζει λίγη Ιστορία, μετά λίγη Φυσική, έπειτα Γεωγραφία κ.ο.κ.
 • ένας καλός τρόπος ξεκούρασης του μυαλού μεταξύ των διαβασμάτων είναι το να ασχολείται με σκάκι, τάβλι, διάφορους γρίφους, σταυρόλεξα κλπ, παρά να αδρανεί (π.χ. παρακολουθώντας τηλεοπτικές σειρές που καλλιεργούν την παθητικότητα).
 • όταν έχει να μάθει σχήματα, χημικούς και μαθηματικούς τύπους, εξισώσεις, χάρτες, διαγράμματα, οργανογράμματα, αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, σχέδια μαχών κλπ, αποτελεσματικότερο είναι να σχεδιάζει τις εικόνες του βιβλίου αντιγράφοντάς τες, παρά να προσπαθεί να τις απομνημονεύσει κοιτώντας τες.
 • να αντιμετωπίζει τη μελέτη της κάθε μέρας σαν να ήταν η μόνη που έχει να κάνει, χωρίς να το απασχολεί ο όγκος του μελλοντικού διαβάσματος. Έτσι αποφεύγει το άγχος.
 • να προσπαθεί να μάθει τις ενότητες συνολικά και όχι πρόταση-πρόταση.
 • να αποβάλει τη συνήθεια να ξαναδιαβάζει μηχανικά δυο και τρεις φορές την ίδια πρόταση ή παράγραφο.
 • να υπογραμμίζει σωστά τα κείμενα που διαβάζει, για να βοηθά την προσοχή του να συγκεντρωθεί πάνω τους. Κατά την επανάληψη οι υπογραμμίσεις και οι πλαγιότιτλοι το βοηθούν να κερδίσει πολύτιμο χρόνο. Αυτό όμως που δεν βοηθά είναι μια σελίδα γεμάτη υπογραμμίσεις.
 • στο τέλος κάθε ευρύτερης ενότητας μπορούμε να το εξετάζουμε και μάλιστα γραπτώς, όπως γίνεται και στις εξετάσεις. Αν και στην αρχή κάτι τέτοιο φαντάζει χρονοβόρο, μακροπρόθεσμα αποδεικνύεται ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους και στην απόκτηση αυτοπεποίθησης.

Η τήρηση των παραπάνω αρχών μπορεί να οδηγήσει σε σωστές συνήθειες μελέτης και σε επαρκή προετοιμασία με απώτερο στόχο την επιτυχία, κυρίως στις εξετάσεις. Διαβάστε στο Β΄ μέρος για τους παράγοντες που βοηθούν τη συγκέντρωση και την απομνημόνευση των όσων διαβάζει το παιδί μας.

Ποια στάση πρέπει να τηρούμε, εάν το παιδί εξαντλήσει το χρόνο που έχει στη διάθεσή του για μελέτη, αλλά δεν έχει μελετήσει;

 

Κάντε κλικ ΕΔΩ και διαβάστε πώς μπορούμε να χειριστούμε μια τέτοια κατάσταση και τι είναι προτιμότερο να κάνουμε.

Καθώς θα «εκπαιδεύουμε» το παιδί μας να ασχολείται μόνο του με τα μαθήματά του, είναι αναγκαίο να κάνουμε έναν τελικό έλεγχο στο τι έχει κάνει.

 • Τι πρέπει να έχουμε υπόψη για να βοηθήσουμε το παιδί, χωρίς να υπονομεύσουμε την αυτονομία που θέλουμε να αποκτήσει;
 • Πότε περνάμε στη φάση του τελικού ελέγχου και πώς ζητάμε από το παιδί να μας παρουσιάσει αυτά που έχει κάνει;
 • Ποια στάση πρέπει να τηρούμε, εάν ο τελικός έλεγχος δείχνει ότι το παιδί δεν έχει μελετήσει;

 

Όταν φτάνουμε στο σημείο να κάνουμε τον τελικό έλεγχο στη μελέτη του παιδιού, ας έχουμε υπόψη μας ότι ο σκοπός μας είναι:

 •  Το παιδί να μας παρουσιάσει όχι μόνο τι έκανε/έμαθε αλλα και πώς το έκανε/έμαθε.
 • Το παιδί να μας μιλήσει για τις απορίες του και το πώς προσπάθησε να τις αντιμετωπίσει.
 • Να ενθαρρύνουμε το παιδί να λειτουργεί αυτόνομα και να θεωρεί σημαντική την προσπάθεια που κάνει.

 

Ο στόχος είναι το παιδί να κάνει τα μαθήματά του και στο τέλος να έρχεται για να δούμε μαζί τι έχει κάνει.

Ωστόσο, επειδή αυτό θα γίνει σταδιακά, ο τελικός έλεγχος ενδέχεται να περιλαμβάνει και επιμέρους ελέγχους. 

 

Γι' αυτό:

α) κάντε κλικ ΕΔΩ και διαβάστε ποια διαδικασία ακολουθούμε στο πλαίσιο του ελέγχου

β) κάντε κλικ ΕΔΩ και διαβάστε πώς μιλάμε στο παιδί στο πλαίσιο του ελέγχου

 
E.T. © parentbook.gr


Το ενδιαφέρον που δείχνουμε και ο χρόνος που δίνουμε στην παρακολούθηση των σχολικών υποχρεώσεων του παιδιού μας, επηρεάζουν θετικά το παιδί ώστε να μάθει να δίνει προτεραιότητα στην προετοιμασία του για το σχολείο. 

Όμως ο χρόνος και η ενέργεια που δίνουμε πρέπει να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε το παιδί να μάθει να ενεργεί αυτόνομα.

 

Επειδή μία φράση γονιού όπως "Τώρα που το παιδί ξεκίνησε το σχολείο, ξαναπάω και γω σχολείο. Κάθομαι μαζί του και δεν σηκωνόμαστε από το τραπέζι, αν δεν διαβάσει όλα τα μαθήματα", δείχνει ότι παιδί και γονείς δεν έχουν βρει την απαιτούμενη ισορροπία

Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν ώστε να μην εξαρτάται το διάβασμα του παιδιού από τη δική τους παρουσία δίπλα του.

 

Η παρουσία των γονιών (ή όποιου άλλου ενήλικα) δίπλα στο παιδί, όταν αυτό κάνει τα πρώτα του βήματα στο σχολείο είναι απαραίτητη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει εξαρχής και συνεχώς να υπάρχει μία δεύτερη καρέκλα για εμάς δίπλα στην καρέκλα του παιδιού, όταν αυτό κάθεται να μελετήσει.

 

Είναι σημαντικό να ΜΗΝ καθίσουμε δίπλα στο παιδί από την αρχή, γιατί έτσι είναι πολύ πιθανό είτε να μάθει να επαναπαύεται είτε να αισθάνεται ανασφάλεια, όταν φεύγουμε από δίπλα του.

 

 


Από το ξεκίνημα του παιδιού στο σχολείο είναι καλό να εδραιώσουμε την εξής πρακτική:

 • Μόλις το παιδί κάθεται να μελετήσει στεκόμαστε όρθιοι δίπλα στο παιδί και το βοηθάμε με γενικές κατευθύνσεις για το τι έχει να κάνει (π.χ. του εξηγούμε τις εκφωνήσεις των ασκήσεων) και στη συνέχεια απομακρυνόμαστε. Ακόμα και αν πρέπει να είμαστε στον ίδιο χώρο (γιατί π.χ. το παιδί διαβάζει στην κουζίνα), στεκόμαστε σε άλλο σημείο του δωματίου και μάλιστα ασχολούμαστε με κάτι άλλο παράλληλα, αντί να περιμένουμε πότε θα τελειώσει το παιδί την άσκηση.
 • Εξηγούμε στο παιδί ότι θα δούμε αυτά που έγραψε εφόσον έχει κάνει πρώτα ένα πέρασμα στα μαθήματά του, έχει προσπαθήσει να λύσει τις ασκήσεις του, να γράψει τις εργασίες του κλπ.
 • Κάθε φορά που το παιδί ζητά να δούμε αυτό που έγραψε, του ζητάμε να κάνει κάτι ακόμα, ώστε να δούμε στο τέλος αυτά που έγραψε συνολικά. Στόχος μας είναι να αυξάνουμε σταδιακά το χρόνο που το παιδί θα "είναι μόνο με τις ασκήσεις του".

 

Να θυμάστε ότι η δική μας στάση καθορίζει κατά πολύ αυτά που τελικά κάνει ή δεν κάνει το παιδί μας, γι’ αυτό… πρέπει πρώτα εμείς να εμμένουμε στις πρακτικές που προσπαθούμε να εδραιώσουμε στα παιδιά μας.

 

 
E.T. © parentbook.gr

 

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι γονείς, εάν το παιδί γυρίζει από το σχολείο και κάθεται να διαβάσει για το σχολείο.... όμως δοκιμάζει τις αντοχές μας και μολονότι ξεκινά να καθίσει μόνο και να μελετήσει,  κάθε τόσο επινοεί διάφορα τεχνάσματα και μας «προκαλεί» να καθίσουμε  δίπλα του για να κάνει τα μαθήματά του;

 

Κάντε κλικ ΕΔΩ και διαβάστε βασικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να αντιδράσουμε σε αυτή την περίπτωση.

 

 
E.T. © parentbook.gr

 

Το διάβασμα του παιδιού για την επόμενη μέρα στο σχολείο είναι η καθημερινή πρόκληση για κάθε γονιό.

Υπάρχουν παιδιά που ακόμα και αν έχουν μάθει να κάθονται πρώτα μόνα τους για να μελετήσουν, θέλουν κάθε τόσο να έρχονται σε έναν από τους γονείς για να λάβουν επιβεβαίωση.

 

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε μερικές απλές συμβουλές για τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση.

 

 
E.T. © parentbook.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…