Οι γεύσεις και οι μυρωδιές της παιδικής ηλικίας μας φέρνουν πιο κοντά μέσα από στιγμές χαράς και δημιουργίας στην «καρδιά» του σπιτιού, την κουζίνα.

Νωχελικά σαββατοκύριακα κι ελεύθερα απογεύματα, οικογενειακές στιγμές που αναζητούν τη γεύση τους: Τη μεθυστική μυρωδιά από φρέσκο βούτυρο που τυλίγει το σπίτι σαν μαμαδίστικη αγκαλιά. Την τραγανή μπισκοτο-μπουκιά που κάνει τα μάτια να μισοκλείνουν από ευχαρίστηση. Τις αισθήσεις, τις εμπειρίες, τις αναμνήσεις που μας μεγάλωσαν ως παιδιά και μας ακολουθούν μέχρι σήμερα ως μαμάδες, καθώς δείχνουμε στα παιδιά μας τον κόσμο.

Αυτές είναι οι μικρές μεγάλες χαρές της οικογένειας. Και σήμερα βρήκαν τη γεύση τους, μια γεύση τόσο οικεία και γνώριμη: Τα μπισκότα Μιράντα Παπαδοπούλου, η ίδια η γεύση της παιδικής ηλικίας, έρχονται σε νέα πράσινη συσκευασία. Με 30% λιγότερη ζάχαρη, πλούσια σε βιταμίνες B1, B2, B3, B5, Β6, B9, και D, μέταλλα (σίδηρο και ασβέστιο) και φυτικές ίνες για περισσότερη ενέργεια, κάθε ώρα της ημέρας. 

Την ώρα που ανυπόμονα χεράκια απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους μπισκότα, μια υπέροχη ιδέα έρχεται να αλλάξει τη μέρα μας: Ας μαγειρέψουμε μαζί, μαμάδες και παιδιά, απλές και πεντανόστιμες γλυκές συνταγές με έμπνευση τα αγαπημένα μας Μιράντα Παπαδοπούλου με 30% λιγότερη ζάχαρη! 

Η γεύση της παιδικής ηλικίας τώρα μας φέρνει ακόμα πιο κοντά, μετατρέποντας τις ώρες στο σπίτι σε στιγμές χαράς και δημιουργίας. Σε στιγμές που κάποτε θα συντροφεύουν τα παιδιά μας όπως κι εμάς τώρα. Που ακόμη θυμόμαστε το τραπέζι στην κουζίνα της μαμάς, τότε πανύψηλο και τεράστιο στα μάτια μας, να είναι στρωμένο με κάθε είδους υλικά… και μετά, το σκαρφάλωμα στην καρέκλα που ερχόταν μετά από την πρώτη εκείνη φωνούλα: «Μαμά, άσε με να βοηθήσω!».

Κι είναι εκείνες οι στιγμές που μένουν «ζωντανές» όσο οι γεύσεις του χθες, του σήμερα, του αύριο, καθώς βλέπουμε τα χεράκια με προθυμία να ετοιμάζουν τα μπισκότα για το άλεσμα και τα μάτια να λάμπουν από χαρά μπροστά στο μικρό μα και τόσο σημαντικό επίτευγμα: μια χελωνίτσα από κομμάτια φρέσκων φρούτων τέλεια τοποθετημένη πάνω σ’ ένα ταρτάκι.

Μαζί μας στην κουζίνα, τα μικρά μας εξασκούν τις δεξιότητές τους, μαθαίνουν τη συνεργασία, γεμίζουν με υπερηφάνεια βλέποντας την κάθε τους κίνηση να παίρνει σχήμα και μορφή στο πιο όμορφο και γλυκό αποτέλεσμα: «Βοήθησα κι εγώ!», λένε – κι η χαρά τους δεν κρύβεται.

Κι είναι η στιγμή εκείνη, η μικρή και τόσο σημαντική, που νιώθεις σαν μαμά όπως η μαμά σου: «Σήμερα που βοηθήσατε κι εσείς, σαν να έγιναν πιο νόστιμα…» 

Σήμερα καταλαβαίνεις ότι όντως, όταν το έλεγε, κι εκείνη το εννοούσε. 

 

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Απολαυστικές, απλές και προσιτές, συμπληρώνουν με μέλι και γλύκα από φρούτα τα Μιράντα Παπαδοπούλου με 30% λιγότερη ζάχαρη, στην πράσινη συσκευασία. Και φυσικά προσφέρονται σαν κέρασμα για ακόμη περισσότερες γλυκές στιγμές.

Ατομικά ταρτάκια με μήλο-αχλάδι και μπισκότα Μιράντα: Κερδίζουν τα παιδιά με την πρώτη ματιά, καθώς είναι στολισμένα με «χελωνάκια» από πράσινο μήλο και πράσινο σταφύλι. Ένα πολύ ωραίο σνακ για το σπίτι, αλλά κι ένα φανταστικό κέρασμα για το play date στον κήπο, στην αυλή ή στο μπαλκόνι.

Τάρτα με φρούτα και μπισκότα Μιράντα: Η διακόσμηση περιλαμβάνει «φατσούλες» από φρέσκες φράουλες και σμέουρα… και φυσικά γλείψιμο του μπολ στο τέλος! Μπορεί να είναι η γλυκιά γεύση στο πλούσιο πρωινό ή στο δεκατιανό του σαββατοκύριακου, το επιδόρπιο στο οικογενειακό τραπέζι ή ακόμη κι ένα κέρασμα για νωρίς το απόγευμα.

Ατομικά ταρτάκια με μήλο-αχλάδι και μπισκότα Μιράντα

Για 4 άτομα

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Κόστος: >10 ευρώ

 

Υλικά

Για τη βάση

Φόρμες τάρτας διαμέτρου βάσης 8 εκ.

1 πακέτο 250 γρ. μπισκότα Μιράντα με 30% λιγότερη ζάχαρη  

120 γρ. βούτυρο αγελάδος 

Για την κρέμα γιαούρτι

200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι  

100 γρ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος  

50 γρ. μέλι  

30 γρ. ζάχαρη άχνη 

½ stick βανίλιας  

Για τη διακόσμηση

2 πράσινα μήλα 

Λευκό σταφύλι 

Σποράκια φράουλας ή ακτινίδιο για τα ματάκια 

 

Εκτέλεση

  • Κάνουμε τα μπισκότα Μιράντα Παπαδοπούλου με 30% λιγότερη ζάχαρη σκόνη σε ένα μίξερ. 
  • Λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε το μείγμα στα τριμμένα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
  • Στρώνουμε το μείγμα μπισκότου στις φόρμες και σχηματίζουμε το κέλυφος από τα ταρτάκια. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για να δέσει η βάση για τουλάχιστον μισή ώρα.
  • Για την κρέμα γιαούρτι: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και το περιεχόμενο του stick βανίλιας για λίγα λεπτά μέχρι να διογκωθεί. Προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι και το μέλι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα. Μεταφέρουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό στόμιο και μοιράζουμε τη κρέμα ισόποσα στα ταρτάκια. Διατηρούμε στο ψυγείο.
  • Διακοσμούμε μαζί με το παιδί, λίγο πριν σερβίρουμε, για να διατηρήσουν τα φρούτα όλες τους τις βιταμίνες. Χρησιμοποιούμε φρεσκοκομμένο πράσινο μήλο για το σώμα της χελώνας και πράσινο σταφύλι για τα ποδαράκια και το κεφάλι της. Για τα ματάκια της χελώνας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σποράκια φράουλας ή τα μαύρα σποράκια από το ακτινίδιο.

Τάρτα με φρούτα και μπισκότα Μιράντα 

Για 10 άτομα

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Κόστος: >10 ευρώ

 

Υλικά

Για τη βάση

Μακρόστενη ταρτιέρα 35 εκ.

1 + 1/2 πακέτο (375 γρ.) μπισκότα Μιράντα Παπαδοπούλου με 30% λιγότερη ζάχαρη 

165 γρ. βούτυρο αγελάδος 

90 γρ. θυμαρίσιο μέλι  

Για τη μαρμελάδα μήλο – αχλάδι 

1 κόκκινο μήλο, καθαρισμένο // περίπου 140 γρ.  

1 αχλάδι, καθαρισμένο // περίπου 85 γρ. 

300 ml νερό 

80 γρ. θυμαρίσιο μέλι  

1 κουταλιά της σούπας corn flour 

Χυμό από μισό λεμόνι 

1 stick κανέλας 

1 φύλλο ζελατίνης  

Για την κρέμα βανίλια 

320 ml γάλα 

100 γρ. θυμαρίσιο μέλι 

4 κρόκους από παστεριωμένα αυγά 

35 γρ. corn flour  

½ stick βανίλιας 

2 φύλλα ζελατίνης 

Για τη διακόσμηση

4 μπισκότα Μιράντα Παπαδοπούλου με 30% λιγότερη ζάχαρη 

Έτοιμο λευκό γλάσο διακόσμησης  

Σταγόνες σοκολάτας  

Φρέσκιες φράουλες και σμέουρα

 

Εκτέλεση

  • Κάνουμε τα μπισκότα Μιράντα Παπαδοπούλου με 30% λιγότερη ζάχαρη σκόνη σε ένα μίξερ.
  • Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το θυμαρίσιο μέλι και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε το μείγμα στα τριμμένα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
  • Στρώνουμε το μείγμα μπισκότου σε μια μακρόστενη ταρτιέρα και το πιέζουμε ελαφρά ώστε να σχηματίσουμε το κέλυφος της τάρτας. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για να δέσει η βάση για τουλάχιστον μισή ώρα.  
  • Για τη μαρμελάδα: Κόβουμε τα καθαρισμένα φρούτα σε μικρά κομμάτια και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμόνι. Μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε το νερό, το μέλι και το stick κανέλας. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα. 
  • Προσθέτουμε το corn flour στη μισή ποσότητα μαρμελάδας που έχει δημιουργηθεί και πολτοποιούμε τα υπόλοιπα φρούτα με ένα μίξερ. Συνδυάζουμε αυτές τις δύο ποσότητες και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά με μία σπάτουλα. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 1 φύλλο ζελατίνης που έχουμε αφήσει να μαλακώσει σε λίγο κρύο νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά. Γεμίζουμε με τη μαρμελάδα το κέλυφος της τάρτας και μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. 
  • Σε ένα κατσαρολάκι, συνδυάζουμε το γάλα με το μέλι και το περιεχόμενο από μισό stick βανίλιας. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μην βράσει. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει τα αρώματα από τη βανίλια.
  • Σε ένα μπολ, συνδυάζουμε τους κρόκους με το corn flour και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα με τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα των κρόκων στο υπόλοιπο γάλα και μαγειρεύουμε την κρέμα που δημιουργείται σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει (περίπου 5 λεπτά). 
  • Απομακρύνουμε από τη φωτιά και περνάμε την κρέμα από ένα σουρωτήρι για να απομακρύνουμε τυχόν σβόλους.
  • Ρίχνουμε 2 φύλλα ζελατίνης που έχουμε αφήσει να μαλακώσουν σε λίγο κρύο νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά και ανακατεύουμε καλά.  
  • Γεμίζουμε το κέλυφος της τάρτας και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο να δέσει για τουλάχιστον μια ώρα.
  • Διακοσμούμε με μπισκότα Μιράντα Παπαδοπούλου στα οποία έχουμε σχεδιάσει ματάκια με έτοιμο λευκό γλάσο και σταγόνες σοκολάτας. Προσθέτουμε φρέσκιες φράουλες και σμέουρα με το σερβίρισμα, για να διατηρήσουν όλες τους τις βιταμίνες.

Κι αυτή είναι μόλις η αρχή! Ανακαλύψτε ακόμη περισσότερη έμπνευση και γεύσεις, είτε μαζί με τα Μιράντα με 30% λιγότερη ζάχαρη είτε με τα «κλασικά» Μιράντα στην κόκκινη συσκευασία, εδώ

 

Το παρακάτω άρθρο αφορά τις νέες μανούλες που αγχώνονται στην ιδέα να κάνουν το μωρό τους μπάνιο για πρώτη φορά και θέλουν να διαβάσουν tips και συμβουλές για το πρώτο μπανάκι του μωρού τους.

Ποιες είναι οι γενικές συμβουλές για το πρώτο μπάνιο του μωρού;

  • Θα σε βοηθήσει αρκετά στο πρώτο μπάνιο του μωρού να έχεις στο πλάι σου τον μπαμπά έτσι ώστε να σε ηρεμεί.
  • Όταν λοιπόν πέσει ο ομφάλιος λώρος, το μωρό σου είναι έτοιμο για ολόσωμο μπάνιο στον νιπτήρα ή σε ένα μπανάκι για μωρά.
  • Είτε επιλέξεις τον νιπτήρα είτε το μπανάκι για μωρά, θα πρέπει να συγκεντρώσεις όλα τα αντικείμενα που θα χρειαστείς δίπλα σου από πριν για να μην τα ψάχνεις κατά τη διάρκεια του μπάνιου.
  • Θα χρειαστεί μόνο πέντε εκατοστά ζεστού νερού για να κάνεις το μωρό σου μπάνιο. Στην αρχή θα ακουμπήσεις ένα ζεστό πετσετάκι στην κοιλιά του για να μην κρυώνει το αγγελούδι σου. Αυτά τα πρώτα μπάνια δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλα σε διάρκεια ή ενδελεχή.
  • Κράτα το μωρό καλά και ξέπλυνε πολύ προσεκτικά όλα τα σημεία που διπλώνει το δερματάκι του όπως στον λαιμό ή στα μπουτάκια του. Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζεις το κεφάλι και την πλάτη του μωρού με τα χέρια καθώς το πλένεις.
  • Θα πρέπει δίπλα σου να έχεις μία μεγάλη πετσέτα με κουκούλα και ένα εξειδικευμένο αφρόλουτρο για βρέφη και παιδιά.
  • Τα μωρά χάνουν γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματός τους οπότε είναι καλό να διατηρείς ζεστό το μπάνιο. Μπορεί στην αρχή να χρησιμοποιήσεις ένα ειδικό θερμόμετρο μπάνιου για να κρατάς σταθερή τη θερμοκρασία στους 32-37ο C, μέχρι τουλάχιστόν να συνηθίσει το χέρι σου και να ξέρεις αν είναι αρκετά ζεστό το νερό.
  • Πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στη μηρογεννητική περιοχή . Στα χέρια και στα πόδια όπως επίσης και ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Στις πτυχώσεις πίσω από τα γόνατα, στον λαιμό και στους μηρούς. Οι μασχάλες θα πρέπει επίσης να καθαριστούν γιατί σε αυτό το σημείο μπορεί να μαζευτεί χνούδι από τα φορμάκια. Τέλος πίσω από τα αυτιά και τα μαλλάκια του μωρού.

 

Ποια προϊόντα να επιλέξεις;

Πολλές μητέρες αναρωτιούνται ποιο είναι το απαραίτητο σαπούνι ή αφρόλουτρο που πρέπει να χρησιμοποιήσουν. Το δέρμα των μωρών είναι πολύ απαλό και σίγουρα δεν θέλουμε να το φέρουμε σε επαφή με προϊόντα που μπορεί να το ερεθίσουν.

Τα δοκίμασα όλα αλλά οφείλω να ομολογήσω πως έμεινα πλήρως ευχαριστημένη μόνο από τα βρεφικά προϊόντα Mustela®. Άλλωστε και οι νοσοκόμες στο μαιευτήριο, μου έδωσαν πολλά δείγματα με τα βρεφικά προϊόντα Mustela® και έτσι τα δοκίμασα όλα.

  • Τα προϊόντα της Mustela®, είναι προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για το βρεφικό και το παιδικό δέρμα και το πιο σημαντικό είναι ότι καταφέρνουν να καλύψουν κάθε τύπο δέρματος. Είναι απόλυτα ασφαλή στην χρήση από την 1η κιόλας μέρα της γέννησης.
  • Μυρίζουν υπέροχα και το δερματάκι των μωρών μου ήταν πολύ απαλό και καθαρό μετά από κάθε μπάνιο. Δεν είχαν παρουσιάσει ποτέ κάποιον ερεθισμό κι αυτό συμβαίνει διότι το 96% των συστατικών που περιέχουν είναι απολύτως φυσικά.
  • Τέλος έχουν κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, διαθέτουν πιστοποίηση B-Corp (πιστοποίηση που αποδεικνύει ότι εκτός από το ότι προσέχουν το δέρμα του μωρού προσέχουν και το περιβάλλον) και έχουν ως βασικό ενεργό συστατικό το αβοκάντο. Δεν είναι χωρίς λόγο η Νο1 μάρκα στην Γαλλία. Εγώ σας τα συστήνω ανεπιφύλακτα.

 

Πως χρησιμοποιούμε το Απαλό Αφροντούς για Σώμα & Μαλλιά της Mustela®;

Στην αρχή βάζουμε μία μικρή ποσότητα από το Απαλό Αφροντούς για Σώμα & Μαλλιά της Mustela® στο χέρι μας και το μετατρέπουμε σε αφρό. Καθαρίζουμε απαλά το σώμα και το κεφάλι του μωρού ή του παιδιού (αφού το Απαλό Αφροντούς για Σώμα & Μαλλιά της Mustela® είναι ιδανικό και για τα παιδιά). Ξεβγάζουμε προσεκτικά από το κεφαλάκι του παιδιού. Αφού ξεβγάλουμε, τυλίγουμε με ένα μπουρνουζάκι, στεγνώνουμε απαλά το κεφάλι του μωρού μας χωρίς να το τρίβουμε. Επιμένουμε συγκεκριμένα και με προσοχή στην περιοχή της πάνας και στις πτυχές του δέρματος όπως είναι οι μηροί, οι μασχάλες ο λαιμός και τα μέρη που σας περιέγραψα και πιο πάνω.

 

Τι πρέπει να κάνουμε μετά το μπάνιο του μωρού;

Αφού ολοκληρώσουμε το μπάνιο του μωρού πρέπει να εφαρμόσουμε σε όλο το σωματάκι του μία κρέμα ενυδάτωσης. Εγώ χρησιμοποίησα την Κρέμα Ενυδάτωσης Σώματος Hydra Bébé με Βιολογικό Αβοκάντο της Mustela® και τη συστήνω ανεπιφύλακτα διότι παρέχει άμεση ενυδάτωση και έχει αποτελέσματα με μεγάλη διάρκεια. Έχει ως βασικό συστατικό το βιολογικό αβοκάντο και προστατεύει αλλά και δυναμώνει τον δερματικό φραγμό. Η υφή της είναι ανάλαφρη και λεπτόρρευστη, έτσι απορροφάται πολύ εύκολα. Η μυρωδιά της επίσης είναι αξεπέραστη! Στην αρχή βάζουμε την Κρέμα Ενυδάτωσης στο χέρι και την απλώνουμε και στα δύο μας χέρια. Στην συνέχεια απλώνουμε απαλά μετά από κάθε μπάνιο σε όλο το σώμα του μωρού.

 

Ποια κρέμα μπορώ να χρησιμοποιήσω για την ενυδάτωση του προσώπου στο μωρό μου και πως μπορώ να την εφαρμόσω;

Τέλος χρησιμοποίησα και την Κρέμα Ενυδάτωσης Προσώπου Hydra Bébé με Βιολογικό Αβοκάντο της Mustela®. Βάζουμε και πάλι μικρή ποσότητα από την Κρέμα Ενυδάτωσης στο χέρι και απλώνουμε και στα δύο μας χέρια. Στη συνέχεια την εφαρμόζουμε με απαλές κινήσεις στο πρόσωπο του παιδιού μετά από κάθε μπάνιο. Ευχάριστη υφή, υπέροχη μυρωδιά και απορροφάται πολύ εύκολα.

 

Πρέπει να χρησιμοποιώ κρέμα για το σύγκαμα κάθε φορά στο μωρό μου;

Η αλήθεια είναι πως ναι, για να αποφύγουμε ερεθισμούς και κοκκινίλες. Η προστασία αυτής της ευαίσθητης περιοχής είναι πλέον εύκολη, με τη νέα γενιάς Κρέμα αλλαγής πάνας Mustela® VBC 1>2>3 η οποία έχει τριπλή δράση: Προλαμβάνει σε κάθε αλλαγή πάνας, καταπραΰνει από την πρώτη εφαρμογή και επανορθώνει με παρατεταμένη χρήση. Η κρέμα αποτελείται από 98% συστατικά φυσικής προέλευσης, εφαρμόζεται και ξεβγάζεται εύκολα. Για να την εφαρμόσουμε καθαρίζουμε τη μηρογεννητική περιοχή και δεν ξεχνάμε να στεγνώσουμε καλά όλες τις πτυχώσεις του δέρματος πριν εφαρμόσουμε την κρέμα. Απλώνουμε ένα παχύ στρώμα κρέμας πάνω στην καθαρή και στεγνή μηρογεννητική περιοχή του μωρού. Κλείνουμε προσεκτικά την πάνα.

 

Ο ερχομός ενός παιδιού γεννά πολλά ερωτήματα και τα προϊόντα Mustela είναι εδώ για να σου δώσουν την απάντηση.

Η γέννηση ενός παιδιού είναι μια πρωτόγνωρη και ξεχωριστή εμπειρία για τον κάθε γονιό, ακόμη και αν είναι η δεύτερη ή η τρίτη φορά που τη βιώνει. Η καθημερινότητα είναι γεμάτη ερωτήματα και ένας σημαντικός αριθμός από αυτά, αφορά την καθημερινή περιποίηση και φροντίδα του μωρού και του παιδιού. Η Mustela®, με τα ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα της για το βρεφικό και παιδικό δέρμα, είναι δίπλα στους γονείς, δίνοντας λύση σε όλες τις πιθανές απορίες και προβληματισμούς που μπορεί να προκύψουν. Γι’ αυτό επιλέξτε τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης, χαλαρώστε και απολαύστε την κάθε στιγμή μαζί με το μωρό σας. Η ώρα του μπάνιου είναι από τις πιο όμορφες και πιο διασκεδαστικές της ημέρας. Χαρείτε την μαζί με το μωρό σας, χωρίς άγχος και περιττές ανησυχίες!

Όλα τα προϊόντα Mustela® διατίθενται στα φαρμακεία, στα ηλεκτρονικά φαρμακεία και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.

Τι μπορείτε να κάνετε για να πείσετε τα παιδιά σας να τρέφονται υγιεινά και αποστραφούν τις ανθυγιεινές τροφές;

Εκτός από το απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, εάν το πρόβλημα είναι φυσικά εκτεταμένο, υπάρχουν κάποια πρακτικά tips που μπορείτε να τα εφαρμόσετε και σίγουρα θα δείτε μεγάλη διαφορά.

Η διατροφή των παιδιών μας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την σωστή ανάπτυξη του οργανισμού τους, τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματός τους απέναντι σε ιώσεις και αρρώστιες και την εν γένει βελτίωση της πνευματικής τους κατάστασης.

Τα παιδιά ωστόσο έχουν την τάση να αναζητούν με μεγαλύτερη απόλαυση “ανθυγιεινά” σνακ και παρουσιάζονται πιο επιρρεπή σε σοκολάτες, αναψυκτικά, ζαχαρωτά, πατατάκια και fast food.

Αρκετοί γονείς μάλιστα δίνουν κυριολεκτικά μάχη για να πείσουν τα παιδιά τους να στραφούν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, μάχη που πολλές φορές χάνουν πανηγυρικά.

 

  1. Δώστε τους επιλογές

Σε κανέναν δεν αρέσει να του επιβάλουν να φάει κάτι με το ζόρι. Πόσο μάλλον στα παιδιά! Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας τα οφέλη της υγιεινής διατροφής, και πόσο καλό κάνει μια τέτοια στάση ζωής τόσο στον οργανισμό μας όσο και στον πλανήτη μας.

Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με το ζόρι.

Δώστε τα παιδιά σας το δικαίωμα της επιλογής, ώστε να τα κάνετε να νιώθουν πιο αυτόνομα και πως δεν έχουν χάσει τον έλεγχο του τι τρώνε.

Ετοιμάστε δύο υγιεινά σνακ και βάλτε τους να επιλέξουν πιο από τα δύο θέλουν να φάνε ή ζητήστε τη γνώμη τους για το “τι φαγητό να κάνετε σήμερα”, ώστε να τους δώσετε βήμα και δικαίωμα γνώμης. Παράλληλα, θα περάσετε λίγο περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας, συζητώντας για το φαγητό, όπου μπορείτε να τους μεταφέρετε το νόημα της υγιεινής διατροφής.

 

  1. Ζητήστε τη βοήθεια τους!

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που αξίζει να κάνετε για το παιδί σας είναι σίγουρα το σπιτικό φαγητό. Για να το βοηθήσετε όμως να αντιληφθεί το πόσο πολύτιμη είναι η υγιεινή διατροφή δεν έχετε παρά να του δώσετε πιο ενεργό ρόλο στην προετοιμασία του φαγητού.

Ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν να μαγειρέψετε μαζί. Δείξτε τους πως προετοιμάζετε ένα υγιεινό γεύμα, τα υλικά που χρησιμοποιείτε, πόσο σημαντικό είναι να είναι φρέσκα και καλής ποιότητας αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μαγειρεύετε (υγιεινή, κατάλληλα σκεύη, σωστή συντήρηση) για να πετύχετε το ιδανικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, μπορείτε να τους μιλάτε για τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα ανθυγιεινό γεύμα, τύπου fast food, ή ένα σνακ με άγνωστης προέλευσης υλικά ή συστατικά. Τέλος, τα παιδιά θα δείξουν σίγουρα μεγαλύτερη προθυμία να δοκιμάσουν κάτι που έχουν φτιάξει “μόνοι τους”, οπότε είναι πιο πιθανό να συνηθίσουν στην υγιεινή διατροφή.

 

  1. Έξυπνα σνακ

Πώς θα κάνεις ένα παιδί να πει όχι σε μια λαχταριστή σοκολάτα ή ένα σακουλάκι πατατάκια και να στραφεί στο μπολ με το γιαούρτι, τη βρώμη, το μέλι και τους ξηρούς καρπούς που του έχεις ετοιμάσει; Δημιουργήστε έξυπνα σνακ που θα τραβούν την προσοχή των παιδιών και θα τους κάνουν να θέλουν να δοκιμάσουν το υγιεινό γεύμα που έχετε ετοιμάσει. Κόψτε τα φρούτα σε σχήματα όπως καρδούλες, τρίγωνα, αρκουδάκια ή ότι άλλο πάει ο νους σας, και κάντε την κατανάλωσή τους παιχνίδι για τα παιδιά σας.

Χρησιμοποιήστε ένα έξυπνο περιτύλιγμα για το σάντουιτς που ετοιμάσατε για το παιδί σας ή δώστε ονόματα στα σνακ που ετοιμάζετε (ο κύριος Σάντουιτς, η κυρία Φρουτοσαλάτα) για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον των παιδιών σας και να κάνετε πιο διασκεδαστική των κατανάλωση υγιεινών σνακ.

Κρακεράκια ολικής αλέσεως με τυρί, φέτες μήλου με φυστικοβούτυρο, ξηροί καρποί, σταφύλια, ελαφρά αλατισμένο ποπ κορν είναι μόλις μερικά από τα υγιεινά σνακ στα οποία μπορείτε να στραφείτε, ή να αναζητήσετε περισσότερες ιδέες για έμπνευση στο φυλλάδιο My Market ή στα ράφια ενός ψιλικατζίδικου ή αρτοποιείου, για να φτιάξετε ένα θρεπτικό μίνι γεύμα που θα τραβήξει το ενδιαφέρον των παιδιών σας.

Η σωστή διατροφή των παιδιών σας πρέπει να παραμένει πάντα ψηλά στις προτεραιότητές σας. Ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, τόσο για τα βρέφη όσο και μετέπειτα για όλα τα στάδια εξέλιξης των παιδιών σας, θα καταφέρετε να στρέψετε τα παιδιά σας στον υγιεινό – και σωστό – τρόπο διατροφής, να τα κάνετε να αγαπήσουν τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με μεγάλη διατροφική αξία και να περιορίσουν την κατανάλωση “ακατάλληλων” ή βλαβερών τροφών. Βοηθήστε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τον υγιεινό τρόπο ζωής, να μάθουν να φτιάχνουν μόνοι τους έξυπνα και θρεπτικά σνακ και να επιλέγουν τρόφιμα που βοηθούν τον οργανισμό και την υγεία τους.

Μέχρι το μωρό σας να μεγαλώσει αρκετά που να μάθει να χρησιμοποιεί το γιογιό, οι πάνες θα είναι ο καλύτερος (και ο χειρότερος!) φίλος σας.

Εδώ θα σας γράψουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την αλλαγή της πάνας αλλά και πώς να φροντίζετε την πιο ευαίσθητη περιοχή του μωρού σας.

 

Πόσο συχνά χρειάζεται να αλλάζετε την πάνα ενός μωρού;

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε να είναι το μωρό σας καθαρό και στεγνό, έτσι ώστε να αποφεύγετε τους επώδυνους ερεθισμούς.

Ωστόσο, τα μωρά ουρούν πολύ. Κατά μέσο όρο, το μικρό σας θα ουρήσει τουλάχιστον 15-20 φορές την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάζετε την πάνα του μωρού σας κάθε φορά; Όχι.

Κατά γενικό κανόνα θα πρέπει να αλλάζετε την πάνα κάθε 2 ώρες περίπου και όταν η πάνα του μωρού σας είναι βαριά.

Οι περισσότερες πάνες είναι αρκετά απορροφητικές και έτσι δεν χρειάζεται φυσικά να αλλάζετε την πάνα του μωρού σας κάθε φορά που αυτό ουρεί. Μόνο όταν καταλάβετε ότι η πάνα είναι βρεγμένη ή το μωρό δείχνει σημάδια ανεξήγητης γκρίνιας, τότε έχει έρθει η ώρα να αλλάξετε αυτήν την πάνα.

Επίσης σε κάποιες μάρκες υπάρχει μια γραμμή που αλλάζει χρώμα όταν η πάνα είναι βρεγμένη, που μας επιβεβαιώνει ότι ήρθε η ώρα για άλλαγμα. 

Όσον αφορά τα κακά, δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια, εδώ η πάνα θα πρέπει να αλλαχθεί άμεσα για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμό του δέρματος. Ευτυχώς, το μωρό σας όσο μεγαλώνει δεν κάνει κακά συνέχεια όπως όταν είναι νεογέννητο.

 

Πρέπει να ξυπνήσετε ένα μωρό που κοιμάται για να αλλάξετε πάνα;

Εδώ οι απόψεις διίστανται. Λογικά σκεπτόμενοι και ανάλογα με την κατάσταση που έχετε να αντιμετωπίσετε κάθε φορά, φροντίστε να του αλλάξετε πάνα μετά το τελευταίο του γεύμα και πριν τον βραδινό του ύπνο.

Στο εμπόριο υπάρχουν ενισχυμένες πάνες – μπορείτε να επιλέξετε αυτές για να τις χρησιμοποιείτε το βράδυ και να κρατούν το μωρό σας στεγνό για περισσότερες ώρες.

Εάν το δέρμα του μωρού σας είναι ευαίσθητο ή εάν ανησυχείτε για το πώς θα εξελιχθεί ο βραδινός του ύπνος,  εφαρμόστε προληπτικά μια κρέμα – εμείς προτείνουμε την κρέμα αλλαγής πάνας Mustela® VBC 1>2>3 , είναι εύκολη στην εφαρμογή της, προλαμβάνει τους ερεθισμούς, έχει ειδικά σχεδιασμένη φόρμουλα για την αντιμετώπιση των παραγόντων που προκαλούν τους ερεθισμούς και τις κοκκινίλες στην πηγή τους,  και αποτελείται από 98% πατενταρισμένα ενεργά συστατικά φυσικής προέλευσης.

Φυσικά, εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας έχει πλημμυρίσει, θα πρέπει να αλλάξετε την πάνα, ανεξάρτητα από το τι ώρα είναι.

Εάν φτάσετε σε αυτό το σημείο, κάντε το με τρόπο που να προκαλέσει τη λιγότερη δυνατή ενόχληση στο μωρό σας, έτσι ώστε να μην του διαταράξετε τον ύπνο του.

Ανοίξετε όσο το δυνατό λιγότερα φώτα, μην μιλήσετε στο μικρό σας, εάν δεν έχει κάνει κακά μην το πλύνετε, καθαρίστε απλά την περιοχή με μωρομάντηλα -εμείς προτείνουμε τα μωρομάντηλα καθαρισμού Mustela® με 97% συστατικά φυσικής προέλευσης, περιέχουν με Αλόε Βέρα που απαλύνει, καταπραΰνει, ενυδατώνει και προστατεύει τη βρεφική επιδερμίδα, αβοκάντο  που βοηθά στην ενίσχυση του κυτταρικού φραγμού και διατηρεί την κυτταρική συνοχή, αλλά και εκχύλισμα φύλλων και ρίζας saponaria που τονώνει και καθαρίζει το δέρμα του μωρού- αλλάξτε γρήγορα την πάνα και γυρίστε πίσω για ύπνο.

Εάν έχει κάνει κακά, για να αποφύγετε το πλύσιμο που σίγουρα θα το ξυπνήσει, προτείνουμε να το καθαρίστε αρχικά με μωρομάντηλα και στη συνέχεια με ειδικό νερό καθαρισμού χωρίς ξέβγαλμα (δοκιμάστε το Mustela® No-Rinse Cleansing Water, αποτελείται κατά 98% από συστατικά φυσικής προέλευσης, με αβοκάντο,  εκχύλισμα φύλλου και ρίζας saponaria, αλλαντοΐνη και εκχύλισμα φύλλων Αλόης βέρα το οποίο είναι κατάλληλο από την πρώτη μέρα γέννησης του μωρού) έτσι ώστε να προκαλέσετε την μικρότερη δυνατή αναστάτωση στο μικρό σας.

Στην περίπτωση που ξυπνήσει εντελώς και διαπιστώσετε ότι δε θα επιστρέψει εύκολα στον ύπνο του, λίγο ζεστό γάλα θα το βοηθήσει να ηρεμήσει και να κοιμηθεί πάλι. 

 

Ποιες είναι οι βασικές οδηγίες για την αλλαγή πάνας;

Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα για την αλλαγή της πάνας μαζεμένα, για να είστε πάντα προετοιμασμένοι. Έτσι η αλλαγή της πάνας του μωρού σας θα γίνεται εύκολα και μετά από λίγο καιρό – αυτόματα!  Παρακάτω μια λίστα με όλα τα απαραίτητα:

Πάνες: Όταν αγοράσετε για πρώτη φορά πάνες για το μωρό σας, μην προμηθευτείτε άπειρες συσκευασίες. Δοκιμάστε μία μάρκα και δείτε αν είστε ευχαριστημένοι ή αν δημιουργεί ερεθισμούς στο μωρό και πρέπει να δοκιμάσετε κάποια άλλη. Μετά αφού καταλήξετε σε μάρκα, προμηθευτείτε αρκετές συσκευασίες αλλά όχι όλο το σούπερ μάρκετ, το μικρό σας σύντομα θα χρειαστεί μεγαλύτερο νούμερο!

Αλλαξιέρα: Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα αλλάζετε πάνες πολλές φορές την ημέρα, για τουλάχιστον 2,5 χρόνια, είναι καλύτερο να έχετε ένα ασφαλές σημείο για το μωρό και προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες (σωστό ύψος για να μην σκύβετε, με εύκολη πρόσβαση σε όλα τα πράγματα που θα χρειάζεστε κάθε φορά), όπου θα μπορείτε να αλλάζετε εύκολα τις πάνες του μωρού. Αυτή την αλλαξιέρα μπορείτε να την τοποθετήσετε είτε μέσα στο μπάνιο σας εάν υπάρχει χώρος, είτε στο δικό σας δωμάτιο, είτε στου μωρού σας. 

Απόρριψη πανών: Υπάρχουν ειδικοί κάδοι στην αγορά που μπορείτε να πετάτε τις πάνες. Αυτοί σφραγίζουν έτσι ώστε να αποφεύγεται η διαρροή οσμών. Σε περίπτωση που δεν έχετε τον χώρο ή την δυνατότητα να προμηθευτείτε τους ειδικούς κάδους, μπορείτε να πάρετε μικρά πλαστικά σακουλάκια μέσα στα οποία θα πετάτε μία πάνα, θα τα κλείνετε όσο πιο σφιχτά μπορείτε και μετά θα ρίχνετε τις πάνες στο κανονικά σας καλαθάκι του μπάνιου. Για να αποφύγετε δυσάρεστες οσμές φροντίστε να καθαρίζετε  σε καθημερινή βάση το καλαθάκι σας. 

Απόσπαση προσοχής: Φροντίστε να έχετε μαζί σας στην αλλαξιέρα κάποια αγαπημένα παιχνιδάκια του μωρού σας που θα του αποσπάσουν την προσοχή για εκείνα τα 5 λεπτά που το χρειάζεστε χαλαρό για να του αλλάξετε την πάνα. Φροντίστε να τα ανανεώνετε συχνά για να του κρατάτε το ενδιαφέρον και να διευκολύνετε την δουλειά σας.  

Τσάντα αλλαξιέρα: Προμηθευτείτε μια μεγάλη τσάντα-αλλαξιέρα που θα βάλετε μέσα όλα τα απαραίτητα για να μπορείτε να αλλάζετε το μικρό σας παντού. 2-3 πάνες, μωρομάντηλα, κρέμα αλλαγής πάνας, μια αλλαξιά ρούχα, σακούλακι για να πετάξετε την πάνα, ένα παιχνιδάκι και ένα πρακτικό μαλακό στρωματάκι που διπλώνει, είναι σίγουρα τα must που χρειάζεται να έχετε πάντα μαζί σας. 

Ακολουθώντας όλες τις παραπάνω βασικές συμβουλές θα είσαστε ψυχολογικά, σωματικά και υλικά έτοιμοι και εξοπλισμένοι για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις 5.000+ φορές που θα αλλάξετε πάνα στο μωράκι σας.

Σημαίνει ότι είσαι περήφανος για την προέλευση και την ταυτότητά σου. Είναι η βεβαιότητα ότι αισθάνεστε όλοι αγαπημένοι και συνδεδεμένοι σε όλη τη ζωή σας.

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα. Το να νιώθουμε ότι ανήκουμε σε κάτι μεγαλύτερο από εμάς είναι μία από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες ανάγκες. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δημιουργούν τις πρώτες κοινωνικές τους σχέσεις στα σπίτια τους, η αίσθηση της οικογένειας είναι πολύ σημαντική για τη μελλοντική ανάπτυξη του κάθε ατόμου.

Τι σημαίνει η αίσθηση ότι ανήκω κάπου;

Σημαίνει ότι γνωρίζεις πως είσαι μέλος μιας ομάδας. Όταν καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα η ασφάλεια, πρέπει να καλύπτουμε και τις ανάγκες της αγάπης και του ανήκειν.

Αυτό συνδέεται στενά με την ταυτότητα του ατόμου, καθώς και ότι μία ομάδα αποτελεί σημείο αναφοράς για το ποιοι είστε. Σχετίζεται επίσης με την αυτοεκτίμησή σας. Γιατί το πόσο περήφανοι είστε για την ομάδα στην οποία ανήκετε, επηρεάζει την αυτοεκτίμησή σας. Επίσης γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι στον κόσμο.

Στα παιδιά, η αίσθηση της οικογένειας αρχίζει στα πρώτα χρόνια της ζωής τους στο σπίτι με τους γονείς και τα αδέλφια τους. Η οικογένεια είναι η πρώτη ομάδα στην οποία ανήκουν τα παιδιά. Έτσι τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να είναι υπεύθυνα για να ενημερώσουν το παιδί ότι είναι αγαπημένο, αποδεκτό και ενσωματωμένο στην οικογένεια.

Αυτό δεν προκύπτει από παρόμοιες προσωπικότητες ή ίδια γούστα. Είναι η αποδοχή και εκτίμηση της οικογένειας από κάθε μέλος, με τις μοναδικές προτιμήσεις και επιθυμίες του.

Οφέλη από την αίσθηση της οικογένειας.

Η δημιουργία συνοχής και σταθερότητας και στα δύο σπίτια είναι το κλειδί για την ευημερία των παιδιών μετά από ένα διαζύγιο.

Οι οικογενειακές σχέσεις μετά το χωρισμό μπορεί να είναι περίπλοκες ακόμη και οδυνηρές αν και οι δύο γονείς δεν καταβάλλουν προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον. 

Μία σημαντική προϋπόθεση είναι να καταλάβουν ότι ο χωρισμός δεν σημαίνει το τέλος της οικογένειας και ότι παρά την ύπαρξη δύο σπιτιών, η οικογένεια είναι πάντα ενωμένη.

Οικογενειακές σχέσεις μετά το χωρισμό.

Ένα διαζύγιο είναι επώδυνο και περίπλοκο τόσο για τους συζύγους όσο και για τα παιδιά. Μετά από κάποιο διάστημα, οι πληγές αρχίζουν να επουλώνονται και τα μέλη της οικογένειας προσαρμόζονται στη νέα κατάσταση και αισθάνονται ξανά το «φυσιολογικό» συναίσθημα. Όμως αν οι πρώην σύζυγοι έχουν μία τοξική και οδυνηρή σχέση, αυτό δεν θα συμβεί. 

Ένα διαζύγιο είναι πράγματι επώδυνο. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συγκρούσεις μεταξύ των πρώην συζύγων είναι αυτές που βλάπτουν τα παιδιά και όχι ο χωρισμός. 

Σε πολλές περιπτώσεις, το διαζύγιο μπορεί να οδηγήσει σε μία ριζική αλλαγή που μετατρέπει μία αρνητική οικογενειακή κατάσταση σε θετική, αν και οι δύο γονείς προσπαθήσουν να κρατήσουν τα παιδιά μακριά από συγκρούσεις. 

«Αν κάνεις τη ζωή κόλαση για τον/την πρώην σου, κάνεις επίσης τη ζωή κόλαση για τα παιδιά σου».

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, τα παιδιά των διαζευγμένων γονέων μπορεί να αισθάνονται αισθήματα ευθύνης και ενοχής. Επομένως πρέπει να γνωρίζουν ότι και οι δύο γονείς θα συνεχίσουν να τα αγαπούν και ότι εξακολουθούν να είναι οικογένεια.

Συμβουλές για τη διάσωση των οικογενειακών σχέσεων μετά το διαζύγιο. 

Έχει το μωρό σας φοβία για το μπάνιο; Πολλά μωρά φοβούνται το μπάνιο, ειδικά όταν μεγαλώνουν και γίνονται νήπια. Εάν το μωρό σας έχει αναπτύξει ξαφνικά αυτόν τον φόβο, τι θα μπορούσε να τον προκαλέσει και πώς θα μπορούσατε να το βοηθήσετε να τον ξεπεράσει; Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, θα ξεπεράσει πολλές ιδιορρυθμίες και συνήθειες της παιδικής ηλικίας. Θα παρατηρήσετε όμως ότι αποκτά νέες ιδιοτροπίες και συνήθειες! Ένα από τα πιο συχνά «θεματάκια» που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς είναι ο ξαφνικός φόβος του μπάνιου είτε σε βρεφική ηλικία, είτε σε νηπιακή.

 

Τι οδηγεί ένα παιδί όμως να αναπτύξει φοβία για το μπάνιο;

Τα νεογέννητα μπορεί να αισθάνονται εκτός ελέγχου, να μην τους αρέσει η αλλαγή της θερμοκρασίας ή η αίσθηση που επιπλέουν πάνω στο νερό. Τα μεγαλύτερα μωρά και τα μικρά παιδιά μπορεί να φοβούνται τον θόρυβο της αποστράγγισης του νερού ή ακόμα και ότι θα γλιστρήσουν μέσα στην μπανιέρα. Μπορεί να μην τους αρέσει να βρέχεται το πρόσωπό τους ή να λούζουν τα μαλλιά τους ή φυσικά να μπαίνουν σαπουνάδες στα ματάκια τους.

 

Πως αντιμετωπίζουμε τη φοβία του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του

Όταν ένα παιδί φοβάται πολύ το μπάνιο, πρέπει να το παίρνουμε στα σοβαρά και να μην το αναγκάζουμε να κάνει μπάνιο – ειδικά όταν είναι αναστατωμένο. Αναλόγως με την ηλικία του παιδιού η αντιμετώπισή τη κατάστασης είναι διαφορετική:

 

Νεογέννητα και μικρά μωρά

• Χρησιμοποιήστε ένα μικρό μπανάκι για το μωρό σας – θα το βοηθήσει να αισθανθεί πιο ασφαλές

• Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού είναι στους 32-37 βαθμούς Κελσίου

• Διατηρήστε συνεχή οπτική επαφή με το μωρό σας

• Μιλήστε στο μωρό σας για το τι συμβαίνει κατά την ώρα του μπάνιου

• Επιλέξτε τα κατάλληλα προϊόντα για την ηλικία του αλλά τις ιδιαιτερότητες του δικού του δέρματος – για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα τσούξουν τα ματάκια του σε περίπτωση που πέσει λίγος αφρός. Εμείς εμπιστευόμαστε και προτείνουμε για το καθημερινό μπανάκι του μωρού τη σειρά προϊόντων Mustela® με 95% φυσικά συστατικά και βάση το αβοκάντο.

 

Μικρά παιδιά

• Ξεκινήστε σταδιακά την εισαγωγή στη διαδικασία του μπάνιου, για παράδειγμα, βάζοντας το παιδί σας στην μπανιέρα και δίνοντάς του το σφουγγάρι για να το επεξεργαστεί. Μόλις είναι εντάξει με αυτό, μπορείτε να δοκιμάσετε να ρίξετε λίγο νερό.

• Πάρτε ένα πλαστικό μωρό για να το κάνετε μπάνιο μαζί με το μικρό σας, εξηγώντας βήμα βήμα στο παιδί σας όλη τη διαδικασία. Έτσι θα εξοικειωθεί ακόμα περισσότερο και θα κατανοήσει τι συμβαίνει την ώρα που κάνουμε μπάνιο.

• Όταν κάνει ο ένας γονιός μπάνιο, αφήστε το παιδί να είναι στο χώρο μαζί με τον άλλον γονιό και εξηγείστε του τι κάνετε και τι ωραία που αισθάνεστε που κάνετε μπάνιο.

• Κάντε μπάνιο μαζί με το παιδί σας, παίξτε μαζί με το νερό και τα παιχνίδια του

• Χρησιμοποιήστε ένα πλαστικό χαλάκι ή τα ειδικά αντιολισθητικά πατάκια για την μπανιέρα. Θα βοηθήσουν να μην φοβάται το μικρό σας ότι θα γλιστρήσει μέσα στην μπανιέρα.

• Μην τραβήξετε την τάπα από την μπανιέρα όσο είναι το παιδί μέσα στο μπάνιο - ο ήχος του νερού που τρέχει στην αποχέτευση μπορεί να είναι πολύ τρομακτικός για κάποια παιδιά.

• Εάν το παιδί σας ανησυχεί να μην πέσει σαμπουάν στα μάτια του, θα πρέπει να επιλέξετε ένα σαμπουάν που είναι κατάλληλο και απαλό (η δική μας πρόταση είναι το Απαλό σαμπουάν της Mustela με ειδική σύνθεση που δεν προκαλεί δάκρυα). Οι κοριτσομάνες με την επιλογή αυτού του σαμπουάν θα γλυτώστε και την γκρίνια των μικρών σας πριγκιπισσών την ώρα που ξεμπερδεύετε τα μαλλάκια τους, καθώς η ειδική του σύνθεση προλαμβάνει τη δημιουργία κόμπων.

 

Tips για όλες τις ηλικίες

• Κάντε μπάνιο μαζί τα παιδάκια σας. Γεμίστε την μπανιέρα με νερό και αφήστε να παίξουν μαζί, κατά πάσα πιθανότητα θα γεμίσει το μπάνιο με νερά αλλά ταυτόχρονα έχετε μεγάλες πιθανότητες να ξεπεράσει το παιδί σας τη φοβία του για το μπάνιο όταν θα δει ότι το αδερφάκι του το απολαμβάνει και ότι είναι μια ευκαιρία για παιχνίδι και σκανταλιές που επιτρέπονται!

• Δοκιμάστε να αλλάξετε την ώρα της ημέρας που κάνετε μπάνιο το παιδί σας. Μερικά παιδιά απολαμβάνουν το μπάνιο περισσότερο το πρωί, ή νωρίς το απόγευμα, όταν δεν είναι κουρασμένα.

• Μην αμελείτε να στεγνώνετε το παιδί σας με απαλές κινήσεις με μια παιχνιδιάρικη απαλή πετσέτα. Αποφύγετε το πιστολάκι, πολλές φορές δημιουργεί εκνευρισμό στα παιδιά και αν κάποιο φορά τύχει να ζεσταθούν παραπάνω μπορεί να γίνει η αιτία να μην τους αρέσει πια το μπάνιο.

• Κάντε το μπάνιο ακόμα πιο χαλαρωτικό, κάνοντας και ένα μίνι μασαζάκι με ενυδατική κρέμα, εμείς προτείνουμε την Κρέμα Ενυδάτωσης Hydra Bébé της Mustela, που θα χαλαρώσει το μικρό σας. Την ίδια ώρα μπορείτε να του λέτε το αγαπημένο του παραμύθι με ήρεμη φωνή για να το προετοιμάζετε για την φάση του ύπνου που θα ακολουθήσει.

Super sos: Μην φεύγετε ποτέ από το δωμάτιο ενώ το μωρό ή το μικρό παιδί σας κάνει μπάνιο. Τα παιδιά μπορούν να πνιγούν πολύ γρήγορα και χωρίς να το αντιληφθείτε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα όσα χρειάζεστε πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία του μπάνιου.

Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω tips θα καταφέρετε με απλούς αλλά δοκιμασμένους τρόπου να μετατρέψετε το φόβο σε διασκέδαση και να απολαύσετε στιγμές ατελείωτου παιχνιδιού και γέλιου με τον μικρό σας θησαυρό.

Κάθε δάσκαλος μπορεί να σκεφτεί και να ονομάσει πολλά πράγματα που πιστεύει ότι οι μαθητές πρέπει να κάνουν κάθε μέρα. 

Όμως οι γονείς, καλό είναι να συνοψίσουν και να επικεντρωθούν στις πιο βασικές συνήθειες που ο καλός μαθητής ακολουθεί μέσα στην ημέρα του.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε όλα αυτά που ακολουθούν συνήθως, όπως κριτική σκέψη, διανοητική ενσυναίσθηση, δημιουργική έκφραση, καθορισμός προτεραιοτήτων, φιλτράρισμα σημαντικών πληροφοριών, λήψη αποφάσεων, και προβληματισμός σχετικά με τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων και τόσο άλλα. 

Ας το κάνουμε πιο εύκολο, και ας δούμε σύμφωνα με τους ειδικούς κάποιες γρήγορες και χρήσιμες διαδικασίες που θα βοηθήσουν τους μαθητές να μαθαίνουν σε καθημερινή βάση. 

Οι μαθητές πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο από ότι εισπράττουν. 

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να μπορούν κάθε μέρα φεύγοντας από το σχολείο να αισθάνονται ότι έχουν γνωστικά και διανοητικά κίνητρα. Πρέπει να γνωρίζουν ότι κάτι άλλαξε σε αυτά. Και για να εξακολουθεί να υπάρχει με την πάροδο του χρόνου, πρέπει να προέρχεται από τους ίδιους τους μαθητές και όχι από τους εκπαιδευτικούς. 

Έτσι, πρέπει να δημιουργήσουν, να εξασκήσουν, να συνεργαστούν και να σχεδιάσουν και όχι να κάθονται και να περιμένουν για να μάθουν κάτι. Στην ιδανική περίπτωση, οι ρόλοι μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών ίσως πρέπει να αλλάξουν λίγο. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να τους οδηγήσουν στην αυτοδιάθεση, δηλαδή να νιώσουν ότι είναι οι ιδιοκτήτες των διαδικασιών και της δέσμευσης για μάθηση.

Μία καλή στρατηγική μπορεί να είναι η χρήση μάθησης βάσει έργου για την προσοχή και την εμψύχωση  των μαθητών στην τάξη.

Οι μαθητές πρέπει να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις από τις απαντήσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τη συνέχεια

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…