×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168
JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170

Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο η πρόκληση του χρονοπρογραμματισμού συνδέεται άμεσα με την προετοιμασία για ένα επαναληπτικό διαγώνισμα. Το παιδί καλείται να οργανώσει το χρόνο του έτσι ώστε να προλάβει να καλύψει την ύλη μέσα στο διαθέσιμο χρόνο.

 

Όμως τα παιδιά μας έχουν μάθει να οργανώνουν τη μελέτη τους; Ειδικά όταν πρόκειται για ένα επαναληπτικό διαγώνισμα,  ξέρουν να ιεραρχούν αυτά που πρέπει να κάνουν και να διαχειρίζονται σωστά το χρόνο τους;

 

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε πρακτικές οδηγίες και συμβουλές ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει κτήμα του 5 βασικά βήματα οργάνωσης.


E.T. © parentbook

 

Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, φαίνεται ότι ο αυτισμός επηρεάζει διαφορετικά τον εγκέφαλο ανδρών και γυναικών. Στην έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Brain» υπενθυμίζεται ότι όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τον αυτισμό αφορούν κυρίως στους άνδρες. Μελετώντας μαγνητικές τομογραφίες 120 ανδρών και γυναικών, οι ερευνητές κατέληξαν πως δεν ισχύει για τις γυναίκες με αυτισμό ό,τι ισχύει για τους άνδρες που παρουσιάζουν αυτή τη διαταραχή. Τόνισαν δε την ανάγκη για διεξαγωγή περισσότερων ερευνών που θα διαφωτίσουν καλύτερα αυτές τις διαφορές.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα η Κάρολ Πόβι, διευθύντρια του Κέντρου για τον Αυτισμό της Εθνικής Εταιρείας για τον Αυτισμό στη Βρετανία σημειώνει πως «τα κορίτσια είναι συνήθως πιο προσαρμοστικά από τα αγόρια και μπορούν να αναπτύξουν συμπεριφορές που συχνά καλύπτουν το πιθανό πρόβλημα του αυτισμού. Το αποτέλεσμα είναι ότι εμφανίζουν έντονο στρες και αναπτύσσουν δευτερεύοντα προβλήματα όπως το άγχος, οι διατροφικές διαταραχές και η κατάθλιψη. Αποδεικνύεται λοιπόν πως πρέπει να φωτίσουμε και τον γυναικείο αυτισμό ώστε να παράσχουμε την κατάλληλη βοήθεια και στα κορίτσια και τις γυναίκες με τη διαταραχή».

 

Πηγή:

Θεοδώρα Τσώλη

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=525735

ΤΟ ΒΗΜΑ science

 

 

Πολλοί γονείς στην αγωνία τους να πάνε τα παιδιά τους διαβασμένα στο σχολείο, διαβάζουν οι ίδιοι τα μαθήματα των παιδιών τους και επεξεργάζονται εκείνοι τις ερωτήσεις κατανόησης ενός κειμένου. Αυτό μπορεί στην αρχή να φαίνεται ωφέλιμο και αποδεκτό για ένα διάστημα, όμως δεν κατανοούν πως η στάση τους αυτή δεν επιτρέπει στα παιδιά τους να κατακτήσουν τους απαραίτητους μηχανισμούς κατανόησης ενός απλού κειμένου. Το αποτέλεσμα αυτής της στάσης φαίνεται πολύ αργότερα όταν οι μαθητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε κείμενα με αυξημένο επίπεδο δυσκολίας χωρίς τη βοήθεια των γονιών ή των εκπαιδευτικών τους.

Γι’ αυτό τον λόγο σας παρουσιάζουμε έναν απλό τρόπο διδασκαλίας και επεξεργασίας κειμένου, τον οποίο μπορείτε να δουλέψετε μαζί με το παιδί σας.
Η παρακάτω μέθοδος διδασκαλίας απευθύνεται σε μαθητές με γενικευμένες μαθησιακές δυσκολίες που διαθέτουν ωστόσο έναν ικανοποιητικό βαθμό κατανόησης κειμένου.

Αναλυτικά λοιπόν:

 • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας μαθητής όταν του δίνεται ένα κείμενο με ερωτήσεις είναι να διαβάσει τον τίτλο του κειμένου και τις ερωτήσεις του.  Αυτό θα τον βοηθήσει να αναλογιστεί το περιεχόμενο του κειμένου (τα πρόσωπα, τις πιθανές πράξεις ή σκέψεις των προσώπων, τον τόπο ή τον χρόνο) και έτσι σε μεγάλο βαθμό θα έχει καταφέρει να προσανατολιστεί στη σωστή ενδεχομένως απάντηση.
 • Αφού διαβάσει μία-μία τις ερωτήσεις, θα πρέπει να υπογραμμίσει τα βασικά σημεία της κάθε ερώτησης δηλ. το Υποκείμενο και το Ρήμα. Έτσι μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορεί να εστιάσει στο τι θα πρέπει να αναζητήσει αργότερα μέσα στο κείμενο.
 • Έπειτα να διαβάσει το κείμενο τουλάχιστον 2 φορές για να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα το περιεχόμενό του.
 • Τρίτον να διαβάσει μία-μία τις ερωτήσεις και να αναζητήσει μέσω αυτού του μηχανισμού την απάντησή της μέσα στο κείμενο.
 • Έπειτα υπενθυμίζουμε ότι είναι σοφότερο ο μαθητής να υπογραμμίζει την απάντηση που βρίσκει μέσα στο κείμενο, γιατί τα παιδιά με γενικευμένες δυσκολίες «χάνονται» εύκολα όταν έρχεται η ώρα να απαντήσουν μια ερώτηση.
 • Τέλος ο μαθητής γράφει τη σωστή απάντηση με δικά του λόγια στο τετράδιό του χωρίς να ξεχνά να ελέγχει την ορθογραφία του και να ξεκινά πάντοτε με ουσιαστικό (πχ. Ο Γιώργος παίζει…..)

Κλείνοντας θα θέλαμε να αναφέρουμε πως οι παραπάνω συμβουλές είναι απλά και μόνο ένας τρόπος επεξεργασίας κειμένου. Εσείς οι γονείς μπορείτε να τον μετατρέψετε ή να τον αλλάξετε ανάλογα με τις ανάγκες του δικού σας παιδιού. Εάν πάλι βλέπετε ότι δεν τα καταφέρνετε, μην απογοητευτείτε, γιατί πάντοτε υπάρχει ένας ειδικός που μπορεί να σας κατευθύνει..


Για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις απευθυνθείτε:

Γεωργία Κριτσέλη - Φιλόλογος - Ειδική Παιδαγωγός τηλ. επικοινωνίας 6972107490 - email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν αν το παιδί τους έχει κάποια απλή μορφή μαθησιακών δυσκολιών ή δυσλεξία. Υπάρχουν γονείς που αγνοούν ή δυσκολεύονται να διακρίνουν το ένα από το άλλο. Γι’ αυτό λοιπόν τον λόγο, σας παραθέτουμε τα 15 πιο σημαντικά θετικά σημεία που εμφανίζει ένα παιδί με ειδική μαθησιακή δυσκολία (δυσλεξία) και που, αν οι γονείς τα παρατηρήσουν, θα πρέπει να αποτανθούν σε  ειδικό.
Τα παιδιά του Δημοτικού θα πρέπει να μπορούν:

 • Να αναφέρουν σε σωστή σειρά τους μήνες του χρόνου και τις μέρες της εβδομάδας
 • Να αναφέρουν τα παραπάνω με αντίστροφη σειρά
 • Να απαντήσουν σε ερωτήσεις δείχνοντας το δεξί ή το αριστερό μέρος του σώματος του δικού τους ή του ανθρώπου που κάθεται απέναντί τους καθρεφτικά ή κάποιων μερών του χώρου.
 • Να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας τις λέξεις «Ανατολικά», «Δυτικά», «Βόρεια» και «Νότια».
 • Να επαναλάβουν σειρές από αριθμούς που τους δίνονται προφορικά. (πχ. δίνονται πρώτα 2 αριθμοί, έπειτα 3, 4, 5….)
 • Να επαναλάβουν σειρές από λέξεις που τους δίνονται προφορικά. (πχ. δίνονται πρώτα 2 λέξεις, έπειτα 3, 4,5…)
 • Να επαναλάβουν σειρές από άσημες προτάσεις (σειρές λέξεων χωρίς νόημα) (πχ. κρόνι, κλένα), οι οποίες παρουσιάζονται προφορικά και διαδοχικά.
 • Να επαναλάβουν τις παραπάνω ασκήσεις, αλλά λέγοντας την κάθε σειρά αντίστροφα, αρχίζοντας από την τελευταία.
 • Να διαβάσουν μία μικρή παράγραφο η οποία να περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία που προβάλλουν δυσκολία στην απομνημόνευση, όπως ημερομηνίες και ονόματα και κατόπιν να τους ζητήσουμε να την επαναλάβουν.
 • Να αντιγράφουν σωστά κείμενα από τον πίνακα.
 • Να πουν τις πιο σημαντικές ημερομηνίες της ζωής τους και της οικογένειάς τους. Πχ. ημερομηνίες γενεθλίων, γάμου, ονομαστικών εορτών κλπ.
 • Να αναφέρουν μερικά στοιχεία για την εργασία των γονέων τους, την διεύθυνσή τους, την περιοχή τους, τα τηλέφωνά τους.
 • Να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με την  ημερομηνία που έχουμε σήμερα ή χθές ή προχθές και με την ώρα.
 • Να απαντούν αν οι λέξεις σε κάποια ζευγάρια λέξεων ομοιοκαταληκτούν ή όχι.
 • Να πουν την προπαίδεια του πολλαπλασιασμού με την σειρά για κάποιους αριθμούς (του 6,7, 8 και να απαντούν και σε ανακατωμένες ερωτήσεις)

Σημείωση: Το παιδί με δυσλεξία θα πρέπει να μην τα καταφέρνει σε τουλάχιστον 5 από τα παραπάνω θετικά σημεία ύπαρξης ειδικών μαθησιακών δυσκολιών, ώστε να χρειάζεται το θέμα περαιτέρω διερεύνηση.


Για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις απευθυνθείτε:

Γεωργία Κριτσέλη - Φιλόλογος - Ειδική Παιδαγωγός τηλ. επικοινωνίας 6972107490 - email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γράφει η Ιωάννα Δημητριάδου, Ειδική Παιδαγωγός.

 

Πρόλογος

Σαν παιδί με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες μπερδεύω ορισμένους ήχους συμφώνων που μοιάζουν ηχητικά μεταξύ τους. Αυτό ονομάζεται αδυναμία ακουστικής σύλληψης και διάκρισης των γραμμάτων. Αυτά τα σύμφωνα είναι τα εξής:

δ-β-θ-γ

γ-χ-φ

φ-θ-β

κ-χ

ψ-ξ

λ-ρ

π-τ

 

Τι μπορώ να κάνω;

-Παίρνω ένα-ένα τα ζευγάρια των γραμμάτων που μπερδεύω και προσθέτω δίπλα τους φωνήεντα (καλό είναι να ξεκινήσω, πρώτα, με το φωνήεν ‘α’). Τα διαβάζω δυνατά και καθαρά.

                       Π.χ.) λα-ρα

                       κε-χε

 

-Σε χαρτί Α4 σχεδιάζω με ένα μαρκαδόρο και με μεγάλα γράμματα τα ζευγάρια των συλλαβών που μελετάω (με τη βοήθεια του γονιού ή του δασκάλου μου) και χωρίς να βγω από το κενό, τα χρωματίζω.

 

-Ύστερα, κάτω από κάθε ζευγάρι συλλαβών, ψάχνω από βιβλία (που είναι για την ηλικία μου) δισύλλαβες ,τρισύλλαβες και πολυσύλλαβες λέξεις και τις γράφω. Έτσι, είναι και για εμένα μια ευκαιρία να διαβάσω το αγαπημένο μου βιβλίο και να παίξω το παιχνίδι ‘Βρίσκω και κυκλώνω με όποιο χρώμα θέλω δισύλλαβες και τρισύλλαβες λέξεις που ξεκινούν με τους ήχους των συμφώνων που μελετώ’.

                          Π.χ.) φα-θα

                         Φάρος- θάρρος

                                   δα-βα

                       δάσος-βάθος

 

-Αφού τελειώσω με τα ζευγάρια των συλλαβών, περνάω στην ανάγνωση. Ξεκινάω με τα ζευγάρια των δισύλλαβων λέξεων γιατί η προφορά τους είναι πιο εύκολη.

Παίρνω μια-μια λεξούλα και τη χωρίζω, πρώτα, σε γράμματα (π.χ. η λέξη ‘φάρος’, φ-ά-ρ-ο-ς). Προφέρω τους ήχους των γραμμάτων και μετά ολόκληρη τη λέξη. Μετά, χωρίζω την ίδια λέξη σε συλλαβές (π.χ. η λέξη ‘φάρος’, φά-ρος) και κάνω ότι και πριν, με τη διαφορά να τονίζω περισσότερο την πρώτη συλλαβή ή να χτυπάω με το μολύβι μου, κάθε φορά που διαβάζω την πρώτη συλλαβή. Ακολουθώ την ίδια διαδικασία στις τρισύλλαβες και αργότερα, στις πολυσύλλαβες λέξεις. Τέλος, ο γονιός ή ο δάσκαλός μου, μου υπαγορεύουν τα ζευγάρια των λέξεων και χρωματίζω με χρώμα της αρεσκείας μου τις πρώτες συλλαβές (μπορώ να φτιάξω τις συγκεκριμένες λέξεις και με πλαστελίνη). Αυτή η άσκηση με βοηθάει στο να αναγνωρίζω όλους τους ήχους των γραμμάτων που με δυσκολεύουν και αποτελεί το πρώτο βήμα για να μάθω να διαβάζω σωστά και καθαρά.

 

-Ο γονιός ή ο δάσκαλός μου, φτιάχνει ζευγάρια λέξεων που μοιάζουν ηχητικά μεταξύ τους και τα διαβάζουν δυνατά. Έχοντας την πλάτη μου γυρισμένη προς εκείνους, ακούω τα ζευγάρια και τα επαναλαμβάνω με τη δυνατή και σταθερή μου φωνή. Κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης, μπορώ να ηχογραφώ αυτά που λέω, έτσι ώστε να ακούω τα λάθη μου και να τα διορθώνω. Να μερικά παραδείγματα ζευγάρια λέξεων:

γόμα-χώμα

γύρος-χείλος

γελώ-χαλώ

γούστα-φούστα

γεράματα-χαράματα

φάρος-θάρρος

φύκι-θήκη

φέρετρο-θέρετρο

ξηλώνω-ψηλώνω

δέμα-θέμα

δόλος-Βόλος

δούλα-Βούλα

γέρνω-φέρνω

αθροίζω-αφρίζω

 

-Ο γονιός ή ο δάσκαλός μου, γράφουν μια λίστα με λέξεις και εγώ δίπλα συμπληρώνω το σύμφωνο που λείπει, προφέροντας τον ήχο του.

           Π.χ.) Λίστα                                     Γράμμα

                    .....ρόνος                                   -θ-

                     ....ράχτης                                 -φ-

 

-Φτιάχνω προτάσεις προφορικώς ή γραπτώς με τα ζευγάρια των λέξεων που έχω μελετήσει.

 

-Ο γονιός ή ο δάσκαλός μου φτιάχνει ένα κείμενο ή ένα ποίημα ή προτάσεις και εγώ τοποθετώ στα κενά τις λέξεις που έχω μελετήσει.

           Π.χ.) βάρος – θάρρος

                   Θέλει μεγάλο ................... για να σηκώσεις τέτοιο ................. .

 

 

Επίλογος

Οι παραπάνω ενδεικτικές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν εμένα αλλά και όλα τα παιδιά με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες. Αυτό γιατί είναι απλές, εύκολες στη χρήση και μου δίνουν τη δυνατότητα να τις κάνω μόνος μου ή έστω με λίγη βοήθεια από το γονιό μου ή το δάσκαλό μου. Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις συγκεκριμένες ασκήσεις και για το πως μπορούν να εμπλουτιστούν, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Ιωάννα Δημητριάδου.

-------------------------

 Ιωάννα Δημητριάδου, Ειδική Παιδαγωγός.

Στοιχεία επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

κιν. 6937423882

Γράφει η Ιωάννα Δημητριάδου, Ειδική Παιδαγωγός.

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για ένα παιδί με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου. Οι παρακάτω προτάσεις δείχνουν κάποιους τρόπους που μπορεί ένας ενήλικας να ακολουθήσει, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει το παιδί να κατανοήσει, μα πάνω απ’ όλα να αγαπήσει το βιβλίο.

 

(Α) Επιλογή βιβλίου

- Ο ενήλικας πηγαίνει μαζί με το παιδί σ’ ένα βιβλιοπωλείο. Όσο πιο μεγάλο είναι το βιβλιοπωλείο, τόσο το καλύτερο, γιατί το παιδί θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το βιβλίο που το ελκύει ανάμεσα από πολλά. Αυτό του ενισχύει την αυτοπεποίθηση, καθώς η επιλογή από τα πολλά αποτελεί πρόκληση για ένα παιδί με δυσλεξία και όταν καταφέρνει να διαλέξει το καλύτερο για εκείνο, πραγματικά, είναι ευτυχισμένο!

 

- Η επιλογή του βιβλίου εξαρτάται από την ηλικία που βρίσκεται το παιδί, από την περίληψη και από τις εικόνες. Σ’ αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονίσουμε πως ΔΕΝ παίζει ρόλο αν το βιβλίο είναι χοντρό ή λεπτό. Το μόνο που έχει σημασία είναι να αρέσει το βιβλίο στο παιδί, να έχει μεγάλα και ευανάγνωστα γράμματα και βέβαια, εικόνες.

 

- Θεσπίστε στη ρουτίνα του παιδιού τη δραστηριότητα ‘"Διαβάζω το αγαπημένο μου βιβλίο". Στα παιδιά με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες αρέσει πολύ η οργάνωση των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Οπότε, καλό είναι η δραστηριότητα ‘Διαβάζω το αγαπημένο μου βιβλίο’ να γίνεται την ίδια ώρα, καθημερινά ή μέρα παρά μέρα.

 

(Β) Ανάγνωση και επεξεργασία

- Το παιδί ξεκινάει να διαβάζει το βιβλίο. Από εκείνο εξαρτάται πόσες σελίδες θέλει να διαβάσει και αν θέλει να διαβάσει φωναχτά ή σιωπηλά. Δεν υπάρχει λόγος να πιεστεί. Απλά, να γνωρίζει πως υπάρχουν κάποια χρονικά περιθώρια (ένα ξυπνητήρι που έχει τοποθετηθεί η ώρα που ξεκινάει το διάβασμα και η ώρα που θα πρέπει να τελειώσει, είναι κατάλληλο για να του υπενθυμίζει το χρόνο του).

- Μόλις το παιδί τελειώσει την ανάγνωση των σελίδων, λέει στον ενήλικα αυτό που κατάλαβε, έστω και αν είναι δύο ή τρία πράγματα.

- Ο ενήλικας με το παιδί παίρνουν, αυτή τη φορά, μαζί το βιβλίο και επανέρχονται στο κείμενο που διάβασε το παιδί. Εκείνο διαβάζει παράγραφο-παράγραφο και κάθε φορά, κυκλώνει με στυλό ή μολύβι τις λέξεις κλειδί.

 • Ύστερα, ανάλογα με την τάξη που βρίσκεται το παιδί, ο ενήλικας του ζητάει να διαλέξει τρία χρώματα και με κάθε χρώμα χωριστά χρωματίζει τα ουσιαστικά, τα επίθετα και τα ρήματα.
 • Σχεδιάζουν τρία τσουβάλια (σ' ένα χαρτί ή σε ένα πινακάκι) και με το αντίστοιχο χρώμα το παιδί τοποθετεί σε κάθε τσουβάλι τα ουσιαστικά, τα επίθετα και τα ρήματα.
 • Το παιδί ξαναδιαβάζει το κείμενο παράγραφο-παράγραφο, τονίζοντας τις χρωματισμένες λέξεις, λέγοντας τι μέρος του λόγου είναι η κάθε μία και σε ποιο τσουβάλι τις τοποθέτησε.
 • Ο ενήλικας ζητά από το παιδί να ζωγραφίσει αυτό που κατάλαβε σ’ ένα χαρτί Α4 (χρησιμοποιώντας τα ουσιαστικά, τα επίθετα και τα ρήματα που χρωμάτισε) και του κάνει μικρές ερωτήσεις, στηριζόμενος στις λέξεις κλειδιά που κύκλωσε το παιδί. Πιστέψτε με, αυτή τη φορά θα έχει καταλάβει πολύ περισσότερα.

 

- Τέλος, πριν κλείσει το παιδί το βιβλίο, ο ενήλικας του ζητάει να μαντέψει τι πιστεύει πως θα γίνει παρακάτω. Αυτή η άσκηση ενδείκνυται για κατανόηση κειμένου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μαθήματα της Γλώσσας, της Ιστορίας και των Θρησκευτικών.

------------------

Συμβουλή: Κάθε φορά που το παιδί θα κάνει τη δραστηριότητα "Διαβάζω το αγαπημένο μου βιβλίο", καλό είναι να ακολουθείται η ίδια σειρά των παραπάνω ασκήσεων.

Η ανάγνωση, αλλά και η κατανόηση ενός βιβλίου, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που το παιδί είναι ξεκούραστο, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό και εποικοδομητικό βοήθημα για τα παιδί με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες. Το παιδί έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ανάγνωσή του, να μάθει τρόπους να κατανοεί καλύτερα αυτό που δια βάζει και να κάνει επανάληψη τους γραμματικούς κανόνες. Διαβάζοντας, έστω και ένα βιβλίο, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή του. Ας το βοηθήσουμε!

 

----------------

Ιωάννα Δημητριάδου, Ειδική Παιδαγωγός. Στοιχεία επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.κιν. 6937423882

Γράφει η Ιωάννα Δημητριάδου, Ειδική Παιδαγωγός.

 

Ένα παιδί με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες αντιμετωπίζει, κυρίως, προβλήματα στην ανάγνωση. Πέρα από τη βοήθεια του δασκάλου ή ενός ειδικού, ο γονιός μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά το παιδί του στη βελτίωση της αναγνωστικής του ικανότητας ξεκινώντας από την εκμάθηση των φωνηέντων και των συμφώνων. Οι παρακάτω ασκήσεις μπορούν να τον βοηθήσουν.

 

Οι Ασκήσεις

1. Ο γονιός σχεδιάζει πάνω σε χαρτόνι ή σε γυαλόχαρτο πρώτα τα κεφαλαία και μετά τα μικρά γράμματα, πρώτα, των φωνηέντων και μετά, των συμφώνων. Ύστερα τα κόβει με προσοχή.

2.Το παιδί χρωματίζει με χρώματα της αρεσκείας του, τα γράμματα (καλό είναι τα κεφαλαία γράμματα να γίνουν με σκούρα χρώματα και τα μικρά με ανοιχτά, έτσι ώστε να ξεχωρίζουν). Προσέχει να μη βγει από το κενό.

3.Το παιδί αντιστοιχεί τα κεφαλαία γράμματα με τα μικρά τους.

4. Το παιδί σχεδιάζει τα γράμματα πάνω σε άμμο ή τα φτιάχνει με μικρές πέτρες ή με πηλό. Πρώτα μαθαίνει τα κεφαλαία και μετά τα μικρά.

5.Το παιδί μαθαίνει τους ήχους των φωνηέντων και των συμφώνων.

6.Το παιδί κάθεται μπροστά από έναν καθρέφτη, μιμείται την κίνηση του στόματος που κάνει ο γονιός και μαθαίνει τον ήχο του κάθε γράμματος.

7.Το παιδί περνάει το δάχτυλό του πάνω από τα γράμματα και προφέρει τους ήχους.

8.Το παιδί ψάχνει να βρει λέξεις (από κάποιο βιβλίο, από αντικείμενα στο δωμάτιό του) που το πρώτο γράμμα ξεκινάει από φωνήεν ή σύμφωνο. Επαναλαμβάνει τις λέξεις τονίζοντας το πρώτο γράμμα.

9.Ο γονιός σχεδιάζει τα γράμματα στην πλάτη του παιδιού και του ζητάει, κάθε φορά, να μαντεύει το γράμμα, να λέει τον ήχο και τέλος, να βρίσκει μια λέξη που να ξεκινάει από το γράμμα.

10. Το παιδί μαθαίνει τη γραφή των φωνηέντων και των συμφώνων.

11.Το παιδί σχεδιάζει, με ένα μαρκαδόρο, τα χάρτινα (μικρά) γράμματα του σ’ ένα τετράδιο και τα χρωματίζει.

12.Μέσα σ’ αυτά τα γράμματα, το παιδί γράφει λέξεις που ξεκινούν από φωνήεν ή σύμφωνο. Δηλαδή, στο γράμμα ‘α’, το παιδί θα γράψει, μέσα, μια λέξη που ξεκινάει από ‘α’ ή στο γράμμα ‘δ’, το παιδί θα γράψει, μέσα, μια λέξη που ξεκινάει από το γράμμα ‘δ’.

13.Το παιδί πλάθει τα γράμματα με πλαστελίνη ή ζύμη και σχηματίζει μικρές μονοσύλλαβες ή δισύλλαβες ή τρισύλλαβες λέξεις.

14.Το παιδί μαθαίνει την αλφάβητο.

15.Το παιδί ξεχωρίζει, από τα γράμματα, τα φωνήεντα από τα σύμφωνα.

16.Το παιδί, με τη βοήθεια του γονιού, βάζει τα γράμματα (που έχει φτιάξει από χαρτόνι ή από γυαλόχαρτο ή από πλαστελίνη ή από ζύμη ή από πηλό) σε σειρά έτσι ώστε να φτιάξει την αλφάβητο.

17.Ο γονιός ανακατεύει τα γράμματα της αλφαβήτου και το παιδί τα βάζει σε σειρά (αυτή η άσκηση αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα για να μάθει το παιδί την αλληλουχία των πραγμάτων). Σε κάθε γράμμα, προφέρει και τον αντίστοιχο ήχο.

18.Ο γονιός βγάζει κάποια γράμματα από την αλφάβητο, ρωτάει το παιδί ποια λείπουν και τα βάζει στη θέση τους.

19.Ο γονιός ζητάει από το παιδί να ξεχωρίσει, από την αλφάβητο, πρώτα τα φωνήεντα και μετά τα σύμφωνα και να βρει λέξεις.

20.Ο γονιός τοποθετεί την αλφάβητο σε ημικύκλιο και κάνει τις εξής ερωτήσεις:

- Ποιο γράμμα βρίσκεται πριν από το ‘π’; - Ποιο γράμμα βρίσκεται μετά από το ‘β’;

Το παιδί απαντάει στις ερωτήσεις, προφέρει τους ήχους των συγκεκριμένων γραμμάτων και βρίσκει λέξεις.

21.Ο γονιός βρίσκει διάφορες εικόνες που οι λέξεις να ξεκινούν από φωνήεντα ή σύμφωνα, τοποθετεί την αλφάβητο σε ημικύκλιο και ζητάει από το παιδί να αντιστοιχίσει τα γράμματα με τις αντίστοιχες εικόνες, προφέροντας κάθε φορά τον ήχο.

22.Ο γονιός βρίσκει μερικά αντικείμενα από κάποιο δωμάτιο του σπιτιού και ζητάει από το παιδί να τα τοποθετήσει σε σειρά, ανάλογα με τη σειρά που βρίσκεται το γράμμα στην αλφάβητο.

23.Σε γράμματα που το παιδί δυσκολεύεται, τα πλάθει, ξανά, με την πλαστελίνη και πάλι με την πλαστελίνη φτιάχνει λέξεις που ξεκινούν από αυτά τα γράμματα.

24.Μόλις το παιδί τελειώσει τις ασκήσεις του, τοποθετεί τα γράμματα της αλφαβήτου σε κάποιο κουτί και κάνει, καθημερινά, τις επαναλήψεις του.

 

Σημείωση:

Οι παραπάνω ασκήσεις είναι απλές και εύκολες στη χρήση. Γίνονται, κυρίως, από το παιδί, πάντα όμως με την καθοδήγηση του γονιού. Ο γονιός κάθεται, διακριτικά, δίπλα στο παιδί και επεμβαίνει όταν εκείνο χρειάζεται τη βοήθειά του.

-------------------------

 Ιωάννα Δημητριάδου, Ειδική Παιδαγωγός.

Στοιχεία επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

κιν. 6937423882

Η συμπεριφορά των γονιών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη στάση και το συναίσθημα των παιδιών σε σχέση με την αθλητική δραστηριότητα που έχουν επιλέξει.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πώς ξεκινά το παιδί να ασχολείται με κάποιο άθλημα; Προηγείται κάποια συζήτηση κατά την οποία το παιδί ερωτάται για το τι πραγματικά θέλει; Η επιλογή αθλήματος είναι δική του επιλογή ή αποφασίζουν οι γονείς «για το καλό του», όπως συνηθίζουμε να λέμε; Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές οι γονείς στρέφουν τα παιδιά σε δραστηριότητες που οι ίδιοι ήθελαν να κάνουν όταν ήταν παιδιά και για κάποιο λόγο δεν τα κατάφεραν. Αν όμως οι γονείς έχουν αποφασίσει μόνοι τους ή έχουν πείσει το παιδί χωρίς το ίδιο να θέλει πραγματικά είναι πιθανό το τελευταίο να βιώνει την άθληση ως αγγαρεία παρά ως κάτι ευχάριστο. Ενδεχομένως να αρνείται να πάει ή η επίδοσή του να μην είναι η αναμενόμενη (σύμφωνα με τις απαιτήσεις των μεγάλων).

 • Για αρχή χρειάζεται συζήτηση – τι θέλει το παιδί, ποια δραστηριότητα του αρέσει, τι σημαίνει ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τάε κβο ντο - μαθαίνω το σώμα μου, το εξασκώ, δυναμώνω, γνωρίζω φίλους, μαθαίνω να συνεργάζομαι, χαίρομαι…

 

Αν το παιδί θέλει να γνωρίσει ένα άθλημα ακολουθεί η διαδικασία της επιλογής. Σε ποιο χώρο θα πάει, ποιο είναι το κόστος, ποιος θα είναι ο προπονητής του. Αν π.χ. το κόστος είναι πολύ υψηλό οι γονείς θα πρέπει να εξηγήσουν στο παιδί ότι δεν μπορούν να το στηρίξουν οικονομικά συνεπώς θα πρέπει να ψάξουν για μια λύση πιο οικονομική.

 • Με αυτό τον τρόπο οι μεγάλοι εισάγουν το παιδί στην πραγματικότητα – δεν έχουμε πάντα ό,τι θέλουμε, κάποιες φορές πρέπει να περιμένουμε μέχρι να κάνουμε την κατάλληλη επιλογή, ας δούμε όλοι μαζί τι άλλες επιλογές μας προσφέρονται.

 

Η επιλογή του προπονητή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι σχέσεις άλλωστε στηρίζονται στη «χημεία», στο ταίριασμα. Αν οι γονείς έχουν καλή σχέση με τον προπονητή, τον εμπιστεύονται, τους εμπνέει η προσωπικότητα και η φιλοσοφία του υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να τον εμπιστευθεί το παιδί και να διαμορφώσει μαζί του μια σχέση εμπιστοσύνης.

 • Γονείς και προπονητής θα πρέπει να είναι σύμμαχοι στα μάτια του παιδιού. Διαφορετικά, αν άλλα λέει ο προπονητής και άλλα οι γονείς το παιδί μπερδεύεται, αγωνιά και ενδόμυχα αισθάνεται ότι πρέπει να πάρει «θέση» και να υποστηρίξει τη μία ή την άλλη πλευρά.

 

Οι προσδοκίες, οι αξίες και οι αντιλήψεις των γονιών επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση και τα συναισθήματα του παιδιού σε σχέση με το εκάστοτε άθλημα. Καλό είναι οι γονείς να θέτουν ερωτήσεις στον εαυτό τους ειδικά όταν τα παιδιά δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους. Τι είναι πιο σημαντικό για εμένα ως γονιό; Με ενδιαφέρει η επίδοση ή θέλω το παιδί μου κυρίως να χαίρεται αυτό που κάνει και να αποκτά νέες εμπειρίες; Αν το παιδί δεν έχει την επίδοση που θέλω εξακολουθεί να αξίζει για μένα το ίδιο; Η ήττα είναι ταυτόσημη με την αποτυχία του παιδιού ή του γονιού που κάτι «έκανε λάθος» ή ευκαιρία για νέα μάθηση; Τι σημαίνει για εμένα ως γονιό «ανταγωνισμός», «ισότητα», «συνεργασία»; Τέτοια ερωτήματα βοηθούν το γονιό να παίρνει μια ξεκάθαρη θέση από την οποία θα μπορεί να στηρίξει το παιδί του.

 

 • Οι αξίες, οι αντιλήψεις και τα πιστεύω των γονέων είναι πληροφορίες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τα παιδιά. Ένα παιδί π.χ. έχει μάθει μέσα στην οικογένεια ότι όταν θέλω να φτάσω ένα στόχο κάνω μικρά βήματα, βάζω μικρότερους στόχους για να τα καταφέρω. Αν τελικά δε φτάσω στην κορφή του βουνού δε σημαίνει ότι δεν προσπάθησα ή δεν έχω αξία. Ίσως χρειάζεται να κάνω μια στάση, να πάρω δυνάμεις και να συνεχίσω.

 

Κάθε φορά που ξεκινάμε κάτι καινούριο έχουμε προσδοκίες για αυτό. Έτσι και οι γονείς μπορεί να κάνουν σχέδια για το παιδί, να θέλουν να τα καταφέρει, να κερδίσει, πιθανά να γίνει γνωστός, να ξεχωρίσει…

Ας έχουμε όμως κατά νου ότι τα παιδιά είναι παιδιά και αυτό που κυρίως έχουν ανάγκη είναι να παίξουν και να χαρούν. Αυτό είναι το καλύτερο μονοπάτι που οδηγεί σε μια μάθηση χωρίς βαρίδια.

 
--------------------------------
Ράνια Φιλίνδρα
Ψυχολόγος-Oικογενειακή θεραπεύτρια
τηλ. επικ. 693-6611493

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…