×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168
JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170

Η ιδέα ξεκίνησε από ένα σχολείο της Αμερικής. Οι δάσκαλοι παρατήρησαν ότι τα περισσότερα παιδιά απέφευγαν το γεύμα του σχολείου κι έφερναν από το σπίτι τους φαγητό με λαχανικά κυρίως. Αυτό ήταν φυσικό αφού το 86% των μαθητών αυτού του σχολείου είναι Αμερικανοί με ασιατική καταγωγή. Η Διεύθυνση του σχολείου αποφάσισε να ανταποκριθεί κι έτσι υιοθέτησε το γεύμα για χορτοφάγους μαθητές.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην απόφαση αυτή κατέληξαν όχι μόνο για να σεβαστούν τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών τους αλλά κυρίως γιατί είδαν ότι αυτή η πρακτική υπηρετεί δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος είναι η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και ο δεύτερος στόχος να καλλιεργήσουν απόψεις για την προσωπική ευεξία κυρίως στα παιδιά φτωχών οικογενειών. Η προσπάθεια αυτή σύντομα βρήκε χορηγούς κι έτσι το σχολείο προσφέρει άνετα σε όλους τα γεύματα αυτά.

Ανάλογο είναι και το παράδειγμα των δημόσιων σχολείων στην περιοχή του San Diego. Τα σχολεία υιοθέτησαν τη Meatless Monday (Δευτέρα χωρίς κρέας). Κάθε Δευτέρα προσφέρουν στους μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού γεύματα που έχουν βάση τα λαχανικά. Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι, είναι σημαντικό να γίνεται αυτό στις πρώτες τάξεις του σχολείου, γιατί όπως όλες οι συνήθειες έτσι και οι διατροφικές, καλλιεργούνται στις μικρές ηλικίες και μας ακολουθούν συχνά σε όλη την ενήλικη ζωή.

Σε ένα άλλο δημόσιο δημοτικό σχολείο της Νέας Υόρκης, έχει υιοθετηθεί η μέρα «Φάε το χρώμα που σου αρέσει». Τα παιδιά πρέπει να φέρουν ένα γεύμα με το λαχανικό που αγαπάνε: καρότο, ντομάτα, αγγούρι κλπ. Στόχος είναι τα παιδιά να συνηθίσουν σε μια ισορροπημένη διατροφή που καλύπτει όλες τους τις ανάγκες.

Μάλιστα αρκετά νηπιαγωγεία στην Αμερική έχουν τον δικό τους λαχανόκηπο, όπου τα παιδιά και οι δάσκαλοι καλλιεργούν τα λαχανικά και μάλιστα τα χρησιμοποιούν για υγιεινά γεύματα που τα προσαρμόζουν στην εποχή. Για παράδειγμα τον χειμώνα φτιάχνουν σούπες.

Τα παιδιά έχουν την περιέργεια να δοκιμάσουν και σιγά σιγά όλο και περισσότερο βάζουν στη διατροφή τους τα λαχανικά. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι δάσκαλοι στα σχολεία αυτά αξιοποιούν όλη αυτή τη δραστηριότητα στη διδασκαλία τους. Όπως λένε, το να φτιάξεις και να φροντίζεις έναν λαχανόκηπο αλλά και να μαγειρέψεις είναι μια ευκαιρία για να μάθουν τα παιδιά μαθηματικά, βιολογία ακόμα και γλώσσα. Ξεκινώντας από τον λαχανόκηπο του σχολείου τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν πολλά πράγματα για τη φύση, το οικοσύστημα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα σχολεία αυτά γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στην περιοχή.

Πολλοί είναι πλέον και οι γονείς που ελέγχουν τι γεύμα προσφέρουν τα σχολεία και τα κυλικεία των σχολείων. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι αυτό που τρώνε καθημερινά τα παιδιά μας στο σχολείο δεν επηρεάζει μόνο την υγεία τους και την ανάπτυξή τους αλλά και την ικανότητα συγκέντρωσης και αυτοπειθαρχίας.

Επιμέλεια - ομάδα parentbook.gr

Στο παρακάτω βίντεο ένα κοριτσάκι μόλις δύο ετών, που μόλις έχει βγει από το μπάνιο, τραγουδά το αλφάβητο σε ρυθμό heavy metal και φαίνεται να το απολαμβάνει!

Ο μπαμπάς του καμαρώνει γράφοντας "Η δύο ετών κόρη μου που νευριάζει με το αλφάβητό της μετά το μπάνιο"!

 

Κάτι ανάμεσα σε παιχνίδι και τραγούδι...

Σίγουρα ο μικρός το διασκεδάζει πολύ!!!

4 ξεχωριστά οικολογικά σχολεία σε διαφορετικά σημεία του κόσμου: Φιλιππίνες, Αμερική, Κορέα και Γερμανία.

Το σχολείο αυτό βρίσκεται στiς Φιλιππίνες και είναι φτιαγμένο εξολοκλήρου από μπαμπού. Αποτελείται από 4 αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία και γυμναστήριο, ενώ η καρδιά του κτιρίου είναι μια σπειροειδής κατασκευή. Εννοείται ότι χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια και ότι βασικό κομμάτι στην εκπαίδευση των παιδιών είναι η αειφορία.

 

 

------------------------

To Watkinson School Centre for Science and Global Citizenship είναι κατασκευασμένο ή μάλλον συναρμολογημένο από την Project FROG από 50% ανακυκλωμένο υλικό. Το κτίριο είναι σκεπασμένο με 60 πάνελ ηλιακής ενέργειας, με αποτέλεσμα να μην καταναλώνεται καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα. Κατασκευάστηκε μέσα σε 6 μήνες.

--------------------------

Η LOT-EK παρουσίασε στην Κορέα ένα art school φτιαγμένο από containers πλοίων. Με το κίτρινο χρώμα του είναι ένα δυναμικό κτίριο που περιλαμβάνει 2 στούντιο και φυσικά εκθεσιακό χώρο.

--------------------------

Στο Wolfhagen της Γερμανίας ένα παλιό οπλοστάσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετατράπηκε σε ένα μοντέρνο χώρο μάθησης-σχολείο επαγγελματικής εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια και δίνει καθημερινά τη δυνατότητα στους μαθητές να βιώνουν τις αρχές της αειφορίας (sustainability).

 

 

Στην εικόνα που βλέπετε παρακάτω είναι η διαφήμιση της Lego το 1981.

 

 

Τι βλέπουμε στην εικόνα; Ένα κορίτσι κρατά με υπερηφάνεια την κατασκευή της που είναι μοναδική, γιατί είναι αποκλειστικά δημιούργημα της δικής της φαντασίας.

Δεν γίνεται πουθενά αναφορά στο φύλο του παιδιού. Μας δείχνει ένα κορίτσι αλλά θα μπορούσε να είναι κι ένα αγόρι στη θέση του.

Αυτό που έχει σημασία είναι να νιώσουμε τη χαρά και την υπερηφάνεια που εκπέμπει το πρόσωπο ενός παιδιού για αυτό που πέτυχε να φτιάξει με απλά τουβλάκια.

 

Δείτε τώρα στο βίντεο που ακολουθεί πόσο διαφέρει η διαφήμιση της Lego στις μέρες μας. Αντιμετωπίζει τα κορίτσι ως μια ξεχωριστή κατηγορία "καταναλωτή" που πρέπει να αγοράσει ροζ τουβλάκια, τα οποία έχουν μάλιστα συγκεκριμένο και προδιαγεγραμμένο ρόλο (π.χ. λουλουδάκια). 

Σαφώς περιορίζει την οπτική του παιδιού και του ρόλου του, αλλά μεγιστοποιεί την αγοραστική δύναμη του προϊόντος.

 

 

 

E.T. - parentbook.gr

Σύμφωνα με έρευνες, η εμφάνιση της ακμής στους εφήβους (σε ηλικία από 14 έως 17 ετών για τα κορίτσια και από 11 έως 16 ετών για τα αγόρια) μόνο κατά το 40% οφείλεται σε κληρονομικότητα και επιδράσεις του περιβάλλοντος της διατροφής και άλλων παθολογικών παραγόντων.

Κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της η ακμή οφείλεται σε ψυχοσωματικές αιτίες.

Το ποσοστό της νευρικής ανορεξίας φτάνει στο 0,7% και κυρίως εκδηλώνεται σε γυναίκες ηλικίας 15 έως 19 ετών. Τα τελευταία χρόνια (ήδη από το 1992) έχουν αρχίσει να αναφέρονται από τους ερευνητές αυξανόμενα περιστατικά νευρικής ανορεξίας σε μικρότερες ηλικίες από 8 έως13 ετών.

 
  Να θυμάστε... 

Γύρω στα 8 του χρόνια, το παιδί αρχίζει να αποκτά αυτό που ο Piaget ονομάζει "αυτόνομη ηθική".

Αυτό σημαίνει ότι το παιδί διεκδικεί και αναπτύσσει την αυτονομία του:

  • θέτει τους δικούς του κανόνες,
  • έχει άποψη και γνώμη που αρχίζει να εκφράζει,
  • εμφανίζει την ικανότητα της διαπραγμάτευσης με τους δικούς του όρους.

Η ηθική του αποκτά προσωποποιημένο χαρακτήρα. "Ξεκολλάει" από αυτήν των γονέων, εμπλουτίζεται από τη συνεργασία με τους φίλους του.

Το παιδί εξελίσσεται νοητικά, αντιλαμβάνεται και οργανώνει τις αξίες του.


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…